ARN 1991-6439

En vara har ansetts felaktig då etiketten med beskrivning av materialsammansättningen har placerats så att den blivit praktiskt taget oläsbar.

En vara har ansetts felaktig då etiketten med beskrivning av materialsammansättningen har placerats så att den blivit praktiskt taget oläsbar. Avgörande 1992-10-13; 91-6439

A anförde: Hon köpte ett par byxor. Byxorna blev extremt skrynkliga och hade "knän" efter en timmes användning. Tyget var av dålig kvalitet i förhållande till priset. Säljaren borde ha upplyst om att tyget innehåller mycket viskos och därför kan komma att skrynkla. Innehållsdeklarationen syns inte utan sitter gömd i linningen.

A yrkade hävning av köpet.

Säljaren, som bestred yrkandet, uppgav i sitt svar till nämnden följande: Då kunden visade byxorna var de absolut inte så skrynkliga att det fanns anledning att godkänna reklamationen. Man kan aldrig helt undvika att ett par byxor blir skrynkliga i ljumsken eller knävecken. Det hjälper inte ens om byxorna skulle vara av ren ull eller helt i syntet.

Nämndens bedömning:

Nämnden, som har granskat byxorna, har inte kunnat finna att tyget i byxorna skrynklar mer än vad som i och för sig får anses vara godtagbart för denna typ av vara. Emellertid har etiketten som upplyser om materialkompositionen i tyget sytts in i byxlinningen så att den blivit praktiskt taget oläslig. A har anfört att hon vid köpet inte erhöll någon upplysning om att tyget till stor del består av viskos och därför kan skrynkla. Mot denna bakgrund anser nämnden att felaktigheten med etiketten bör betraktas som ett fel i varan och därför bör berättiga A att häva köpet.

Två ledamöter var skiljaktiga och ville lämna yrkandet utan bifall.