ARN 2009-9486
Näringsidkares informationsskyldighet vid köp - 16 § konsumentköplagen. Näringsidkaren har ansetts ansvarig att upplysa konsumenten om en funktionsbegränsning endast om näringsidkaren givits särskild anledning att misstänka att sådan information var av särskild betydelse för konsumenten.
Näringsidkares informationsskyldighet vid köp – 16 § konsumentköplagen . Näringsidkaren har ansetts ansvarig att upplysa konsumenten om en funktionsbegränsning endast om näringsidkaren givits särskild anledning att misstänka att sådan information var av särskild betydelse för konsumenten. Avgörande 2010-05-21; 2009-9486
L köpte ett armbandsur för 5 000 kr. Klockan fungerade inte då den utsattes för magnetism. L fick ingen information om detta innan köpet. I L:s arbete går det inte att undvika att klockan utsätts för magnetism. Han kan endast använda klockan två dagar i veckan. L yrkade hävning samt, som nämnden uppfattat honom, skadestånd med 1 128 kr.
Bolaget motsatte sig yrkandena. L efterfrågade en klocka med kompass. Vid köpetillfället ställde L inga frågor om elektromagnetism eller kopplingar till dennes arbete. Urverket har bytts ut två gånger och L har även fått en ny klocka men problemen har fortsatt på grund av L:s användande.
Nämnden gjorde följande bedömning.
Enligt 16 § konsumentköplagen ska fel i en vara anses föreligga bl.a. om den inte är ägnad för de ändamål för vilka varor av samma slag i allmänhet används, eller det särskilda ändamål för vilket köparen avsåg att varan skulle användas, om säljaren vid köpet måste ha insett detta särskilda ändamål. Vidare ska varan anses felaktig om den inte stämmer överens med den beskrivning som säljaren har lämnat eller om den inte har de egenskaper som säljaren hänvisat till genom att lägga fram prov eller modell. Om säljaren före köpet underlåtit att upplysa köparen om ett sådant förhållande rörande varans egenskaper eller användning som han kände till eller borde ha känt till och som köparen med fog kunde räkna med att bli upplyst om ska varan, enligt bestämmelsens tredje stycke, också anses felaktig.
Såvitt framkommit har den klocka som L köpt varit utrustad med en kompass. Att kompasser inte fungerar om de utsätts för elektromagnetism får anses vara allmänt känt och utgör enligt nämndens bedömning inte en omständighet som det har ålegat säljaren att upplysa särskilt om. I vad mån klockans funktion har påverkats av elektromagnetism även i något annat avseende än beträffande den inbyggda kompassen har inte klart framgått av det material som varit tillgängligt för nämnden. Även om det förhåller sig på det sättet bedömer nämnden att det är fråga om en funktionsbegränsning som det inte har ålegat bolaget att informera om före köpet, annat än om företaget givits särskild anledning att misstänka att sådan information var av särskild betydelse för L. Inget har framkommit som tyder på att bolaget – t.ex. genom att informeras om att L avsåg att använda klockan i en elektromagnetisk miljö – givits sådan anledning att särskilt framhålla den aktuella funktionsbegränsningen. Det kan därmed inte anses att klockan har haft något köprättsligt relevant fel. Yrkandena om hävning och skadestånd ska därför avslås.