NJA 2017 not 3

O.S. mot Riksåklagaren angående resning och klagan över domvilla.

Den 24 :e. 3 . (Ö 5374-14) O.S. mot Riksåklagaren angående resning och klagan över domvilla.

O.S. dömdes den 5 september 2013 av Svea hovrätt för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott till fängelse i ett år och sex månader. Skattebrotten avsåg att O.S. under taxeringsåren 2002–2007 hade underlåtit att lämna inkomstdeklarationer till skattemyndigheten. Bokföringsbrottet avsåg att han i egenskap av näringsidkare under åren 2001–2006 hade underlåtit att löpande bokföra affärshändelser och bevara räkenskapsmaterial på ett betryggande sätt. Hovrättens dom vann laga kraft.

Åtalet mot O.S. väcktes den 18 maj 2009.

Skatteverket hade dessförinnan, i juni 2008, påfört O.S. skattetillägg avseende taxeringsåren 2003–2007 på den grunden att han hade lämnat oriktiga uppgifter i de sedermera avlämnade deklarationerna. O.S. ansökte om resning och anförde, såvitt avsåg skattebrotten, att hans rätt att inte bli lagförd för samma gärning två gånger hade kränkts. HD avslog resningsansökan på den grunden att O.S. inte hade påförts något skattetillägg för underlåtenheten att lämna inkomstdeklarationer. Rätten att inte bli lagförd eller straffad två gånger för samma brott hade därför inte blivit åsidosatt.

O.S. ansökte på nytt om resning. Han åberopade att Skatteverket i november 2007 påfört honom skattetillägg för fastighetsskatt och förmögenhetsskatt avseende taxeringsåret 2007 på grund av hans underlåtenhet att deklarera detta år. O.S. åberopade även andra skäl till stöd för sin resningsansökan samt klagade över domvilla i hovrätten.

Riksåklagaren motsatte sig inte att resning beviljades i den del som domen avsåg skattebrott beträffande taxeringsåret 2007 samt i fråga om rubricering, påföljd och näringsförbud. I övrigt motsatte sig Riksåklagaren resning och ansåg att klagan över domvilla borde avvisas, eftersom den hade gjorts för sent.

O.S. yrkade ersättning för sina rättegångskostnader i brottmålet, i det tidigare resningsärendet och i det aktuella resningsärendet.

HD beslutade den 18 december 2014 att, till dess något annat föreskrevs, vidare åtgärder för verkställighet av hovrättens dom inte fick ske.

Domslut

HD:s avgörande. Skäl.

Domvilloklagan

1.

En klagan över domvilla grundad på att målet tagits upp, trots att det förelegat rättegångshinder som högre rätt självmant haft att beakta, ska enligt 59 kap. 2 § 2 st. RB ges in inom sex månader från det att domen vann laga kraft. Hovrättens dom mot O.S. vann laga kraft i och med att HD beslutade att inte bevilja prövningstillstånd i målet den 6 maj 2014. O.S:s klagan över domvilla gavs in till HD den 11 november 2014. Domvilloklagan är därmed för sent inkommen och ska avvisas.

Resning

2.

Hovrättens dom meddelades efter Europadomstolens dom den 10 februari 2009 i målet Zolotuchin mot Ryssland. Genom den domen fick rätten att inte bli lagförd eller straffad två gånger för samma brott (gärning) enligt 4.1 i sjunde tilläggsprotokollet till Europakonventionen ett ändrat innehåll (jfr NJA 2013 s. 746, p. 26–32).

3.

O.S. har i fråga om fastighetsskatt och förmögenhetsskatt för taxeringsåret 2007 påförts skattetillägg för samma underlåtenhet som domen för grovt skattebrott avser. Skattetillägget har påförts innan åtalet väcktes. Rätten att inte bli lagförd eller straffad två gånger för samma brott (gärning) har alltså blivit åsidosatt. Därmed ska resningsansökan bifallas i den delen. (Jfr NJA 2013 s. 502 och NJA 2013 s. 746.)

4.

Det måste antas att åtalet för grovt skattebrott avseende taxeringsåret 2007 delvis kommer att avvisas. Detta kan påverka bedömningen av den samlade brottsligheten, liksom påföljden och frågan om näringsförbud. Resningsansökan ska därför bifallas även i dessa delar.

5.

I övrigt har O.S. inte visat någon omständighet som ska föranleda resning.

6.

Målet ska tas upp på nytt i den del som gäller grovt skattebrott avseende taxeringsåret 2007 samt i frågorna om rubricering, påföljd och näringsförbud.

7.

Handläggningen bör ske i hovrätten (jfr NJA 2013 s. 746, p. 39).

8.

Frågan om ersättning för kostnader ska prövas av hovrätten (58 kap. 8 § RB).

Avgörande

HD avvisar O.S:s klagan över domvilla.

HD bifaller O.S:s ansökan om resning i fråga om ansvar för grovt skattebrott i den del av åtalet som avser taxeringsåret 2007 samt i frågorna om rubricering, påföljd och näringsförbud. I övrigt avslås ansökan.

Målet ska i de resta delarna på nytt tas upp i hovrätten.

Frågan om ersättning för kostnader ska prövas av hovrätten.

HD:s beslut den 18 december 2014 ska bestå. Det innebär att, till dess något annat föreskrivs, vidare åtgärder för verkställighet inte får ske av hovrättens dom.