ARN 1991-5475

Fråga om ersättningens storlek vid avbeställning av symaskin, som köpts på en mässa (41 § konsumentköplagen). Avgörande: 1992-05-25 (91-5475)

Fråga om ersättningens storlek vid avbeställning av symaskin, som köpts på en mässa ( 41 § konsumentköplagen ). Avgörande: 1992-05-25 (91-5475)

I september 1992 köpte G en symaskin på en hushållsmässa och erlade 100 kr i handpenning. Innan symaskinen var avlämnad ångrade G sig och avbeställde varan. Säljföretaget krävde då 300 kr i avbeställningsavgift. G ansåg dock att de 100 kr som hon erlagt i handpenning var tillräcklig ersättning. G hänvisade därvid till konsumentköplagens nya regler om avbeställning och yrkade därför betalningsbefrielse från avbeställningsavgiften.

Säljföretaget bestred yrkandet och anförde att köpet var bindande och att företaget därför hade rätt till skälig ersättning för bl.a. kostnader och utebliven vinst.

I sitt beslut anförde nämnden följande:

Det framgår av utredningen att anmälaren har avbeställt varan innan den avlämnats, vilket hon enligt 37 § konsumentköplagen (1990:932) har haft rätt till. Bolaget har vid sådant för- hållande enligt 41 § 1 i samma lag rätt till ersättning för särskilda kostnader som bolaget haft för att ingå och fullgöra avtalet till den del bolaget inte kan tillgodogöra sig dessa på annat sätt. Vidare har bolaget enligt punkt 2 i samma paragraf rätt till ersättning för särskilda kostnader till följd av avbeställningen, samt enligt punkt 3 för förlust i övrigt med ett belopp som är skäligt med hänsyn till priset för varan, tidpunkten för avbeställningen, omfattningen av nedlagt arbete och omständigheterna i övrigt. Det åligger bolaget att styrka sina påståenden om förluster.

Bolaget har anfört att det haft särskilda kostnader för monterhyra som beräknats till 165 kr per symaskin. Mässförsäljning är emellertid en speciell form av försäljning som som har stora likheter med hemförsäljning. De särskilda kostnader som uppstår i samband med en mässa kan inte anses vara sådana kostnader som uppstått vid fullgörandet av ett avtal. De går därför inte att hänföra direkt till den aktuella varan. Det går enligt nämnden inte heller att hänföra kostnader för returfrakt från mässan till sådana särskilda kostnader som bolaget har rätt att få ersättning för vid avbeställning.

Bolaget har också uppgivit att det förlorat 400 kr i utebliven vinst. Bolaget har dock inte presenterat någon utredning som styrker att förlusten uppgått till det beloppet. Bolaget har emellertid rätt till skälig ersättning för det belopp som bolaget trots allt gått miste om genom att affären inte kom till stånd. Nämnden bedömer att det beloppet uppgår till skäliga ansedda 300 kr. Eftersom anmälaren redan erlagt 100 kr i handpenning skall hon därför endast betala ytterligare 200 kr till bolaget.