Dir. 1999:38

Ungdomsdelegation

Dir. 1999:38

Beslut vid regeringssammanträde den 27 maj 1999.

Sammanfattning av uppgifterna

Regeringen tillkallar en ungdomsdelegation som skall ha som sin främsta uppgift att stödja regeringen i genomförandet och uppföljningen av den nationella ungdomspolitiken. Den skall samtidigt fungera som ett forum för ungdomars delaktighet och inflytande i den nationella ungdomspolitiken.

Den nu arbetande delegationen/Barn- och ungdomsdelegationen

Genom beslut den 22 december 1982 bemyndigade regeringen dåvarande statsministern att tillkalla en barn- och ungdomsdelegation (dir. 1982:104) med uppdrag att vara ett samordnande och rådgivande organ i Regeringskansliet för barn- och ungdomsfrågor. Därefter har Barn- och ungdomsdelegationen fått tilläggsdirektiv år 1986 (dir. 1986:4), år 1992 (dir. 1992:15) och år 1994 (dir. 1994:156). Delegationen har under perioden förändrats i riktning mot en betoning av ungdomsfrågor. Sedan hösten 1986 har statsrådet med ansvar för ungdomsfrågor varit ordförande i delegationen. Under åren 1995-1998 har dessutom statsrådet med ansvar för barnfrågor ingått i delegationen såsom vice ordförande.

Utgångspunkt för den nya delegationen

I propositionen På ungdomars villkor - ungdomspolitik för demokrati, rättvisa och framtidstro (prop. 1998/99:115) föreslår regeringen mål för en nationell ungdomspolitik. Målen skall ersätta de tidigare antagna riktlinjerna för den nationella ungdomspolitiken. Regeringen formulerar i propositionen målen på följande sätt.

1. Ungdomar skall ha goda förutsättningar att leva ett självständigt liv. 2. Ungdomar skall ha verklig möjlighet till inflytande och delaktighet. 3. Ungdomars engagemang, skapande förmåga och kritiska tänkande skall tas till vara som en resurs.

I propositionen konstaterar regeringen bl.a. att den i sitt arbete behöver bättre tillgång till den kunskap om ungdomar och ungdomars levnadsvillkor som bara ungdomarna själva kan tillföra. Vidare konstaterar regeringen att det samtidigt är angeläget att ungdomar ges bättre möjligheter att kommunicera direkt med representanter för regeringen i olika frågor som är väsentliga för ungdomars levnadsvillkor. För att tillgodose dessa behov, och därmed ge ungdomar bättre möjlighet till inflytande och delaktighet i ungdomspolitiken, aviserar regeringen i propositionen att en särskild ungdomsdelegation skall inrättas. Denna skall ersätta den nuvarande Barn- och ungdomsdelegationen. Delegationen skall enligt propositionen ledas av det statsråd som har ansvar för ungdomsfrågor. Den bör i övrigt bestå av ungdomar och personer som verkar i ungdomsmiljöer.

Uppgift

Ungdomsdelegationen skall ha som sin främsta uppgift att stödja regeringen i genomförandet och uppföljningen av den nationella ungdomspolitiken. Delegationen skall därmed fungera som ett rådgivande organ till regeringen i frågor av särskild betydelse för ungdomar och ungdomars levnadsvillkor. Delegationen skall yttra sig över de frågor som regeringen vill ha ledamöternas gemensamma synpunkter på. Därutöver är delegationen fri att ta initiativ för att vidareutveckla ungdomspolitiken eller i övrigt aktualisera frågor som den bedömer väsentliga för sina uppgifter. Delegationen skall knytas till Regeringskansliet.

En utgångspunkt för delegationen skall vara de ungdomspolitiska mål som riksdagen fastställer med anledning av regeringens förslag i propositionen På ungdomars villkor - ungdomspolitik för demokrati, rättvisa och framtidstro (prop. 1998/99:115). Utifrån dessa ungdomspolitiska mål skall delegationen särskilt arbeta med frågor om rättvisa villkor för ungdomar, med tonvikt på rättvisa villkor mellan flickor och pojkar samt mellan ungdomar med olika etnisk och kulturell bakgrund och för ungdomar med funktionshinder. Ungdomsdelegationen skall också fungera som ett forum för ungdomars delaktighet och inflytande i den nationella ungdomspolitiken. Därför skall delegationens arbete delvis vara utåtriktat, i syfte att fånga upp ungdomars åsikter i olika delar av landet.

Redovisning av uppgiften

Ungdomsdelegationen skall inte bli ett permanent organ i Regeringskansliet. Delegationen skall senast den 31 december 2004 redovisa sitt arbete. I denna redovisning skall också ingå att lämna synpunkter på behovet av och formerna för ett fortsatt stöd åt regeringen i dess arbete med den nationella ungdomspolitiken.