Prop. 2023/24:10

Ändrade belopp i euro i försäkringsrörelselagen

Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Stockholm den 21 september 2023

Ulf Kristersson

Niklas Wykman (Finansdepartementet)

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås att vissa bestämmelser i försäkringsrörelselagen där belopp anges i euro ska ändras. Det gäller bestämmelserna om undantag från lagens tillämpningsområde, definitionen av stora risker och bestämmelserna om garantibelopp. Genom ändringarna höjs de olika beloppen. Ändringarna föreslås med anledning av att Europeiska kommissionen har reviderat motsvarande belopp i det EU-rättsliga regelverket på försäkringsområdet.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

1. Förslag till riksdagsbeslut

Regeringens förslag:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i försäkringsrörelselagen (2010:2043).

2. Förslag till lag om ändring i försäkringsrörelselagen (2010:2043)

Härigenom föreskrivs1 att 1 kap. 19 §, 3 kap. 16 § och 8 kap.1720 §§försäkringsrörelselagen (2010:2043) ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

1 kap.

19 §2

Ett försäkringsföretag får beviljas undantag från 5–9, 16 och 19 kap. om

1. företagets årliga tecknade bruttopremieinkomster inte överstiger ett belopp som motsvarar fem miljoner euro,

1. företagets årliga tecknade bruttopremieinkomster inte överstiger ett belopp som motsvarar 5 400 000 euro,

2. företagets totala försäkringstekniska avsättningar brutto, inklusive belopp som kan återvinnas enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag, inte överstiger ett belopp som motsvarar tjugofem miljoner euro,

2. företagets totala försäkringstekniska avsättningar brutto, inklusive belopp som kan återvinnas enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag, inte överstiger ett belopp som motsvarar 26 600 000 euro,

3. företaget ingår i en grupp, om gruppens totala försäkringstekniska avsättningar, inklusive belopp som kan återvinnas brutto enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag, inte överstiger ett belopp som motsvarar tjugofem miljoner euro,

3. företaget ingår i en grupp, om gruppens totala försäkringstekniska avsättningar, inklusive belopp som kan återvinnas brutto enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag, inte överstiger ett belopp som motsvarar 26 600 000 euro,

4. företagets verksamhet inte omfattar försäkrings- eller återförsäkringsrisker som täcker kredit- och borgensförbindelser,

5. företagets verksamhet inte omfattar försäkrings- eller återförsäkringsrisker som täcker ansvarsförbindelser, såvida de inte utgör underordnade risker,

6. företagets verksamhet inte omfattar mottagen återförsäkring

a) med premier som överstiger ett belopp som motsvarar en halv miljon euro eller tio procent av bruttopremieinkomsterna, eller

a) med premier som överstiger ett belopp som motsvarar 600 000 euro eller tio procent av bruttopremieinkomsterna, eller

b) där de försäkringstekniska avsättningar brutto, för belopp som kan återvinnas enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag, inte överstiger ett belopp som

b) där försäkringstekniska avsättningar brutto, för belopp som kan återvinnas enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag, inte överstiger ett belopp som

1 Jfr Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG av den 25 november 2009 om upptagande och utövande av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet (Solvens II), i lydelsen enligt Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2022/2556. 2 Senaste lydelse 2023:111.

motsvarar två och en halv miljon euro eller tio procent av de försäkringstekniska avsättningarna, och

motsvarar 2 700 000 euro eller tio procent av de försäkringstekniska avsättningarna, och

7. inte något av de belopp som anges i 1–3 och 6 har överskridits under de föregående tre på varandra följande åren och inte heller förväntas göra detta inom de följande fem åren.

Undantag enligt första stycket får inte beviljas för ett försäkringsföretag som driver gränsöverskridande verksamhet eller verksamhet som sekundäretablering.

3 kap.

16 §

Bestämmelserna i 15 § gäller inte när ett försäkringsföretag i annan egenskap än ledande försäkringsgivare deltar i samförsäkring (koassuransavtal) avseende stora risker.

Med stora risker avses

1. de försäkringar som anges i 2 kap. 11 § första stycket klasserna 4–7 samt 11 och 12,

2. de försäkringar som anges i 2 kap. 11 § första stycket klasserna 14 och 15, om försäkringstagaren är näringsidkare och den försäkrade risken avser näringsverksamheten, och

3. de försäkringar som anges i 2 kap. 11 § första stycket klasserna 3, 8–10, 13 och 16, om försäkringstagaren är näringsidkare och minst två av följande förutsättningar är uppfyllda enligt senast fastställda resultat- och balansräkning:

a) försäkringstagaren har en balansomslutning som uppgår till minst ett belopp motsvarande 6 200 000 euro,

a) försäkringstagaren har en balansomslutning som uppgår till minst ett belopp motsvarande 6 600 000 euro,

b) försäkringstagaren har en bruttoomsättning som uppgår till minst ett belopp motsvarande 12 800 000 euro,

b) försäkringstagaren har en bruttoomsättning som uppgår till minst ett belopp motsvarande 13 600 000 euro,

c) försäkringstagaren har haft i genomsnitt minst 250 personer anställda. Om försäkringstagaren ingår i en koncern som avger koncernredovisning, ska förutsättningarna i andra stycket 3 gälla koncernen.

8 kap.

17 §3

För skadeförsäkringsföretag ska garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 2,5 miljoner euro eller det högre belopp, grundat på förändringar i det europeiska konsumentprisindexet, som Europeiska kommissionen årligen tillkännager. Om

För skadeförsäkringsföretag ska garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 2 700 000 euro. Om rörelsen omfattar försäkring eller risk som hänför sig till någon av klasserna 10–15 enligt 2 kap. 11 § första stycket ska dock garanti-

3 Senaste lydelse 2015:700.

rörelsen omfattar försäkring eller risk som hänför sig till någon av klasserna 10–15 enligt 2 kap. 11 § första stycket ska dock garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 3,7 miljoner euro eller det högre belopp, grundat på förändringar i det europeiska konsumentprisindexet som Europeiska kommissionen årligen tillkännager.

beloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 4 000 000 euro.

18 §4

För livförsäkringsföretag ska garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 3,7 miljoner euro eller det högre belopp, grundat på förändringar i det europeiska konsumentprisindexet, som Europeiska kommissionen årligen tillkännager.

För livförsäkringsföretag ska garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 4 000 000 euro.

19 §5

För återförsäkringsbolag som inte är captivebolag ska garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 3,6 miljoner euro eller det högre belopp, grundat på förändringar i det europeiska konsumentprisindexet, som Europeiska kommissionen årligen tillkännager.

För återförsäkringsbolag som inte är captivebolag ska garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 3 900 000 euro.

20 §6

För ett sådant captivebolag för återförsäkring som avses i artikel 13.5 i Solvens II-direktivet ska garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 1,2 miljon euro eller det högre belopp, grundat på förändringar i det europeiska konsumentprisindexet, som Europeiska kommissionen årligen tillkännager.

