Dir. 1994:141
Tilläggsdirektiv till Konsumentberedningen (Jo 1991:A)
Dir. 1994:141
Beslut vid regeringssammanträde den 15 december 1994
Sammanfattning av uppdraget
Konsumentberedningen får förlängd tid för att kunna utvärdera utvecklingen inom jordbruks- och livsmedelssektorn i ett konsumentperspektiv vid Sveriges medlemskap i EU.
Konsumentberedningens hittillsvarande arbete
Med stöd av regeringens bemyndigande den 20 december 1990 (dir. 1990:84) tillkallade chefen för Jordbruksdepartementet en konsumentberedning med uppgift att följa och utvärdera 1990 års livsmedelspolitiska reform ur ett brett konsumentperspektiv. Beredningen har bl.a. initierat och utfört utredningar och analyser för att undersöka om reformen har lett till ett effektivare resursutnyttjande som gynnar samhällsintresset, bl.a. i form av en dämpad prisökningstakt på livsmedel. Beredningen har nyligen lämnat en samlad redovisning av utvecklingen under omställningsperioden. I beredningens gällande direktiv är förutsatt att arbetet skall vara avslutat under år 1994.
Utgångspunkter för tilläggsdirektiven
Vid ett svenskt EU-medlemskap ställs jordbruks- och livsmedelssektorn inför en delvis helt ny situation, eftersom gränsskyddet för jordbruksprodukter tas bort gentemot övriga EU-länder. Bevakningen av konsumentintresset kommer även i denna nya situation att bli en viktig uppgift för företrädare för konsumenterna. Den ökade konkurrensen på livsmedelsmarknaden som väntas bli följden av ett EU-medlemskap ställer krav på ökad effektivitet inom jordbruket och livsmedelsindustrin. Det är viktigt att de förändringar som sker på dessa områden kommer konsumenterna till del i form av livsmedel av god kvalitet och till låga priser.
En större gemensam marknad för livsmedelsprodukter med fri handel innebär också ett ökat och mer varierat utbud av livsmedel. Såväl antalet produkter som aktörer kan förväntas öka på marknaden. Detta kan öka behovet av livsmedelskontroll och en utförlig märkning av livsmedel vad gäller t.ex. ursprung och tillsatser.
EG:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) är mycket omfattande och svårgenomtränglig. Det råder en bred enighet i Sverige om att den behöver reformeras. Ett aktivt svenskt arbete för att åstadkomma reformering förutsätter bl.a. djupa kunskaper om jordbruks- och livsmedelspolitiska frågor och stort engagemang hos konsumentföreträdarna.
I avvaktan på en bredare översyn av konsumentfrågornas ställning och innehåll i denna nya situation bör Konsumentberedningen få förlängd tid för sitt arbete.
Uppdraget
Konsumentberedningen skall också under år 1995 följa och utvärdera utvecklingen inom jordbruks- och livsmedelssektorn i ett konsumentperspektiv.
En särskild uppgift för beredningen bör vara att kritiskt granska och analysera effekterna av EG:s gemensamma jordbrukspolitik från konsumentsynpunkt.
Beredningen bör, som tidigare, löpande redovisa resultatet av sitt arbete till regeringen. En samlad redovisning av utvecklingen skall lämnas senast den 1 december 1995.
Övrigt
Beredningen skall beakta direktiven till samtliga kommittéer och särskilda utredare att pröva offentliga åtaganden (dir. 1994:23) samt direktiven att redovisa jämställdhetspolitiska konsekvenser (dir. 1994: 124).