Dir. 1989:9

Åtgärdsprogram för Sundsvall-Timråregionen

Dir. 1989:9

Beslut vid regeringssammanträde 1989-02-23

Chefen för miljö- och energidepartementet, statsrådet Dahl, anför.

Mitt förslag

Jag föreslår att en delegation tillkallas för att initiera och samordna åtgärder som kan väsentligt förbättra miljön i Sundsvall-Timråregionen inom en tioårsperiod.

Bakgrund

Regeringen har i den miljöpolitiska propositionen (1987/88:85, JoU 23, rskr. 373) framhållit bl.a. att luftföroreningshalterna i stora tätorter eller industriområden kan bli så höga att det uppstår risker för människors hälsa och för miljön. Bland föroreningsbelastade områden nämns särskilt Sundsvallsregionen.

Sundsvallsregionen, till vilken jag räknar Sundsvalls och Timrå kommuner, är ett av de äldsta och hårdast exploaterade industriområdena i vårt land. Verksamheten vid de stora processindustrierna ända sedan industrialismens genombrott har lett till att betydande utsläpp har ackumulerats i mark och vatten.

Bland större anläggningar i regionen märks Wifstavarfs och Östrands fabriker, Korsta värmeverk, Ortvikens pappersbruk, Gränges Aluminium Metall AB och Nobel Industrier Stockviksverken. Härutöver finns flera mindre verksamheter med stor effekt på miljön.

Även trafiken skapar miljöproblem. Flygtrafiken till och från Midlanda flygplats ger upphov till miljöstörande luftföroreningar. Vägtrafiken på Europavägarna 4 och 75 orsakar problem i de större tätorterna och påverkar miljön i regionen som helhet.

Avfallshanteringen i regionen kompliceras av en stor andel miljöfarligt avfall från bl.a. de stora processindustrierna.

Jag föreslår att en särskild delegation tillkallas med uppgift att initiera och samordna åtgärder som kan väsentligt förbättra miljön i Sundsvall-Timråregionen inom en tioårsperiod.

Regeringen har från den 1 januari 1989 möjlighet att med stöd av miljöskyddslagen (1969:387) förklara ett område som miljöskyddsområde om det är särskilt utsatt för luft- och vattenföroreningar samt buller. Länsstyrelsen i Västernorrlands län har i skrivelse till regeringen hemställt att Sundsvallsområdet förklaras som miljöskyddsområde. Delegationen bör särskilt pröva om de nya bestämmelserna bör tillämpas i det aktuella området.

Delegationen bör ha ett fortlöpande samarbete med länsstyrelsen och andra berörda statliga organ, med berörda kommunala instanser samt med näringslivet. Det material som länsstyrelsen tar fram i samband med regeringens uppdrag till länsstyrelserna att utarbeta regionala miljöanalyser bör självfallet utnyttjas i det nu förestående arbetet.

Delegationen bör samråda med kommittén (K 1988:01) för översyn av storstadsområdenas trafik- och miljöfrågor.

Delegationen bör senast den 15 september 1989 redovisa en plan för sitt arbete. Delegationen bör avrapportera sitt uppdrag senast den 1 december 1990 och därvid redovisa vidtagna samordningsinsatser och initiativ m.m.

För delegationen bör gälla regeringens direktiv (dir. 1984:5) till samtliga kommittéer och särskilda utredare angående utredningsförslagens inriktning.

att tillkalla en delegation -- omfattad av kommittéförordningen (1976:119) -- med uppdrag att initiera och samordna åtgärder som kan väsentligt förbättra miljön i Sundsvall-Timråregionen inom en tioårsperiod,

att utse en av ledamöterna att vara ordförande,

att besluta om sakkunniga, experter, sekreterare och annat biträde åt delegationen.

att kostnaderna skall belasta fjortonde huvudtitelns anslag Utredningar m.m.

Regeringen ansluter sig till föredragandens överväganden och bifaller hennes hemställan.

(Miljö- och energidepartementet)