För ett sådant captivebolag för återförsäkring som avses i artikel 13.5 i Solvens II-direktivet ska garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 1 300 000 euro.

4 Senaste lydelse 2015:700. 5 Senaste lydelse 2015:700. 6 Senaste lydelse 2015:700.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2024.

3. Ärendet och dess beredning

Europeiska kommissionen har i ett tillkännagivande (2021/C 423/12) reviderat de belopp som anges i euro i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG av den 25 november 2009 om upptagande och utövande av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet (Solvens II) på grundval av förändringar i det europeiska konsumentprisindexet, bilaga 1.

Europaparlamentets och rådets direktiv om upptagande och utövande av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet är genomfört i svensk rätt i bl.a. försäkringsrörelselagen (2010:2043).

Finansdepartementet har tagit fram promemorian Ändrade belopp i euro i försäkringsrörelselagen. I promemorian föreslås ändringar i de bestämmelser i försäkringsrörelselagen som genomför direktivet och där belopp anges i euro. Genom ändringarna får kommissionens tillkännagivande om revidering av de olika beloppen fullt ut genomslag i svensk rätt. En sammanfattning av promemorian finns i bilaga 2. Promemorians lagförslag finns i bilaga 3. Promemorian har remissbehandlats och en förteckning över remissinstanserna finns i bilaga 4. Remissvaren finns tillgängliga på regeringens webbplats (regeringen.se) och i Finansdepartementet.

I denna proposition behandlas promemorians lagförslag.

Lagrådet

Regeringen beslutade den 15 juni 2023 att inhämta Lagrådets yttrande över ett lagförslag som överensstämmer med lagförslaget i denna proposition. Lagrådets yttrande finns i bilaga 5. Lagrådet har lämnat förslaget utan erinran.

4. Vissa belopp i försäkringsrörelselagen som anges i euro ska ändras

Regeringens förslag: Vissa belopp i försäkringsrörelselagen som anges i euro ska ändras så att de överensstämmer med de reviderade belopp som gäller inom EU-rätten till följd av ett tillkännagivande från

Europeiska kommissionen. Det gäller bestämmelserna om – undantag från lagen, – definitionen av stora risker, och – garantibelopp.

Bestämmelserna om automatisk uppräkning av garantibelopp med hänvisning till Europeiska kommissionens kommande tillkännagivanden ska tas bort.

Promemorians förslag överensstämmer med regeringens. Remissinstanserna tillstyrker förslaget eller har inget att invända mot det.

Skälen för regeringens förslag

Solvens II-direktivet och tillkännagivandet från kommissionen

I Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG av den 25 november 2009 om upptagande och utövande av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet (Solvens II), i det följande benämnt Solvens IIdirektivet, finns det flera bestämmelser där belopp anges i euro. Det gäller undantag från direktivets tillämpningsområde beroende på storlek, definitionen av stora risker och beräkningen av minimikapitalkravet.

De belopp som i Solvens II-direktivet uttryckts i euro ska revideras vart femte år (artikel 300). Detta sker genom att beloppen höjs med den procentuella förändringen i de harmoniserade konsumentprisindexen för samtliga medlemsstater. Om den procentuella förändringen sedan den förra justeringen är mindre än fem procent ska det inte göras någon revidering.

Revideringen görs genom ett tillkännagivande från Europeiska kommissionen. Tillkännagivandet offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning. De reviderade beloppen ska därefter tillämpas av medlemsstaterna inom 12 månader från offentliggörandet.

I Europeiska kommissionens tillkännagivande den 19 oktober 2021 om anpassning till inflationen av de belopp som fastställs i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG om upptagande och utövande av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet (Solvens II) (2021/C 423/12) revideras de belopp som i Solvens II-direktivet anges i euro. Genom tillkännagivandet höjs de belopp som anges i bestämmelserna om

– villkor för undantag från tillämpningsområdet på grund av storlek (artikel 4.1),

– definitionen av stora risker (artikel 13.27 första stycket c), och – den lägsta nivån vid beräkning av minimikapitalkravet (artikel 129.1 d).

Detta innebär t.ex. att beloppet för undantag beroende på storlek när det gäller ett försäkringsföretags årligen tecknade bruttopremieinkomster har höjts från fem miljoner euro till 5 400 000 euro och för livförsäkringsföretag har garantibeloppet höjts från 3 700 000 euro till 4 000 000 euro.

De reviderade beloppen ska tillämpas av medlemsstaterna senast den 19 oktober 2022.

Undantag beroende på storlek

Ett försäkringsföretag ges möjlighet till undantag från Solvens II-direktivet utifrån vissa belopp som anges i euro. Det gäller i första hand om företagets årligen tecknade bruttopremieinkomster inte överstiger fem miljoner euro (artikel 4.1 a) eller om de totala försäkringstekniska avsättningarna brutto inklusive belopp som kan återvinnas enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag inte överstiger 25 miljoner euro (artikel 4.1 b). Om företaget ingår i en grupp ska gruppens totala försäkringstekniska avsättningar, inklusive de belopp som kan återvinnas brutto enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag, inte överstiga 25 miljoner euro (artikel 4.1 c). Företagets verksamhet får inte heller omfatta återförsäkringsverksamhet som överstiger de tecknade bruttopremieinkomsterna med mer än 0,5 miljoner euro, eller de försäkringstekniska avsättningarna brutto av belopp som kan återvinnas enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag med mer än 2,5 miljoner euro, eller de tecknade bruttopremie-

inkomsterna med mer än tio procent eller de försäkringstekniska avsättningarna brutto av belopp som kan återvinnas enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag med mer än tio procent (4.1 e).

Bestämmelserna i Solvens II-direktivet om undantag från tillämpningsområdet har genomförts genom bestämmelser i försäkringsrörelselagen (2010:2043). I 1 kap. 19 § i den lagen anges bl.a. att ett försäkringsföretag får beviljas undantag från bestämmelserna i lagen om tillgångar, skulder och försäkringstekniska avsättningar (5 kap.), investeringar (6 kap.), kapitalbas (7 kap.), solvenskapitalkrav och minimikapitalkrav (8 kap.), interna modeller (9 kap.), offentliggörande (16 kap.) och grupptillsyn (19 kap.), om

– företagets årliga tecknade bruttopremieinkomster inte överstiger ett belopp som motsvarar fem miljoner euro, eller

– företagets totala försäkringstekniska avsättningar brutto, inklusive belopp som kan återvinnas enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag, inte överstiger ett belopp som motsvarar tjugofem miljoner euro.

För undantag krävs enligt 1 kap. 19 § dessutom att företagets verksamhet inte omfattar mottagen återförsäkring

– med premier som överstiger ett belopp som motsvarar en halv miljon euro eller tio procent av bruttopremieinkomsterna, eller

– där de försäkringstekniska avsättningarna brutto, för belopp som kan återvinnas enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag, inte överstiger ett belopp som motsvarar två och en halv miljon euro eller tio procent av de försäkringstekniska avsättningarna.

