Dir. 1993:97

Delegation för klimatfrågor

-

Dir. 1993:97

Beslut vid regeringssammanträde 1993-07-01

Chefen för Miljö- och naturresursdepartementet, statsrådet Johansson, anför.

Mitt förslag

Jag föreslår att en delegation för klimatfrågor tillkallas. Delegationen skall ha i uppgift att samordna den svenska klimatrelaterade forskningen. Delegationen bör vidare svara för vissa kontakter med nationella och internationella forskningsorgan om svensk forskning inom området och om viss rapportering.

Bakgrund

I propositionen Åtgärder mot klimatpåverkan m.m. (1992/93:179, bet. 1992/93:JoU19, rskr. 1992/93:361) framhålls bl.a. vikten av ökade forskningsinsatser kring konsekvenserna av klimatförändringar. Vidare understryks också vikten av att en samhällsrelaterad klimatforskning stöds och utvecklas. Det gäller inte minst samhällsekonomiska analyser och värderingar av effekter av klimatförändringar och nödvändiga motåtgärder. Mot den bakgrunden bör en vetenskaplig samrådsgrupp försöka samordna klimatrelaterade forskningsinsatser. Riksdagen har senare godkänt vad regeringen anfört i propositionen

Forskning och finansiering av forskning om klimatfrågor är fördelad på många olika forskningsinstitutioner, forskningsråd och sektorsorgan, däribland Statens naturvårdsverk, Närings- och teknikutvecklingsverket (NUTEK), Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI), Universiteten, Naturvetenskapliga forskningsrådet, Skogs- och jordbruksvetenskapliga forskningsrådet och Forskningsrådsnämnden. Naturvårdsverket har en betydelsefull roll när det gäller forskning kring effekter på ekosystemen och svarar också för sammanhållna förslag till regeringen inom klimatområdet. Huvuddelen av NUTEK:s stöd till klimatrelaterad forskning och utveckling är åtgärdsinriktat genom de olika energiforskningsprogrammen och programmen för omställning av energisystemet. Tyngdpunkten i SMHI:s forskningsprogram ligger på analys av klimatdata samt tolkning av cirkulationsmodeller.

Det finns starka skäl att samordna klimatrelaterade forskningsinsatser inom olika områden, inte minst mot bakgrund av klimatproblematikens internationella karaktär och att frågan berör alla samhällssektorer. Även den åtgärdsinriktade forskningen bör samordnas med andra forskningsdiscipliner. Genom en sådan samordning skapas förutsättningar för en sammanhållen klimatpolitik.

Den internationella aktiviteten att utvärdera klimatforskningen kommer att bli en viktig uppgift för FN:s klimatkommitté, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), som underlag för de fortsatta förhandlingarna inom klimatkonventionens ram. Det är angeläget att de svenska forskningsresultaten tas till vara i detta sammanhang. Andra viktiga internationella aktiviteter är arbetet inom World Climate Research Programme inom ramen för bl.a. Världsmeteorologiska organisationen och International Council of Scientific Unions samt det västeuropeiska initiativet European Climate Support Network. International Geosphere- Biosphere Programme har också en betydelsefull roll när det gäller forskning kring globala miljöfrågor. Samhällsrelaterad klimatforskning har en internationell sammanhållning genom programmet Human Dimension of Glo- bal Change. OECD utför visst arbete inom klimatområdet med inriktning mot ekonomiska styrmedel och metodutveckling. Även inom EG:s och Nordiska ministerrådets forskningsprogram sker viss klimatinriktad forskning.

Uppdraget

Mot bakgrund av vad jag nu anfört föreslår jag att en delegation för klimatfrågor tillkallas. Delegationens uppgift skall vara att samordna den svenska klimatrelaterade forskningen. Delegationen bör vidare svara för vissa kontakter med nationella och internationella forskningsorgan om svensk forskning inom området och om viss rapportering.

Klimatproblemen studeras för närvarande från en rad olika utgångspunkter. Olika forskningsprogram behandlar i många fall frågor som berör, överlappar eller är beroende av varandra. Delegationen bör, bl.a. med hänsyn härtill, samordna den nationella forskningen inom klimatområdet. Delegationen skall således samordna den natur-vetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga och ekonomiska forskningen. Delegationen skall även behandla de tekniska utvecklingsprogram som kan anses vara av väsentlig betydelse för utvecklingen inom klimatområdet. En utgångspunkt för delegationens arbete är att myndigheter och forskningsråd har ansvar inom sina respektive områden. Delegationen skall dock kunna ta egna initiativ till utredningar och sammanställningar inom klimatområdet.

Delegationen skall också sprida information om och följa upp de svenska forskningsresultaten internationellt. Vidare skall delegationen verka för att klimatforskningen i Sverige får en internationell förankring och att den svenska klimatforskningen ges en tydligare utformning.

Delegationen skall ge råd till regeringen hur forsknings- och ut- vecklingsresultaten bör utnyttjas inför nationella beslut och inför in- ternationella överläggningar i klimatfrågorna. Vidare skall delegationen följa upp utvecklingen, föreslå eventuella ändringar av inriktningen av forsknings- och utvecklingsprogrammen och uppmärksamma regeringen på andra frågor inom klimatområdet som ligger inom delegationens kompetensområde. Detta bör ske genom årliga rapporter till regeringen.

Delegationen skall till regeringen föreslå svensk representation vid möten med IPCC samt svara för samordning av den svenska vetenskapliga och tekniska granskningen av IPCC:s delrapporter samt i övrigt vara pådrivande för att öka det internationella samarbetet vad gäller forskning inom klimatområdet. Delegationen skall vara remissorgan i viktigare frågor som gäller klimatområdet.

Delegationen skall också svara för en sammanhållen rapportering om klimatforskning.

Genomförande, samråd m.m.

Delegationen skall ha nära kontakter med myndigheter, forskningsorgan, forskningsinstitut och med näringslivet.

Delegationen skall senast den 1 november 1993 redovisa en plan för sin verksamhet. Delegationen skall också senast den 15 september varje år lämna regeringen en redogörelse för sin verksamhet under det föregående budgetåret och bifoga eventuella förslag som kräver regeringens ställningstagande.

Delegationens mandat skall gälla tills vidare dock längst till den 31 december 1995.

För arbetet skall vidare gälla regeringens direktiv till samtliga kommittéer och särskilda utredare angående utredningsförslagens inriktning (dir. 1984:5) och angående beaktande av EG-aspekter i utred- ningsverksamheten (dir. 1988:43).

Hemställan

Med hänvisning till vad jag nu har anfört hemställer jag att regeringen bemyndigar chefen för Miljö- och naturresursdepartementet

att tillkalla en delegation med högst elva ledamöter - omfattad av kommittéförordningen (1976:119) - med uppgift att dels samordna forskningen och utvecklingen inom klimatområdet, dels svara för de svenska insatserna inom IPCC och för de frågor som jag tidigare angivit,

att utse en av ledamöterna att vara ordförande,

att besluta om sakkunniga, experter, sekreterare och annat biträde åt kommittén.

Vidare hemställer jag att regeringen beslutar att kostnaderna skall belasta fjortonde huvudtitelns anslag Utredningar m.m.

Beslut

Regeringen ansluter sig till föredragandens överväganden och bifaller hans hemställan.

(Miljö- och naturresursdepartementet)