Dir. 1989:5

Åtgärdsprogram för västra Skåne

Dir. 1989:5

Beslut vid regeringssammanträde 1989-01-26.

Chefen för miljö- och energidepartementet, statsrådet Dahl, anför.

Mitt förslag

Jag föreslår att en delegation tillkallas för att initiera och samordna åtgärder som kan väsentligt förbättra miljön i västra Skåne inom en tioårsperiod.

Bakgrund

Regeringen har i den miljöpolitiska propositionen (1987/88:85, JoU 23, rskr. 373) framhållit bl.a. att föroreningen av mark och vatten särskilt hårt har drabbat södra och sydvästra Sverige. Bland föroreningsbelastade områden nämns särskilt Skånes västra kust.

Miljöfrågorna i stora delar av Skåne har tilldragit sig en allt större uppmärksamhet. En hög befolkningstäthet och industrialiseringsgrad samt en starkt ökande vägtrafik har gett upphov till ett ökat tryck på natur- och rekreationsområden, orsakat stora utsläpp av föroreningar till luft och vatten och ytterligare försvårat avfallshanteringen. Föroreningsfrågorna kompliceras av att många ämnen från kemiska produkter och deras omvandlings- och restprodukter har kommit ut i miljön.

Ett intensivt jordbruk ger vidare betydande utsläpp till luft och vatten, bl.a. av kväve till Öresund och Skälderviken. Näringstillförseln till slättsjöarna har skapat problem med bl.a. en accelererande igenväxning som följd. Ringsjön och Laholmsbukten har t.ex. förklarats som särskilt föroreningskänsliga områden enligt miljöskyddslagen (1969:387). Det moderna jordbrukets markutnyttjande har även fört med sig att mångfalden och viktiga inslag i det traditionella odlingslandskapet hotas. Det gäller t.ex. ängs- och hagmarker, våtmarker och viktiga delar av vår flora och fauna.

Situationen förvärras ytterligare av de föroreningar från andra länder som hårt drabbar mark, vatten och vegetation med markförsurning, skogsskador och havsföroreningar som följd.

Uppdraget

Jag föreslår att en särskild delegation tillkallas med uppgift att initiera och samordna åtgärder som kan väsentligt förbättra miljön i västra Skåne inom en tioårsperiod. Delegationen bör därvid främst se till förhållandena i Båstads, Ängelholms, Höganäs, Helsingborgs, Landskrona, Lunds, Malmö, Åstorps, Bjuvs, Klippans, Svalövs, Kävlinge, Lomma, Staffanstorps, Burlövs och Vellinge kommuner.

Landshövdingen i Malmöhus län har tillsatt en arbetsgrupp för miljöfrågor, som utarbetat ett förslag till miljövårdsprogram. Förslaget är för närvarande på remiss. Länsstyrelsen i Kristianstads län har nyligen fastställt ett miljövårdsprogram. Jag ser länsstyrelsernas arbete med dessa frågor som mycket värdefullt inför det nu förestående arbetet.

Regeringen har från den 1 januari 1989 möjlighet att med stöd av miljöskyddslagen förklara ett område som miljöskyddsområde om det är särskilt utsatt för luft- och vattenföroreningar samt buller. Delegationen bör pröva om de nya bestämmelserna bör tillämpas i det aktuella området.

Delegationen bör ha ett löpande samarbete med länsstyrelserna och andra berörda statliga organ, med berörda kommunala instanser samt med näringslivet i området. Delegationen bör vidare samråda med Öresundskommissionen, 1984 års svenska Öresundsdelegation (K 1984:02) och med kommittén (K 1988:01) för översyn av storstadsområdenas trafik- och miljöfrågor. Delegationen bör även orientera sig om de planer m.m. av betydelse för uppdraget som aktualiseras på den danska sidan av Öresund.

Delegationen bör senast den 1 juli 1989 redovisa en plan för sitt arbete. Delegationen bör avrapportera sitt uppdrag senast den 1 december 1990 och därvid redovisa vidtagna samordningsinsatser och initiativ m.m.

För delegationen bör gälla regeringens direktiv (dir. 1984:5) till samtliga kommittéer och särskilda utredare angående utredningsförslagens inriktning.

att tillkalla en delegation -- omfattad av kommittéförordningen (1976: 119) -- med uppdrag att initiera och samordna åtgärder som kan väsentligt förbättra miljön i västra Skåne inom en tioårsperiod

att utse en av ledamöterna att vara ordförande

att besluta om sakkunniga, experter, sekreterare och annat biträde åt delegationen.

att kostnaderna skall belasta fjortonde huvudtitelns anslag Utredningar m.m.

Regeringen ansluter sig till föredragandens överväganden och bifaller hennes hemställan.

(Miljö- och energidepartementet)