NJA 2012 not 42

Överklagande av M.L. angående inträde i Sveriges advokatsamfund.

42. (Ö 2341-12) Överklagande av M.L. angående inträde i Sveriges advokatsamfund.

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund avslog i beslut den 30 mars 2012 M.L:s ansökan om inträde i samfundet eftersom han inte hade utövat praktisk juridisk verksamhet av det slag och under den tid som sägs i samfundets stadgar och inte heller styrkt sin lämplighet att utöva advokatyrket.

M.L. yrkade att HD skulle förklara honom berättigad att vinna inträde i Sveriges advokatsamfund.

Advokatsamfundets styrelse avstyrkte bifall till överklagandet.

HD: Beslut. Skäl. Advokatsamfundets styrelse har gjort gällande att M.L. dels inte har styrkt att han har utövat praktisk juridisk verksamhet i enlighet med vad som krävs enligt 3 § 1 st. 3 i samfundets stadgar, dels inte har styrkt sin lämplighet att utöva advokatverksamhet. Styrelsen har anfört bl.a. följande.

M.L. driver egen juridisk verksamhet sedan år 2004. Han har varit anställd som biträdande jurist under drygt tre månader år 1999. Hans verksamhet har, med undantag för enstaka år, haft låg omsättning och gett låga inkomster. Vid revision av hans bolag har beträffande samtliga räkenskapsår framställts anmärkningar som gällt bl.a. värderingsproblem avseende upptagna tillgångar. Årsredovisningarna har inte upprättats i tid. Av revisionsberättelsen för år 2010 framgår att M.L. har lämnat ett villkorat aktieägartillskott, en fordran om drygt sju miljoner kr. Revisorn har uttalat att hon, liksom föregående år, inte med rimlig säkerhet har kunnat bedöma fordringens värde. Vidare föreligger osäkerhet kring en post som upptar förutbetalda kostnader och upplupna intäkter om drygt två miljoner kr. På grund härav har revisorn varken kunnat tillstyrka eller avstyrka att resultaträkningen och balansräkningen fastställs. M.L. har inför samfundets styrelse uppgett att aktieägartillskottet avser en andel i ett dödsbo, vilken han övertog av sin far år 2005, med tillgångar som består av fastigheter i Mexiko. Han har även uppgett att han har lagt ned omfattande tid på att utreda dödsboet. Enligt stadgarna krävs att den juridiska verksamheten, för att få tillgodoräknas, ska ha avsett att yrkesmässigt tillhandagå allmänheten. – Sex advokater och en tidigare klient har i yttranden över inträdesansökan framfört kritik, som sammanfattningsvis gäller att M.L. har bristande juridiska kunskaper, uppträder olämpligt och fakturerar oskäliga arvoden. De av honom åberopade yrkeskontakterna ligger med något undantag långt tillbaka i tiden.

M.L. har anfört bl.a. följande.

Han har genom ingivna årsredovisningar och arbetsgivarintyg styrkt att han uppfyller det s.k. tidskravet. Enligt revisorerna överensstämmer bokföringen och externredovisningen med god bokföringssed. Att han har lagt in en svårvärderad tillgång i sitt bolag är inte otillbörligt. Det arbete som han har utfört i dödsboet är att betrakta som praktisk kvalificerad juridisk verksamhet.

– Endast två av referenspersonerna har uttalat sig klart negativt om honom. De advokater som har varit negativa mot honom har företrätt motstående intressen i tvister. Det har inte påståtts att han har åsidosatt sina plikter som ombud. Kritiken härrör från den tid då han nyligen hade börjat sin verksamhet.

Vad som har förekommit i HD föranleder inte annan bedömning än den som advokatsamfundets styrelse har gjort. Det kan således inte anses att M.L. har styrkt att han har utövat praktisk juridisk verksamhet i enlighet med vad som anges i 3 § 1 st. 3 i advokatsamfundets stadgar. M.L. har inte heller styrkt sin lämplighet att utöva advokatverksamhet. Överklagandet ska därför lämnas utan bifall.

Avgörande. HD avslår överklagandet.