HFD 2020 not 12

Beslut den 28 februari 2020 i mål 6319-19

Bakgrund

1. Länsstyrelsen i Gotlands län beslutade om utvidgning av det befintliga naturreservatet Ekstakusten i Gotlands kommun och ändring av dess föreskrifter.

2. Naturskyddsföreningen Gotlands län överklagade beslutet hos regeringen som fann att beslutet inte är ett sådant beslut som en ideell förening kan överklaga med stöd av 16 kap. 13 § miljöbalken och att det inte framkommit att föreningen har rätt att överklaga det på någon annan grund. Överklagandet togs därför inte upp till prövning.

Yrkanden m.m.

3. Naturskyddsföreningen Gotlands län ansöker om rättsprövning av regeringens beslut och anför att föreningens talerätt följer av såväl praxis som konventionen den 25 juni 1998 om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor (Århuskonventionen).

Skälen för avgörandet

4. Enligt 2 § lagen (2006:304) om rättsprövning av vissa regeringsbeslut får en miljöorganisation som avses i 16 kap. 13 § miljöbalken ansöka om rättsprövning av sådana tillståndsbeslut av regeringen som omfattas av artikel 9.2 i Århuskonventionen.

5. Det klandrade beslutet avsåg endast en prövning av om föreningen hade rätt att överklaga länsstyrelsens beslut. Regeringens beslut att inte ta upp föreningens överklagande till prövning är därmed inte ett sådant tillståndsbeslut som omfattas av artikel 9.2 i Århuskonventionen. Ansökningen om rättsprövning ska därför avvisas.

Domslut

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande

Högsta förvaltningsdomstolen avvisar ansökningen om rättsprövning.

I avgörandet deltog justitieråden Jermsten, Saldén Enérus, Andersson, von Essen och Anderson. Föredragande var justitiesekreteraren Daniel Böcker.

______________________________

Regeringen (Miljödepartementet 2019-09-05):

Enligt 16 kap. 13 § miljöbalken får beslut om tillstånd, godkännande eller dispens enligt balken, om upphävande av skydd av områden enligt 7 kap. eller om tillsyn enligt 10 kap. eller i sådana frågor enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av balken, under vissa förutsättningar överklagas av en ideell förening.

Regeringen konstaterar att det överklagade beslutet inte är ett sådant beslut som en ideell förening kan överklaga med stöd av 16 kap. 13 § miljöbalken. Det har inte framkommit att Naturskyddsföreningen Gotlands län har rätt att överklaga på annan grund. Överklagandet bör därför inte tas upp till prövning. – Regeringen tar inte upp Naturskyddsföreningen Gotlands läns överklagande till prövning.