Dir. 1996:123

Ett världskulturhus i Stockholm

Dir. 1996:123

Beslut vid regeringssammanträde den 20 december 1996.

Sammanfattning av uppdraget

En särskild utredare tillkallas med uppgift att utreda de närmare formerna för inrättandet av ett världskulturhus i Södra teaterns lokaler i Stockholm.

Varför ett världskulturhus

I propositionen 1996/97:3 om kulturpolitik anger regeringen för riksdagens kännedom att formerna för inrättandet av ett världskulturhus skall utredas. Avsikten är att världskulturhuset skall kunna tas i anspråk till kulturåret 1998.

Den kulturella mångfald de senaste 30 årens invandring fört med sig har varit vitaliserande för svenskt kulturliv och inneburit ett ökat och mer varierat kulturutbud. Men olika kulturer lever ofta sida vid sida utan att mötas. Majoriteten av människor i Sverige kommer sällan eller aldrig i kontakt med det mångkulturella samhällets kulturella rikedom.

I propositionen anger regeringen att världskulturhuset skall vara en scen för internationell musik, dans, film, teater, poesi och litteratur, men också ett forum för kultur- och samhällsdebatt. Kulturutbudet skall vara brett och rymma allt från populärkultur tull expremintella kulturyttringar. Världskulturhuset skall kunna samarbeta med bl.a. föreningar, radio och TV, kulturinstitutioner, skolor och folkrörelser.

Världskulturhuset skall vara öppet för alla. Barn, ungdomar och vuxna skall ha möjlighet att komma i kontakt med egna och andras kulturella rötter, inte bara som publik, utan också genom att delta i bl.a. kurser och verkstäder arrangerade i samarbete med bl.a. folkbildningen. Ett utrymme måste även skapas för den unga och nya tväretniska och tvärkulturella generation som växer fram i Europa och som inte känner sig hemma i våra traditionella kategoriseringar av etnicitet, kultur, religion och identitet.

Andra viktiga uppgifter för världskulturhuset är, enligt propositionen, att upprätthålla ett nätverk för kulturellt utbyte med andra kommuner i Sverige.

Regeringen anger vidare i propositionen att en utgångspunkt är att världskulturhuset skall lokaliseras till Södra Teatern i Stockholm och att det statliga bidrag som i dag lämnas till Riksteatern för verksamheten vid Södra teatern, i stället förs över till världskulturhuset som en del av finansieringen för dess verksamhet. En förutsättning för inrättandet av världskulturhuset är vidare att det finansieras gemensamt av staten och Stockholms kommun m.fl. intressenter i Stockholmsregionen.

Riksdagens kulturutskott har i betänkandet 1996/97:KrU1 uttalat att inrättandet av ett världskulturhus i Södra teatern i Stockholm kan bli ett värdefullt steg för att få mångkulturella aspekter att påverka samhället i alla dess delar.

Överenskommelse mellan staten och Stockholms kommun

Genom beslut den 12 september 1996 bemyndigade regeringen chefen för Kulturdepartementet eller den hon därtill utser att på statens vägnar underteckna en principöverenskommlese med Stockholms kommun om bl.a. finansieringen av ett världskulturhus i Södra teaterns lokaler. Enligt överenskommelsen är en utgångspunkt för finansieringen av verksamheten av ett världskulturhus att Stockholmsregionen skall svara för 30 procent av de offentliga bidragen och staten för resten. För år 1998 skall de offentliga bidragen uppgå till 15 miljoner kronor. Staten skall stå för 10 miljoner kronor. Stockholms kommun har åtagit sig att delta i finansieringen. Stockholms läns landsting och övriga kommuner kommer också att erbjudas att delta.

En förutsättning för statens engagemang är att riksdagen godkänner riktlinjerna för verksamheten och beviljar behövliga medel. En förutsättning för Stockholms kommuns engagemang i frågan är att kulturnämnden i Stockholms kommun godkänner principöverenskommelsen.

Uppdraget

En särskild utredare skall utreda de närmare formerna för inrättandet av ett världskulturhus i Södra teaterns lokaler i Stockholm.

Med utgångspunkt i principöverenskommelsen mellan staten och Stockholms kommun skall utredaren precisera och lämna förslag till hur verksamheten skall finansieras på längre sikt. Det innebär att utredaren i första hand skall pröva möjligheten till ytterligare intäkter genom samarbetsprojekt med exempelvis högskolor, kommuner och landsting i och utanför Stockholmsregionen, sponsorer och genom biljettintäkter m.m.

Arbetets bedrivande

Utredningsarbetet bör bedrivas i nära kontakt med Statens kulturråd, SIDA, Svenska institutet samt andra berörda myndigheter och organisationer. Utredaren skall vid arbetets början och vidare under arbetets gång informera berörda huvudorganisationer på arbetsmarknaden samt bereda dem tillfälle att framföra synpunkter.

För utredaren gäller regeringens direktiv om redovisning av regionalpolitiska konsekvenser (dir. 1992:50), om prövning av offentliga åtaganden (dir. 1994:23), om redovisning av jämställdhetspolitiska aspekter (dir. 1994:124), om redovisning av konsekvenser för brottsligheten och det brottsförebyggande arbetet (dir. 1996:49). Utredningsarbetet skall vara avslutat den 15 februari 1997.