NJA 2009 not 45
S.A. mot Riksåklagaren angående häktning i ärende angående utlämning.
Den 8:e. 45.(Ö 3782-09) S.A. mot Riksåklagaren angående häktning i ärende angående utlämning.
Regeringen beslutade den 9 juli 2009 att S.A. skulle utlämnas till Rwanda och bestämde att han skulle avhämtas inom tre veckor från det att Nationella åklagarmyndigheten i Rwanda fått meddelande om att utlämningen kunde verkställas. Sedan S.A. anmält Sverige till Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna och gjort gällande att utlämningsbeslutet stred mot den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna begärde Europadomstolen den 15 juli 2009 att regeringens beslut om utlämning tills vidare inte skulle verkställas. Den 20 juli 2009 beslutade regeringen, med ändring av sitt beslut den 9 juli 2009, att verkställighet av beslutet, i avvaktan på Europadomstolens prövning, tills vidare inte fick ske.
Med anledning av en internationell efterlysning som utfärdats av Nationella åklagarmyndigheten i Rwanda anhölls S.A. den 16 juli 2008, som misstänkt för folkmord och brott mot mänskligheten. Beslutet om anhållande fastställdes av tingsrätten den 18 juli 2008, och S.A. häktades sedermera av tingsrätten den 29 september 2008 enligt 16 § utlämningslagen, såsom på sannolika skäl misstänkt för folkmord och medhjälp till folkmord i Rwanda under år 1994 då det fanns risk för att han skulle avvika eller på något annat sätt undandra sig lagföring eller straff. HD avgav i beslut den 26 maj 2009 (NJA 2009 s. 280) yttrande till regeringen i utlämningsärendet och beslutade i samband med yttrandet att S.A. alltjämt skulle vara häktad i ärendet. Tingsrätten prövade härefter, i beslut den 5 augusti 2009, ånyo häktningsfrågan.
S.A. yrkade i första hand att HD skulle fastställa att regeringens beslut den 9 juli 2009 numera saknar rättskraft med hänsyn till att den frist om tre veckor som stipulerats för avhämtande av S.A. har löpt ut utan att han avhämtats och utan att regeringen fastställt någon ny frist; han har begärt att HD förelägger regeringen, med editionsplikt, att visa upp skriftligt material som visar huruvida underrättelse har skett om att S.A. ska avhämtas inom tre veckor från det att Nationella åklagarmyndigheten i Rwanda fick meddelande om att utlämningen kan verkställas. I andra hand yrkade han att häktningsbeslutet skulle undanröjas och att han skulle försättas på fri fot.
HD:s beslut. Skäl.Ett häktningsbeslut av rätten gäller, enligt 16 § 3 st. utlämningslagen, intill dess ärendet har avgjorts eller, om utlämning beviljas, intill dess denna har verkställts. Regeringens beslut den 20 juli 2009 om inhibition av verkställigheten av beslutet om utlämning, vilket fattades efter begäran av Europadomstolen, innebär inte att utlämningsbeslutet har upphört att gälla.
S.A:s begäran om editionsföreläggande föranleder ingen åtgärd.
S.A. är på sannolika skäl misstänkt för brott enligt åtalspunkterna 1–5 i framställningen om utlämning (bl.a. folkmord och medhjälp till folkmord). För brotten är inte föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år. Det finns alltjämt risk för att han avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff. Med hänsyn till att misstanken avser synnerligen allvarliga brott och till vikten av att verkställigheten av utlämningsbeslutet säkerställs får skälen för åtgärden alltjämt anses uppväga det intrång eller men i övrigt som häktningen innebär för S.A. S.A. ska därför vara fortsatt häktad i ärendet till dess utlämningen av honom har verkställts eller annat bestäms.
Avgörande. HD avslår överklagandet.