ARN 1991-6617

Ett erbjudande om öppet köp under vissa förutsättningar inskränker inte köparens rätt att åberopa fel i varan enligt konsumentköplagens regler. En köpare har följaktligen ansetts ha rätt att häva ett köp och få tillbaka hela köpeskillingen, trots att varans originalförpackning inte fanns i behåll.

Ett erbjudande om öppet köp under vissa förutsättningar inskränker inte köparens rätt att åberopa fel i varan enligt konsumentköplagens regler. En köpare har följaktligen ansetts ha rätt att häva ett köp och få tillbaka hela köpeskillingen, trots att varans originalförpackning inte fanns i behåll. Avgörande 1993-01-29; 91-6617

T köpte i november 1991 en video av ett företag i Göteborg. Han köpte också en försäkring på sju år för 795 kr. När videon provades upptäckte han bildstörningar på de program som spelades in. Han klagade till säljaren efter ett par dagar. Säljaren tog tillbaka videon och betalade tillbaka köpeskillingen förutom 595 kr. Avdraget gjordes för att han inte hade originalförpackningen i behåll. Han yrkade hos nämnden att få tillbaka även detta belopp.

Säljaren bestred yrkandet. Företaget tillämpar alltid 30 dagars öppet köp på denna typ av produkter. Detta under förutsättning att kunden har kvitto som styrker köpet, att varan är oskadd och att returen sker i originalförpackningen. Dessa regler anges i företaget försäljningsvillkor. I detta fall saknades originalförpackningen. Företaget ville ändå få en nöjd kund varför videon köptes tillbaka med undantag av ett visst avdrag.

Nämndens bedömning:

Av utredningen framgår att bolaget erbjuder 30 dagars öppet köp för varor som inte är förbrukningsartiklar. Givetvis kan ett företag som erbjuder öppet köp förena detta med villkor, exempelvis att varan skall återlämnas tillsammans med originalförpackningen.

Samtidigt måste emellertid konstateras att ett erbjudande om öppet köp - att säljaren således tar tillbaka en såld vara inom en viss tid - inte kan inskränka köparen rätt enligt de tvingande reglerna i konsumentköplagen att åberopa fel i en vara och göra gällande felpåföljder.

Om köparen enligt de köprättsliga felreglerna har rätt att häva köpet, kan det normalt inte krävas att också förpackningen lämnas tillbaka, redan därför att en felpåföljd kan aktualiseras förhållandevis lång tid efter köpet och det i allmänhet inte kan krävas att köparen bevarar förpackningen i kanske åtskilliga månader. Det kan dock tänkas fall då förpackningen får anses utgöra en del av den köpta varan och ett motsatt synsätt får anläggas.

Det bör vidare läggas till att ett system med öppet köp inte heller kan inskränka köparens möjligheter att, i de fall en försäkring tecknats vid köpet, göra denna gällande om ett försäkringsfall inträffar.

Enligt nämndens mening är det viktigt att säljaren i förekommande fall har en organisation som kan hantera de tre olika systemen med öppet köp, de köprättsliga felreglerna samt de försäkringsrättsliga reglerna enligt försäkringsavtalet. Det ankommer på säljaren att i det enskilda fallet tillämpa rätt system.

I ärendet har inte framkommit annat än att T när videon återlämnades gjorde gällande att det var ett ursprungligt fel på den. Denna situation skulle av säljaren ha hanterats enligt

reglerna i konsumentköplagen om fel i varan. Eftersom säljaren har återtagit den aktuella videon, får det i detta sammanhang uppfattas som en hävning av köpet, om vilken parterna har varit överens. När hävning sker av ett köp har köparen rätt att - med vissa undantag, som det kan bortses från här - återfå hela köpeskillingen. Med hänvisning till vad som har anförts nu skall T:s talan bifallas.