ARN 1997-0597

En bank som verkställt ett betalningsuppdrag som lämnats per fax har ansetts ha betalat med befriande verkan.

En bank som verkställt ett betalningsuppdrag som lämnats per fax har ansetts ha betalat med befriande verkan. Avgörande 1997-06-11; 1997-0597

Å lockades under en semestervistelse på Gran Canaria att köpa en andel i en lägenhet (timeshare). Utan hennes vetskap sände säljaren ett fax till hennes bank i Sverige med order om att betala ut 30 000 kr, vilket också skedde. Å yrkade hos nämnden att banken skulle åläggas att betala tillbaka pengarna och gjorde gällande att banken förfarit vårdslöst.

Banken bestred yrkandet och anförde att man per fax mottog ett betalningsuppdrag, undertecknat med Å:s namn, där det angavs att 30 000 kr skulle överföras från hennes sparkonto. I faxet anvisades ett telefonnummer på Gran Canaria. Banktjänstemannen ringde det uppgivna numret och fick veta att Å precis hade lämnat lokalen. En annan banktjänsteman som kände Å kunde bekräfta att hon verkligen befann sig på Gran Canaria. Efter detta verkställdes utbetalningen. Banken, som också anförde att Å till säljaren på Gran Canaria måste ha uppgivit vilket bankkontor hon anlitade, gjorde gällande att den inte förfarit vårdslöst.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Av utredningen framgår att Å i Spanien hos en försäljare av s.k. timesharelägenheter förmåddes att underteckna en mängd papper. Någon avsikt att ge banken i uppdrag att överföra 30 000 kr till timeshareförsäljaren hade hon inte. Hon minns inte att hon skrivit på något överföringsuppdrag men utesluter inte att ett sådant uppdrag kan ha funnits bland de handlingar hon undertecknade.

Nämnden har i ärendet att ta ställning till om banken varit vårdslös när den ombesörjde överföringen av pengarna och om den därför är skadeståndsskyldig gentemot Å.

Nämnden konstaterar inledningsvis att det inte uppställs några särskilda formkrav för uttag från ett bankkonto. Tvärtemot torde en bank vara skyldig att verkställa en betalningsanmaning som lämnats per telefon eller, som i detta fall, per telefax. I annat fall kan banken bli skadeståndsskyldig. Banken bör självfallet ifrågasätta ordern om den har skäl att misstänka att den inte överensstämmer med kontohavarens vilja.

I förevarande fall har ett överföringsuppdrag, innehållande uppgift om Å:s kontonummer och underskrivet med hennes namn, faxats till banken. Banken - som också utfört vissa kontrollåtgärder - måste därför anses ha betalat med befriande verkan när den verkställde ordern. Att banken tagit ut en mindre del av beloppet från ett annat konto än det som angivits i telefaxordern påverkar inte denna bedömning. Å:s yrkande kan därför inte bifallas.