RH 1999:163

Villkorlig dom med samhällstjänst vid olaga tvång, olaga hot, försök till misshandel, misshandel, tillgrepp av fortskaffningsmedel, skadegörelse och brott mot knivlagen (summariskt referat). - Referat nr 21 av totalt 23 hovrättsdomar som har meddelats under sista halvåret 1999 och i vilka påföljden har bestämts till villkorlig dom med samhällstjänst (referat RH 1999:143-165). Domarna har vunnit laga kraft. Referaten avser sådana domar där hovrätten har ändrat påföljden till villkorlig dom med samhällstjänst. Motiveringarna i påföljdsfrågan redovisas i sammanfattning och återger således inte ordagrant skälen. I de fall ett brott har olika svårhetsgrader har brottet, om inte annat anges, hänförts till normalgraden.

Gärningen: B.S. hade i bolagsform drivit rörelse under tiden 1991–1995. Omsättningen i bolaget uppgick under åren 1992–1995 till ca 600 000 kr/år. Bolaget försattes i konkurs i juni 1998. Under verksamheten hade B.S. uppsåtligen underlåtit att bokföra uppkomna affärshändelser, upprätta årsbokslut och bevara utgiftsverifikationer.

Rubricering: Bokföringsbrott.

Personliga förhållanden: B.S. är civilekonom. Han var tidigare ostraffad och levde under ordnade förhållanden.

Tingsrätten: Villkorlig dom och böter. Skäl. B.S. har drivit bolaget utan anställda. Ingenting tyder på att hans underlåtenhet syftat till att undandra skatt och har inte heller utgjort led i någon planerad ekonomisk brottslighet. Han har betalat sin skuld till staten.

Hovrätten (majoriteten): Villkorlig dom med samhällstjänst 40 timmar. Alternativ påföljd: fängelse en månad. Skäl. B.S:s bolag har omsatt inte obetydliga belopp och har haft ekonomiska möjligheter att bekosta yrkesmässig hjälp med bokföringen. Dessutom har han själv kunskaper i bokföring. Trots det har han åsidosatt sin bokföringsskyldighet. Omständigheterna sammantagna är sådana att villkorlig dom jämte dagsböter inte är en tillräckligt ingripande påföljd. Utgångspunkten är därför att påföljden skall bestämmas till fängelse. Särskilda skäl föreligger emellertid att bestämma påföljden till villkorlig dom med samhällstjänst

Den skiljaktige ledamoten: Fängelse en månad. Skäl. När möjligheten att förena villkorlig dom med samhällstjänst infördes, var avsikten att skapa förutsättningar för att ge frivården större skärpa och erbjuda ett alternativ för bl.a. den grupp lagöverträdare som tidigare med hänsyn till brottslighetens art brukat dömas till korta fängelsestraff. Det finns dock enligt min mening inte stöd i förarbetena till de nya bestämmelserna för en så påtaglig ändring i hittillsvarande praxis som blir följden, om man mer eller mindre generellt ersätter fängelsestraffet med villkorlig dom och samhällstjänst i fråga om nu nämnda brottstyper (jfr för övrigt Högsta domstolens uttalande härom i dom den 13 september 1999, mål B2920-99.) Vid sådant förhållande är det, med beaktande särskilt av intresset att lika fall bedöms lika men även från andra utgångspunkter, rimligt att en eventuell ändring av praxis i dessa fall sker på vanligt sätt genom att frågan prövas av Högsta domstolen i fall då inte ” den individualiserade bedömningen” (främst omständigheterna vid brottet och den tilltalades personliga förhållanden) ger anledning att överväga samhällstjänst. – Varken omständigheterna vid brottet eller B.S:s personliga förhållanden ger anledning att frångå nuvarande praxis och frågan om villkorlig dom och samhällstjänst är en tillräckligt ingripande påföljd för den brottstyp som det här gäller har inte prövats av Högsta domstolen.