Prop. 1937:188
('med förslag till lag angå\xad ende slakt av husdjur',)
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
1
Nr 188.
Kungl. Maj.ts proposition till riksdagen med förslag till lag angå
ende slakt av husdjur; given Stockholms slott den 5 mars 1937.
Under åberopande av bilagda i statsrådet och lagrådet förda protokoll vill Kungl. Majit härmed, jämlikt § 87 regeringsformen, föreslå riksdagen att an taga härvid fogade förslag till lag angående slakt av husdjur.
Under Hans Maj:ts
Min allernådigste Konungs och Herres frånvaro:
GUSTAF ADOLF.
K. G. Westman.
J#
¥** ' *
Bihang till riksdagens protokoll 1937. 1 sami. Nr 18S.
1
2
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
Förslag
till
Lag
angående slakt ay husdjur.
Härigenom förordnas som följer:
1
§•
Vid slakt av husdjur skall omedelbart före blodets avtappande djuret be
dövas. Utan föregående bedövning må dock fjäderfä och kaniner avlivas
därigenom att huvudet hastigt skiljes från kroppen.
2
§•
Ej må vid slakt någon som icke fyllt aderton år verkställa bedövning, ej
heller avtappa blodet eller eljest avliva djuret, med mindre det sker under
uppsikt av någon äldre. Denne åligger tillse att de med avseende å slak
ten gällande föreskrifter bliva iakttagna.
3 §•
Bör till följd av sjukdom eller olycksfall djur utan uppskov nedslaktas,
må slakten äga rum utan iakttagande av vad i 1 eller 2 § sägs.
4 §•
Verkställes slakt för annans räkning, åligger det den för vars räkning
slakten utföres eller, där han ej är tillstädes, den som därvid företräder honom
tillse att de med avseende å slakten gällande föreskrifter bliva iakttagna. Är
skälig anledning antaga att sådan tillsyn icke erfordras, äger vad nu sagts
dock ej tillämpning.
5 §•
Förseelse mot denna lag straffes med dagsböter, där ej å förseelsen följer
straff enligt allmän strafflag.
Allmän åklagare åligger att åtala förseelse mot denna lag.
7 §•
Böter som ådömas enligt denna lag tillfalla kronan. Saknas tillgång till
böternas gäldande, skola de förvandlas enligt allmän strafflag.
Denna lag träder i kraft den 1 juli 1938; dock skall, såvitt angår slakt av
ren, lagen tillämpas först från den dag Konungen bestämmer.
Kungl. Maj.-ts proposition nr 188.
3
Utdrag av protokollet över justitiedepartementsärenden, hållet in
för Hans Kungl. Höghet Kronprinsen-Regenten i stats rådet å Stockholms slott den 19 februari 1937.
Närvarande:
Statsministern
Hansson,
ministern för utrikes ärendena
Sandler,
statsråden
Westman, Wigforss, Möller, Levinson, Engberg, Sköld, Nilsson, Quensel, Forslund.
Efter gemensam beredning med t. f. chefen för jordbruksdepartementet anför chefen för justitiedepartementet, statsrådet Westman:
I skrivelse den 7 april 1934, nr 125, har riksdagen, under åberopande av första lagutskottets av riksdagen godkända utlåtande nr 34 i anledning av en inom riksdagen väckt motion om ändring i 18 kap. 16 § strafflagen m. m., anhållit, att Kungl. Maj:t ville låta återupptaga den i utskottets utlåtande omförmälda utredningen rörande behovet av och möjligheterna för ett in förande i vårt land av bedövningstvång vid slakt av husdjur ävensom för riksdagen framlägga det förslag vartill utredningen kunde föranleda. Jag anhåller nu att få upptaga denna fråga till behandling.
Gällande bestämmelser.
Någon särskild lagstiftning angående tillvägagångssättet vid slakt finnes icke i vårt land. En allmän bestämmelse rörande djurplågeri är upptagen i strafflagen 18 kap. 16 §, vilken lyder:
Visar någon i behandling av djur uppenbar grymhet, genom misshandel, överansträngning, vanvård eller annorledes, straffes för djurplågeri med bö ter. Är djurplågeriet av svår beskaffenhet eller äro omständigheterna eljest synnerligen försvårande; må till fängelse i högst sex månader dömas.
Anmärkas bör i detta sammanhang jämväl lagen den 11 maj 1934 (nr 140) angående köttbesiktning och slakthus. Enligt 3 § i denna lag kan för stad eller visst område därav beslutas slakthustvång, innefattande ett med vissa undantag försett förbud att slakta nötkreatur, får, get, svin eller häst annorledes än i särskilt för ändamålet inrättat och till allmänt begagnande upplåtet offentligt slakthus, som skall stå under förvaltning av en särskild styrelse.
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
Slaktmetoder.
Med ledning av ett utav veterinärhögskolans lärarekollegium år 1925 av givet yttrande i ärendet, får jag lämna följande redogörelse för brukliga slaktmetoder.
Vid all slakt bör av humanitära skäl döden framkallas raskt och med und vikande av onödiga plågor. De brukliga slaktmetoderna ha dessutom det än damålet att tillförsäkra köttet den största möjliga hållbarhet. Detta ernås därigenom, att man genom att öppna de stora halskärlen eller de främre bröstkärlen avtappar blodet så fullständigt som möjligt. Slaktmetoderna bru ka indelas i tre grupper:
1. Enkel förblödning genom halsstick, halssnitt, vartill även den s. k. skåktningen räknas, bröststick eller hjärtstick. 2. Förblödning efter förutgången skada på förlängda märgen (nackstick eller nackslag). 3. Förblödning efter förutgången bedövning med klubb- eller hammarslag (pannslag), slagapparat eller sprintskjutapparat.
Bröststicket utföres på så sätt, att utan föregående bedövning de vid bröst ingången belägna stora kärlstammarna helt eller delvis genomskäras. Vid halssticket genomstickes halsen på tvären för att genomskära de stora hals kärlen på båda sidor utan att skada strupen. Halssnittet eller skåktningen är det vanliga avlivningssättet för slaktdjur hos judarna och mohammedaner- na. Härvid kastas storboskapen med tillhjälp av kasttyg eller vinschar, var efter halsen med en skarp kniv raskt genomskäres ända in till halskotorna. Hjärtstick är lapparnas urgamla metod för slakt av renar. Vid nacksticket indrives en dolkliknande kniv med kraft mellan nackbenet och första hals kotan, varvid förlängda märgen, som är säte för livsviktiga funktioner, av- skäres, med påföljd att djuret störtar handlöst omkull. Samma effekt kan ernås genom nackslaget, som antingen utföres med handen hos smådjur
(kanin) eller med klubba hos större djur. Pannslag med klubba utföres för att åstadkomma en hjärnskakning och åtföljes ofta slaget av en skada på pannbenet (krossning eller brott). Härigenom åstadkommes genom tryck- verkan på hjärnan eller sönderslitning av densamma en ögonblicklig förlam ning av känsel- och rörelsecentra i stora hjärnan. Genom erfarenhet från människan är det bevisat, att en ögonblickligt förlamande hjärnskakning är åtföljd av medvetslöshet. Vid användning av slagapparat eller sprintskjutapparat indrives i förra fallet medelst en klubba, i senare medelst en explo siv laddning en sprint i stora hjärnan, och då skjutapparat eller ett vanligt skjutvapen begagnas för bedövning av slaktdjur, skjutes en kula in i dess hjärna.
I Sverige användas vid slakt följande metoder för de olika husdjuren: För häst i regel skjutmetoden med 'formatorapparat’, vidare skott med gevär eller pistol, och stundom pannslag. Nackstick eller nackslag torde numera
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
5
hava kommit ur bruk. För nötkreatur användas skjutmetoden med forma- torapparat, pannslag, slagapparat (undantagsvis för smärre nötkreatur) och skäktning, för kalvar pannslag, bröststick, halsstick och skäktning. För får och get användas pannslag, bröststick, halsstick, undantagsvis nackslag för gumsar och bockar, samt skäktning. Till svin användas formatorskjutappa- rat, slagapparat, pannslag eller bröststick. På flera av exportslakterierna betjänar man sig av den s. k. dansk-amerikanska metoden, vilken består däri att svinen, utan föregående bedövning, vinschas upp i ena bakbenet och därefter avlivas genom bröststick. Vid ett stort antal exportslakterier bedö vas numera svinen före bröststicket medelst elektrisk ström. Vid slakt av renar hava lapparna sedan urminnes tider gått så till väga, att renen infångas med lasso, kastas omkull, vanligen på höger sida, varefter en vanlig täljkniv stickes in mellan två revben mitt för hjärtat på vänster sida. Stick från hö ger sida begagnas av en del slaktare. Renen släppes därefter i regel upp med kniven kvarsittande i hjärtat och får så förblöda, därvid blodet samlar sig i brösthålan. Denna renslaktmetod skulle kunna betecknas såsom den nordlapska till skillnad från det senare tillkomna sydlapska tillvägagångs sättet. I de sydligare rendistrikten plägar man nämligen först göra nackstick och först därefter göres med samma eller med en liknande kniv sticket i hjärtat. Under vissa omständigheter komma visserligen även skjutvapen till användning och framför allt nedskjutas Vildrenar’ vilka icke låta sig in fångas med lasso, men i stort sett hava de båda nyss beskrivna slaktmeto derna ända till för kort tid sedan varit de enda här i landet brukliga. Efter lyckade försök i Norge vintern 1922—23 har man börjat införa en så hil vida förbättrad metod, att vid det förutgående nacksticket användes en re lativt lång och i spetsen något böjd kniv, som genom nackhålet stickes ända in i stora hjärnan, varvid den kan nå fram till pannbenets inre yta. Fjä derfä och speciellt höns slaktas i hushållen i regel sålunda, att huvudet av- hugges med en yxa eller annat lämpligt skärande redskap (Väckning’). Vid hönsslakt i större skala på salutorgen i en del städer har giljotin kommit till användning. Då många husmödrar önska att på fågel huvudet är kvar sittande, har Väckningen’ fått på åtskilliga håll vika för andra metoder, av vilka följande böra närmare beröras: Vid gåsslakt går man i regel så till väga, att man med en pennkiv eller dylikt gör nackstick på vanligt sätt och därefter låter blodet avrinna genom det uppkomna såret. Mindre brukligt är att på halsens framsida avskära antingen samtliga halsådrorna eller ock endast den på ena sidan, eller att sticka en kniv från gommen upp mot skallbasen. I större hönserier tillgår slakten av höns numera vanligen så lunda, att de stora halskärlen avskäras. Det förekommer även, att man vrider fågelns huvud runt, 'vrider nacken av den’, varigenom ryggmärgen skadas.
