ARN 1999-4817

Fråga om standardavtal utgjorde del av köpeavtalet. Även fråga om ersättning vid avbeställning.

Fråga om standardavtal utgjorde del av köpeavtalet. Även fråga om ersättning vid avbeställning. Avgörande 2000-01-18; 1999-4817

H beställde den 3 mars 1999 en ny Mitsubishi Carisma. Kontraktet, som bestod av en sida, undertecknades och säljaren beställde omedelbart bilen. Några dagar senare, den 5 eller 6 mars ångrade H köpet och kontaktade säljaren. H hänvisades till villkoren på kontraktets baksida och fakturerades 3 000 kr i avbeställningsavgift. H erhöll aldrig villkorsdelen och ansåg därför att dessa inte kunde tillämpas gentemot honom. H yrkade återbetalning av avbeställningsavgiften.

Säljaren bestred yrkandet eftersom bilen hade beställts och köpeavtalet undertecknats. Dessutom medförde avbeställningen kostnader för säljaren.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Nämnden konstaterar att parterna undertecknat ett köpeavtal rörande beställning av en bil. Avtalet är ett s.k. standardavtal. Reglerna om vad som fordras för att standardvillkor skall anses införlivade med det enskilda avtalet och därmed vara gällande mellan parterna framgår ej av lag. Huvudregeln är att standardvillkor måste bringas till motpartens kännedom muntligen eller skriftligen för att bli ett led i avtalet. Normalt sett utgör detta inget problem eftersom avtal och villkor oftast återfinns i samma dokument.

Frågan här rör huruvida de villkor som hänvisas till i ett avtal gäller trots att konsumenten hävdar att villkoren inte överlämnats till honom. Nämnden konstaterar att det av doktrin och rättspraxis framgår att standardvillkor som återfinns på baksidan eller liknande kräver en tydlig hänvisning. Finns villkoren i en annan handling än den som upptar de individuellt överenskomna villkoren skall det i regel räcka med en uttrycklig och tydlig hänvisning i det enskilda avtalet till standardvillkoren, såvida det inte är fråga om överraskande och särskilt tyngande klausuler i standardavtal. Naturligtvis måste villkoren finnas tillgängliga på sådant sätt att motparten har tillfälle att utan svårighet ta del av dem före avtalets ingående.

Av det mellan parterna undertecknade köpeavtalet framgår att för avtalet gäller ”Leveransbestämmelser Personbilar”. ”Leveransbestämmelser Personbilar” är markerad med kraftigare text samt placerad på sätt som gör att den som undertecknar avtalet skall kunna tillgodogöra sig hänvisningen. Hänvisningen till villkoren måste enligt nämndens mening anses vara både uttrycklig och tydlig, och det rör sig inte om vad som kan bedömas vara ett överraskande och särskilt tyngande villkor. Vidare måste det antas att villkoren funnits tillgängliga på det ovan beskrivna sättet. Till följd härav har H blivit bunden av villkoren; detta oavsett om han faktiskt har tagit del av dem eller ej. (Se Bernitz, Standardavtalsrätt, 5 uppl. 1991, s. 28 ff.)

Av villkoren framgår att ett bindande avtal tecknats om båda parter undertecknat avtalet samt att säljaren har rätt till ersättning, 1,5 % av det avtalade priset dock lägst 3 000 kr, vid avbeställning inom fyra vardagar. H:s yrkande kan därför inte bifallas.