NJA 2010 not 55

Ägarna till de fastigheter som har andel i Åkers häradsallmänning s:2 (fastighetsägarna) mot TeliaSonera Aktiebolag och TeliaSonera Sverige Net Fastigheter AB (TeliaSonera) angående ledningsrättsförrättning.

55. (Ö 3109-09) Ägarna till de fastigheter som har andel i Åkers häradsallmänning s:2 (fastighetsägarna) mot TeliaSonera Aktiebolag och TeliaSonera Sverige Net Fastigheter AB (TeliaSonera) angående ledningsrättsförrättning.

Lantmäterimyndigheten i Södermanlands län beslutade den 6 februari 2007 på ansökan av TeliaSonera om ledningsrätt för telestation på ett markområde inom Åkers Häradsallmänning s:2 (Åkers), fastställde ersättning till fastighetsägarna och beslutade att TeliaSonera Sverige Net Fastigheter AB skulle stå för rättegångskostnaderna.

Fastighetsägarna överklagade beslutet i Nyköpings tingsrätt, fastighetsdomstolen, och yrkade att beslutet om att bevilja ledningsrätt skulle upphävas. Telia-Sonera bestred yrkandet. Fastighetsdomstolen fastställde i utslag den 5 maj 2008 lantmäteriets beslut.

Sedan fastighetsägarna överklagat utslaget i Svea hovrätt avslog hovrätten den 9 juni 2009 överklagandet.

Fastighetsägarna yrkade att HD skulle upphäva beslutet om ledningsrätt samt tillerkänna dem ersättning för deras rättegångskostnader i hovrätten samt ersättning för rättegångskostnader i HD.

TeliaSonera återkallade sin ansökan om ledningsrätt och yrkade att HD på grund därav skulle undanröja förrättningen. TeliaSonera medgav fastighetsägarnas yrkanden om ersättning för rättegångskostnader.

Fastighetsägarna yrkade att HD skulle avgöra målet i sak genom att pröva yrkandet om att ledningsrätten ska upphävas.

HD, beslut på förslag av föredraganden: Skäl.

1.

1. TeliaSonera AB och TeliaSonera Sverige Net Fastigheter AB (TeliaSonera) ansökte om förrättning för ledningsrätt för telestation med tillhörande anläggningar på ett markområde inom Åkers Häradsallmänning s:2 (Åkers). Vid förrättningssammanträdet bestred Åkers ansökan samt yrkade, för den händelse ledningsrätt skulle inrättas, ersättning för det intrång som ledningsrätten skulle innebära. Lantmäterimyndigheten beslutade om ledningsrätt enligt ansökan, fastställde ersättningen till visst belopp samt beslutade att TeliaSonera Sverige Net Fastigheter AB skulle stå för förrättningskostnaderna.

2.

2. Sedan beslutet om ledningsrätt prövats i såväl fastighetsdomstolen som hovrätten utan ändring, har ägarna till de fastigheter som har andel i Åkers överklagat beslutet om inrättande av ledningsrätt till HD.

3.

3. TeliaSonera har sedan prövningstillstånd meddelats i HD återkallat sin ansökan om ledningsrätt och yrkat att förrättningen till följd härav undanröjs. Fastighetsägarna har yrkat att HD prövar målet i sak.

4.

4. I 13 kap. 5 § RB regleras vad som gäller när en kärande återkallar sin talan i ett tvistemål. Emellertid följer av 2 § lagen (1969:246) om domstolar i fastighetsmål att RB:s bestämmelser är endast subsidiärt tillämpliga i fråga om domstol i fastighetsmål och rättegången i sådant mål.

5.

5. Bestämmelser om ledningsrätt finns i ledningsrättslagen (1973:1144). Av 1 § första meningen jämförd med 2 § 1 st. 1 framgår att lagen är tilllämplig på nu aktuell ansökan. Genom hänvisningar i 28 och 29 §§ samma lag ska 15 kap. 1–8, 10 och 11 §§ samt 16–18 kap.fastighetsbildningslagen (1970:988) tillämpas i fråga om domstolsprövning av beslut som fattats med anledning av en förrättning avseende ledningsrätt.

6.