Vad halssticket, halssnittet och bröststicket samt skäktningen beträffar utföras dessa ingrepp på djur med fullt medvetande och samtliga göra de därför på åskådaren ett mer eller mindre motbjudande intryck. Nacksticket oell nackslaget medföra däremot det minst oangenäma intrycket. Djuren
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
störta mycket hastigt och förbli liggande orörliga. Vid nacksticket förblir medvetandet emellertid bibehållet, tills kvävning inträder eller genom blod- avtappning blodtomhet i hjärnan uppstår. Nacksticket är sålunda icke en bedövningsmetod utan endast en metod att göra djuret orörligt.
I ett senare sammanhang komma närmare redogörelser att lämnas för för faringssättet vid svinslakt enligt den dansk-amerikanska metoden, vid skän ning och vid renslakt.
Historik.
Inledningsvis må framhållas att jag senare kommer att lämna särskilda redogörelser för de frågor som röra den dansk-amerikanska svinslaktmeto- den, skäktningen och renslakten. Därvid komma utförligare upplysningar att lämnas för vad som i dessa frågor förevarit.
Frågan om införande av bestämmelser mot onödigt plågande av husdjur vid slakt har tidigare upprepade gånger varit föremål för behandling inom riksdagen.
Redan vid 1887 års riksdag föreslogs i sådant syfte i motion (II: 80) en ändring i 18 kap. 16 § strafflagen. Nämnda motion blev, efter att hava av styrkts av lagutskottet (i utlåtande nr 10), av båda kamrarna avslagen. Ej heller vid 189i och 1895 års riksdagar väckta motioner i ämnet vunno riks dagens bifall.
Frågan upptogs ånyo genom en vid 1896 års riksdag väckt motion (I: 30). Riksdagen beslöt att, med bifall till det i motionen framställda yrkandet, i skrivelse till Kungl. Majit (nr 26) anhålla, att Kungl. Majit täcktes dels låta utröna, om och till vilken utsträckning stadganden kunde meddelas, i syfte att vid slakt av hemdjur minsta möjliga lidande medelst förutgående bedöv ning eller på annat ändamålsenligt sätt tillfogades djuren, dels ock, därest utredningen därtill föranledde, låta utarbeta och för riksdagen framlägga förslag till lagstiftning i ämnet.
Sedan i anledning av riksdagens nämnda skrivelse yttranden infordrats från åtskilliga myndigheter, förklarade Kungl. Majit vid ärendets föredrag ning den 1 februari 1901, att framställningen icke skulle till vidare åtgärd föranleda.
Frågan var sedermera föremål för en inom andra kammaren vid 1903 års riksdag framställd interpellation.
Vid 1909 års riksdag väcktes åter motioner i ämnet (1:50 och 11:194), varvid de yrkanden, som framförts i 1896 års riksdagsskrivelse, återuppre pades. Motionerna tillstyrktes av vederbörande utskott (första kammarens första tillfälliga utskott, utlåtande nr 10, och andra kammarens femte till fälliga utskott, utlåtande nr 7) och biföllos av båda kamrarna. I den skri velse till Konungen (nr 152), som blev en följd av kamrarnas nyssnämnda beslut, anhöll riksdagen, som funne giltig anledning föreligga till ett förny ande av den utav 1896 års riksdag i ämnet gjorda framställningen, att det
7
täcktes Kungl. Maj:t dels låta utröna, om och till vilken utsträckning stad- ganden kunde meddelas i syfte att vid slakt av husdjur minsta möjliga lidande medelst förutgående bedövning eller på annat ändamålsenligt sätt tillfogades djuren, dels ock, därest utredningen därtill föranledde, låta ut arbeta och för riksdagen framlägga förslag till lagstiftning i ämnet.
Med anledning av i riksdagen upprepade gånger uttalade önskemål örn en utvidgning av begreppet straffbart djurplågeri, framlade Kungl. Maj:t i proposition (nr 6) till 1921 års riksdag förslag till lag om ändrad lydelse av 18 kap. 16 § strafflagen. Enligt föredragande departementschefens i propo sitionen uttalade mening borde såsom sådant anses varje handling, som kun de betecknas som misshandel av ett djur, således varje handling, som till skyndade djur lidande av ej alltför obetydlig beskaffenhet och icke varit av omständigheterna påkallad. Första lagutskottet, som behandlade proposi tionen, framhöll i sitt utlåtande (nr 11) att det vore av vikt att tillse, att varje sådan behandling av djur, som av den allmänna uppfattningen stämp lades såsom rättsstridig, komme att inrymmas under de i lagen givna straff bestämmelserna för djurplågeri. Prövostenen på en ny lag borde enligt ut skottets mening i första hand vara, om det genom densamma bleve lättare att beivra sådana fall av otillbörlig behandling av djur, beträffande vilkas hänförande till straffbart djurplågeri dittills tveksamhet möjligen kunnat råda. I enlighet med nämnda grundsatser formulerades därefter den lydelse av paragrafen i fråga, som sedermera godkändes av riksdagen och nu gäller.
Vid 1922 års riksdag hemställdes i motion (II: 139), att den s. k. skär ningen eller slakt enligt judisk ritual skulle i allmän lag förbjudas. I sitt av riksdagen godkända utlåtande i anledning av motionen (nr 7) hemställde emellertid första lagutskottet, under anförande bland annat att frågan om en särskild slaktlag vore under utredning, att motionen icke måtte föranleda till någon riksdagens åtgärd.
Riksdagens justitieombudsman avlät den 18 december 1922 en framställ ning till Kungl. Majit angående lag om slakt.
Vid 1925 års riksdag hemställdes i två likalydande motioner (I: 26 och II: 35), att riksdagen ville för sin del antaga ett inom de svenska djur skyddsföreningarnas centralförbund utarbetat, i motionerna återgivet för slag till lag angående förfarandet vid slakt. På hemställan av första lag utskottet (i utlåtande nr 6) anhöll riksdagen (i skrivelse nr 48), att Kungl. Majit ville låta utröna, örn och till vilken utsträckning stadganden kunde vara erforderliga i syfte att vid slakt av husdjur, genom föregående bedöv ning eller på annat ändamålsenligt sätt, måtte förebyggas att onödigt lidan de tillfogades djuren, ävensom, därest utredningen därtill föranledde, låta ut arbeta och för riksdagen framlägga förslag till lagstiftning i ämnet.
över riksdagens framställning avgåvos efter remiss utlåtanden från ett stort antal myndigheter och sammanslutningar.
Medicinalstyrelsen yttrade att det icke syntes omöjligt att formulera stad ganden i syfte att förebygga onödigt lidande vid slakt av husdjur så, att de åtminstone vid slakt å offentliga slakthus och exportslakterier erhölle med
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
dem avsedd verkan. Däremot ställde sig styrelsen något tveksam med av seende på bestämmelsernas effektivitet beträffande den slakt, som ägde rum utanför dessa inrättningar. Att fall av grymhet förekomme vid slakt kun de naturligtvis icke förnekas, och ville styrelsen därvid särskilt fästa upp märksamheten på det s. k. dansk-amerikanska förfarandet, vilket tillämpa des vid flertalet exportslakterier. En lag, som kunde leda till undan röjandet av sådan grymhet, syntes sålunda högst önsklig. Denna borde dock taga sikte icke bara på de onödiga lidanden, som borde besparas djuren, utan även i viss män på den råhet, som vissa, kanske i realiteten nog så humana, slaktsätt på grund av det intryck, de gjorde, kunde alstra hos slaktens ut övare och åskådare.
I utlåtandet yttrade sig styrelsen ytterligare örn den dansk-amerikanska svinslaktmetoden samt övergick därefter till skäktningsfrågan. Utlåtandet i denna del återgives senare i samband med den särskilda redogörelsen för denna fråga. Styrelsen förordade lagbestämmelser med förbud att slakta husdjur utan föregående bedövning. Det syntes dock styrelsen skäligt, att un dantag gjordes beträffande skäktningen, därvid till undvikande av onödig grymhet vid dess verkställande borde stadgas, att den finge verkställas alle nast på offentligt slakthus, samt att djuret omedelbart efter skäktsnittets ut förande skulle bedövas i enlighet med särskilda föreskrifter som meddelades av Kungl. Maj:t eller medicinalstyrelsen.
På grundval av den sålunda föreliggande utredningen upprättades år 1926 inom justitiedepartementet ett förslag till lag angående slakt av husdjur.
Enligt 1 § i detta lagförslag skulle vid slakt av husdjur bedövning prin cipiellt föregå blodets avtappande. Denna regel gällde emellertid icke un dantagslöst. Sålunda stadgades undantag i 1 § beträffande slakt av fjäder fä och kaniner, såframt avlivandet skedde genom att huvudet hastigt skildes från kroppen, samt i 3 § i fråga örn s. k. nödslakt eller slakt av djur, som till följd av sjukdom eller olycksfall utan uppskov nedslaktades. Enligt 4 § finge vidare, när särskilda omständigheter därtill föranledde, med Konun gens tillstånd och enligt de föreskrifter Konungen meddelade, slakt vid viss slakteriinrättning verkställas utan föregående bedövning. De arter av slakt utan bedövning, som på grund därav skulle kunna medgivas, vore enligt ut talanden i motiveringen i främsta rummet skäktning samt svinslakt enligt den s. k. dansk-amerikanska metoden. I övergångsbestämmelserna till lagen stadgades slutligen, att lagen, såvitt anginge slakt av ren, skulle tillämpas först från den dag Konungen bestämde. Tills vidare skulle sålunda renslakt kunna fortgå som dittills utan föregående bedövning. Förutom de bestäm melser, för vilka nu redogjorts, innehöll lagförslaget i 2 § föreskrift, att den som självständigt förrättade slakt skulle hava uppnått 18 års ålder, varjämte
5 § stadgade en viss tillsynsplikt, då slakt verkställdes för annans räkning. 6—8 §§ innehöllo ansvars- och åtalsbestämmelser. Lagen skulle träda i kraft den 1 januari 1928. Förslaget remitterades till lagrådet den 11 januari 1927 och torde såsom bilaga A få fogas vid statsrådsprotokollet.
