Dir. 1999:75

Forum för Levande historia

Dir. 1999:75

Beslut vid regeringssammanträde den 30 september 1999.

Sammanfattning av uppdraget

En kommitté tillkallas med uppgift att utreda etablerandet av ett Forum för Levande historia. Forumet skall behandla frågor som rör demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Verksamheten vid detta forum och kunskapscentrum skall bedrivas i nära kontakt med pågående forskning. Utgångspunkten är att det nya forumet skall inleda sin verksamhet senast år 2003. Den verksamhet som i dag bedrivs inom ramen för projektet Levande historia skall inordnas i kommittén. Kommittén skall bl.a. - lämna förslag till en verksamhetsprofil för det nya forumet, - redovisa hur forumet kan samarbeta med utbildningsväsende, barn- och ungdomsorganisationer, föreningar, folkrörelser, trossamfund, kulturinstitutioner och andra nätverk för att uppnå bästa möjliga nationella tillgänglighet, - överväga hur verksamheten skall organiseras och var den skall lokaliseras, - redovisa en kostnadsberäkning för verksamheten, - lämna förslag till finansiering och - i övrigt lämna de förslag och vidta eller förbereda de åtgärder som föranleds av uppdraget. Kommittén skall slutföra uppdraget senast den 15 december 2000.

Bakgrund

I partiledardebatten i juni 1997 utlovade statsminister Göran Persson "information om vad som hände under andra världskriget, den människosyn som låg bakom Förintelsen".

Vid ett möte i Stockholm i maj 1998 tog Sverige, USA och Storbritannien initiativ till ett internationellt samarbete om utbildning, hågkomst och forskning kring Förintelsen - Task Force for International Co-operation on Holocaust, Education, Rememberance and Research. Därefter har fler länder anslutit sig till samarbetet som numera omfattar också Tyskland, Israel, Nederländerna, Polen, Frankrike och Italien. Som ett bidrag till detta samarbete har Sverige inbjudit till en konferens i Stockholm den 26-28 januari 2000, Stockholms Internationella Forum om Förintelsen.

Informationssatsningen Levande historia startade hösten 1997. Syftet var att sprida kunskap och information om Förintelsen samt att med utgångspunkt i Förintelsen skapa en bred diskussion kring frågor om demokrati, tolerans, medmänsklighet och människors lika värde. Boken "...om detta må ni berätta..." har hittills getts ut på åtta språk och spritts i en total upplaga på en miljon exemplar. Under den period som Levande historia pågått har intresset och engagemanget i Sverige varit stort. Aktiviteter har kommit i gång på många olika håll, i kommuner, skolor och föreningar.

I propositionen Kulturpolitik (prop. 1996/97:3) markerade regeringen betydelsen av att samtliga institutioner och myndigheter inom kulturarvsområdet aktivt engageras i arbetet mot rasism och främlingsfientlighet. I regleringsbreven för år 1997 gavs ett treårigt uppdrag till de centrala kulturarvsinstitutionerna att gemensamt utarbeta en plan för hur detta arbete skall bedrivas. Det arbetet har bl.a. fokuserat på Förintelsen.

Hos många av de myndigheter som sorterar under Kulturdepartementet har arbetet mot främlingsfientlighet och rasism kommit långt. I regleringsbreven för åren 1997-1999 har ett flertal kulturarvsinstitutioner fått återrapporteringskrav som innebär att verksamheten skall ge vidgade perspektiv på samhällsutvecklingen och människors villkor och att institutionerna skall stimulera till debatt kring samlingsområdets betydelse, i synnerhet kring frågor som rör kulturarvet.

Därutöver har regeringen gett bidrag till en rad särskilda utställningar och projekt inom ramen för arbetet mot främlingsfientlighet och rasism. Integrationsverket har till uppgift att förebygga och motverka främlingsfientlighet och rasism och kan stödja projekt som motverkar främlingsfientlighet eller främjar integration. Härutöver har regeringen sammantaget för åren 1998 och 1999 disponerat cirka 1,5 miljoner kronor för projekt som syftar till att sprida kännedom om Förintelsen. Ett forskningscentrum vid Uppsala universitet, Programmet för studier kring Förintelsen och folkmord, startade våren 1998. Centrumet erbjuder kurser om Förintelsen och ett antal forskningsprojekt har inletts. Detta centrum är en nationell resurs som bl.a. skall bidra till samarbete mellan universitet och högskolor.

I januari 1998 uppdrog regeringen åt Statens historiska museum, Statens konstmuseer, Naturhistoriska riksmuseet, Folkens museum - etnografiska, Nordiska museet, Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet och Riksutställningar att redovisa förutsättningarna för att ordna en permanent utställning om Förintelsen på något av landets befintliga museer. Den rapport som lämnades i september 1998 utgör ett första steg i övervägandet om att skapa ett Forum för Levande historia med utgångspunkt i Förintelsen.

Utgångspunkter

Forum för Levande historia skall vara ett nationellt centrum för frågor om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter. Verksamheten skall ta sin utgångspunkt i Förintelsen. Forumet skall ha som övergripande mål att stärka och öka medvetenheten om alla människors lika värde.

Forumet skall inrymma och verka för både permanenta och tillfälliga utställningar. En strävan bör vara att försöka ge en bild av vad som har hänt - och händer - såväl i Sverige som i resten av världen. Eftersom skolungdom är en särskilt viktig målgrupp skall aktiviteter även riktas mot skola och vuxenutbildning. Besökarna skall även ges möjlighet att själva söka kunskap genom tillgång till kunskapsbaser av olika slag. Som en särskild verksamhet bör forumet även kunna erbjuda lärare och andra yrkeskategorier utbildning inom ramen för forumets verksamhet.

