RH 2003:79
Brottsrubricering, påföljdsbestämning och skadestånd vid grov kvinnofridskränkning. - Referat nr 10 av totalt 22 hovrättsdomar som har meddelats under 2003 (referat RH 2003:70-91). Redovisningen upptar inte alla domar avseende grov kvinnofridskränkning som har meddelats av hovrätterna under år 2003 utan får närmast ses som en exemplifiering av hovrätternas rättstillämpning. Särskilt skall anmärkas att i de inte så få fall då domen upptar annat eller andra brott än grov kvinnofridskränkning redovisas inte domen, om inte det andra brottet kan sägas utgöra ett led i kränkningen. Domstolarnas motiveringar återges inte ordagrant utan merendels i sammanfattning. Skiljaktiga meningar redovisas inte. Samtliga domar har vunnit laga kraft.
Gärningarna: Under tiden från halvårsskiftet 2001 till den 18 juli 2002 har M.A. kränkt sin sambo genom att misshandla henne enligt följande. (1) Vid ett tillfälle i juli 2001 tog M.A. ett hårt tag om sambons armar och tryckte upp henne mot en släpkärra. (2) Den 19 augusti samma år tog han tag i sambons ena arm och drog in henne i ett rum där han slängde ner henne på en säng. Något senare tog M.A. på nytt tag i sambons armar och tryckte upp henne mot en dörr för att därefter kasta ner henne på en säng och sätta sig grensle över henne. (3) Också vid ett tillfälle hösten samma år tog M.A. tag om sambons armar och slet och drog i henne varefter han satte sig grensle över henne. (4) Någon gång i mars 2002 kastade M.A. ner sambon i en säng och tog tag i hennes ben. Vid detta tillfälle hade M.A. trängt in i f.d. sambons bostad som han vägrade att lämna. (5) Utöver de nu nämnda tillfällena hade M.A. i ytterligare fem fall tagit tag om sambons armar. (6) Utöver nämnda händelser har M.A. under tiden den 1 januari – den 18 juli 2002 uppträtt hänsynslöst mot f.d. sambon enligt följande. I stort sett dagligen ringde och skickade M.A. SMS-meddelanden till sambon och uppsökte henne på hennes arbetsplats. Vid ett sådant tillfälle i mars eller februari uppsökte M.A. sambon på hennes arbetsplats och tilltalade henne i högt tonläge. Den 18 juli förföljde M.A. i bil sambon som färdades i en annan bil. Slutligen stannade han sin bil så att den andra bilen inte kunde köras vidare. Han tilltalade henne i ett högt tonläge både vid detta tillfälle och senare på en bensinstation. Vid denna slog han också med handen mot bilens vindruta. Slutligen gick M.A. olovandes in i sambons garage.
Personliga förhållanden: M.A. är född år 1972.
Tingsrätten, som bedömde gärningarna, sedda var för sig, som misshandel, hemfridsbrott och ofredande, dömde M.A. för grov kvinnofridskränkning till fängelse i sex månader och ålade M.A. att betala skadestånd med 40 000 kr, varav 30 000 kr för kränkning (yrkat 60 000 kr) och 10 000 kr för sveda och värk (yrkat 15 000 kr).
Frivården hade föreslagit skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Denna innebar att M.A. skulle delta i påverkansprogrammet ”Utväg”. Behandlingen omfattade deltagande under 20 veckor med ett tillfälle per vecka och ett eftervårdsprogram. Tingsrätten ansåg att den föreslagna påföljden visserligen framstod som lämplig för M.A. men att den inte var tillräckligt ingripande för att kunna ersätta ett fängelsestraff.
I skadeståndsdelen konstaterade tingsrätten inledningsvis att M.A:s sambo inte hade förorsakats några större kroppsliga skador eller behövt vara hemma från sitt arbete. Emellertid hade hon åsamkats psykiska skador i form av sömnsvårigheter, oro m.m. Hon hade också genomgått en personlighetsförändring under den aktuella tiden.
Hovrätten fastställde tingsrättens dom.