Vid remissen till lagrådet yttrade departementschefen angående behovet av en slaktlagstiftning samt lagstiftningens omfattning följande:
Kungl. Maj-.ts proposition nr 18S.
9
I fråga om behovet av lagbestämmelser i detta ämne ansluter jag mig till den uppfattning, som kommit till uttryck i riksdagens och justitieombudsman nens framställningar och nu jämväl bestyrkts av det övervägande flertalet i detta ärende avgivna yttranden från ämbetsmyndigheter och enskilda .sam manslutningar. Väl står det utom varje tvekan, att den ihärdiga upplys ningsverksamhet, som sedan åratal bedrivits av frivilliga krafter i djurskydds arbetets tjänst, på de flesta håll i vårt land vunnit avgjord framgång. På denna väg hava slaktsätt, som kännetecknats av grymhet och råhet, i stor utsträckning undanträngts. I folkmedvetandet har förpliktelsen till god be handling av djuren otvivelaktigt alltmer erhållit insteg; ett erkännande här av ligger även i de tid efter annan skärpta straffbestämmelser mot djurplå geri, vilka upptagits i vår lagstiftning. Men knappast synes det göra till fyl lest att härutinnan helt lita till verkan av fortsatt upplysning. Utredningen ger efter min uppfattning tydligt vid handen, att mångenstädes ännu förekom mer slakt under former, vilka det måste vara angeläget att förhindra. Där dylika slaktsätt icke innebär straffbart djurplågeri — och i allmänhet torde en tillämpning av 18 kap. 16 § strafflagen vara utesluten — erbjuder gällande lagstiftning icke något medel till deras beivrande.
Det torde ligga i sakens natur, att på en allmän sammanfattning av före skrifter örn förfarandet vid slakt icke kunna ställas alltför höga anspråk i fråga om fullständighet eller utformning i detaljer. En långt genomförd reg lering skulle knappast heller vara önskvärd eller lämplig. För lantbefolk ningen kunde den lätteligen bliva oskäligt betungande, och, i den mån den till äventyrs komme i alltför skarp motsättning till rådande bruk och vanor, skulle den svårligen kunna alltigenom upprätthållas. En begränsning är där för nödvändig. De förslag och uttalanden, vilka tid efter annan förekommit i fråga örn en lagstiftning i detta ämne, sammanstämma däri, att dess väsent liga betydelse måste ligga i genomförandet av den allmänna regeln, att vid slakt bedövning skall föregå djurets avlivande. Att en föreskrift av detta in nehåll jämte därtill anslutna bestämmelser om straff för överträdelse böra meddelas i form av lag synes följa av deras samband med strafflagens stad- ganden örn djurplågeri. Huruvida de ytterligare föreskrifter, som kunna fin nas erforderliga, böra upptagas i en dylik lag eller lämpligare utfärdas i ad ministrativ ordning, lärer bliva beroende av den närmare prövningen av dessa bestämmelsers innehåll och tillämplighet.
Örn en lagstiftning av nu antytt innehåll skall komma till stånd, möter spörsmålet, huruvida den bör erhålla giltighet beträffande husdjursslakt i allmänhet eller om den bör vinna tillämpning endast med viss begränsning. I 1909 års skrivelse uttalade riksdagen, att det syntes tveksamt örn den ifråga satta lagstiftningen borde omfatta även annan slakt av husdjur än sådan, för- rätlad av deni. vilka utövade slakteriyrket såsom näring eller eljest i mera avsevärd omfattning tillhandaginge allmänheten nied förrättande av slakt. För min del har jag emellertid av utredningen i ärendet funnit framgå, att la gens syfte måste komma att väsentligen äventyras, därest dess tillämplighet skulle på angivet sätt inskränkas. Vid avfattandet av lagens bestämmelser bör tydligen dock tillses, att dessa icke bliva onödigt betungande nied hänsyn till s. k. hemslakt.
Vid förslagets granskning i lagrådet föranledde förslaget i sin helhet intet uttalande av tre utav lagrådets ledamöter. En ledamot avstyrkte lagstift ningsåtgärd som vidingen i förslagets syfte och anförde härom:
Strafflagens djurplågeriparagraf avser enligt sin lydelse och mening all så dan behandling av djur som innefattar uppenbar grymhet. Det är sålunda ovivelaktigt, och förutsättes även i förslaget, att paragrafen sträcker sig järn-
Kungl. Maj:ts proposition nr LSS.
väl till uppenbar grymhet vid slakt. Vad såsom sådant är att betrakta måste tydligen vara beroende bl. a. av föreställningssättet hos gemene man i den ort där slakten sker. Det straffbara djurplågeriets område vidgas utan lagänd ring, i den mån känslan av att djuret bör vara fredat för allt onödigt lidande blir mera utbredd och fördjupad. Att den allmänna uppfattningen alltjämt gynnsamt påverkas i sådan riktning, genom djurskyddsföreningarnas i mycket berömvärda strävanden och genom annan upplysningsverksamhet, bestyrkes av utredningen. Vid dessa förhållanden måste man ställa sig betänksam mot ett sådant ingripande i den naturliga utvecklingen som en strafflagstiftning vid sidan av djurplågeriparagrafen innebär. Betänkligheterna okas, när man ser till de principer varpå det nu remitterade förslaget är byggt. Kriminalise ringen avser egentligen blott att inskärpa nödvändigheten av att djuret be dövas omedelbart innan blodet avtappas. Sålunda lämnas därhän exempelvis det synnerligen svåra lidande som, efter vad det säges, åsynen av pågående slakt vållar de djur vilka i slakthus vänta på sitt eget avlivande. Vad vidare angår de tre mest uppmärksammade och brukliga arterna av slakt utan före gående bedövning, så visar utredningen att skäktning smet oden numera utövas blott under sådana former att någon anmärkning icke är att göra; renslakten skill få fortgå som hittills; och även den dansk-amerikanska metoden för svinslakt anses kunna vara förtjänt av att fortfarande få tillämpas. När här till kommer att, såsom detaljgranskningen torde giva vid handen, den när mare utformningen av en lag enligt förslagets grunder icke är utan sina vanskligheter, finner jag mig, under erkännande av förslagets ganska mått fulla läggning, böra avstyrka att lagstiftningsåtgärd i dess syfte vidtages. Skul le dock något anses böra göras, torde ett förtydligande av djurplågeripara grafen vara det lämpligaste.
Sedan det till lagrådet remitterade förslaget inom justitiedepartementet undergått omarbetning beträffande vissa detaljer, föreslog Kungl. Majit ge nom proposition tili 1927 års riksdag (nr 85) riksdagen att antaga det sålunda omarbetade förslaget. Förslaget torde såsom bilaga B få fogas vid stats rådsprotokollet.
Därvid yttrade departementschefen till bemötande av vad som anförts av en ledamot i lagrådet:
En av lagrådets ledamöter har funnit sig böra avstyrka, att lagstiftnings åtgärd vidtages i det föreliggande förslagets syfte. Såvitt till stöd för denna uppfattning åberopats, att för syftets vinnande särskild lagstiftning icke skulle vara erforderlig, tillåter jag mig hänvisa till vad föredragande departements chefen härutinnan anfört vid remissen till lagrådet. Då vidare såsom en an märkning mot förslagets principer framhållits, att ’i förslaget lämnas därhän exempelvis det synnerligen svåra lidande som, efter vad det sägs, åsynen av pågående slakt vållar de djur vilka i slakthus vänta på sitt eget avlivande’, torde häremot kunna göras gällande, att det sålunda åberopade förhållandet, vilket även bland de å området särskilt sakkunniga lärer vara i hög grad omtvistat, utgör en alltför oviss faktor för att kunna öva inflytande på frågan örn en lagstiftning i ämnet. Förslagets ståndpunkt i fråga örn renslaklen synes icke vara uttryckt allenast därmed att 'renslakten skall få fortgå som hittills’. I princip innebär förslaget icke något undantag för denna slakt; det har blott ansetts angeläget, att lagen härutinnan icke erhåller tillämpning tidi gare än sådant med hänsyn till de lokala förhållandena kan vara lämpligt. Vad angår den dansk-amerikanska svinslaktmetoden torde av departements chefens yttrande hava framgått, att den eftergift av bedövningstvånget, till vilken lagen skulle lämna möjlighet, helt och hållet beror av de svårigheter för fläskexporten, vilka antagits kunna följa av tvångets genomförande.
Kungl. Maj:ts proposition nr ISS.
11
I anledning av propositionen väcktes vissa motioner. En av dessa inne höll yrkande om att 4 § i lagförslaget måtte utgå och i dess ställe, eller så som tillägg till 1 §, införas en bestämmelse angående den judiska slaktme toden i huvudsaklig överensstämmelse med ett i propositionen omförmält, av styrelsen för veterinärhögskolan framlagt förslag, enligt vilket i lagen bor de intagas föreskrift därom att slaktdjuret städse skulle bedövas omedelbart efter skäktsnittets utförande.
Första lagutskottet yttrade (i utlåtande nr 31): 1925 års riksdags skrivelse åsyftade att vinna klarhet rörande kvarstående missförhållanden vid slakt av husdjur samt de åtgärder, som för deras av hjälpande kunde vara erforderliga. Departementschefen har funnit slakt mångenstädes förekomma under former, vilka det måste vara angeläget att förhindra, och för sådant ändamål föreslagit lagstiftningsåtgärder, som i främsta rummet avse införande av bedövningstvång vid slakt. Utskottet har emellertid för sin del icke känt sig övertygat därom, att för djuren plågsam ma slaktsätt alltjämt tillämpas i sådan omfattning, att för deras avskaffande en lagstiftning av föreslagen art är nödvändig. Den upplysningsverksamhet rörande lämpliga slaktmetoder, som bedrivits under en lång följd av år, har obestridligen krönts med stor framgång, och det lärer finnas anledning an taga, att de ur djurskyddssynpunkt mindre tilltalande slaktsätt, som ännu på sina håll tillämpas, skola efter hand frivilligt uppgivas. Givetvis skulle det vara av betydelse för påskyndandet av denna utveckling, därest en väl avpassad lagstiftning å området läte sig genomföras. Emellertid möta bety dande svårigheter att på ett tillfredsställande sätt i lag reglera de motsatta intressen, som här göra sig gällande, och det nu framlagda förslaget synes utskottet bära ett tydligt vittnesbörd härom.
