Dir. 1993:70

Förberedelser inför 1995 års väldskvinnokonferens

Dir. 1993:70

Beslut vid regeringssammanträde 1993-06-10

Chefen för Socialdepartementet, statsrådet B. Westerberg, anför.

Mitt förslag

Jag föreslår, efter samråd med utrikesministern och statsrådet Svensson, att en kommitté tillkallas för förberedelserna inför 1995 års världskvinnokonferens.

Bakgrund

Förenta nationernas generalförsamling beslutade den 14 december 1990 genom resolution 45/129 att till år 1995 inkalla en världskvinnokonferens. Tidigare världskvinnokonferenser har hållits år 1975 i Mexico City, år 1980 i Köpenhamn och år 1985 i Nairobi. FN:s kvinnokommission är lik-som vid tidigare konferenser förberedande och beslutande organ i frågor som rör 1995 års konferens (ECOSOC-resolution 1987/20). År 1992 accep-terade kommissionen Kinas erbjudande att stå som värdland för konferensen.

I och med 1985 års kvinnokonferens i Nairobi avslutades det av FN utlysta kvinnoårtiondet 1975-1985. Vid denna konferens antogs också med konsensus ett dokument, De framåtsyftande strategierna för att förbättra kvinnans ställning fram till år 2000 (The Forward-Looking Strategies for the Advancement of Women to the Year 2000). De framåtsyftande strate-gierna är ett omfattande dokument om 372 paragrafer som innehåller åt-gärder som bör genomföras nationellt, regionalt och internationellt för att förbättra kvinnans ställning. Åtgärderna är samlade under fem huvudavsnitt med rubrikerna jämställdhet, utveckling, fred, olika kategorier av särskilt utsatta kvinnor samt internationellt samarbete. Dokumentet finns översatt till svenska (Aktstycken utgivna av Utrikesdepartementet, ny serie II:42).

Ett viktigt syfte med kvinnokonferensen år 1995 är att skapa ett förnyat politiskt åtagande för att de framåtsyftande strategierna skall kunna genomföras före år 2000. Konferensen kommer därför att ägnas två huvud-frågor, att utvärdera i vilken utsträckning de framåtsyftande strategierna har genomförts på nationell, regional och internationell nivå samt att anta en handlingsplan för det fortsatta arbetet fram till år 2000. Tyngdpunkten i handlingsplanen skall, enligt beslut i kvinnokommissionen år 1991 (resolu-tion 35/4), ligga på ett begränsat antal frågor som kan antas ha avgörande betydelse för en majoritet av världens kvinnor. Ambitionen är att handlingsplanen skall identifiera de viktigaste hindren för att kvinnor skall kunna uppnå jämställdhet med män samt sätta upp konkreta, om möjligt tidsbestämda, mål för hur sådana hinder kan övervinnas.

Forum

Delvis parallellt med den officiella konferensen hålls ett s.k. NGO-Forum för frivilliga organisationer. Förberedande organ för Foru FN:s ekonomiska och sociala råds (ECOSOC) NGO-kommitté.

Europeisk förberedande konferens

FN:s ekonomiska kommission för Europa (ECE) beslutade den 22 april 1993 att en europeisk regional förberedande konferens skall hållas i slutet av år 1994 i Wien.

Det svenska förberedelsearbetet

Finland innehar för närvarande den nordiska platsen i FN:s kvinnokommission. Sverige har som medlem i kvinnokommissionen åren 1988 - deltagit aktivt i förberedelsearbetet för konferensen. Även som observatör fortsätter Sverige att lämna aktivt stöd och bidrag i den fortsatta planeringen av konferensen. Många svenska organisationer - inte minst kvinnoorganisationer - önskar delta i och lämna bidrag till förberedelsearbetet. Det finns också ett stort intresse i andra länder för det svenska jämställdhetsarbetet och för de strategier som vi har valt för att övervinna hinder för jämställdhet och öka kvinnors inflytande och delaktighet i det svenska samhället.

Mot denna bakgrund framstår det som angeläget att det svenska förberedelsearbetet inför konferensen ges en fast organisation. Därmed arbetet få bredast möjliga förankring och svenska ståndpunkter formuleras som bygger på erfarenheter från olika samhällssektorer. I det sammanhanget erinras om kvinnokommissionens resolution (36/8) i vilken medlemsländerna bl.a. rekommenderas att tillsätta kommittéer eller andra förberedande organ inför konferensen.

En kommitté bör tillkallas med uppgift att dels vara rådgivande instans vid beredningen av Sveriges medverkan i världskvinnokonferensen, dels medverka till att sprida information om det nationella och internationella förberedelsearbetet inför konferensen. Kommittén bör ges en bred sammansättning. Mot den bakgrunden är det lämpligt att kommittén bl.a. består av ledamöterna i jämställdhetsrådet (A 1982:1). Chefen för Socialdepartementet bör vara ordförande i kommittén.

Huvudansvaret för att förbereda Sveriges deltagande i världskvinnokonferensen bör åvila Socialdepartementet efter sedvanlig berednin regeringskansliet. För att närmare bereda inriktning och organisation av det svenska deltagandet bör en interdepartemental beredningsgupp tillkallas.

Hemställan

Med hänvisning till vad jag nu anfört hemställer jag att regeringen bemyndigar chefen för Socialdepartementet

att tillkalla en kommitté, omfattad av kommittéförordningen (1976:119), med chefen för Socialdepartementet som ordförande,

att besluta om sakkunniga, experter och annat biträde åt kommittén samt

att förordna om en särskild beredningsgrupp.

Vidare hemställer jag att kostnaderna skall belasta femte huvudtitelns anslag A2. Utredningar, utveckling, samverkan m.m.