Som anges ovan har Europeiska kommissionen genom tillkännagivandet den 19 oktober 2021 (2021/C 423/12) reviderat beloppen som styr om ett undantag beroende på storlek ska kunna komma i fråga. Ett företags årligen tecknade bruttopremieinkomster får i och med tillkännagivandet inte överstiga 5 400 000 euro. På motsvarande sätt får företagets totala försäkringstekniska avsättningar brutto, inklusive belopp som kan återvinnas enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag, inte överstiga 26 600 000 euro. Om företaget ingår i en grupp får gruppens totala försäkringstekniska avsättningar, inklusive de belopp som kan återvinnas brutto enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag, inte överstiga 26 600 000 euro. När det gäller återförsäkringsverksamhet får den verksamheten inte överstiga de tecknade bruttopremieinkomsterna med mer än 600 000 euro eller de försäkringstekniska avsättningarna brutto av belopp som kan återvinnas enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag med mer än 2 700 000 euro eller de tecknade bruttopremieinkomsterna med mer än tio procent eller de försäkringstekniska avsättningarna brutto av belopp som kan återvinnas enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag med mer än tio procent.

Beloppen som anges i bestämmelsen om undantag beroende på storlek i 1 kap. 19 § försäkringsrörelselagen bör ändras så att de överensstämmer med motsvarande belopp enligt Solvens II-direktivet.

Stora risker

I Solvens II-direktivet finns det särskilda bestämmelser om stora risker (se artiklarna 190–196). I artikel 13.27 första stycket c anges vad som avses med stora risker. Bland annat har försäkringstagarens balansomslutning

och nettoomsättning, vilka anges i euro, betydelse för vad som ska anses som en stor risk. Så är t.ex. fallet för vissa risker om försäkringstagarens balansomslutning överstiger 6 200 000 euro (artikel 13.27 första stycket c i) samtidigt som nettoomsättningen överstiger 12 800 000 euro (artikel 13.27 första stycket c ii).

Bestämmelserna i Solvens II-direktivet om stora risker har genomförts genom bestämmelser i försäkringsrörelselagen. I 3 kap. 16 § andra stycket den lagen finns en definition av stora risker. Med stora risker avses bl.a. försäkringar i klasserna landfordon (andra än spårfordon), brand och naturkrafter, annan sakskada, motorfordonsansvar, allmän ansvarighet och annan förmögenhetsskada (klasserna 3, 8–10, 13 och 16 enligt 2 kap. 11 § första stycket) som tecknas av en näringsidkare och om minst två av följande förutsättningar är uppfyllda enligt senast fastställda resultat- och balansräkning:

a) försäkringstagaren har en balansomslutning som uppgår till minst ett belopp motsvarande 6 200 000 euro,

b) försäkringstagaren har en bruttoomsättning som uppgår till minst ett belopp motsvarande 12 800 000 euro,

c) försäkringstagaren har haft i genomsnitt minst 250 personer anställda. Europeiska kommissionens tillkännagivande den 19 oktober 2021 (2021/C 423/12) omfattar även beloppen för stora risker. I och med tillkännagivandet ska försäkringstagarens balansomslutning uppgå till minst 6 600 000 euro. På motsvarande sätt ska försäkringstagarens bruttoomsättning uppgå till minst 13 600 000 euro.

I likhet med det som föreslås ovan i fråga om bestämmelsen om undantag beroende på storlek, bör beloppen som anges i definitionen av stora risker i 3 kap. 16 § andra stycket försäkringsrörelselagen ändras så att de överensstämmer med motsvarande belopp enligt Solvens II-direktivet.

Garantibelopp

Bestämmelser om minimikapitalkrav finns i artiklarna 128–131 i Solvens II-direktivet. I artikel 129.1 d anges den lägsta tillåtna nivån för minimikapitalkravet, dvs. det belopp som kapitalbasen under inga omständigheter får underskrida. Beloppen varierar utifrån företagsform. Till exempel gäller för livförsäkringsföretag att minimikapitalkravet aldrig får underskrida 3 700 000 euro.

Bestämmelserna i Solvens II-direktivet om den lägsta tillåtna nivån för minimikapitalkravet har genomförts genom bestämmelser i försäkringsrörelselagen (8 kap. 17–21 §§). I försäkringsrörelselagen benämns den lägsta tillåtna nivån för minikapitalkravet garantibelopp. Liksom i Solvens II-direktivet bestäms beloppet utifrån företagsform, dvs. utifrån om det rör sig om ett skadeförsäkringsföretag, ett livförsäkringsföretag, ett återförsäkringsbolag, ett captivebolag för återförsäkring eller ett försäkringsföretag som bedriver både liv- och skadeförsäkring (se prop. 2015/16:9 s. 284). För skadeförsäkringsföretag ska garantibeloppet som minst uppgå till ett belopp som motsvarar 2,5 miljoner euro (8 kap. 17 § första meningen). Om rörelsen omfattar försäkring eller risk som hänför sig till någon av klasserna motorfordonsansvar, luftfartygsansvar, fartygsansvar, allmän ansvarighet, kredit eller borgen (klasserna 10–15 enligt 2 kap. 11 § första stycket försäkringsrörelselagen) ska dock garanti-

beloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 3,7 miljoner euro (8 kap. 17 § andra meningen). För livförsäkringsföretag ska garantibeloppet som minst uppgå till ett belopp motsvarar 3,7 miljoner euro (8 kap. 18 §) och för återförsäkringsbolag som inte är captivebolag ska garantibeloppet som minst uppgå till ett belopp motsvarar 3,6 miljoner euro (8 kap. 19 §). För ett captivebolag för återförsäkring ska garantibeloppet som minst uppgå till ett belopp motsvarar 1,2 miljon euro (8 kap. 20 §). För försäkringsföretag som bedriver både liv- och skadeförsäkring ska garantibeloppet uppgå till summan av de belopp som gäller för skadeförsäkringsföretag och livförsäkringsföretag (4 kap. 21 §).

Europeiska kommissionen har i tillkännagivandet den 19 oktober 2021 (2021/C 423/12) reviderat den lägsta tillåtna nivån för minimikapitalkravet för de olika företagsformerna. För skadeförsäkringsföretag har den lägsta tillåtna nivån höjts till 2 700 000 euro. Om rörelsen omfattar försäkring eller risk som hänför sig till någon av klasserna motorfordonsansvar, luftfartygsansvar, fartygsansvar, allmän ansvarighet, kredit eller borgen gäller i stället ett belopp om minst 4 000 000 euro. För livförsäkringsföretag ska minimikapitalkravet som minst uppgå till ett belopp om 4 000 000 euro. Också för återförsäkringsbolag har lägsta tillåtna garantibelopp höjts, för återförsäkringsföretag som inte är captivebolag till 3 900 000 euro och till 1 300 000 euro för captivebolag för återförsäkring.