Sålunda skall förslagets huvudregel örn bedövningstvång icke gälla de tre mest uppmärksammade och brukliga arterna av slakt utan bedövning, näm ligen renslakten, skäktningen och svinslakt enligt den dansk-amerikanska me toden. Visserligen skulle renslakten blott tills vidare få fortgå som hittills och de båda andra slaktmetoderna få utövas allenast vid viss slakteriinrättning samt efter Konungens tillstånd och enligt de föreskrifter Konungen meddelar, men även med dessa sålunda begränsade eftergifter måste dock enligt utskot tets mening lagens syfte väsentligen förfelas. Vidare synes det mindre till fredsställande och i viss mån inkonsekvent att medgiva slakt utan bedövning i stor skala å slakteriinrättning men förbjuda en sådan metod vid hemslakt. Ej heller torde det vara lämpligt att i Kungl. Majtts hand lägga avgörandet om ett visst slaktsätt bör tillåtas eller ej.---------------------------------- ■ -— -------------
Såsom allmänt är känt, har skäktningen sedan urminnes tider utövats av judarna och äger för dem religiös innebörd. Ett förbud mot detta slaktsätt skulle därför helt visst, såsom även i inkomna yttranden från ledande judiskt håll erinrats, komma att utav en avsevärd del av de mosaiska trosbekännarna inom landet uppfattas som ett upphävande av hittills åtnjutna rättigheter och som en kränkning av deras på sekelgammal tradition grundade religiösa före ställningssätt. Härmed vill utskottet givetvis icke hava sagt, att hänsynen till en folkgrupps religiösa uppfattning bör drivas så långt, att staten uraktlåter att inskrida mot en ritus, även örn den innebär en kränkning av landets lagar eller för befolkningens stora flertal framstår såsom sårande för den sedliga känslan. Allenast det vill utskottet framhålla, att, innan eli inskridande sker, sådana omständigheter skola visas föreligga, all ett dröjsmål från statens sida icke kan försvaras. Men på den utredning, som Dittills i detta ärende före- bragts, är ulskottet icke berett att föreslå ovillkorligt förbud mot den judiska
Kungl. Maj.ts proposition nr 18S.
slaktmetoden. Det lärer för övrigt kunna tagas för givet, att judarna med hän syn till den uppmärksamhet, som skäktningen väckt under de senare åren, skola låta sig angeläget vara att tillse, att några berättigade anmärkningar ej kunna riktas mot skäktningen vare sig beträffande förberedelserna till slak ten eller själva avlivandet av djuret.
Ej heller finner utskottet sig kunna förorda det motionsvis framförda för slaget att i lagen under visst villkor tillstädja skäktningen. Ett sådant med givande skulle enligt utskottets åsikt verka stötande, då därigenom legalise rades en slaktmetod (blodavtappning utan föregående bedövning), som för landets övriga medborgare vid äventyr av straff bleve förbjuden.
Beträffande frågan, huruvida den dansk-amerikanska svinslnktmetoden in nebär onödigt lidande för djuren, uttalas olika meningar i de i ärendet avgiv na yttrandena. Användningen av denna metod uppges bero därpå, att obli gatorisk bedövning av alla slaktdjur skulle förorsaka sådana tekniska eller ekonomiska svårigheter för slakterierna, att en föreskrift därom bleve svår att tillämpa, samt att fläsket efter obedövade djur vore mera hållbart och vitare i utseendet än efter bedövande, vilka omständigheter vore av stor be tydelse för exporten på England. Beträffande dessa hinder för den dansk amerikanska melodens utbytande mot bedövningsslakt har departementsche fen yttrat, att utredningen knappast syntes giva vid handen, att ett dylikt ut bytande skulle för de slakteriinrättningar, där metoden vore i bruk, kunna i och för sig medföra några mer avsevärda olägenheter av ekonomisk eller teknisk art. Däremot torde det, enligt vad departementschefen vidare anfört, icke för närvarande kunna med säkerhet bedömas, huruvida ett förbud mot metodens användande skulle, såsom det gjorts gällande, kunna medföra en ogynnsam verkan med hänsyn till exporten av fläsk till England. Att härav påkallades en viss varsamhet syntes departementschefen obestridligt, även örn det icke torde kunna ifrågakomma att i lagen fastställa ett undantag för dessa slakteriinrättningar. Vid nu angivna förhållanden kan utskottet icke ansluta sig till införande av förbud mot denna slaktmetod.
Utskottet uttalade därefter, att utskottet såsom av det nu återgivna fram- ginge icke kunde tillstyrka lagförslaget. Efter det utskottet undersökt frå gan om lämpligheten att stödja strävandena efter mildare slaktmetoder genom en ändring av den allmänna djurplågeriparagrafen, 18 kap. 16 § strafflagen, förordade utskottet en ändring av denna paragraf av innehåll, att till de i paragrafen angivna exemplen å djurplågerihandlingar fogades orden: 'sådant förfarande vid slakt, att onödigt lidande tillfogas djuret’. Utskottet hem ställde sålunda, att propositionen måtte av riksdagen lämnas utan bifall samt att riksdagen måtte för sin del antaga utskottets förslag till ändrad lydelse av 18 kap. 16 § strafflagen.
Vid utskottets utlåtande funnos fogade reservationer, nämligen dels av två ledamöter med yrkande att propositionen måtte bifallas, dels av en ledamot med yrkande att propositionen måtte bifallas med den ändring att lagförsla gets 4 § (innefattande möjlighet till dispens från bedövningstvånget) måtte uteslutas, dels ock av en ledamot utan angivet yrkande.
Vid frågans företagande till behandling i kamrarna, stannade dessa i olika beslut, i det att första kammaren biföll propositionen i oförändrat skick un der det att andra kammaren biföll propositionen med den ändring, att 4 § i lagförslaget uteslöts och vissa därav föranledda jämkningar i förslaget vid- togos. Då sammanjämkning icke kom till stånd, förföll frågan.
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
13
Vid 1928 års riksdag väcktes fyra motioner (I: 36 samt II: 118, 195 och 293) med yrkanden av innebörd, att det av Kungl. Maj:t för 1927 års riks dag framlagda förslaget till slaktlag måtte, med vissa ändringar, antagas av riksdagen. I alla motionerna föreslogs den ändringen i Kungl. Maj:ts för slag, att 4 §, innehållande regler örn dispens från bedövningstvånget, måtte uteslutas och därav föranledda formella jämkningar vidtagas. Första lagut skottet anförde i sitt utlåtande i anledning av motionerna (nr 12):
Enligt utskottets mening bör en slaktlag icke komma till stånd, så framt icke huvudregeln i en dylik lag, nämligen örn skyldighet att bedöva slaktdju ren före blodavtappningen, kan — frånsett fjäderfä och kaniner samt ren slakten, där särskilda förhållanden råda — göras undantagslös. I motio nerna har också föreslagits införande av bedövningstvång i den utsträck ning, som nu nämnts. Med den uppfattning, utskottet sålunda har an gående förutsättningen för en slaktlags införande, har utskottet i första hand att taga ställning till frågan, om förbud nu kan stadgas mot de två mest uppmärksammade och brukliga arterna av slakt utan bedövning, nämligen skäktning samt svinslakt enligt den dansk-amerikanska metoden. Vid den förnyade prövning, som utskottet ägnat denna fråga, har utskottet icke kommit till annan uppfattning än den utskottet företrädde 1927. Utskot tet kan sålunda icke för närvarande förorda förbud vare sig mot skärnin gen eller svinslakten enligt nyssnämnda metod utan anser det lämpligast att avvakta en lägligare tidpunkt för ett dylikt förbud. Till stöd därför åbero par utskottet de skäl, som av utskottet anfördes vid 1927 års riksdag.
I fortsättningen av sitt utlåtande yppade utskottet bland annat farhågor för att ett förbud mot den dansk-amerikanska svinslaktmetoden skulle inne bära en allvarlig rubbning av avsättningsmöjligheterna för svenskt fläsk samt anförde vidare:
Då utskottet intager nu angivna ståndpunkt till frågan om meddelande av förbud mot skäktning och slakt enligt den dansk-amerikanska metoden, an ser utskottet sig emellertid böra framhålla, att förändrade förhållanden gi vetvis kunna, måhända inom jämförelsevis kort tid, föranleda ett annat bedö mande. Utskottet syftar i främsta rummet på möjligheten av sådana tekniska framsteg beträffande bedövningsmetoderna eller andra anordningar vid slak ten, att motståndet mot djurens bedövande ej skall framträda med sådan styrka som nu. Uteslutet är väl ej heller, att det mindre stränga åskåd ningssätt hos judarna, vartill tecken icke saknats, så småningom mera all mänt skall göra sig gällande. Och även i England kan en förändring in träda i den nu rådande uppfattningen angående fläsk, som härrör av djur, vilka slaktats i bedövat tillstånd. Att märka vore ock, att frågan örn införan de i Sverige av förbud mot skäktning eller slakt enligt den dansk-amerikanska metoden givetvis skulle komma i annat läge, därest i utländsk lagstiftning dylikt förbud mera allmänt bleve infört.
Under åberopande av vad utskottet sålunda anfört hemställde utskottet, att motionerna icke måtte föranleda till någon riksdagens åtgärd. Reservationer anfördes av tre ledamöter till förmån för motionerna samt av en ledamot med avseende å motiveringen. Riksdagen biföll utskottets hemställan.
Vid 1930 års riksdag framställdes inom andra kammaren en interpella tion i ämnet, vilken emellertid icke1 blev vid riksdagen besvarad.
