NJA 2006 not 92

Nordisk Inrednings & Byggteknik NIBAB AB i konkurs mot M.T. angående försättande i konkurs.

Den 21:a. 92.(Ö 1860-06) Nordisk Inrednings & Byggteknik NIBAB AB i konkurs mot M.T. angående försättande i konkurs.

NIBAB försattes i konkurs genombeslutav Stockholms tingsrättden 14 mars 2006 med stöd av 1 kap. 2 § och 2 kap. 9 §konkurslagen. Sökande var M.T. som var anställd i bolaget och hade en lönefordran mot NIBAB uppgående till 16 473 kr. I sökandens betalningsanmaning till NIBAB angavs också ett ytterligare antal lönefordringar, uppgående till över 600 000 kr.

NIBAB överklagade konkursbeslutet tillSvea hovrätt,som den 28 mars 2006 fastställde tingsrättens beslut.

NIBAB yrkade i HD att konkursbeslutet skulle upphävas. M.T. bestred yrkandet. Konkursförvaltaren och Skatteverket avgav yttranden.

HD, beslutpå förslag av föredraganden: Skäl.NIBAB har gjort gällande att konkursbeslutet skall hävas eftersom bolagets betalningsoförmåga endast var tillfällig och berodde på beslut om betalningssäkring på sammanlagt 9,2 miljoner kr, beslut som numera har hävts. Enligt NIBAB är bolaget nu solvent.

I konkursbouppteckningen anges ett överskott i boet på knappt 2,9 miljoner kr. Konkursförvaltaren har upplyst att bolaget numera debiterats skatt uppgående till drygt 9,3 miljoner kr och att dessa skattefordringar har förfallit till betalning och lämnats till Kronofogdemyndigheten för indrivning.

NIBAB har invänt att skattefordringarna inte är fastställda i lagakraftvunna beslut och i huvudsak vilar på lösa antaganden. NIBAB kommer att driva skatteärendet vidare till dess att alla ordinära rättsmedel är uttömda samt även ansöka om anstånd med betalningen.

Utredningen ger vid handen att M.T. var behörig att ansöka om att NIBAB skulle försättas i konkurs samt att insolvenspresumtionen i 2 kap. 9 § konkurslagen är tillämplig i detta fall. För att konkursbeslutet skall hävas krävs då enligt 2 kap. 22 § konkurslagen att NIBAB visar att bolaget är solvent.

Avgörande för solvensbedömningen är de skatter som Skatteverket har debiterat bolaget på grundval av en i målet ingiven revisionspromemoria. NIBAB har inte i målet anfört omständigheter som gör att det finns anledning att ifrågasätta bedömningarna i revisionspromemorian av bolagets skattskyldighet. Bolaget kan inte anses ha visat att det är solvent. NIBAB:s överklagande kan därför inte vinna bifall.

Avgörande.HD avslår överklagandet.