Beloppen som anger vad garantibeloppet för de olika företagsformerna som minst ska uppgå till i 8 kap.1720 §§försäkringsrörelselagen bör ändras så att de överensstämmer med motsvarande belopp enligt Solvens II-direktivet.

Oavsett företagsform gäller enligt försäkringsrörelselagen att garantibeloppet ska uppgå till ett högre belopp, grundat på förändringar i det europeiska konsumentprisindexet, som kommissionen årligen tillkännager (8 kap. 17–20 §§). Dock anges inte i lagen när ett sådant nytt högre belopp ska börja gälla. I det aktuella tillkännagivandet från kommissionen (2021/C 423/12) anges bara att de reviderade beloppen ska tillämpas av medlemsstaterna senast den 19 oktober 2022, dvs. inom 12 månader från offentliggörandet (se även artikel 300 fjärde stycket i Solvens IIdirektivet). Den nu använda svenska författningstekniska lösningen innebär också att det inte framgår av lagen, eller av svensk rätt i övrigt, vilka belopp som ska gälla i de aktuella avseendena efter att kommissionen har tillkännagett att beloppen i Solvens II-direktivet reviderats.

Det är önskvärt att det av försäkringsrörelselagen direkt framgår vilket belopp i euro som garantibeloppet från tid till annan som minst ska uppgå till. De nuvarande bestämmelserna (8 kap. 17–20 § försäkringsrörelselagen) om att garantibeloppet kan uppgå till ett högre belopp som kommissionen tillkännagett ska därför tas bort.

Att i försäkringsrörelselagen bara ange det belopp som garantibeloppet som minst ska uppgå till innebär att kommissionens framtida revideringar kommer att kräva lagändringar för att få genomslag i svensk rätt. Det kan finnas anledning att återkomma i frågan, t.ex. om de aktuella beloppen i stället bör anges i föreskrifter på lägre nivå än lag, i samband med genomförandet i svensk rätt av de ändringar av Solvens II-direktivet som för närvarande är föremål för förhandlingar inom EU.

5. Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser

Regeringens förslag: Lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2024.

Regeringens bedömning: Det finns inte behov av några övergångsbestämmelser i anslutning till lagändringarna.

Promemorians förslag och bedömning överensstämmer med regeringens.

Remissinstanserna tillstyrker förslaget och bedömningen eller har inget att invända mot dem.

Skälen för regeringens förslag och bedömning: Lagändringarna bör träda i kraft så snart som möjligt, vilket bedöms vara den 1 januari 2024.

Lagändringarna säkerställer att det som anges i Europeiska kommissionens tillkännagivande från den 19 oktober 2021 (2021/C 423/12) får genomslag i svensk rätt. Det finns därför varken behov av eller utrymme för att införa några övergångsbestämmelser.

6. Konsekvenser

Regeringens bedömning: Genom förslagen anpassas svensk rätt till de justeringar som gjorts av belopp som i Solvens II-direktivet anges i euro.

Förslagen har inga offentligfinansiella eller samhällsekonomiska effekter.

Eventuella ökade kostnader för Finansinspektionen med anledning av förslagen bedöms vara mycket begränsade och ryms inom befintliga ekonomiska ramar.

Promemorians bedömning överensstämmer med regeringens. Remissinstanserna: Flertalet remissinstanser tillstyrker bedömningen eller har inget att invända mot den. Förvaltningsrätten i Stockholm efterfrågar en särskild bedömning av konsekvenserna för domstolarna och framhåller att finansmarknadsmål kan röra komplicerade ekonomiska och juridiska frågor som kräver stora arbetsinsatser och där vägledande praxis ofta saknas. Domstolen framhåller också att det inte är ovanligt att handlingar i finansmarknadsmål begärs ut i enlighet med bestämmelser i offentlighets- och sekretesslagstiftningen, vilket kan innebära tidskrävande och omfattande sekretessprövningar. Regelrådet anser att redovisningen av de företag som berörs av förslagen är godtagbar utifrån bransch, men inte utifrån antal och storlek.

Skälen för regeringens bedömning

Förslagens syfte och alternativa lösningar

I denna proposition föreslås lagändringar som bedöms nödvändiga för att anpassa svensk rätt till de justeringar som gjorts i Europeiska kommissionens tillkännagivande den 19 oktober (2021/C 423/12) av belopp som i Solvens II-direktivet anges i euro.

Genom förslagen tillgodoses Sveriges skyldighet att anpassa nationell rätt till Solvens II-regelverket. Eftersom det följer av EU-rätten hur nationell reglering ska utformas är möjligheterna för medlemsstaterna att välja alternativa lösningar begränsade.

Om Sverige inte vidtar nödvändiga lagstiftningsåtgärder är det sannolikt att Europeiska kommissionen inleder ett förfarande om fördragsbrott. Att avstå från att vidta lagstiftningsåtgärder är alltså inte något alternativ.

Berörda aktörer

Förslagen innebär att de belopp som anges för undantag från vissa bestämmelser i försäkringsrörelselagen och definitionen för stora risker höjs. I första hand berörs Finansinspektionen och försäkringsföretag av förslagen. I någon mån kan även domstolarna komma att beröras av förslagen.

Konsekvenser för Finansinspektionen

Förslagen innebär inte några ändringar i Finansinspektionens tillsynsuppdrag eller på annat sätt tillkommande uppgifter.

Det är i och för sig möjligt att reviderade och som i detta fall höjda beloppsgränser kräver en förnyad prövning från Finansinspektionens sida i de fall ett företag nu uppfyller villkoren för undantag beroende på storlek eller inte längre uppfyller definitionen av stora risker. Bestämmelserna om garantibelopp tar redan i dag hänsyn till att beloppen kan komma att ändras efter ett tillkännagivande från Europeiska kommissionen.

Som anges ovan har de aktuella beloppen höjts genom kommissionens tillkännagivande. Det rör sig inte om några större relativa höjningar av beloppen. Det är osäkert om det finns något företag som direkt berörs av de höjda beloppen. Eventuella ökade kostnader för Finansinspektionen med anledning förslagen bedöms därmed vara mycket begränsade och ryms inom befintliga ekonomiska ramar.

Konsekvenser för försäkringsföretag

För de enskilda företagen innebär förslagen sannolikt att fler företag ges möjlighet till undantag beroende på storlek. När det gäller samförsäkring (koassuransavtal) skulle de höjda beloppen kunna innebära att färre företag omfattas av bestämmelserna som gäller särskilt för stora risker. Ändringarna av de olika garantibeloppen innebär att det, allt annat lika, blir marginellt svårare för ett försäkringsföretag att uppfylla försäkringsrörelselagens krav i denna del.

Regelrådet efterfrågar uppgifter om det antal företag som berörs och deras storlek. Det är oklart om det finns något svenskt försäkringsföretag som direkt berörs av ändringarna i det EU-rättsliga regelverket, vilka genom lagförslagen nu får genomslag i svensk rätt. Oavsett hur många

företag som direkt berörs och hur stora de företagen är kan det dock konstateras att det inte uppkommer några särskilda konsekvenser för de företagen av de lagändringar som regeringen nu föreslår. Eventuella konsekvenser uppkommer redan till följd av kommissionens revidering av de aktuella beloppen.