6. I fastighetsbildningslagen finns en särskild bestämmelse om återkallelse. Har efter förrättningens avslutande beslut om fastighetsbildning överklagats och återkallar den som sökt åtgärden sin ansökan, ska förrättningen enligt 16 kap. 12 § 2 st. fastighetsbildningslagen undanröjas om, såvitt nu är av intresse, övriga som fört talan vid förrättningen eller domstolen och som själva haft rätt att påkalla åtgärden samtycker. Bestämmelsen ska enligt 18 kap. 2 § samma lag tillämpas även i HD. Fråga är då om fastighetsägarna haft rätt att påkalla denna ledningsrätt.

7.

7. Enligt 1 § ledningsrättslagen kan den som för ledning eller annan anordning vill utnyttja utrymme inom fastighet få rätt därtill (ledningsrätt). Det är ledningshavaren som får påkalla att ledningsrätt ska inrättas.

8.

8. TeliaSonera är ledningshavare för den i målet aktuella teleanläggningen. Fastighetsägarna har inte haft rätt att påkalla ledningsrätt i enlighet med Telia-Soneras ansökan. De har alltså inte rätt att få målet prövat i sak. De beslut om ledningsrätt som fattats av lantmäterimyndigheten och domstolarna ska därför undanröjas.

9.

9. Fastighetsägare är enligt 13 § ledningsrättslagen berättigade till ersättning för det intrång ledningsrätten innebär för dem. Lantmäterimyndigheten och, efter överklagande, fastighetsdomstolen har beslutat om sådan ersättning till fastighetsägarna. Fastighetsdomstolens utslag om ersättning den 25 september 2008 har vunnit laga kraft.

10.

10. Ett undanröjande enligt 16 kap. 12 § 2 st. fastighetsbildningslagen förutsätter att det aktuella avgörandet inte vunnit laga kraft. Emellertid gäller enligt 11 § 2 st. samma kapitel att om domstolen finner att ett överklagande bör leda till ändring i, såvitt nu är av intresse, en avslutad förrättning eller i ett fastighetsbildningsbeslut som har överklagats särskilt, får domstolen göra ändring även i den del som inte har överklagats, om det behövs för att det inte ska uppkomma någon uppenbar motstridighet eller oenhetlighet i förrättningen eller beslutet.

11.

11. Ledningsrättsbeslutet i nu aktuellt mål står i ett sådant förhållande till det lagakraftvunna beslutet om ersättning att resultatet av förrättningen skulle bli motstridigt om det senare beslutet skulle kvarstå trots att det förra undanröjs. Lantmäterimyndighetens beslut om intrångsersättning till fastighetsägarna och fastighetsdomstolens utslag härom den 25 september 2008 ska därför undanröjas. Med hänsyn till detta finns inte skäl att pröva frågan om fastighetsdomstolen bort meddela beslut om ersättning innan delutslaget om ledningsrätt vunnit laga kraft (jfr 17 kap. 5 § 3 st. RB).

12.

12. I enlighet med TeliaSoneras medgivande ska TeliaSonera ersätta fastighetsägarna för rättegångskostnader även i hovrätten och HD. Vad som i fastighetsdomstolen och lantmäterimyndigheten beslutats om förrättnings- och rättegångskostnader där ska alltjämt gälla.

Avgörande. Med undanröjande i själva saken av hovrättens utslag, fastighetsdomstolens delutslag och utslag 2008-09-25 i mål F 358-07 samt lantmäterimyndighetens beslut avskriver HD målet.

Med ändring av hovrättens utslag i fråga om rättegångskostnader i hovrätten förpliktar HD TeliaSonera AB och TeliaSonera Sverige Net Fastigheter AB att solidariskt ersätta ägarna till de fastigheter som har andel i Åkers Häradsallmänning s:2 för deras rättegångskostnader där med 13 000 kr för ombudsarvode jämte ränta enligt 6 § räntelagen från den 9 juni 2009 till dess betalning sker.

TeliaSonera AB och TeliaSonera Sverige Net Fastigheter AB ska solidariskt ersätta ägarna till de fastigheter som har andel i Åkers Häradsallmänning s:2 för deras rättegångskostnader i HD med 16 900 kr, varav 11 900 kr avser ombudsarvode, jämte ränta enligt 6 § räntelagen från dagen för HD:s avgörande till dess betalning sker.