JK 1123-06-22

Initiativärende för granskning av Polismyndigheten i Stockholms läns agerande i samband med att en polisman vittnat mot en kollega

Justitiekanslerns beslut 

Justitiekanslern beslutar att granska Polismyndigheten i Stockholms läns agerande i samband med att en polisman i ett visst fall vittnat mot en kollega. Justitiekanslern hemställer att myndigheten senast den 31 mars 2006 besvarar följande frågor. 

senast den 31 mars 2006

1. Hur förhåller sig myndigheten när det blir känt att en polis kan komma att vittna mot en kollega i domstol? Vidtas några åtgärder? Hur förhöll sig myndigheten i det aktuella fallet? 

2. Hur förhåller sig myndigheten efter att en polis har vittnat mot en kollega? Vidtas några åtgärder? Hur har myndigheten förhållit sig i det aktuella fallet? 

3. Vilken hållning har myndigheten när det gäller polisers deltagande som åskådare vid domstolsförhandlingar? Hur förhöll sig myndigheten i det aktuella fallet? 

I en dom i Stockholms tingsrätt den 9 november 2005 i mål B 3476-05 dömdes två polismän för olaga hot. Domen är överklagad till Svea hovrätt. 

En tredje polisman vittnade mot en av kollegerna. Enligt uppgift till Justitiekanslern fanns över tio poliser, de flesta uniformerade, i rättssalen som åskådare. Deras närvaro uppfattades som ett stöd för de åtalade, vilket ansågs medföra att den vittnande polismannen utsattes för press. 

Det är uppenbart att en situation där en polis vittnar mot en annan medför påfrestningar i organisationen. Ärendet aktualiserar därför frågan hur myndigheten förhåller sig när något sådant inträffar, dels innan vittnesmålet har avgetts, dels efteråt. 

Ärendet aktualiserar också frågan om myndighetens förhållningssätt när det gäller polisers deltagande som åskådare vid domstolsförhandlingar där en kollega står under åtal. 

De frågor som sålunda aktualiseras har betydande intresse, dels från rättssäkerhetssynpunkt, dels när det gäller polismyndighetens agerande i särskilt känsliga situationer där frågor om att främja rätt och undvika orätt aktualiseras i olika avseenden. Det bör därför undersökas dels vilket som är myndighetens förhållningssätt när det gäller de berörda frågorna, dels hur myndigheten har agerat i det aktuella fallet. För detta ändamål bör ett yttrande inhämtas från Polismyndigheten i Stockholms län där myndigheten ombeds att besvara vissa frågor.