Konsekvenser för domstolarna Förvaltningsrätten i Stockholm framför att mål inom finansmarknadsområdet kan komma att röra komplicerade ekonomiska och juridiska frågor och kräva stora arbetsinsatser. Det är en bild som regeringen delar.

Det finns vidare inte någon anledning att ifrågasätta förvaltningsrättens uppgift om att även frågor om utlämnanden av allmänna handlingar i denna typ av mål kan vara arbetskrävande. De nu aktuella lagförslagen är dock begränsade och bedöms inte leda till någon ytterligare tillströmning av mål till de allmänna förvaltningsdomstolarna.

Övriga konsekvenser

Förslagen bedöms inte ha några offentligfinansiella eller samhällsekonomiska effekter.

Det finns inte behov av särskilda informationsinsatser med anledning av förslagen.

I övrigt kan förslagen inte anses medföra några sådana konsekvenser som behöver redovisas enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Förenlighet med EU-rätten

Förslagen bedöms vara förenliga med EU-rätten.

7. Författningskommentar

Förslaget till lag om ändring i försäkringsrörelselagen (2010:2043)

1 kap.

19 § Ett försäkringsföretag får beviljas undantag från 5–9, 16 och 19 kap. om

1. företagets årliga tecknade bruttopremieinkomster inte överstiger ett belopp som motsvarar 5 400 000 euro,

2. företagets totala försäkringstekniska avsättningar brutto, inklusive belopp som kan återvinnas enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag, inte överstiger ett belopp som motsvarar 26 600 000 euro,

3. företaget ingår i en grupp, om gruppens totala försäkringstekniska avsättningar, inklusive belopp som kan återvinnas brutto enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag, inte överstiger ett belopp som motsvarar 26 600 000 euro,

4. företagets verksamhet inte omfattar försäkrings- eller återförsäkringsrisker som täcker kredit- och borgensförbindelser,

5. företagets verksamhet inte omfattar försäkrings- eller återförsäkringsrisker som täcker ansvarsförbindelser, såvida de inte utgör underordnade risker,

6. företagets verksamhet inte omfattar mottagen återförsäkring

a) med premier som överstiger ett belopp som motsvarar 600 000 euro eller tio procent av bruttopremieinkomsterna, eller

b) där försäkringstekniska avsättningar brutto, för belopp som kan återvinnas enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag, inte överstiger ett belopp som motsvarar 2 700 000 euro eller tio procent av de försäkringstekniska avsättningarna, och

7. inte något av de belopp som anges i 1–3 och 6 har överskridits under de föregående tre på varandra följande åren och inte heller förväntas göra detta inom de följande fem åren.

Undantag enligt första stycket får inte beviljas för ett försäkringsföretag som driver gränsöverskridande verksamhet eller verksamhet som sekundäretablering.

Paragrafen innehåller bestämmelser om undantag från delar av lagen utifrån försäkringsföretagets storlek. Genom paragrafen genomförs bl.a. artikel 4.1 i Solvens II-direktivet. Övervägandena finns i avsnitt 4.

Ett försäkringsföretag kan beviljas undantag från lagens bestämmelser om tillgångar, skulder och försäkringstekniska avsättningar, investeringar, kapitalbas, solvenskapitalkrav och minimikapitalkrav, offentliggörande samt grupptillsyn (5–9, 16 och 19 kap.). Det gäller t.ex. om företagets årliga tecknade bruttopremieinkomster eller företagets totala försäkringstekniska avsättningar brutto inte överstiger ett visst angivet belopp (första stycket 1 och 2).

I första stycket 13, 6 a och 6 b ändras beloppen som anges i euro så att de överensstämmer med motsvarande belopp enligt Solvens II-direktivet (se Europeiska kommissionens tillkännagivande den 19 december 2021 om anpassning till inflationen av de belopp som fastställs i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG om upptagande och utövande av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet (Solvens II), 2021/C 423/12). Tillkännagivandet har gjorts med stöd av artikel 300 i Solvens II-direktivet.

Genom ändringen höjs beloppen för undantag beroende på storlek. Företagets årliga tecknade bruttopremieinkomster får därmed inte över-

stiga ett belopp som motsvarar 5 400 000 euro i stället för som hittills 5 000 000 euro (första stycket 1). På motsvarande sätt höjs beloppet för företagets totala försäkringstekniska avsättningar till ett belopp som motsvarar 26 600 000 euro i stället för 25 miljoner euro (första stycket 2). För mottagen återförsäkring får premierna inte överstiga ett belopp som motsvarar 600 000 euro i stället för 500 000 euro eller tio procent av bruttopremieinkomsterna (första stycket 6 a). När det gäller försäkringstekniska avsättningar får de för mottagen återförsäkring inte överstiga ett belopp som motsvarar 2 700 000 euro i stället för 2 500 000 euro eller tio procent av de försäkringstekniska avsättningarna (första stycket 6 b).

I första stycket 6 b görs även en språklig ändring.

3 kap.

16 § Bestämmelserna i 15 § gäller inte när ett försäkringsföretag i annan egenskap än ledande försäkringsgivare deltar i samförsäkring (koassuransavtal) avseende stora risker.

Med stora risker avses

1. de försäkringar som anges i 2 kap. 11 § första stycket klasserna 4–7 samt 11 och 12,

2. de försäkringar som anges i 2 kap. 11 § första stycket klasserna 14 och 15, om försäkringstagaren är näringsidkare och den försäkrade risken avser näringsverksamheten, och

3. de försäkringar som anges i 2 kap. 11 § första stycket klasserna 3, 8–10, 13 och 16, om försäkringstagaren är näringsidkare och minst två av följande förutsättningar är uppfyllda enligt senast fastställda resultat- och balansräkning:

a) försäkringstagaren har en balansomslutning som uppgår till minst ett belopp motsvarande 6 600 000 euro,

b) försäkringstagaren har en bruttoomsättning som uppgår till minst ett belopp motsvarande 13 600 000 euro,

c) försäkringstagaren har haft i genomsnitt minst 250 personer anställda. Om försäkringstagaren ingår i en koncern som avger koncernredovisning, ska förutsättningarna i andra stycket 3 gälla koncernen.

Paragrafen innehåller bestämmelser om undantag för samförsäkring avseende stora risker. Genom paragrafen genomförs artikel 13.27 i Solvens II-direktivet. Övervägandena finns i avsnitt 4.