1 en den 12 november 1930 dagtecknad skrivelse anhöllo nordiska djur skyddsföreningens styrelse, djurvännernas nya förening och svenska all
Kungl. Maj:ts proposition nr 18S.
manna kvinnoföreningen till djurens skydd hos Kungl. Majit om framläg gande för 1931 års riksdag av förslag till lag om ovillkorlig och fullständig bedövning av slaktdjur före blodavtappningen.
Vid 1931 års riksdag väcktes en motion (11:44), i vilken hemställdes att riksdagen måtte antaga ett förslag till slaktlag, i det avseendet avvikande från det av Kungl. Majit vid 1927 års riksdag framlagda lagförslaget att 4 § uteslutits och därav föranledda formella jämkningar vidtagits. Såväl skär ningen som den dansk-amerikanska svinslaktmetoden skulle alltså förbjudas.
I avgivet utlåtande (nr 6) i anledning av motionen anförde första lagut skottet, bland annat:
Utskottet vore av den uppfattningen, att en slaktlag med bedövnings- tvång svårligen kunde komma till stånd i vårt land, om lagen icke innebure ovillkorligt förbud jämväl mot de båda mest uppmärksammade och bruk liga arterna av slakt utan bedövning, nämligen skärning samt svinslakt enligt den dansk-amerikanska metoden. Kraven på en slaktlag vore åtmin stone numera huvudsakligen föranledda just av opinionen mot dessa slakt sätt och det torde icke vara försvarligt att tillåta någondera av dessa meto der, örn man för andra fall läte slakt utan bedövning drabbas av straff. Emellertid kunde utskottet icke förorda ett omedelbart förbud mot nämnda slaktsätt. I fråga örn svinslakten enligt den dansk-amerikanska metoden ansåge utskottet ovisst, om icke ett förbud mot detta slaktsätt skulle kunna skada var fläskexport till England, och funne utskottet denna ovisshet — i all synnerhet under rådande tryckta tider för jordbruket — utgöra vägande skäl mot att införa ett dylikt förbud. En på officiell väg föranstaltad opar tisk undersökning om slaktsättets betydelse för exporten syntes emellertid vara av största intresse. Utskottet hade särskilt uppmärksammat, alt Eng land enligt uppgift importerade åtskilligt fläsk från Holland, i vilket land bedövningstvång vid svinslakt vöre gällande. Spörsmålet huruvida fläskets hållbarhet kunde röna inverkan av slaktsättet borde också vid en utredning kunna på auktoritativt sätt besvaras. Vidare ville utskottet, särskilt i an ledning av det ofta framkomna påståendet att ett förbud i vårt land mot detta slag av svinslakt skulle kunna av de danska fläskexportörerna utnytt jas i konkurrenssyfte, uttala önskvärdheten av att vid en utredning av denna fråga kontakt söktes med den danska regeringen. En utredning av ifråga varande slag borde tydligen omfatta icke blott nu berörda spörsmål. Vad särskilt anginge skärningen påkallades ett förnyat övervägande av hithö rande frågor bland annat därav, att förbud mot detta slaktsätt nyligen in förts i Norge och Bajern, under det att sådant förbud enligt en i 1927 års proposition lämnad uppgift då icke varit gällande i annat europeiskt land än Schweiz. Det norska skäktningsförbudet hade enligt vad utskottet in hämtat medfört en icke obetydlig export till Norge av skäktat kött från vissa firmor i Sverige, som här dreve handel med dylikt kött. Ett närmare stu dium av skäktningsförbudets verkningar i nämnda länder och av judarnas ställning till dessa förbud bleve givetvis av stort intresse för vårt land. Först sedan en allsidig utredning med beaktande bland annat av nu anförda syn punkter kommit till stånd, syntes det möjligt att fatta definitiv ståndpunkt till frågan om bedövningsvång vid slakt borde införas i vårt land.
Utskottet hemställde, att riksdagen måtte i skrivelse till Kungl. Majit an hålla, att Kungl. Maj :t ville skyndsamt föranstalta om ytterligare utredning rörande behovet av och möjligheterna för ett införande i Sverige av bedöv ningstvång vid slakt av husdjur ävensom för riksdagen framlägga de förslag,
Kungl. Maj.-ts proposition nr ISS.
15
vartill utredningen kunde giva anledning. Denna hemställan bifölls av riks dagen.
Med föranledande härav anbefallde Kungl. Maj:t lantbruksstyrelsen att verkställa utredning angående de ekonomiska verkningarna av ett införande i Sverige av bedövningstvång vid slakt av husdjur.
I avgivet yttrande den 28 september 1931 anförde lantbruksstyrelsen bland annat:
Erfarenheten från Norge gåve vid handen, att införandet av lagbestäm melser, som förhindrade den för judarna ritualenliga slaktmetoden (skäktningen), kunde få till följd, att den judiska befolkning, som holle på sin ritual, förläde slakt och därmed också inköp av kött till annat land. Bedöv- ningstvångets införande i Norge hade sålunda medfört, att ritualenlig slakt för Norges räkning förlagts till Sverige. Detta åter hade ur ekonomisk syn punkt medfört en ökad köttimport till Norge. Huru stor denna ökning vore, hade det icke varit lantbruksstyrelsen möjligt att utröna. Om också nämnda importökning icke syntes kunna uppskattas till mer än några tiotal ton kött per år, saknade den dock icke under nuvarande tryckta avsättningsförhållan- den för kött sin betydelse. Skulle nu Sverige införa bestämmelser som omöj liggjorde dylik ritualenlig siaktning, komme givetvis denna slakt för norsk räkning att förläggas till annat land, där sådan siaktning vore tillåten. Av större betydelse syntes emellertid vara, att erfarenheten från Norge gåve an ledning till förmodan, att den ritualtrogna judiska befolkningen i Sverige, därest slakt enligt skäktningsmetoden förbjödes inom Sverige, komme att förlägga sin slakt till andra länder, där sådan slakt vore tillåten. Den eko nomiska betydelsen härav kunde givetvis icke siffermässigt belysas, men med säkerhet torde kunna antagas, att importen av ritualenligt slaktat kött, därest den finge obehindrat fortgå, komme att lända den svenska köttpro duktionen till skada.
Ur de synpunkter, lantbruksstyrelsen hade att tillvarataga, syntes därför eventuella åtgärder, som hindrade skäktning inom Sverige, böra föranleda övervägande av samtidigt införande av importförbud för kött, som slaktats enligt skäktningsmetoden. Sådant förbud syntes nämligen få anses innebära en gärd av rättvisa mot svenska näringsutövare och betraktas som en na turlig följd av bestämmelser örn införande av bedövningstvång vid slakt. Att medgiva användning av skäktat kött men förbjuda själva slaktningssättet, stöde i strid mot annars på näringsområdet tillämpade principer.
Lantbruksstyrelsen övergick därefter till frågan örn förbud mot svinslakt utan bedövning. Efter att hava framlagt viss utredning till belysande av frå gan uttalade styrelsen, att det syntes styrelsen som örn med ett slutgiltigt ställningstagande till frågan om införande av bedövningstvång vid slakt av husdjur borde få anstå i avvaktan på dels resultatet av pågående försök med bedövning av svin medelst elektricitet, dels ock närmare upplysningar angå ende engelska baconimportörers ställning till nämnda bedövningsmetod.
Enligt beslut av Kungl. Maj:t den 27 januari 1933 avskrevs därefter 1931 års riksdagsskrivelse från vidare behandling.
Vid 1934 års riksdag väcktes två motioner i förevarande ämne. I den ena motionen (I: 12) hemställdes, att riksdagen ville hos Kungl. Majit begära lag örn humanitära bestämmelser om slakt, inbegripet förbud mot den judiska skäktningen. I den andra motionen (II: 1) hemställdes, i syfte att straffbe-
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
lägga den judiska skäktningen, att riksdagen måtte besluta att i 18 kap. 16 § strafflagen, djurplågeriparagrafen, måtte bland exemplen på straffbelagt djurplågeri upptagas 'sådant förfarande vid slakt, att onödigt lidande tillfo gas djuret’. *
Första lagutskottet anförde i sitt utlåtande i anledning av motionerna (nr 34), att frågan örn humanitära bestämmelser angående slakt torde få anses ha, sedan lantbruksstyrelsen avgivit sitt nyssnämnda utlåtande, kommit i ett i viss mån förändrat läge. Sålunda hade bland annat i England år 1934 trätt i kraft en lag som i stor utsträckning stadgar bedövningstvång vid slakt av husdjur, därvid dock vissa undantagsbestämmelser meddelats i fråga om den judiska skäktningen. Enligt vad utskottet vidare inhämtat torde därjämte den elektriska bedövningsmetod, som omnämnts av lantbruksstyrelsen, ha utexperimenterats och i viss utsträckning kommit till praktisk användning såväl i Sverige som Danmark. Utskottet, som i förevarande fråga hyste sam ma uppfattning som det uttalat år 1931, hemställde på grund av vad som an förts, att riksdagen måtte i skrivelse till Kungl. Majit anhålla, att Kungl. Majit ville låta återupptaga utredningen rörande behovet av och möjligheterna för ett införande i vårt land av bedövningstvång vid slakt av husdjur ävensom för riksdagen framlägga det förslag, vartill utredningen kunde föranleda.
Såsom inledningsvis redan nämnts, avlät därefter riksdagen skrivelse till Kungl. Maj :t av nu angivna innehåll.
över riksdagens skrivelse avgåvos efter remiss utlåtanden av medicinalsty relsen och lantbruksstyrelsen. Med dessa utlåtanden överlämnades yttranden av veterinärdirektören vid Malmö stads offentliga slakthus E. Osberg, Sve riges slakteriförbund förening u. p. a., Sveriges fjäderfäavelsförening och aktiebolaget Svenska kronkaniner.
I sitt yttrande hemställde medicinalstyrelsen — efter att hava lämnat vissa upplysningar angående slakt med föregående elektrisk bedövning, för vilka skall i andra sammanhang redogöras — att Kungl. Majit täcktes vidtaga åt gärder för att lagbestämmelser angående förfarande vid slakt måtte utfärdas i huvudsaklig överensstämmelse med vad styrelsen föreslagit i sitt tidigare omnämnda utlåtande över 1925 års riksdagsskrivelse.
För det vid medicinalstyrelsens utlåtande över 1934 års riksdagsskrivelse fogade yttrandet av veterinärdirektören vid Malmö stads offentliga slakthus E. Osberg skall redogöras i det följande vid behandlingen av utredningen i frågan om den dansk-amerikanska svinslaktmetoden.
