ARN 1992-1548
Vid köp av en kurs har det ansetts böra föreligga en principiell rätt för konsumenten att avbeställa eller avbryta kursen oavsett omfattningen av denna. I sådant fall bör dock husgivaren ha rätt till skälig ersättning för administrationskostnader och de kursbrev som mottagits och utnyttjats. Avgörande 1993-01-11; 92- 1548
Vid köp av en kurs har det ansetts böra föreligga en principiell rätt för konsumenten att avbeställa eller avbryta kursen oavsett omfattningen av denna. I sådant fall bör dock husgivaren ha rätt till skälig ersättning för administrationskostnader och de kursbrev som mottagits och utnyttjats. Avgörande 1993-01-11; 92-1548
I december 1991 beställde B:s 10-årige son F en kurs i teckning av en konstskola. Efter ha fått det första kursbrevet, visade sig kursen för svår för F. B krävde därför att F skulle få avbryta kursen och få tillbaka större delen av det inbetalda beloppet på 1 200 kr.
Konstskolan invände att man enligt försäljningsvillkoren har 10 dagars returrätt och att den tiden hade gått ut. Skolan kunde dock med hänsyn till F:s ålder gå med på att F avbröt kursen mot att B erlade ytterligare 585 kr till konstskolan.
I sitt beslut anförde nämnden följande:
Vid köp av kurser av mera omfattande slag har nämnden i tidigare avgöranden, såsom exempelvis i ärende 91/R1290, ansett det befogat och skäligt att genombryta den annars grundläggande principen att avtal skall hållas och bifallit konsumentens yrkande om att få avbryta kursen. Detta har däremot inte gällt mindre omfattande kurser som t ex kurserav detta slag. Frågan är emellertid om inte nämndens praxis om avbrytande kan tillämpas vad gäller alla kurser oavsett hur omfattande de är.
I såväl konsumentköplagen (1990:932) som konsumenttjänstlagen (1985:716) finns tvingande bestämmelser till konsumentens förmån om rätt till avbeställning av vara och tjänst. I konsumentköplagen ges köparen rätt att avbeställa varan intill dess varan avlämnats (37 §). Däremot har säljaren i princip rätt till viss ersättning av konsumenten (41 §). I konsumenttjänstlagen ges konsumenten rätt att avbeställa tjänsten innan den har slutförts. Om han avbeställer en tjänst innan den har slutförts, är han skyldig att betala för redan utfört arbete och att ersätta näringsidkaren för vissa förluster (42-44 §§).
I förarbetena till konsumentköplagen (prop 1989/90:89 s 46 ff, 146 f och 151 ff) sägs bl a att likheterna mellan köp och tjänst i en del fall är betydande och att det ibland kan vara tveksamt om ett avtal är att hänföra till den ena eller andra kategorin. För sådana fall finns det anledning att sträva efter en nära likhet mellan konsumentköp- och konsumenttjänstregler. Det kan därför på vissa punkter vara motiverat att låta konsumentköpreglerna följa de regler som gäller om konsumenttjänster enligt konsumenttjänstlagen. I förarbetena till konsumenttjänstlagen sägs att det för konsumenten kan vara av stor betydelse att ha möjlighet att avbeställa en tjänst innan den har slutförts.
Tillhandahållandet av kurser utgör en kombination av vara och tjänst. Ofta torde den omständigheten vara specifik för kurs-verksamhet att konsumenten inte kan överblicka kursens beskaf-fenhet vid erhållandet av det första kursbrevet. Detta kan först ske sedan konsumenten erhållit ett antal kursbrev och det är först då som konsumenten kan bedöma kursens kvalitet och svårighetsgrad.
Med beaktande av de konsumenträttsliga intentionerna bakom lag-stiftningen samt
omständigheterna i övrigt finner nämnden att konsumenten bör ges en principiell rätt att avbeställa eller avbryta en kurs oavsett omfattningen. Näringsidkaren bör då få skälig ersättning för administrationskostnader och för de kurs-brev som konsumenten mottagit och utnyttjat när avbeställningen skedde.
Nämnden finner i enlighet med det anförda att B:s son F bör ges rätt att avbryta den påbörjade kursen. Konstskolan har också accepterat att han avbryter kursen. Dock kvarstår frågan om vilken ersättning Skolan är berättigad till. Skolan har inte lämnat redogörelse för vilka kostnader som uppstått till följd av att F avbrutit kursen. Nämnden fastställer därför ersättningen för administrativa kostnader till skäligen ansedda 10 % av priset för kursen. Kursgivaren har dessutom rätt till ersättning för de kursbrev som kursdeltagaren mottagit och utnyttjat när avbeställningen skedde.
F köpte kursen den 2 december 1991. Priset var såvitt framgår 2.500 kr och kursen omfattade 28 kursbrev. Redan efter det första kursbrevet framfördes krav att få avbryta kursen. Han bör därvid betala 1/28 av priset, dvs 89 kr. Därutöver bör han, i enlighet med vad som ovan sagts, betala tio procent av priset eller 250 kr. Annulleringskostnaden blir således 339 kr. Eftersom 1.200 kr redan inbetalats till Skolan bör 861 kr återbetalas.