ARN 2012-10560

Ångerrätten kunde inte avtalas bort.

Ångerrätten kunde inte avtalas bort. Avgörande 2013-03-18; Änr 2012-10560.

T köpte den 23 augusti 2012 en motorcykel på internet. Motorcykeln stämde vid leveransen inte överens med vad som angetts på hemsidan. Han ångrade köpet och hävde köpet den 3 september 2012. Han yrkade i första hand att få lämna tillbaka motorcykeln med stöd av ångerrätten i distans- och hemförsäljningslagen, och i andra hand att få häva köpet enligt konsumentköplagen eftersom det var fel på motorcykeln.

Säljaren har motsatt sig yrkandena, i första hand eftersom ångerrätten för fordon som kräver registrering avtalats bort genom villkor i parternas avtal, i andra hand för att ångerrätten var förbrukad eftersom motorcykeln inte hållits i väsentligt oförändrat skick, och i tredje hand för att det inte fanns några kvarstående fel på motorcykeln.

Allmänna reklamationsnämnden gjorde följande bedömning.

Enligt 2 kap. 5 § distans- och hemförsäljningslagen får konsumenten och näringsidkaren skriftligen avtala att det inte ska finnas någon ångerrätt om distansavtalet avser en vara som ska tillverkas eller väsentligt ändras efter konsumentens särskilda önskemål eller som annars ska få en tydlig personlig prägel. I förarbetena till den bestämmelsen (se prop. 2004/05:13, s. 130) ges som exempel på varor som har en tydlig personlig prägel adressetiketter med konsumentens namn eller t-shirts med personliga tryck. Det ska alltså röra sig om varor som inte är av intresse för en annan konsument.

Motorcykeln har inte tillverkats eller väsentligen ändrats efter köparens särskilda önskemål. Inte heller har den på något annat sätt fått en sådan personlig prägel att den inte skulle vara intressant för andra konsumenter. Det är visserligen klarlagt att motorcykeln registrerats på köparen. Nämnden anser emellertid att en registrering av ett fordon inte är ett sådant förhållande som resulterar i att motorcykeln kan anses ha fått en tydlig personlig prägel. En registrering gör inte att motorcykeln inte skulle kunna vara av intresse för och säljas vidare till en annan konsument. Nämnden finner därför att 2 kap. 5 § distans- och hemförsäljningslagen inte är tillämplig på köpet av motorcykeln. Någon annan bestämmelse i den lagen som medger att ångerrätten avtalas bort finns inte. Tvärtom anges i 1 kap. 3 § i den lagen att avtalsvillkor som i jämförelse med bestämmelserna i lagen är till nackdel för konsumenten är utan verkan mot denne. Nämnden finner därför att det nämnda villkoret i det mellan parterna ingångna köpeavtalet inte utesluter att T kan ha ångerrätt.

Eftersom motorcykeln inte hållits i väsentligt oförändrat skick avslog nämnden emellertid T:s yrkande om att få ångra köpet. Vidare ansåg nämnden inte det bevisat att det fanns några kvarstående fel på motorcykeln varför hans yrkande om hävning inte heller kunde bifallas.

2012-10560

2013-06-10

016