Ett försäkringsföretag som vill bedriva gränsöverskridande verksamhet, t.ex. genom att meddela försäkringar från Sverige för risker belägna i eller för åtaganden som ska fullgöras i något annat EES-land, ska underrätta Finansinspektionen om det (15 §). Vid koassuransverksamhet som rör stora risker är det dock bara den ledande försäkringsgivaren i koassuransavtalet (samförsäkringen) som behöver lämna en underrättelse till Finansinspektionen (första stycket). Med koassurans avses försäkringsverksamhet då två eller flera försäkringsgivare genom ett enda avtal, med en samlad premie och för samma termin, försäkrar en risk (se prop. 2015/16:9 s. 514). I andra stycket anges vad som avses med stora risker.

I andra stycket 3 a och 3 b ändras beloppen som anges i euro så att de överensstämmer med motsvarande belopp enligt Solvens II-direktivet (se Europeiska kommissionens tillkännagivande den 19 december 2021, 2021/C 423/12). Tillkännagivandet har gjorts med stöd av artikel 300 i Solvens II-direktivet.

Genom ändringen höjs beloppen för stora risker. Med stora risker avses, när det gäller kraven i andra stycket 3 a och 3 b där belopp anges i euro, att försäkringstagaren ska ha en balansomslutning som minst uppgår till ett belopp som motsvarar 6 600 000 euro i stället för som hittills 6 200 000 euro (andra stycket 3 a) och att försäkringstagaren ska ha en bruttoomsättning som minst uppgår till ett belopp som motsvarar 13 600 000 euro i stället för 12 800 000 euro (andra stycket 3 b). För att anses som stora risker krävs dock att de övriga kraven i andra stycket 3 är uppfyllda.

8 kap.

17 § För skadeförsäkringsföretag ska garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 2 700 000 euro. Om rörelsen omfattar försäkring eller risk som hänför sig till någon av klasserna 10–15 enligt 2 kap. 11 § första stycket ska dock garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 4 000 000 euro.

Paragrafen innehåller bestämmelser om garantibelopp för skadeförsäkringsföretag. Genom paragrafen genomförs artikel 129.1 d i i Solvens IIdirektivet. Övervägandena finns i avsnitt 4.

I paragrafen anges vad garantibeloppet för skadeförsäkringsföretag som minst ska uppgå till. Ett skadeförsäkringsföretag är ett företag som inte är ett livförsäkringsföretag. Med livförsäkringsföretag avses försäkringsföretag som uteslutande eller så gott som uteslutande driver direkt livförsäkringsrörelse eller rörelse avseende återförsäkring av livförsäkring (1 kap. 4 §). Garantibeloppet är det belopp som kapitalbasen hos ett försäkringsföretag aldrig får underskrida (artikel 129.1 d i Solvens II-direktivet, se även prop. 2015/16:9 s. 284285). Garantibeloppet ska vara högre om rörelsen omfattar försäkring eller risk som hänför sig till någon av försäkringsklasserna motorfordonsansvar, luftfartygsansvar, fartygsansvar, allmän ansvarighet, kredit eller borgen (försäkrings- klasserna 10–15 enligt 2 kap. 11 § första stycket).

I paragrafen ändras beloppen som anges i euro så att de överensstämmer med motsvarande belopp enligt Solvens II-direktivet (se Europeiska kommissionens tillkännagivande den 19 december 2021, 2021/C 423/12). Tillkännagivandet har gjorts med stöd av artikel 300 i Solvens IIdirektivet.

Genom ändringen höjs garantibeloppet. För skadeförsäkringsföretag ska det som minst uppgå till ett belopp som motsvarar 2 700 000 euro i stället för som tidigare 2 500 000 euro (första meningen). Om verksamheten rör försäkring eller risk som hänför sig till försäkringsklasserna motorfordonsansvar, luftfartygsansvar, fartygsansvar, allmän ansvarighet, kredit eller borgen ska garantibeloppet som minst uppgå till ett belopp som motsvarar 4 000 000 euro i stället för 3 700 000 euro (andra meningen).

Paragrafen ändras också så att det inte längre ska ske någon automatisk justering av beloppen med anledning av ett tillkännagivande från kommissionen. Det innebär att det av paragrafen direkt framgår vilket belopp som gäller.

18 § För livförsäkringsföretag ska garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 4 000 000 euro.

Paragrafen innehåller bestämmelser om garantibelopp för livförsäkringsföretag. Genom paragrafen genomförs artikel 129.1 d ii i Solvens IIdirektivet. Övervägandena finns i avsnitt 4.

I paragrafen anges vad garantibeloppet för livförsäkringsföretag som minst ska uppgå till. Ett livförsäkringsföretag är ett försäkringsföretag som uteslutande eller så gott som uteslutande driver direkt livförsäkringsrörelse eller rörelse avseende återförsäkring av livförsäkring (1 kap. 4 § första meningen). Garantibeloppet är det belopp som kapitalbasen aldrig får underskrida (artikel 129.1 d i Solvens II-direktivet, se även prop. 2015/16:9 s. 284285).

I paragrafen ändras beloppet som anges i euro så att det överensstämmer med motsvarande belopp enligt Solvens II-direktivet (se Europeiska kommissionens tillkännagivande den 19 december 2021, 2021/C 423/12). Tillkännagivandet har gjorts med stöd av artikel 300 i Solvens IIdirektivet.

Genom ändringen höjs garantibeloppet. För livförsäkringsföretag ska det som minst uppgå till ett belopp som motsvarar 4 000 000 euro i stället för som tidigare 3 700 000 euro.

Paragrafen ändras också så att det inte längre ska ske någon automatisk justering av beloppet med anledning av ett tillkännagivande från kommissionen. Det innebär att det av paragrafen direkt framgår vilket belopp som gäller.

19 § För återförsäkringsbolag som inte är captivebolag ska garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 3 900 000 euro.

Paragrafen innehåller bestämmelser om garantibelopp för återförsäkringsbolag som inte är captivebolag. Genom paragrafen genomförs artikel 129.1 d iii i Solvens II-direktivet. Övervägandena finns i avsnitt 4.

I paragrafen anges vad garantibeloppet för återförsäkringsbolag som minst ska uppgå till. Ett återförsäkringsbolag är ett försäkringsaktiebolag eller ett ömsesidigt försäkringsbolag som har fått tillstånd för rörelse som bara avser återförsäkring (1 kap. 10 §). Bestämmelsen gäller bara för återförsäkringsbolag som inte är captivebolag. Ett captivebolag för återförsäkring är ett bolag som syftar till att erbjuda återförsäkringsskydd uteslutande för risker i det företag eller den företagsgrupp som captivebolaget tillhör, eller i ett eller flera företag i den grupp som captivebolaget är en del av. Detta gäller under den förutsättning att captivebolaget inte ägs av ett försäkringsföretag eller av ett företag som ingår i en grupp (artikel 13.5 i Solvens II-direktivet, se även prop. 2015/16:9 s. 203204). För återförsäkringsbolag som är captivebolag gäller i stället 20 §. Garantibeloppet är det belopp som kapitalbasen aldrig får underskrida (artikel 129.1 d i Solvens II-direktivet, se även samma prop. s. 284–285).

