ARN 1999-6454

Fråga om vilken utrustning som ingick i ett extra utrustningspaket vid köp av en ny bil.

Fråga om vilken utrustning som ingick i ett extra utrustningspaket vid köp av en ny bil. Avgörande 2000-04-19; 1999-6454

H beställde sensommaren 1999 en ny Volkswagen Polo GTI. Enligt utrustningslistan skulle lättmetallfälgar ingå som standard. H köpte dessutom ett ”Polo Colour Concept” extra utrustningspaket för 19.900 kr. Även i detta paket ingick lättmetallfälgar. H yrkade leverans av fyra stycken lättmetallfälgar eftersom de ingick i det utrustningspaket som hon betalt för.

Säljaren bestred yrkandet och anförde som grund för bestridandet att de fälgar som ingår i köpet levererats.

Nämnden gjorde följande bedömning:

H har köpt en Polo GTI 16V. Det framgår av det skriftliga material beträffande denna bilmodell som åberopats i ärendet att bilen som standard är utrustad med lättmetallfälgar "Indianapolis" 6Jx14, 185/55 R14. (Detta gäller dock inte modell-beteckningen Variant.) Förutom själva bilen anges det i köpeavtalet att H även köpt ett s.k. utrustningspaket till bilen. I det broschyrmaterial som åberopas anges det att utrustningspaketet bl.a. innefattar samma typ av lättmetallfälgar som bilen är standardutrustad med.

Tvisten gäller om H kan anses ha rätt till lättmetallfälgar utöver de som bilen är standardutrustad med eller om hon blivit informerad om eller ändå borde ha insett att vissa "paket" kan gå i varandra. Bolaget har gjort gällande att försäljaren förklarat att vissa "paket" kan gå i varandra.

Det har inte i ärendet förts fram någon utredning som styrker bolagets påstående. Inte heller har det kommit fram några omständigheter som talar för att H borde ha insett att det förhöll sig på annat sätt än vad broschyrmaterialet ger uttryck för. Bolaget har i stor utsträckning kunnat disponera över utformningen av avtalet, men har trots detta inte låtit sin uppfattning om hur broschyrmaterialet skall uppfattas komma till uttryck i det skriftliga avtalet. Nämnden anser att det ligger närmare till hands att bolaget får bära konsekvenserna av det motstridiga broschyrmaterialet och den ofullständiga avtalsutformningen än att H skall göra detta. H:s yrkande skall således bifallas.

Två ledamöter var skiljaktiga och ansåg att H:s yrkande borde ha ogillats med följande motivering.

Av säljföretagets svar framgår att kunden vid försäljningen fått förklarat att vissa paket kan gå i varandra och att det endast följer med en uppsättning fälgar till bilen. Av vad som redovisats i ärendet framgår inte att kunden bestritt att hon fått denna information. Kundens yrkande kan därför inte bifallas.