HFD 2018 not 30

Beslut den 25 oktober 2018 i mål 2486-18

Bakgrund

Regeringen

Regeringen beslutade den 5 oktober 2017 att avslå I.L:s och T.L:s överklagande av Länsstyrelsen i Norrbottens läns beslut i fråga om bygglov på fastigheten Boden 2:129, Bodens kommun. Sökandena gav därefter in en skrivelse ställd till Högsta förvaltningsdomstolen rubricerad ”ÖVERKLAGANDE” till Näringsdepartementet. Skrivelsen stämplades som inkommen hos Näringsdepartementet den 2 januari 2018. Den vidarebefordrades av departementet men kom in till Högsta förvaltningsdomstolen först den 18 januari 2018 där den registrerades som en ansökan om rättsprövning. Den 18 april 2018 avvisade Högsta förvaltningsdomstolen ansökningen eftersom den kommit in för sent.

Yrkanden m.m.

I.L. och T.L. ansöker om återställande av den försuttna tiden och anför bl.a. följande. I kontakterna med handläggaren på Näringsdepartementet hade de fått uppfattningen att ett överklagande skulle adresseras till Högsta förvaltningsdomstolen men skickas till beslutande instans. Det är obegripligt att deras överklagande inte vidarebefordrades till Högsta förvaltningsdomstolen före tidsfristens utgång den 5 januari 2018.

Skälen för avgörandet

Enligt 4 § lagen (2006:304) om rättsprövning av vissa regeringsbeslut ska en ansökan om rättsprövning ha kommit in till Högsta förvaltningsdomstolen senast tre månader från dagen för beslutet.

Om tiden för överklagande eller en därmed jämförbar åtgärd har försuttits på grund av omständighet som utgör giltig ursäkt får, enligt 37 c § förvaltningsprocesslagen (1971:291), tiden återställas. Bestämmelsen är tillämplig även på ansökningar om rättsprövning (jfr RÅ 1990 ref. 46).

En ansökan om rättsprövning av det aktuella regeringsbeslutet skulle ha kommit in till Högsta förvaltningsdomstolen senast den 5 januari 2018. Den handling som gavs in till Näringsdepartementet är ställd till Högsta förvaltningsdomstolen. Den har visserligen betecknats som ett överklagande, men kan inte förstås på annat sätt än som en ansökan om rättsprövning av ett regeringsbeslut. Handlingen ankomststämplades den 2 januari 2018 vilket innebär att om Näringsdepartementet hade överlämnat handlingen till Högsta förvaltningsdomstolen utan dröjsmål skulle den ha kommit in i tid. Den försuttna tiden bör därför återställas (jfr t.ex. RÅ 1992 not. 422 och RÅ 2010 not. 39).

Domslut

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande

Högsta förvaltningsdomstolen återställer den försuttna tiden för ansökan om rättsprövning av regeringens (Näringsdepartementet) beslut den 5 oktober 2017, N2017/02993/PBB, vilket innebär att I.L:s och T.L:s ansökan ska behandlas som om den kommit in till Högsta förvaltningsdomstolen i rätt tid.

I avgörandet deltog justitieråden Jermsten, Nord och Classon. Föredragande var justitiesekreteraren Sara Westerlund.