Lantbruksstyrelsen anförde i sitt utlåtande över 1934 års riksdagsskrivelse, att de synpunkter, som tidigare föranlett styrelsen att, oaktat styrelsens för ståelse för önskemålen om humanare slaktmetoder, ställa sig tveksam rörande möjligheten av ett omedelbart genomförande av bedövningstvång vid slakt, icke längre förelåge sedan erfarenheten lärt, att bedövning med numera före fintliga metoder utan olägenhet kunde genomföras för såväl svin som fjä derfä och kaniner. Ur de synpunkter styrelsen hade att företräda funne sty relsen sig under sådana förhållanden icke hava något att erinra mot att be dövningstvång infördes vid slakt av husdjur.
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
17
Sveriges slakteriförbund yttrade att förbundet för sin del icke hade något
att erinra mot antagandet av en lag om bedövningstvång vid slakt, sedan nu
mera en metod för bedövning av svin medelst elektricitet blivit utexperimen-
terad och befunnits vara praktiskt användbar.
Sveriges fjäderfäavelsförening hade intet att erinra mot antagandet av en
sådan lag, varom vöre fråga, under förutsättning att den numera vanligaste
slaktmetoden för fjäderfä — genom bedövande slag över hjässan — komme
att vara tillåten även efter genomförandet av lagen.
Aktiebolaget svenska kronkaniner framhöll att enligt den standardiserade
slaktmetoden för kaniner dessa djur redan nu bedövades före blodets avtap
pande. Vidare yttrade bolaget att en lag, som föreskreve att huvudet skulle
skiljas från kroppen vid slakt av kaniner, skulle omöjliggöra export av dylikt
kött, då nämligen de utländska köparna allmänt krävde att kaninens huvud
kvarsutte vid kroppen.
I en den 15 januari 1935 till justitiedepartementet inkommen skrivelse hem
ställde svenska allmänna kvinnoföreningen till djurens skydd, med in
stämmande av nordiska djurskyddsföreningen, att Kungl. Majit täcktes före
slå en lag angående slakt av husdjur i huvudsaklig överensstämmelse med det
av Kungl. Majit för 1927 års riksdag framlagda lagförslaget efter uteslutande
av dess 4 §.
Frågan örn införande av en särskild slaktlag var föremål för uppmärksam
het jämväl vid 1935 drs riksdag. I utlåtande (nr 13) i anledning av motioner
angående djurplågeri, i vilket första lagutskottet hemställde om skrivelse till
Kungl. Majit med anhållan, att Kungl. Majit ville med beaktande av vad ut
skottet i utlåtandet anfört föranstalta om utredning angående en särskild lag
om djurskydd och vad därmed ägde samband, uttalade nämligen utskottet,
att utskottet ville med styrka framhålla, att den utredning som utskottet
föreslagit icke borde fördröja framläggande av förslag till lag om slakt, vil
ket torde kunna förväntas till nästföljande riksdag. Utskottets hemställan
bifölls av kamrarna, varefter skrivelse i ämnet (nr 61) avläts till Kungl.
Majit.
Sedan de i det föregående nämnda utlåtandena över 1934 års riksdags
skrivelse inkommit, upprättades år 1935 inom justitiedepartementet ett ut
kast till lag om slakt av husdjur, allenast så till vida avvikande från det av
Kungl. Majit för 1927 års riksdag framlagda lagförslaget, som 4 § i sistnämn
da förslag saknade motsvarighet i utkastet och därav föranledda formella
jämkningar vidtagits samt straffbestämmelsen jämkats med hänsyn till 1931
års lagstiftning om dagsböter. Efter remiss hava utlåtanden över utkastet av
givits av styrelsen för vcterinärliögskolan med överlämnande av yttrande av
veterinärhögskolans lärarekollegium, statens jordbruksnämnd med överläm
nande av yttrande av Sveriges slakteri!örbund förening u. p. a., föreningen
svenska städers offentliga slakthus samt föreståndarna för mosaiska försam
lingarna i Stockholm, Göteborg och Malmö med överlämnande av yttrande
av rabbinerna vid nämnda församlingar ävensom, såvitt utkastet avser slakt
av ren, länsstyrelserna i Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län,
Bihang till riksdagens protokoll 1937. 1 sami. Nr 188.
2
18
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
vilka bifogat yttranden av lappfogdarna i Jämtlands och Västerbottens län
samt länsveterinärerna i Västerbottens och Norrbottens län. Yttranden i ären
det hava senare under åren 1935—1937 avgivits jämväl av de svenska djur
skyddsföreningarnas centralförbund, styrelsen för svenska allmänna kvinno
föreningen till djurens skydd, nordiska djurskyddsföreningen samt av rabbi
nerna vid de mosaiska församlingarna i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Lärarekollegiet vid veterinärhögskolan har tillstyrkt utkastet med uttalan
de likvisst av ett önskemål beträffande renslakt, vilket skall omnämnas i det
följande vid redogörelsen för renslaktfrågan. Två ledamöter av kollegiet
hava anmält i viss mån avvikande mening, såsom närmare skall omtalas i
den följande redogörelsen beträffande skäktningsfrågan.
Styrelsen för veterinärhögskolan Ilar likaledes tillstyrkt lagutkastet, ehuru
med en erinran beträffande skärningen vilken skall beröras då i det följan
de närmare redogöres för denna fråga. En ledamot av styrelsen har helt an
slutit sig till kollegiets mening.
Statens jordbruksnämnd har i sitt yttrande givit tillkänna, att med hänsyn
till de intressen nämnden hade att företräda anledning till erinran mot utkastet
icke syntes föreligga. I ett av nämnden infordrat yttrande har Sveriges slak
teriförbund förening u. p. a. meddelat, att utkastet icke föranledde någon
erinran från föreningens sida.
Föreningen svenska städers offentliga slakthus har intet att erinra angå
ende lagutkastet utan tillstyrker det livligt. En av föreningen samtidigt gjord
erinran omtalas i det följande vid redogörelsen för utredningen angående den
dansk-amerikanska svinslaktmetoden.
Utlåtandena av länsstyrelserna i Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens
län samt de vid dessa utlåtanden fogade yttrandena av lappfogdarna i Jämt
lands och Västerbottens län ävensom länsveterinärerna i Västerbottens och
Norrbottens län behandlas i det följande i samband med redogörelsen för ren
slaktfrågan.
Redogörelse för utlåtandena av rabbiner och föreståndare i mosaiska för
samlingar lämnas i den följande redogörelsen för utredningen i skäktnings
frågan. Där omtalas likaledes skrivelserna från de svenska djurskyddsföre
ningarnas centralförbund och styrelsen för svenska allmänna kvinnoföre
ningen till djurens skydd; ett uttalande i den förstnämnda skrivelsen återgi
ves i samband med utredningen i renslaktfrågan.
Slutligen må anmärkas att chefen för justitiedepartementet vid 1936 års
riksdag besvarade en till honom inom andra kammaren framställd interpella
tion i ämnet.
Utländsk rätt.
Här må lämnas en kort översikt över bestämmelser angående slakt, vilka
äro meddelade eller föreslagna i vissa främmande länder.
I Danmark saknas allmänna bestämmelser rörande förfarandet vid
slakt. Emellertid beröres slakten i ett par stadganden uti Lov örn Vrem
Kungl. Majlis proposition nr ISS.
19
for Dyr den 17 maj 1916. Sålunda föreskrives däri, att den som gjort sig skyldig till grov misshandel av djur kan för viss tid eller för alltid dömas förlustig rätten att utföra slakt. Vidare stadgas, att föreskrifter angående bland annat slakt av djur kunna meddelas av vederbörande regeringsdeparte ment eller i polisförordningar. Överträdelse av sådana föreskrifter straffas då på samma sätt som förseelse mot polisförordning, där ej gärningen för skyller strängare straff. Regler angående slakt hava ock meddelats i avse ende å de flesta offentliga slakthus. För det offentliga slakthuset i Köpen hamn gäller bland annat, att alla större slaktdjur, innan slakt äger rum. skola av därför särskilt utbildade personer bedövas genom skott. Härifrån kan undantag medgivas endast med magistratens tillåtelse. Kalvar och får skola bedövas medelst en mindre klubba av viss beskaffenhet. Andra appa rater må användas endast efter särskilt medgivande. Slakt efter judisk ritual får emellertid tillsvidare äga rum utan bedövning. Enligt uppgift innehålla även för andra offentliga slakthus meddelade föreskrifter i huvudsak samma regler.
I Finland utfärdades den 14 april 1934 en lag om djurskydd. Enligt den na skall vid slakt av husdjur djuret bedövas omedelbart före blodets avtap pande. Där religiösa skäl sådant påkalla, är det likväl enligt lagen tillåtet att i slaktinrättning, som godkänts av lantbruksministeriet, slakta även så lunda, att djuret omedelbart efter blodkärlens hastiga avskärande bedövas, varvid inrättningens djurläkare likväl bör personligen närvara och övervaka siaktningen. Bedövning må, enligt lagen, ej heller krävas, då djur i anledning av plötslig sjukdom eller olycksfall måste ofördröjligen avlivas och för be dövning erforderliga medel ej finnas till hands. Något undantag från bedöv- ningstvånget göres icke för renslakt; någon effektiv kontroll över bestäm melsernas efterlevande på denna punkt kan dock enligt uppgift ej ske. När mare bestämmelser angående tillämpning av lagen har lämnats i en särskild förordning.
Denna förordning, som är utfärdad den 25 maj 1934, innehåller bland annat följande. Slakt av husdjur verkställes så, att djuret ej i onödan åsamkas li dande. Innan slakten vidtager, bär djuret bedövas genom slag i pannan med lämpligt redskap eller medelst skott genom pannan i hjärnan eller med användande av slaktmask eller av elektrisk bedövning på av lantbruks- ministeriets veterinäravdelning godkänt sätt. Fjäderfä må avlivas genom att halsen hastigt avskäres med ett vasst redskap eller, sedan djuret bedö vats medelst slag i huvudet, genom att endera halsådrorna öppnas eller kni ven drives genom gommen in i hjärnan och ådrorna bakom svalget därefter öppnas.
