NJA 2013 not 8

J.P. mot C.V. angående resning.

Den 28:e. 8. (Ö 5800-11) J.P. mot C.V. angående resning.

Genom en dom den 14 mars 1978 av Hovrätten för Västra Sverige förklarades J.P. vara far till C.V. Domen vann laga kraft.

J.P. ansökte om resning och yrkade att HD skulle upphäva hovrättens dom. Han yrkade också ersättning av allmänna medel för kostnaden för förälderundersökning med 6 750 kr.

C.V., som fått möjlighet att yttra sig över ansökan, hörde inte av sig.

HD, beslut i huvudsaklig överensstämmelse med föredraganden: Skäl. J.P. har som grund för resningsansökningen åberopat resultatet av en förälderundersökning den 29 november 2011. Undersökningen har utförts av Rättsmedicinalverket, Avdelningen för rättsgenetik och rättskemi, med utnyttjande av DNA-analyser. Resultatet av undersökningen visar att J.P. inte är C.V:s far.

Det är uppenbart att J.P. inte skulle ha förklarats vara far till C.V., om resultatet av undersökningen hade varit känt för hovrätten. Resning ska därför beviljas enligt 58 kap. 1 § 1 st. 3 RB, och målet ska med stöd av 7 § 1 st. samma kapitel avgöras omedelbart.

Med hänsyn till vad som har kommit fram i resningsärendet ska hovrättens dom i denna del upphävas, och J.P. ska förklaras inte vara far till C.V.

Enligt lagen (1958:642) om blodundersökning m.m. vid utredning av faderskap kan ersättning beviljas av allmänna medel. Detta gäller dock endast när en undersökning sker efter beslut av domstol eller anmodan av socialnämnd. När en enskild part genomför en sådan undersökning kan ersättning betalas om rättshjälp har beviljats (17 § rättshjälpslagen, 1996:1619). Ingen av dessa förutsättningar föreligger i detta fall. J.P:s yrkande om ersättning av allmänna medel för kostnaden för förälderundersökning ska därför avslås.

Avgörande. HD beviljar resning i hovrättens mål T 355/77 i frågan om J.P. ska förklaras vara far till C.V. och tar upp målet till omedelbart avgörande.

HD upphäver hovrättens dom i denna del och förklarar att J.P. inte är far till C.V.

HD avslår J.P:s yrkande om ersättning av allmänna medel för kostnaden för förälderundersökning.