NJA 2008 not 35

Yrkande av T.K. om ersättning till offentlig försvarare.

Den 15:e. 35. (Ö 810-07) Yrkande av T.K. om ersättning till offentlig försvarare.

T.K. var förordnad som offentlig försvarare för M.C-B. i ett mål om misshandel m.m.Hovrätten för Nedre Norrland meddelade dom i målet den 27 december 2005 och tillerkände i domen T.K. skälig ersättning för arbete, tidsspillan och utlägg som uppdraget i hovrätten medfört. Hovrätten satte ned den begärda ersättningen med belopp motsvarande en timmes arbete med motiveringen att eftersom T.K. vid tingsrätten tillerkänts ersättning för ”avslutande handläggning”, vilket bl.a. innefattar sådana avslutande åtgärder som att läsa igenom tingsrättens dom och vid behov diskutera dess innehåll med huvudmannen, han därmed inte kunde få ersättning för genomgång av tingsrättens dom jämväl i hovrätten.

Hovrättens dom överklagades av M.C-B som därvid uppgav att han den 22 januari 2006 återkallat fullmakten för T.K. att företräda honom i målet. HD meddelade inte prövningstillstånd.

T.K. yrkade i skrivelse till hovrätten den 25 januari 2006 att han skulle tillerkännas ersättning med ytterligare 1 731 kr, varav 1 029 kr för arbete, 356 kr för utlägg och 346 kr i mervärdesskatt. Han uppgav till stöd för sitt yrkande att han, efter det att hovrättens dom meddelats, på grund av sin huvudmans dåliga svenska varit tvungen att anlita översättare för att på ett rimligt sätt kunna förklara domen för huvudmannen och att på grund härav såväl extra arbete som kostnader uppkommit.

Hovrätten överlämnade genom beslut den 21 februari 2007 T.K:s begäran om ytterligare ersättning till HD.

HD:s beslut. Skäl. Att en offentlig försvarare underrättar sin klient om innehållet i rättens dom och preliminärt diskuterar ett överklagande med honom ingår i uppdraget i den instansen och täcks av ersättningen där (NJA 1993 s. 214). De åtgärder T.K. vidtagit efter hovrättens dom, och för vilka han nu yrkar ersättning, går inte utöver sådana rutinmässiga åtgärder. Hans yrkande om ytterligare ersättning kan därför inte bifallas.

Avgörande. T.K:s yrkande om ytterligare ersättning för arbete och utlägg i hovrätten lämnas utan bifall.