ARN 1997-1919

I särskilda resevillkor har angivits att avbeställning av en resa måste göras senast sista vardagen före avresan. Nämnden har, i ett fall då insjuknande inträffat samma helg som avresan, funnit att villkoret är oskäligt och lämnat det utan avseende.

I särskilda resevillkor har angivits att avbeställning av en resa måste göras senast sista vardagen före avresan. Nämnden har, i ett fall då insjuknande inträffat samma helg som avresan, funnit att villkoret är oskäligt och lämnat det utan avseende. Avgörande 1997-11-04; 1997-1919

G bokade den 12 februari 1997 för sin familjs räkning en paketresa med buss till Geilo i Norge med avresa söndagen den 16 februari. Priset för resan inklusive avbeställningsskydd var totalt 9 170 kr. På lördagseftermiddagen den 15 februari insjuknade familjens ena barn. G försökte ringa arrangörens kontor på eftermiddagen, men ingen svarade. G lämnade det sjuka barnet hemma och underrättade vid avresan busschauffören om vad som hänt. När familjen kom hem från resan skickades ett läkarintyg till arrangören med begäran om återbetalning av 2 000 kr. Arrangören ansåg sig inte återbetalningsskyldig eftersom avbeställning enligt de särskilda resevillkoren måste göras senast sista vardagen före avresan. Arrangören återbetalade, trots detta, 1 000 kr till G.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Enligt punkten 3.5.5 i allmänna villkor för paketresor skall resenären avbeställa resan så snart som möjligt efter det att avbeställningsanledning uppkommit. Av utredningen framgår att barnet insjuknade någon gång under lördagen den 15 februari 1997 och att man per telefon försökte komma i kontakt med arrangörens kontor. Kontoret hade dock stängt kl.14.00. Vidare framgår att avbeställning gjordes till arrangörens personal vid bussen innan resan påbörjades den 16 februari. Arrangören har visserligen åberopat att det i arrangörens särskilda villkor anges att avbeställning skall göras senast sista vardagen före avresa. Nämnden finner emellertid att detta, med hänsyn till fall då insjuknandet inträffar därefter, utgör ett oskäligt avtalsvillkor. Nämnden lämnar därför detta avtalsvillkor utan avseende. Vid denna bedömning har nämnden utgått från att det åligger en researrangör att organisera sin verksamhet så att avbeställningar kan tas emot ända fram till avresetidpunkten. På grund av vad som nu har anförts finner nämnden att G har gjort en giltig avbeställning för sitt barns räkning.

När det sedan gäller hur stort belopp som skall återbetalas konstaterar nämnden att det mellan ett vuxen- och ett barnpris skiljer 1 200 kr för den aktuella resan. Eftersom avbeställningen gjordes för ett barns räkning skall arrangören återbetala detta belopp. Av utredningen framgår att arrangören hittills återbetalat 1 000 kr. Vid sådant förhållande rekommenderas arrangören att genast betala ytterligare 200 kr till G.