HFD 2017 not 23

Beslut den 7 september 2017 i mål 6687-16

Kammarrätten i Göteborg

Bakgrund

För beslut i ärenden och mål om förmåner enligt socialförsäkringsbalken och om utfärdande av intyg för tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 883/2004 gäller enligt 113 kap.2 och 20 §§socialförsäkringsbalken en överklagandetid om två månader. Detsamma gäller enligt 9 kap. 21 a § lagen (2010:111) om införande av socialförsäkringsbalken för beslut i ärenden och mål om intyg enligt rådets förordning (EEG) nr 1408/71. För beslut i andra ärenden och mål gäller en överklagandetid om tre veckor, se 23 § förvaltningslagen (1986:223) respektive 6 a § förvaltningsprocesslagen (1971:291).

S.D. begärde att Försäkringskassan med stöd av konventionen den 27 maj 1985 mellan Sverige och Amerikas förenta stater om social trygghet skulle utfärda ett intyg om att han omfattades av svensk social-försäkringslagstiftning. Försäkringskassan avslog hans begäran och förvaltningsrätten avslog hans överklagande dit.

Även kammarrätten avslog hans överklagande. Enligt lämnad överklagandehänvisning fick domen överklagas inom tre veckor.

Försäkringskassan överklagade först efter två månader domen till Högsta förvaltningsdomstolen och i det nu överklagade avgörandet avvisade kammarrätten kassans överklagande såsom för sent inkommet.

Yrkanden m.m.

Försäkringskassan yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen ska undanröja kammarrättens avvisningsbeslut och anför att bestämmelsen om två månaders överklagandetid i socialförsäkringsbalken bör gälla även för beslut i ärenden om intyg enligt den nu aktuella konventionen med USA. Det kan inte ha varit avsikten att olika överklagandetider ska gälla beroende på vilken rättsakt som ligger till grund för intyget.

Skälen för avgörandet

S.D:s begäran gäller inte förmåner enligt socialförsäkringsbalken eller intyg enligt någon av de ovan angivna unionsrättsliga förordningarna. För underinstansernas nu aktuella avgöranden gäller därmed en överklagandetid om tre veckor. Som kammarrätten funnit har Försäkringskassans överklagande till Högsta förvaltningsdomstolen kommit in för sent och kammarrättens avvisningsbeslut ska därför fastställas.

Domslut

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande

Högsta förvaltningsdomstolen fastställer kammarrättens beslut.

I avgörandet deltog justitieråden Knutsson , Bull, och Askersjö. Föredragande var justitiesekreteraren Sara Asplund.

_______________________________________

Kammarrätten i Göteborg (2016-11-24, Grankvist och Mårdberg):

Överklagandet skulle enligt författning och meddelat besked ha kommit in till kammarrätten inom tre veckor från den dag beslutet meddelades

men överklagandet kom in först den 14 november 2016 och alltså för

sent. – Kammarrätten avvisar överklagandet.