ARN 2020-09746

Fråga om giltigheten av ett köp som gjorts av en 15-åring.

Fråga om giltigheten av ett köp som gjorts av en 15-åring.

Beslut 2020-09-07; 2020-09746

NL begärde att företaget skulle

betala 1 699 kr till honom mot att han lämnade tillbaka mössan till företaget.

I sin anmälan till nämnden uppgav NL följande. Den 19 oktober 2019 köpte hans 15-årige son en mössa av märket Moncler för 1 699 kr i företagets butik. Han bestämde dagen efter att mössan skulle lämnas tillbaka eftersom han tyckte att priset var för högt för att sonen skulle kunna köpa den på egen hand. Han blev dock nekad återköp eftersom butiken såg att prislappen hade tagits bort från mössan, vilket hände när sonen provade mössan hemma. Prislappen hade dock satts på mössan igen när han försökte lämna tillbaka den. Mössan är oanvänd och i perfekt skick, precis som prislapparna, och borde därför få lämnas tillbaka. Pengarna som hans son använde var en konfirmationspresent. Eftersom butiken sålt en mycket dyr vara till en minderårig utan vårdnadshavarnas medgivande vill han häva köpet och få tillbaka pengarna.

Företaget motsatte sig kravet

.

I sitt svar till nämnden uppgav företaget följande. Alla butikens plagg har hangtags (prislappar) för att garantera att plaggen är nya och original. Om prislappen är modifierad eller på något sätt bortplockad eller flyttad, kan butiken inte garantera produktens skick eller äkthet. Det står på kvittot samt på skyltar vid kassan att prislappar inte får tas av. Därför nekades returen. Barn som fyllt 15 år får använda sina inkomster från till exempel sommarjobb till större inköp, men får inte köpa på kredit. Butiken har antagit, och måste kunna anta, att kunden använt sina egna intjänade pengar för att inhandla mössan.

Allmänna reklamationsnämnden gjorde följande bedömning.

Enligt föräldrabalkens regler är den som är under 18 år omyndig och får inte själv råda över sin egendom eller ingå avtal utan förmyndarens samtycke. Avtal som den omyndige ingår på egen hand är i princip ogiltiga. Avtalet kan dock bli giltigt om den omyndiges förmyndare godkänner avtalet. Denna regel har i nämndens och domstolars praxis mildrats genom att man vid kontantköp av en mer begränsad omfattning tolkat in ett underförstått samtycke. I dessa fall har det inte krävts ett verkligt och uttryckligt samtycke från förmyndaren utan det har räckt att förmyndaren har möjliggjort för den omyndige att uppträda på ett sådant sätt att det ser ut som att han eller hon har haft tillåtelse att handla. Det kan då i många fall accepteras att en säljare haft grundad anledning att anta att det finns ett samtycke eller att förmyndaren kommer att godkänna köpet i efterhand. Vid en sådan bedömning är det av betydelse bl.a. hur gammalt barnet är, vad det är för slags vara och vad den har kostat.

Det framgår av utredningen att NL:s son, som är femton år gammal, själv disponerat över pengarna, som han fått i gåva. Han har köpt en mössa som kostade 1 699 kr. Enligt nämndens uppfattning är det inte ovanligt att 15-åriga ungdomar handlar kläder på egen hand för detta, eller högre belopp. Även om priset på mössan varit högt, har säljaren därmed haft rätt att anta att det fanns ett underförstått samtycke från vårdnadshavarna eller att de skulle godkänna

2020-09746

2020-11-05

016

köpet i efterhand. Köpet är därför giltigt. Eftersom prislappen tagits av får mössan, enligt butikens villkor, inte lämnas tillbaka. NL:s krav ska därmed avslås.