Dir. 2004:24

Rådet för arkitektur, form och design

Beslut vid regeringssammanträde den 19 februari 2004.

Sammanfattning av uppdraget

Ett råd för arkitektur, form och design tillsätts. Huvuduppgiften för rådet är att driva på arbetet med arkitektur, form och design med utgångspunkt i målsättningarna i handlingsprogrammet Framtidsformer. I rådets uppdrag ingår att bredda och stärka intresset för arkitektur, form och design samt att fördjupa kunskapen inom området genom opinions- och kunskapsbildning. Frågor om offentlig upphandling och lokalbruk är en viktig del av uppdraget. I uppdraget ingår att analysera kommunernas arkitektur- och planeringskompetens och stadsarkitektens roll. Rådet skall arbeta med frågor som rör rollen som offentlig byggherre samt bruket och gestaltningen av den offentliga miljön.

Bakgrund

Handlingsprogrammet Framtidsformer

Riksdagen beslutade 1998 om handlingsprogrammet Framtidsformer (prop. 1997/98:117, bet. 1997/98:KrU14, rskr. 1997/98:221). Beslutet omfattar sex mål för statens arbete med arkitektur, formgivning och design:

· Arkitektur, formgivning och design skall ges goda förutsättningar för sin utveckling.

· Kvalitet och skönhetsaspekter skall inte underställas kortsiktiga ekonomiska överväganden.

· Kulturhistoriska och estetiska värden i befintliga miljöer skall tas till vara och förstärkas.

· Intresset för hög kvalitet inom arkitektur, formgivning, design och offentlig miljö skall stärkas och breddas.

· Offentligt och offentligt understött byggande, inredande och upphandlande skall på ett föredömligt sätt behandla kvalitetsfrågor.

· Svensk arkitektur, formgivning och design skall utvecklas i ett fruktbart internationellt samarbete.

Regeringens skrivelse om arkitektur, form och design

Regeringen lämnade våren 2003 en skrivelse (skr. 2002/03:129) till riksdagen om hur arbetet med arkitektur, form och design har bedrivits sedan mitten av 1990-talet. I skrivelsen redovisas en bedömning av insatserna och inriktningen på det fortsatta arbetet. I skrivelsen konstaterar regeringen att en positiv utveckling har ägt rum inom området efter införandet 1998 av de nationella arkitektur- och formpolitiska målen samt riksdagsbeslutet om handlingsprogrammet Framtidsformer.

I skrivelsen betonar regeringen att staten har ansvar för utvecklingen av arkitektur, form och design bl.a. genom förebildligt handlande, genom utbildning, genom att skapa eller stödja åsiktsutbyte och information samt genom att tillföra internationella erfarenheter. Vidare behandlar skrivelsen designens betydelse för företagens tillväxt samt hur satsningen på ett Designår 2005 bidrar till att stärka designutvecklingen i landet. Behovet av samordning, fördjupad analys och kunskap samt aktiv opinionsbildning inom området arkitektur, form och design är enligt regeringen fortsatt stort.

För att stärka detta arbete aviserade regeringen i skrivelsen att ett särskilt råd för arkitektur, form och design skall inrättas.

Uppdraget

Rådet skall driva på arbetet med arkitektur, form och design med utgångspunkt i målsättningarna i handlingsprogrammet Framtidsformer.

I rådets uppdrag ingår att stärka och bredda intresset för arkitektur, form och design samt att fördjupa kunskapen inom området genom kunskapsspridning och opinionsbildning. Rådet skall inrikta sitt arbete på bl.a. formgivningens betydelse för att skapa ändamålsenliga arbetsplatser, vardagslivets behov och för våra gemensamma miljöer ur ett medborgar- och brukarperspektiv, design- och arkitektutbildningarnas inriktning, offentliga inomhus- som utomhusmiljöer där främst barn och ungdomar vistas samt på konceptet Design för alla. Rådet skall främja en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. I uppdraget ingår också att följa och förmedla den internationella forskningen och debatten på området.

Frågor om offentlig upphandling och lokalbruk, dvs. hur offentliga lokaler används, är en viktig del av uppdraget. Den offentliga upphandlingen uppgår till omkring 400 miljarder kronor per år och rymmer varor och tjänster med ett betydande arkitektur-, form- och designinnehåll.

I uppdraget ingår att analysera kommunernas arkitektur och planeringskompetens och stadsarkitektens roll samt att undersöka möjligheterna att inrätta ett forum för erfarenhetsutbyte mellan kommunerna. Rådet skall arbeta med frågor som rör rollen som offentlig byggherre och gestaltningen av den offentliga miljön.

Rådet skall arbeta för att främja en samhällsutveckling som kännetecknas av social jämlikhet, jämställdhet mellan kvinnor och män och tillvarata etnisk, kulturell, språklig och religiös mångfald. Rådet skall ha ett genusperspektiv och ett barnperspektiv på sitt arbete.

Om rapporten innehåller förslag som medför kostnader skall förslag till finansiering redovisas.

Arbetsformer

Rådet skall samverka med berörda myndigheter, institutioner, kommuner och landsting liksom med fackliga och andra organisationer, föreningar och företag. Till dessa hör bl.a. Nationalmuseum, Arkitekturmuseet, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Nämnden för offentlig upphandling, Vägverket, länsstyrelser, Samverkansforum för statliga byggherrar, Byggsektorns kvalitetsråd samt Arbetsgruppen färg form och estetik.

Redovisning av uppdraget

Rådet skall lämna delrapporter om resultatet av sitt arbete senast den 31 december 2004, den 31 december 2005 och den 31 december 2006. Uppdraget skall slutligt redovisas i en rapport senast den 20 december 2007. Därmed skall rådets arbete vara avslutat.

(Kulturdepartementet)