JO dnr 1000-2004

Ett ärende om en socialförsäkringsnämndsledamots agerande efter ett sammanträde

I en anmälan klagade AA på att en ledamot i en socialförsäkringsnämnd hos Stockholms läns allmänna försäkringskassa hade ringt hem till henne dagen efter ett nämndsammanträde, vid vilket hennes sjukersättningsärende hade behandlats. Han sade bl.a. att hennes ärende hade påverkat honom känslomässigt och han undrade om hon ville träffa honom och prata. Hon upplevde samtalet som mycket kränkande och obehagligt.

Anmälan remitterades till försäkringskassan för yttrande. Försäkringskassan anförde i remissvaret genom direktören BB följande (nämnda bilaga är ej medtagen).

Bakgrund

AA ansökte i december 2003 hos försäkringskassan om sjukersättning. Inför socialförsäkringsnämndens beslut kommunicerade försäkringskassan tjänstemannens förslag till beslut. Tjänstemannen föreslog att hennes ansökan om sjukersättning skulle avslås. AA önskade närvara vid sammanträdet den 24 februari 2004 för att kunna berätta om sin sjukdom och sin livssituation. Socialförsäkringsnämnden beslutade därefter att bevilja AA tidsbegränsad sjukersättning.

Under kvällen den 25 februari 2004 ringde ledamoten CC i socialförsäkringsnämnden hem till AA.

Revisionsenheten hos Stockholms läns allmänna försäkringskassa har gjort en utredning av det inträffade. Utredningen bifogas.

Yttrande

AA uppger att hon känner sig kränkt och känner oro över hur hennes personuppgifter behandlas hos försäkringskassan. CC uppger att hans avsikt med samtalet enbart var en medmänsklig uppföljning.

Den som är ledamot i en socialförsäkringsnämnd har till uppgift att fatta beslut i enskilda försäkringsärenden. När socialförsäkringsnämnd har beslutat i ärende ankommer det på tjänstemannen på försäkringskassan att underrätta den försäkrade om beslut. Det ingår inte i en ledamots arbetsuppgifter. I det aktuella fallet har ledamoten CC inte varit medveten om sin uppgift och sin roll i socialförsäkringsnämnden.

Enligt försäkringskassans mening är det i högsta grad olämpligt att en myndighetsperson kontaktar den enskilde i annat syfte än där det behövs för

Försäkringskassan ser allvarligt på det inträffade. /– – –/.

AA gavs tillfälle att kommentera remissvaret.

I sitt beslut den 17 november 2004 anförde JO Lundin följande.

Jag delar helt försäkringskassans mening att det var i högsta grad olämpligt av ledamoten CC att efter socialförsäkringsnämndens sammanträde ta kontakt med AA. CC kan inte undgå allvarlig kritik för sitt agerande.

Ärendet avslutas.