ARN 1992-3657

Då det på grund av lastbilsstrejk rått kaos på vägarna i Frankrike och då svenska Ambassaden därför avrått svenska resenärer från att bila i landet, har resenärer, som avbrutit en bilpaketresa till följd härav, ansetts ha rätt till återbetalning av priset för den outnyttjade delen av resan. Avgörande 1992-11- 12; 92-3657.

Då det på grund av lastbilsstrejk rått kaos på vägarna i Frankrike och då svenska Ambassaden därför avrått svenska resenärer från att bila i landet, har resenärer, som avbrutit en bilpaketresa till följd härav, ansetts ha rätt till återbetalning av priset för den outnyttjade delen av resan. Avgörande 1992-11-12; 92-3657.

S bokade en bilpaketresa till Frankrike. S skulle tillsammans med sitt ressällskap tillbringa en vecka i La Rochelle, där han hade hyrt en lägenhet. Resenärerna skulle vistas på resmålet under tiden den 1 - 6 juli 1992. Priset var 4 342 kr.

Under nerresan fick de i Holland veta att en vild lastbilsstrejk hade brutit ut i hela Frankrike och att alla större vägar var helt blockerade och att det inte fanns någon bensin vid bensinstationerna efter småvägarna. Myndigheterna i Holland och Belgien och svenska Ambassaden i Paris avrådde alla från att färdas med bil i Frankrike. När resenärerna den 3 juli kom till franska gränsen mellan Belgien och Frankrike stoppades de. Kontakt togs med resebyråns kontor i Västerås och Stockholm men resenärerna fick inte någon hjälp. De återvände hem.

S yrkade hävning, dvs återbetalning av erlagt belopp. Av de allmänna resevillkoren framgår att man har rätt till full återbetalning. Den aktuella situationen kan jämföras med en katastrofliknande händelse och svensk myndighet, Ambassaden i Paris, har bestämt avrått från bilåkande. La Rochelle ligger i sydvästra Frankrike. För att komma dit måste man köra genom större delen av landet och passera Lyon-området som var speciellt utsatt.

Resebyrån framhöll i sitt svar till nämnden att resebyrån förmedlar andra arrangörers resor, varför man får betala för en outnyttjad lägenhet. Föreningen Svenska Bilresearrangörer har rekommenderat att någon återbetalning inte skall ske. Arrangören rättar sig efter denna rekommendation och vill därför inte återbetala några pengar.

Nämnden anförde:

I punkt 9.2 i de allmänna resevillkoren sägs bl.a. att resenären har rätt att häva avtalet om det i närheten av det planerade resmålet eller utefter den planerade färdvägen inträffar katastrof, krigshandling, generalstrejk eller annan ingripande händelse som väsentligt påverkar resans genomförande på resmålet vid den tidpunkt då resan skall genomföras. För att avgöra om händelsen är av så allvarlig karaktär skall berörda myndigheter konsulteras.

Vid tidpunkten för resenärernas planerade inresa i Frankrike rådde enligt samstämmiga uppgifter fullständigt kaos på vägarna och bensintillgången var ytterst begränsad. Svenska Ambassaden i Paris avrådde svenska resenärer från att bila i Frankrike. Resenärernas uppgift om att de inte kunde nå fram till resmålet på grund av förhållandena på vägarna i Frankrike vinner således stöd av nämnda uppgifter. Resebyrån har visserligen hänvisat till den rekommendation som har utfärdats av Föreningen Svenska Bilresearrangörer den 6 juli 1992. Enligt denna avrådde inte UD resenärer från att besöka Frankrike vid den aktuella tidpunkten. Nämnden finner dock att det är en stor skillnad mellan att å ena sidan besöka Frankrike och å andra sidan färdas genom landet per bil under de rådande förhållandena. Nämnden finner således att förutsättningarna för hävning enligt punkt 9.2 i resevillkoren är uppfyllda. Resepriset bör således återbetalas med avdrag för

värdet av de prestationer som resenären har erhållit och som inte kan anses förfelade genom händelserna i Frankrike, nämligen färjebiljetterna för sammanlagt 730 kr. Nämnden har genom sitt avgörande inte tagit ställning till vem som på näringsidkarsidan slutligen bör bära förlusten.