Påkalla religiösa skäl speciellt slaktsätt, bör beaktas bland annat, att slak ten sker endast i slaktinrättning som godkänts av lantbruksministeriets veteri näravdelning eller, i fråga om slakt av fjäderfä, i för ändamålet godkänd av delning av sådan slaktinrättning eller under uppsikt av hälsovårdsnämnden i särskilt av nämnden godkänt rum, att då slakten sker i slaktinrättning el ler dess avdelning, inrättningens köttkontrollör är närvarande vid slakttill fället, att djuret för kullkastning landes med hållbar mjuk rem eller med rep, att kullkastningen sker skickligt och med skonsamhet på ett tillräck ligt stort mjukt underlag, varvid bör tillses, att djurets huvud ej slår mot gol vet, att för kullkastning av djuret jämväl kan användas av lantbruksministe riets veterinäravdelning godkänd särskild anordning, att avskärandet av hals ådrorna verkställes av däri förfaren och av vederbörande andlig myndighet godkänd person, som bör vara redo och tillstädes redan när djuret bindes, att halsådrornas avskärande verkställes med så vasst redskap som möjligt
20
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
och snabbt och genast efter det djuret kullkastats, samt att djuret omedel
bart efter det halsådrorna avskurits bedövas antingen nied skjutapparat eller
medelst slag i pannan eller, i fråga örn fjäderfä, i huvudet, eller ock genom
begagnande av för ändamålet godkänd elektrisk anordning. Slakt må ut
föras endast av däri förfaren eller utlärd person, som uppnått minst 21 års
ålder. Dock må till slaktarlärling antagas person, som fyllt 18 år. Yrkes
mässig slakt skall, där ej djur i anledning av plötslig sjukdom eller olycks
fall måste pä ort och ställe nedslaktas, utföras i slaktinrättning eller i annat
avstängt rum, som av vederbörande hälsovårdsmyndighet för ändamålet god
känts. Privat slakt bör verkställas på en för ändamålet lämplig avskild plats.
Under pågående slakt få husdjur icke hållas avvaktande på platsen för slak
ten och obehöriga personer må ej närvara. Hund, katt ävensom pälsdjur,
som vårdas å sluten plats eller i koppel, må, där det ej medelst bedövnings
medel bragts i medvetslöst tillstånd, dödas antingen medelst slag i huvudet
eller skott i hjärnan eller genom användande av hastigt dödande gift eller
elektrisk ström. För överträdelse av lagen och förordningen, vilka inne
hålla bestämmelser även om annat än slakt, är straffet, där ej för brottet
annorstädes är stadgat strängare straff, böter eller vid synnerligen försvå
rande omständigheter fängelse i högst sex månader.
Även den norska lagen örn avlivning av husdjur och tamren, utfärdad
den 21 juni 1929, stadgar principiellt bedövningstvång. Utan föregående
bedövning må dock fjäderfä och kaniner avlivas genom att huvudet medelst
ett snabbt hugg skiljes från kroppen. Något undantag för den judiska slakt
metoden göres icke. Vederbörande departement kan utfärda närmare be
stämmelser om det sätt, varpå bedövningen må äga rum. Slakten skall ut
föras av vuxen person, vilken så vitt möjligt skall vara kunnig i slakt. Vid
slakten må så vitt möjligt andra husdjur samt barn under 14 år icke vara
tillstädes. Även vid nödslakt skall så vitt möjligt nu nämnda föreskrifter
iakttagas. Överträdelse av lagen straffas med böter.
Från lagens bestämmelser om bedövning har renslakt tidigare i viss ut
sträckning varit undantagen; med ingången av år 1936 gäller bedövnings-
tvånget emellertid även sådan slakt.
I England gäller en slaktlag, den s. k. Slaughter of Animals Act av den 28
juni 1933. Lagen avser endast yrkesmässig slakt. Sådan slakt skall ske
antingen så att döden ögonblickligen inträder eller ock efter föregående be
dövning, som ögonblickligen åstadkommer okänslighet för smärta intill dess
döden inträder. Dock står det varje kommun fritt att i viss ordning och
inom viss tid från lagens ikraftträdande bestämma, huruvida inom kommu
nen bedövningstvånget skall tillämpas vid slakt av får. Undantag från re
geln om bedövningstvång äger ock rum vid slakt av svin i slakthus, där elek
trisk energi icke står att erhålla för skälig kostnad. Även slakt enligt ju
disk och mohammedansk ritual är undantagen från bestämmelsen om be
dövning, dock under villkor bland annat att intet onödigt lidande tillfogas
djuret och att slakten verkställes av någon som bemyndigats därtill. Regel
mässigt får yrkesmässig slakt verkställas endast av den, som av vederbö
rande myndighet därtill erhållit licens. Sådan licens kan meddelas endast
den som uppnått 18 års ålder. Nödslakt faller icke under lagen, över
trädelse av lagen straffas första gången med böter, högst tio pund, andra
gången med böter, högst tjugu pund. Upprepas förseelsen, kan fängelse i
högst tre månader ådömas. Liknande bestämmelser äro införda i Skottland,
Irländska fristaten och Norra Irland.
I Tyskland har genom lag den 21 april 1933 all slakt av varmblodiga djur
utan föregående bedövning förbjudits; dock må nödslakt försiggå utan be
dövning av djuret.
Kungl. Maj.ts proposition nr 188.
21
Jämväl i åtskilliga andra länder, såsom Nederländerna och Schweiz, gälla lagar eller förordningar med bestämmelser angående slakt. I det sistnämnda landet infördes förbud mot skäktning redan 1892.
I Tjeckoslovakien föreligger ett regeringsförslag till lag mot djurplågeri. Enligt detta förslag anses som straffbart djurplågeri bland annat att vid dö dande av djur tillfoga djuret onödigt lidande, särskilt att för yrkesmässig köttförsäljning slakta utan föregående bedövning. Från denna bestämmelse kan emellertid regeringen medgiva undantag för slakt enligt konfessionella föreskrifter.
Den dansk-amerikanska svinslaktmetoden.
Såsom av historiken framgår har under behandlingen av frågan om en särskild slaktlag uppmärksamhet i synnerhet ägnats tre frågor, nämligen frågorna om förbud mot den dansk-amerikanska svinslaktmetoden, mot skäktningen och mot ett vid renslakt använt förfaringssätt. I det följande skall redogöras för utredningens innehåll beträffande var och en av dessa frågor för sig, och jag torde därvid få börja med den dansk-amerikanska svinslaktmetoden.
I sitt utlåtande över 1925 års riksdagsskrivelse anförde veterinärhögs ko lans lårarekollegium rörande den dansk-amerikanska slaktmetoden.
Vad svinslakten beträffade, använde man ännu på flera av exportslakterier na den s. k. dansk-amerikanska metoden, vilken bestode däri, att svinen, utan föregående bedövning, vinschades upp i ena bakbenet, varefter avblod- ning åstadkommes genom bröststick. Svinen befunne sig säkerligen ända till kort före dödsögonblicket vid medvetande i motsats till vad förhållandet vore, då slaktdjur bedövades genom ingrepp på stora hjärnan före blodav- tappningen. Det torde näppeligen kunna lämnas bevis för att vid avblod- ningen blodtrycket i hjärnan sjönke så raskt, att omedelbar bedövning in trädde. Den låga huvudställningen torde snarare i någon mån fördröja upp hörandet av de medvetna smärtförnimmelserna. Det funnes med andra ord ingen garanti för smärtfrihet vid detta slaktsätt och vid en jämförelse med de moderna bedövningsmetoderna komme exportslakteriernas metod ohjälp ligt till korta. Upplysningsvis hade från medicinalstyrelsen meddelats rö rande avblodningstiden hos svin, som slaktats enligt den dansk-amerikanska metoden, att vid slakt av åtta stycken s. k. slakterisvin tiden från bröststic ket, till dess blodet slutat att rinna i ström, utgjort i medeltal 37.75 sekunder och att tiden vid samma prov med en sugga varit 55 sekunder. Vid andels- slakteriernas svinslakt förekomme vidare redan under förberedelserna före blodavtappningen uppenbar grymhet genom misshandel. Järnkättingen, som lades örn ena bakfoten, kunde skära in i och skada huden vid upphissandet av djuret, det kunde bli ett mer eller mindre kraftigt ryck eller en slitning i bakbenet, som kunde leda till smärtsamma tänjningar eller slitningar i hu den och muskulaturen m. m., så mycket påtagligare ju tyngre svinet vore. Det hade visserligen sagts, att den för djuret ovana ställningen samt den starka blodtillströmningen till huvudet skulle verka bedövande, men ett sådant på stående folie på sin egen orimlighet och saknade allt stöd i fysiologien. Så som slutligt omdöme örn den dansk-amerikanska slaktmetoden kunde sägas, alt själva bröststicket visserligen utfördes med stor rutin, men att uppvinsch- ningen och avblodningen dock loge tillräckligt lång tid i anspråk, för att man icke skulle kunna frigöra sig från föreställningen, att slaktsättet vore grymt.
22
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
Kollegiet hemställde slutligen om lagbestämmelser av innebörd att vid all
slakt bedövning skulle ske innan djuret stuckes och avblodades.
Jämväl medicinalstyrelsen och direktören vid det offentliga slakthuset i
Stockholm uttalade i yttranden över 1925 års riksdagsskrivelse, att den ifrå
gavarande slaktmetoden innebure grymhet mot djuren.
I andra av dessa yttranden bestreds, att slaktmetoden innebure djurplå
geri. Det uttalades även den åsikten, att kött efter bedövade djur vore
mindx-e hållbart än efter obedövade. Blodet antoges bliva fullständigare av
tappat om bedövning ej föreginge blodavtappningen. Fläsket bleve ock vid
sådan slakt vitare. Dessa omständigheter torde vara av stor betydelse vid
exporten på England, vilken skulle skadas om det svenska fläsket ansåges
underlägset annat, härrörande från djur som slaktats utan bedövning. Skyl
dighet att vid slakten verkställa bedövning skulle vidare öka slaktkostna
den.