I paragrafen ändras beloppet som anges i euro så att det överensstämmer med motsvarande belopp enligt Solvens II-direktivet (se Europeiska kommissionens tillkännagivande den 19 december 2021, 2021/C 423/12). Tillkännagivandet har gjorts med stöd av artikel 300 i Solvens IIdirektivet.

Genom ändringen höjs garantibeloppet. För återförsäkringsföretag ska det som minst uppgå till ett belopp som motsvarar 3 900 000 euro i stället för som tidigare 3 600 000 euro.

Paragrafen ändras också så att det inte längre ska ske någon automatisk justering av beloppet med anledning av ett tillkännagivande från kommissionen. Det innebär att det av paragrafen direkt framgår vilket belopp som gäller.

20 § För ett sådant captivebolag för återförsäkring som avses i artikel 13.5 i

Solvens II-direktivet ska garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 1 300 000 euro.

Paragrafen innehåller bestämmelser om garantibelopp för captivebolag för återförsäkring. Genom paragrafen genomförs artikel 129.1 d iii i Solvens II-direktivet. Övervägandena finns i avsnitt 4.

I paragrafen anges vad garantibeloppet för captivebolag för återförsäkring som minst ska uppgå till. Ett captivebolag för återförsäkring är ett bolag som syftar till att erbjuda återförsäkringsskydd uteslutande för risker i det företag eller den företagsgrupp som captivebolaget tillhör, eller i ett eller flera företag i den grupp som captivebolaget är en del av. Detta gäller under förutsättning att captivebolaget inte ägs av ett försäkringsföretag eller av ett företag som ingår i en grupp (artikel 13.5 i Solvens II-direktivet, se även prop. 2015/16:9 s. 203204). För återförsäkringsbolag som inte är captivebolag gäller i stället 19 §. Garantibeloppet är det belopp som kapitalbasen aldrig får underskrida (artikel 129.1 d i Solvens II-direktivet, se även samma prop. s. 284–285).

I paragrafen ändras beloppet som anges i euro så att det överensstämmer med motsvarande belopp enligt Solvens II-direktivet (se Europeiska kommissionens tillkännagivande den 19 december 2021, 2021/C 423/12). Tillkännagivandet har gjorts med stöd av artikel 300 i Solvens IIdirektivet.

Genom ändringen höjs garantibeloppet. För ett captivebolag för återförsäkring ska det som minst uppgå till ett belopp som motsvarar 1 300 000 euro i stället för som tidigare 1 200 000 euro.

Paragrafen ändras också så att det inte längre ska ske någon automatisk justering av beloppet med anledning av ett tillkännagivande från kommissionen. Det innebär att det av paragrafen direkt framgår vilket belopp som gäller.

Prop. 2023/24:10

Bilaga 1

21

Tillkännagivande om anpassning till inflationen av de belopp som fastställs i Europaparlamentets och

rådets direktiv 2009/138/EG om upptagande och utövande av försäkrings- och

återförsäkringsverksamhet (Solvens II)

(2021/C 423/12)

I enlighet med artikel 300 i direktiv 2009/138/EG (1) ska de belopp som uttrycks i euro i direktivet revideras vart femte år

genom att grundbeloppet i euro höjs med den procentuella förändringen i de harmoniserade konsumentprisindexen för

samtliga medlemsstater som offentliggörs av kommissionen (Eurostat) från och med den 31 december 2015 fram till

justeringsdagen och avrundas uppåt till närmaste 100 000-tal EUR, förutsatt att den procentuella förändringen inte är

mindre än 5 %. Därför bör den första revideringen av beloppen genomföras med beaktande av ökningen av nämnda index

under perioden 31 december 2015–31 december 2020.

Översynen ger följande reviderade belopp:

a) Artikel 4.1, när det gäller villkoren för undantag från tillämpningsområdet på grund av storlek:

— I led a ska ”5 miljoner EUR” ersättas med ”5 400 000 EUR”.

— I leden b och c ska ”25 miljoner EUR” ersättas med ”26 600 000 EUR”.

— I led e ska ”0,5 miljoner EUR” ersättas med ”600 000 EUR” och ”2,5 miljoner EUR” ersättas med ”2 700 000 EUR”.

b) Artikel 13, när det gäller definitionen av stora risker i punkt 27:

— I led i ska ”6,2 miljoner EUR” ersättas med ”6 600 000 EUR”.

— I led ii ska ”12,8 miljoner EUR” ersättas med ”13 600 000 EUR”.

c) Artikel 129.1 d, när det gäller den lägsta nivån vid beräkning av minimikapitalkravet:

— I led i ska ”2 500 000 EUR” ersättas med ”2 700 000 EUR” och ”3 700 000 EUR” ersättas med ”4 000 000 EUR”.

— I led ii ska ”3 700 000 EUR” ersättas med ”4 000 000 EUR”.

— I led iii ska ”3 600 000 EUR” ersättas med ”3 900 000 EUR” och ”1 200 000 EUR” ersättas med ”1 300 000 EUR”.

De reviderade beloppen ska tillämpas av medlemsstaterna senast den 19 oktober 2022.

(1) Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG av den 25 november 2009 om upptagande och utövande av försäkrings- och

återförsäkringsverksamhet (Solvens II) (EGT L 335, 17.12.2009, s. 1).

SV

Europeiska unionens officiella tidning

19.10.2021

C 423/25

Sammanfattning av promemorian

I promemorian föreslås att vissa bestämmelser i försäkringsrörelselagen där belopp anges i euro ska ändras. Det gäller bestämmelserna om undantag från lagens tillämpningsområde, definitionen av stora risker och bestämmelserna om garantibelopp. Genom ändringarna höjs de olika beloppen. Ändringarna föreslås med anledning av att Europeiska kommissionen har reviderat motsvarande belopp i det EU-rättsliga regelverket på försäkringsområdet.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

Promemorians lagförslag

Förslag till lag om ändring i försäkringsrörelselagen (2010:2043)

Härigenom föreskrivs1 att 1 kap. 19 §, 3 kap. 16 § och 8 kap.1720 §§försäkringsrörelselagen (2010:2043) ska ha följande lydelse.

Lydelse enligt prop. 2022/23:47 Föreslagen lydelse

1 kap.

