ARN 1994-5090
Vid ett muntligt avtal (telefonbokning) om hyra av stuga har arrangörens villkor inte ansetts införlivade i avtalet; i stället har allmänna avtalsrättsliga grundsatser tillämpats.
Vid ett muntligt avtal (telefonbokning) om hyra av stuga har arrangörens villkor inte ansetts införlivade i avtalet; i stället har allmänna avtalsrättsliga grundsatser tillämpats. Avgörande 1995-03-20; 94-5090
V bokade en stuga i Danmark för fem personer. Priset för en veckas hyra i maj 1994 var 3 498 kr. Vid bokningen, som skedde per telefon, fick V ingen information om vilka avbeställnings- eller ändringsregler som gällde. En vecka efter bokningen fick han en faktura på beloppet. Inte heller då fick han någon information om gällande regler.
En vecka efter bokningstillfället var han tvungen att ändra bokningen till ett mindre feriehus. Han fick då veta att en ändring skulle kosta 440 Dkr. Han ansåg att denna kostnad var orimlig eftersom ändringen gjordes åtta veckor före avresan.
V blev mycket besviken på resebyråns sätt att hantera en återkommande kund. Han avbokade därför vistelsen. För avbokningen har han blivit debiterad 961 kr. Han anser detta vara fel och har inte erlagt beloppet. Enligt de allmänna resevillkoren har en resenär rätt att ändra en bokning 30 dagar före avresan. V har i oktober blivit krävd på 1 162 kr av ett inkassoförtag. Han yrkade att kravet på avbokningsavgift skulle avskrivas.
Resebyrån bestred kravet och hänvisade till den danska arrangörens villkor i katalogen. V hade tillgång till katalogen vid bokningen. Vid kundens beställning ingås ett slutligt avtal med den danska arrangören. När V ringde och ville ändra sin bokningen fick han information om att ombokningsavgiften var 25 % av totalhyran plus premien för avbeställningsförsäkringen. V har blivit debiterad för avbokningen i enlighet med villkoren.
Nämndens bedömning:
Av parternas uppgifter framgår att mellan V och resebyrån har träffats ett muntligt avtal om hyra av stuga i Danmark. Nämnden finner det inte klarlagt att V i samband med bokningen har fått information om vilka villkor som var förknippade med förhyrningen. Arrangörens villkor kan därför inte anses utgöra en del av avtalet mellan bolaget och V. För att villkoren skall bli avtalsinnehåll bör krävas att konsumenten utan svårighet haft möjlighet att i samband med avtalets ingående ta del av villkoren.
Eftersom nämnden inte anser att arrangörens villkor är införlivade i avtalet mellan parterna kan inte villkoren tillämpas. Ärendet får därför avgöras mot bakgrund av allmänna avtalsrättsliga grundsatser.
Av utredningen i ärendet framgår att det mellan parterna har ingåtts ett muntligt avtal om hyra av stuga och att V har avbokat stugan. Frågan uppkommer då vilken avbokningsavgift som är skälig. Nämnden finner att en skälig expeditionsavgift för avbokningen bör vara 350 kr. Arrangören bör således nedsätta kravet till 350 kr.