NJA 2015 not 7

Överklagande av A.H.M. angående avvisning av ansökan om erkännande av utländsk dom angående äktenskapsskillnad.

Den 18:e. 7. (Ö 4112-14) Överklagande av A.H.M. angående avvisning av ansökan om erkännande av utländsk dom angående äktenskapsskillnad.

A.H.M. ansökte i Svea hovrätt om att en äktenskapsskillnad i enlighet med ett intyg utfärdat av Ministry of Justice and Religious Affairs i Somalia, District Court, skulle förklaras gälla även i Sverige. Genom beslut den 28 juli 2014 avvisade hovrätten A.H.M:s ansökan.

Växjö tingsrätt

HD:s beslut. Skäl. A.H.M. ansökte vid Växjö tingsrätt om att tingsrätten skulle döma till äktenskapsskillnad mellan honom och S.W.B. Till ansökan bifogades ett skilsmässobevis utfärdat den 1 november 2013 av en domstol i Mogadishu, Somalia (Ministry of Justice and Religious Affairs, District Court). I beviset intygade domaren att äktenskapet hade upplösts i enlighet med islamisk lag.

Tingsrätten avvisade ansökan med motiveringen att det av det somaliska skilsmässobeviset framgår att äktenskapet har upplösts. I beslutet upplyste tingsrätten bl.a. om att A.H.M. kan ge in en ny ansökan om äktenskapsskillnad om Svea hovrätt efter prövning meddelar att den islamiska äktenskapsskillnaden inte ska gälla i Sverige.

A.H.M. överklagade tingsrättens beslut och yrkade att hovrätten (Göta hovrätt) skulle återförvisa målet till tingsrätten för fortsatt handläggning eller, i andra hand, pröva huruvida den somaliska äktenskapsskillnaden gäller i Sverige. Göta hovrätt meddelade inte prövningstillstånd och överlämnade ärendet såvitt avsåg andrahandsyrkandet till Svea hovrätt för prövning.

Svea hovrätt har avvisat ansökan. Hovrätten har antecknat att beslutet inte hindrar att en ansökan om äktenskapsskillnad lämnas in till tingsrätten utan åberopande av det somaliska skilsmässobeviset.

A.H.M. har i HD vidhållit sin begäran om att domstol ska förklara huruvida den somaliska äktenskapsskillnaden gäller i Sverige.

Bestämmelser om erkännande av utländska beslut om äktenskapsskillnad finns i 3 kap.79 §§ lagen (1904:26 s. 1) om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap.

Hovrätten har avvisat ansökan med hänvisning till förhållandena i Somalia, bl.a. att Somalia på grund av inbördeskriget inte har haft någon fungerande regering under de senaste 20-tal åren, till svårigheterna att få dokument, t.ex. äktenskapsskillnads- och vårdnadsintyg, från Somalia bekräftade genom den svenska beskickningen och till att svenska myndigheter, bl.a. Skatteverket, inte godtar några dokument från Somalia. Enligt hovrätten kan skilsmässobeviset inte heller anses som ett sådant officiellt dokument som innebär att en förklaring om äktenskapsskillnad inför en domstol eller myndighet har registrerats på ett betryggande sätt.

Vad hovrätten anfört kan inte utgöra skäl för att avvisa ansökan.

Hovrättens skäl lästa tillsammans med anteckningen om att hovrättens beslut inte hindrar att en ansökan om äktenskapsskillnad lämnas in till tingsrätten varvid det somaliska skilsmässobeviset inte skulle åberopas innebär att hovrätten i praktiken har prövat ansökan och funnit att handlingen avseende den somaliska äktenskapsskillnaden inte kan godtas som ett beslut om äktenskapsskillnad. Det innebär att HD är oförhindrad att pröva ansökan i sak.

HD gör ingen annan bedömning än hovrätten rörande förhållandena i Somalia. Det står alltså klart att det saknas förutsättningar för att erkänna den somaliska äktenskapsskillnaden.

Överklagandet ska alltså bifallas på det sättet att HD förklarar att den somaliska äktenskapsskillnaden inte gäller i Sverige. Det innebär att den somaliska äktenskapsskillnaden inte utgör hinder för svensk domstol att pröva en ansökan från A.H.M. om äktenskapsskillnad.

Beslut. Med ändring av hovrättens beslut förklarar HD att beslutet om äktenskapsskillnad mellan A.H.M. och S.W.B. enligt det intyg som utfärdats av domstol i Somalia den 1 november 2013 inte gäller i Sverige.