Det nya forumet skall skapa förutsättningar för oprövade verksamhetsformer. Verksamheten skall inriktas mot tvärvetenskapliga perspektiv i nära kontakt med pågående forskning, särskilt den vid Programmet för studier kring Förintelsen och folkmord vid Uppsala universitet. Ett internationellt perspektiv är väsentligt och internationellt samarbete skall eftersträvas.

Ett aktivt publikarbete skall bedrivas i samverkan med skola, universitet, lärarutbildningar, museer och övriga kulturinstitutioner, bibliotek, trossamfund, olika grupper av överlevande från Förintelsen, hembygdsföreningar, barn-, ungdoms- och invandrarorganisationer samt andra folkrörelser. Forumet skall skapa och ge förutsättningar för mötesplatser och arenor för diskussion. Stor vikt skall läggas vid aktiv utåtriktad verksamhet.

Ny teknik skall användas i största möjliga utsträckning. Det gäller såväl i kommunikationen med andra kultur- och utbildningsinstitutioner som i den egna verksamheten.

Utgångspunkten är att verksamheten skall inledas senast år 2003.

Uppdraget

En kommitté skall ta fram det underlag som behövs för att regeringen skall kunna ta ställning till forumets uppdrag, organisation och lokalisering. Kommittén skall också bedriva en sådan utåtriktad verksamhet som i dag bedrivs inom ramen för projektet Levande historia.

Verksamhetsprofil

Kommittén skall lämna förslag till en verksamhetsprofil för forumet. Nya former för exponering av t.ex. föremål, minnen, forskning, publikkontakter och andra aktiviteter skall här vara ett ledande inslag. Vidare skall kommittén belysa hur forumet kan samarbeta med bl.a. andra kulturinstitutioner.

Forskning och samarbete

Flervetenskapliga perspektiv och samarbete med forskning och högre utbildning är avgörande för att forumet skall kunna utföra sitt uppdrag. Kommittén skall kartlägga vilka samarbetsformer som finns i dag inom de närmast berörda områdena och lämna förslag för att utveckla denna del av verksamheten. Att forumet kan komma hela landet till godo är av stor betydelse. Ett viktigt led i kommitténs arbete blir därför att analysera vilka övriga kontaktpunkter i landet som kan behövas för att uppnå bästa möjliga nationella tillgänglighet. I detta sammanhang skall det också redovisas hur forumet kan samarbeta med utbildningsväsende, föreningar, folkrörelser, folkbildning och nätverk, trossamfund, överlevandegrupper, kulturinstitutioner och andra.

Utåtriktad verksamhet

Den verksamhet som i dag bedrivs inom ramen för projektet Levande historia skall inordnas i kommitténs verksamhet. Det innebär att kommittén bl.a. skall arbeta med utbildnings- och informationsinsatser. Den utåtriktade verksamheten kommer därmed att vara en viktig del i kommitténs arbete. Kommittén bedömer hur det fortsatta utåtriktade arbetet skall bedrivas för att bäst stämma överens med samt stödja de intentioner och planer som kommittén drar upp för forumet. Kommittén skall t.ex. ta ställning till hur verksamheten tillsammans med skolor och vuxenutbildning kan utvecklas för att nå ut samt överväga om insamling av vittnesmål och föremål skall inledas redan innan det nya forumet har etablerats.

Organisation och lokalisering

Kommittén skall överväga hur forumet skall organiseras och var det skall lokaliseras. Kommittén bör i första hand pröva möjligheten att använda och/eller bygga om befintliga lokaler. Detta skall ske i samråd med Statens fastighetsverk. Kommittén skall i första hand pröva att administrativt inordna verksamheten under en befintlig myndighet.

Kostnader och finansiering

Kommittén skall redovisa beräknade kostnader för förslaget samt lämna förslag till finansiering av verksamheten och därvid även redovisa möjligheten till ekonomisk samverkan med exempelvis organisationer och näringsliv.

Kommittén skall beakta gällande finansieringsprinciper.

Övrigt

Kommittén skall i övrigt lämna de förslag och vidta eller förbereda de åtgärder som föranleds av uppdraget.

Verksamhetsplan och former för utvärdering

Kommittén skall utforma en preliminär verksamhetsplan för de första åren. Kommittén skall också lägga fram förslag till former för uppföljning och utvärdering av forumets verksamhet.

Genomförande och tidplan

Kommittén skall ta del av de nationella och internationella erfarenheter som finns hos museer och institutioner som behandlar Förintelsen och de frågor som förknippas därmed.

Kommittén skall föra en dialog med skilda överlevandegrupper under arbetets gång.

När det gäller den utåtriktade verksamheten skall även förutsättningar, kostnader och finansiering för detta redovisas.

Kommittén skall löpande redovisa sitt arbete i delrapporter, vilka bl.a. skall innehålla en grundläggande verksamhetsprofil för det nya forumet samt tidsplan för det fortsatta arbetet. Tidpunkten för respektive delrapport kommer att bestämmas under hand.

Den grundläggande verksamhetsprofilen, som redovisats av kommittén i delrapporterna, skall i slutrapporten vidareutvecklas till en mer genomarbetad framställning av de bärande idéerna och formerna för forumets verksamhet. Arbetet skall i denna del vara avslutat senast den 15 december 2000. Regeringen avser att återkomma med slutdatum avseende den utåtriktade verksamheten.