ARN 1997-1433
Fråga huruvida förutsättningarna för utnyttjande av avbeställningsskydd varit uppfyllda.
Fråga huruvida förutsättningarna för utnyttjande av avbeställningsskydd varit uppfyllda. Avgörande 1997-06-16; 1997-1433
Familjen T, två vuxna samt två barn (åtta månader och tre år), bokade i november 1996 en enveckas charterresa till Teneriffa för totalt 11 017 kr. Vid bokningen tecknades avbeställningsskydd. Vid incheckningen på Arlanda den 20 december infann sig endast herr T och det äldsta barnet. Herr T avbeställde resan för sin hustrus och det yngsta barnets räkning eftersom barnet insjuknat. Fru T skaffade samma dag ett läkarintyg, vilket hon skickade till Researrangören. Familjen yrkade återbetalning med 4 249 kr av resans pris.
Researrangören bestred yrkandet och anförde att dess personal på Arlanda inte erhållit något intyg om att fru T och det yngsta barnet skulle ha avbokats före avresan. Dessutom framgick det inte av läkarintyget att barnet varit så pass sjukt att det inte kunnat genomföra resan - intyget hade således inte utformats på sätt som anges i de särskilda resevillkoren. Av goodwillskäl medgav bolaget dock att betala tillbaka 2 961 kr.
Nämnden gjorde följande bedömning:
Av utredningen i ärendet framgår att familjens åtta månader gamla barn insjuknat strax före avresan och att fru T därför varit tvungen att stanna hemma med barnet. Det har vidare framkommit att planet till Teneriffa avgick den 20 december 1996 klockan 01.30 och att fru T uppsökte vårdcentralen med barnet senare på dagen. Det är ostridigt att avbeställningsskydd tecknats.
Researrangören har gjort gällande att intyg om att avbokning gjorts på Arlanda saknas. Nämnden finner dock att det är övervägande sannolikt att herr T underrättade incheckningspersonalen om omständigheterna och att en avbeställning därför måste anses ha gjorts.
När det gäller bolagets invändning att läkarintyget inte utformats på sätt som anges i de särskilda resevillkoren (punkt 3.2.5) konstaterar nämnden att det inte kan krävas att baksidan av bokningsbekräftelsen ovillkorligen måste användas. Nämnden finner det också naturligt att läkaren i sitt intyg, som anger att spädbarnet hade feber, kräkningar och diarré, inte uttryckligen avrått barnet från att åka - tiden för avresa var ju redan passerad.
Nämnden finner sammanfattningsvis att det av ärendet framgår att kriterierna för att utnyttja avbeställningsskyddet är uppfyllda. Nämnden finner emellertid att, som bolaget anfört, en avbeställning förändrar förutsättningarna för erhållandet av sådana rabatter som lämnats de resenärer som valde att genomföra resan. Med hänsyn till detta och till att vissa avdrag, enligt vad som framgår av resevillkoren, skall göras vid avbeställning kan H inte göra anspråk på återbetalning med högre belopp än vad bolaget - av goodwillskäl - har medgivit att betala. Bolaget bör alltså betala tillbaka 2 961 kr till familjen.