19 §

Ett försäkringsföretag får beviljas undantag från 5–9, 16 och 19 kap. om

1. företagets årliga tecknade bruttopremieinkomster inte överstiger ett belopp som motsvarar fem miljoner euro,

1. företagets årliga tecknade bruttopremieinkomster inte överstiger ett belopp som motsvarar 5 400 000 euro,

2. företagets totala försäkringstekniska avsättningar brutto, inklusive belopp som kan återvinnas enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag, inte överstiger ett belopp som motsvarar tjugofem miljoner euro,

2. företagets totala försäkringstekniska avsättningar brutto, inklusive belopp som kan återvinnas enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag, inte överstiger ett belopp som motsvarar 26 600 000 euro,

3. företaget ingår i en grupp, om gruppens totala försäkringstekniska avsättningar, inklusive belopp som kan återvinnas brutto enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag, inte överstiger ett belopp som motsvarar tjugofem miljoner euro,

3. företaget ingår i en grupp, om gruppens totala försäkringstekniska avsättningar, inklusive belopp som kan återvinnas brutto enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag, inte överstiger ett belopp som motsvarar 26 600 000 euro,

4. företagets verksamhet inte omfattar försäkrings- eller återförsäkringsrisker som täcker kredit- och borgensförbindelser,

5. företagets verksamhet inte omfattar försäkrings- eller återförsäkringsrisker som täcker ansvarsförbindelser, såvida de inte utgör underordnade risker,

6. företagets verksamhet inte omfattar mottagen återförsäkring

a) med premier som överstiger ett belopp som motsvarar en halv miljon euro eller tio procent av bruttopremieinkomsterna, eller

a) med premier som överstiger ett belopp som motsvarar 600 000 euro eller tio procent av bruttopremieinkomsterna, eller

b) där de försäkringstekniska avsättningar brutto, för belopp som kan återvinnas enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag,

b) där de försäkringstekniska avsättningar brutto, för belopp som kan återvinnas enligt återförsäkringsavtal och från specialföretag,

1 Jfr Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG av den 25 november 2009 om upptagande och utövande av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet (Solvens II), i lydelsen enligt Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/2177.

inte överstiger ett belopp som motsvarar två och en halv miljon euro eller tio procent av de försäkringstekniska avsättningarna, och

inte överstiger ett belopp som motsvarar 2 700 000 euro eller tio procent av de försäkringstekniska avsättningarna, och

7. inte något av de belopp som anges i 1–3 och 6 har överskridits under de föregående tre på varandra följande åren och inte heller förväntas göra detta inom de följande fem åren.

Undantag enligt första stycket får inte beviljas för ett försäkringsföretag som driver gränsöverskridande verksamhet eller verksamhet som sekundäretablering.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

3 kap.

16 §

Bestämmelserna i 15 § gäller inte när ett försäkringsföretag i annan egenskap än ledande försäkringsgivare deltar i samförsäkring (koassuransavtal) avseende stora risker.

Med stora risker avses

1. de försäkringar som anges i 2 kap. 11 § första stycket klasserna 4–7 samt 11 och 12,

2. de försäkringar som anges i 2 kap. 11 § första stycket klasserna 14 och 15, om försäkringstagaren är näringsidkare och den försäkrade risken avser näringsverksamheten, och

3. de försäkringar som anges i 2 kap. 11 § första stycket klasserna 3, 8–10, 13 och 16, om försäkringstagaren är näringsidkare och minst två av följande förutsättningar är uppfyllda enligt senast fastställda resultat- och balansräkning:

a) försäkringstagaren har en balansomslutning som uppgår till minst ett belopp motsvarande 6 200 000 euro,

a) försäkringstagaren har en balansomslutning som uppgår till minst ett belopp motsvarande 6 600 000 euro,

b) försäkringstagaren har en bruttoomsättning som uppgår till minst ett belopp motsvarande 12 800 000 euro,

b) försäkringstagaren har en bruttoomsättning som uppgår till minst ett belopp motsvarande 13 600 000 euro,

c) försäkringstagaren har haft i genomsnitt minst 250 personer anställda. Om försäkringstagaren ingår i en koncern som avger koncernredovisning, ska förutsättningarna i andra stycket 3 gälla koncernen.

8 kap.

17 §2

För skadeförsäkringsföretag ska garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 2,5 miljoner euro eller det högre belopp, grundat på förändringar i

För skadeförsäkringsföretag ska garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 2 700 000 euro. Om rörelsen omfattar försäkring eller risk som

2 Senaste lydelse 2015:700.

det europeiska konsumentprisindexet, som Europeiska kommissionen årligen tillkännager. Om rörelsen omfattar försäkring eller risk som hänför sig till någon av klasserna 10–15 enligt 2 kap. 11 § första stycket ska dock garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 3,7 miljoner euro eller det högre belopp, grundat på förändringar i det europeiska konsumentprisindexet som Europeiska kommissionen årligen tillkännager.

hänför sig till någon av klasserna 10–15 enligt 2 kap. 11 § första stycket ska dock garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 4 000 000 euro.

18 §3

För livförsäkringsföretag ska garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 3,7 miljoner euro eller det högre belopp, grundat på förändringar i det europeiska konsumentprisindexet, som Europeiska kommissionen årligen tillkännager.

För livförsäkringsföretag ska garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 4 000 000 euro.

19 §4

För återförsäkringsbolag som inte är captivebolag ska garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 3,6 miljoner euro eller det högre belopp, grundat på förändringar i det europeiska konsumentprisindexet, som Europeiska kommissionen årligen tillkännager.

För återförsäkringsbolag som inte är captivebolag ska garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 3 900 000 euro.

20 §5

För ett sådant captivebolag för återförsäkring som avses i artikel 13.5 i Solvens II-direktivet ska garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 1,2 miljon euro eller det högre belopp, grundat på förändringar i det europeiska konsumentprisindexet,

För ett sådant captivebolag för återförsäkring som avses i artikel 13.5 i Solvens II-direktivet ska garantibeloppet uppgå till ett belopp som minst motsvarar 1 300 000 euro.

3 Senaste lydelse 2015:700. 4 Senaste lydelse 2015:700. 5 Senaste lydelse 2015:700.

som Europeiska kommissionen årligen tillkännager.

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2024.

Förteckning över remissinstanserna

Efter remiss har yttranden inkommit från Finansinspektionen, Förvaltningsrätten i Stockholm, Juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet, Regelrådet och Svensk Försäkring.

Försäkringsjuridiska föreningen och Svenska Aktuarieföreningen har inte svarat.

Lagrådets yttrande

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2023-06-19

Närvarande: Justitierådet Mahmut Baran, f.d. justitierådet Mari

Andersson och justitierådet Stefan Reimer

Ändrade belopp i euro i försäkringsrörelselagen

Enligt en lagrådsremiss den 15 juni 2023 har regeringen (Finansdepartementet) beslutat inhämta Lagrådets yttrande över förslag till lag om ändring i försäkringsrörelselagen (2010:2043).

Förslaget har inför Lagrådet föredragits av kanslirådet Alexander Dahlqvist.

Lagrådet lämnar förslaget utan erinran.

Finansdepartementet

Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 21 september 2023

Närvarande: statsminister Kristersson, ordförande, och statsråden Svantesson, Edholm, J Pehrson, Waltersson Grönvall, Jonson, Strömmer, Roswall, Forssmed, Tenje, Slottner, M Persson, Wykman, Malmer Stenergard, Kullgren, Liljestrand, Brandberg, Bohlin, Carlson, Pourmokhtari

Föredragande: statsrådet Wykman

Regeringen beslutar proposition Ändrade belopp i euro i försäkringsrörelselagen