I propositionen till 1927 års riksdag anförde departementschefen:
Den utredning, som föreligger beträffande den s. k. dansk-amerikanska
svinslaktmetoden, synes knappast giva vid handen, att dess utbytande mot
bedövningsslakt skulle för de slakteriinrättningar, där metoden är i bruk,
kunna i och för sig medföra några mer avsevärda olägenheter av ekonomisk
eller teknisk art. Däremot lärer det icke för närvarande kunna med säker
het bedömas, huruvida ett förbud mot metodens användande skulle, såsom
det gjorts gällande, kunna medföra en ogynnsam verkan med hänsyn till
exporten av fläsk till England. Att härav påkallas en viss varsamhet synes
obestridligt, även om det icke lärer kunna ifrågakomma att i lagen fast
ställa ett undantag för dessa slakteriinrättningar. Örn emellertid — när
mast av hänsyn till den judiska slaktmetoden — upptages en bestämmelse
om rätt för Kungl. Maj:t att meddela dispens från lagens föreskrifter, torde
denna ^bestämmelse lämpligen kunna erhålla sådan avfattning, att möjlig
het står öppen att med de kontrollföreskrifter, som prövas skäliga, med
giva fortsatt användning i nödig utsträckning av nu ifrågavarande slakt
metod.
För lagutskottets utlåtande i anledning av propositionen har tidigare redo
gjorts.
I sitt med anledning av 1934 års riksdagsskrivelse avgivna yttrande har
medicinalstyrelsen förmält, att förhållandena numera torde vara sådana, att
ett allmänt genomfört bedövningstvång vid slakt icke behövde på något sätt
inverka menligt på vår export och att numera fullt utexperimenterade appa
rater funnes för bedövning på elektrisk väg av svin. Därjämte har styrelsen
anfört:
Dylika apparater hava sedan ganska lång tid tillbaka med uteslutande gott
resultat prövats vid några baconslakterier, bland vilka ett par äro bland
våra största exportörer av bacon. Så vitt styrelsen kan bedöma saken, torde
man hava god anledning antaga att det icke torde dröja länge förrän de
flesta exportslakterierna, även utan lagstiftning i ämnet, komma att begagna
sig av den nya elektriska bedövningsmetoden vid svinslakten. Från export-
slakterihåll torde således icke numera några avsevärda hinder komma att
resas mot genomförandet av förbud mot slakt utan förutgången bedövning
av slaktdjuren.
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
23
Styrelsen har vidare överlämnat ett av veterinärdirektören vid Malmö
stads offentliga slakthus E. Osberg till styrelsen avgivet yttrande med bila
gor. I yttrandet åberopar Osberg en av honom verkställd undersökning an
gående användningen av bedövning vid slakt av husdjur med särskild hän
syn till de häremot tidigare anförda betänkligheterna och till förhållandena
vid de svenska exportslakterierna. En redogörelse för den ifrågavarande
undersökningen hade av Osberg framlagts i ett föredrag vid de svenska djur
skyddsföreningarnas centralförbunds konferens i Stockholm i augusti 1933.
1 föredraget yttrade Osberg bl. a. följande:
Sedan någon tid har jag gjort försök med den elektriska bedövningsmeto-
den vid slakthuset i Malmö. Bedövningen sker därigenom att man medelst
en särskild tång låter en pulserande ström av 50—60 volt passera genom dju
rets hjärna. Härvid faller djuret i en medvetslöshet eller sömn, som mycket
påminner om den, som uppstår vid inandning av kloroform eller eter. Får
denna ström inverka under 10 å 15 sekunder, blir sömnen så djup, att blod-
avtappningen (stickningen) kan ske utan att djuret vaknar upp. Om man å
andra sidan, sedan strömmen brutits, låter djuret ligga i fred, så skall man
finna, att det efter några minuter vaknar och gör försök att resa sig, för att
efter ytterligare några minuter vara fullt återställt. — -—- —- — ■—- — —
Frågan om bedövningens inverkan på slaktprodukten, särskilt fläsket, har
varit föremål för noggrann undersökning på olika håll. De resultat, som
jag i samband med det exportslakteri, som välvilligt lämnat material för
försöken, kom till i detta avseende, lämnade starkt stöd för den åsikten, att
bedövningen icke hade någon menlig inverkan på slaktprodukterna. Detta
resultat har bekräftats genom försök, som verkställts oberoende av varandra
i olika länder, och vad som härvidlag är mest betydelsefullt, även genom
undersökningar i själva England, landet par preference för framställning
och bedömning av bacon. Redan 1913 hade direktör Torell i Kalmar fått
intyg —- från auktoriteter i England — att man ej kunde finna någon skill
nad på bacon efter djur, som slaktats med eller utan bedövning.
Påståendet örn motsatsen har emellertid varit allt för bestämt, för att den
allmänna meningen och framför allt meningen hos våra exportörer skulle
rubbas.
Efter ett av våra första försök läto vi märka det bacon, som härrörde från
de elektriskt bedövade svinen, och anhöllo om meddelande från mottagaren
i England, huruvida något var att anmärka på detta bacon. I svaret säger
mottagaren, att han på vår begäran särskilt undersökt detta bacon i förhål
lande till det vanliga och uttalar som sin åsikt ’att den yttre färgen, örn det
skulle vara något, är något mattare än det bacon, som härrör från svin, som
slaktats på vanligt sätt, ehuru vi måste säga, att skillnaden icke alls är
stor.------------ Vi stekte även något från vardera av dessa sidor och efter stek-
ningen var det omöjligt att iakttaga någon skillnad.’--------------------- - —----------
I 'The Veterinary Record’ nr 14, 1932, publiceras en redogörelse för mycket
ingående försök, som gjorts av dr Anthony. Angående den elektriska
bedövningsmetodens inverkan på fläsket och övriga slaktprodukter skriver
han: 'Vissa prov lia genomgåtts spektroskopiskt i syfte att bestämma, huru
vida köttet efter djur, sorn bedövats med elektricitet, innehöll mera blod
färgämnen lin köttet från djur, som stuckits utan föregående bedövning.
Resultatet av dessa undersökningar visa, att köttet från de förra innehöll
mindre blodfärgämne än det från de senare.’ Samma resultat har uppnåtts
av dr Elliot i Sheffield, lian skriver vidare: 'Beredd bacon är nu tillgäng
lig för undersökning. Det finns inga blödningar; sanningen och färgen är
24
Kungl. Maj:ts. proposition nr ISS.
fullt tillfredsställande och skiljer sig icke i något avseende från bacon fram
ställt av svin, vilkas blodavtappning skett utan bedövning. Detta bacon har
nu varit i handeln några veckor, men inga som helst anmärkningar lia gjorts
av kunderna beträffande någon skillnad vare sig i fråga om utseende eller
smak.’-------------- -—- •------------------------------------- --------------------------------------------- -
Ännu äro vi ej vid målet, men den gjorda utredningen och försöken lia
visat, dels att den elektriska bedövningen icke i något avseende har någon
menlig inverkan på slaktprodukten, dels att den utan olägenhet går att passa
in i den dansk-amerikanska slaktmetoden och till slut också att driftkost
naderna äro mycket obetydliga.
För att få fram de lämpligaste anordningarna för metodens anpassning till
driften äro emellertid ytterligare försök nödvändiga.
Vad som hittills uppnåtts äro resultat av principiell innebörd. Vad som
återstår är alt anpassa och pröva dem under längre tid i den dagliga driften.
Som en mycket stor moralisk tillgång måste härvid räknas det oförbehåll
samma intresse och de förhoppningar på en snar lösning av bedövningsfrå-
gan, som under försökens gång kommit till uttryck icke blott från ledningens
sida från mer än ett exportslakteri, utan även från arbetspersonalens sida.
Det är mycket, som tyder på att bedövningsfrågan skall kunna lösas i
bästa samförstånd med exportslakterierna. Örn så sker, torde det största
hindret för ett allmänt bedövningstvång vara borta.
I yttrandet till medicinalstyrelsen bar Osberg, såsom nämnts, hänvisat till
den sålunda lämnade redogörelsen samt därutöver anfört följande:
De vunna resultaten gåvo enligt mitt förmenande grundad anledning att
antaga, att den elektriska bedövningsmetoden, sådan den utformats av pro
fessor Max Muller och överingenjören A. Wehrberger i Munchen, med vissa
modifikationer som nödvändiggjordes av det vid de svenska exportslakteri
erna tillämpade slaktsättet samt av hänsyn till den svenska arbetsskyddslag-
stiftningen, skulle lämpa sig för våra exportslakterier.
Dessa resultat borde emellertid prövas i daglig drift vid något eller några
av våra större exportslakterier. För att möjliggöra detta ställde Svenska All
männa Kvinnoföreningen till djurens skydd behövliga medel till förfogande.
Den 1 december 1933 installerades en fullständig anläggning för elektrisk
bedövning vid exportslakteriet i Långebro vid Kristianstad.
I slutet av februari månad 1934 installerades en liknande anläggning vid
exportslakteriet i Halmstad. Med anledning av de gynnsamma erfarenheter
na vid dessa båda slakterier beställde exportslakteriet i Visby en liknande
anläggning.
Denna togs i bruk i maj 1934 och helt nyligen har exportslakteriet i Var
berg följt exemplet. Slakteriet i Falkenberg får inom kort en liknande an
läggning. Från ytterligare ett par slakterier har enligt uppgift, som medde
lats av en utav de firmor som levererade dessa anläggningar, underhand
lingar inletts örn installerande av liknande anläggningar. Det stora intresse
från exportslakteriernas sida som denna utveckling visar torde bättre än
mångå ord ådagalägga, att de betänkligheter som tidigare kommit till uttryck
mot införande av bedövning vid exportslakterierna — och som i stort sett
hänförde sig till då befintliga bedövningsmetoder — genom tillkomsten av
den elektriska bedövningsmetoden övervunnits.
Av avgörande betydelse härför torde vara, att den praktiska erfarenheten
bekräftat, att blodavtappningen vid denna metod är minst lika fullständig
som vid slakt utan bedövning, och att således ingen anledning till farhågor
beträffande köttets kvalité eller hållbarhet finnes.
Kungl. Maj:ts proposition nr ISS.
25
Betydelsefull är också den omständigheten att denna metod icke kräver
förändringar av vare sig byggnader, inredning eller slaktsätt i övrigt, och ej
heller menligt inverkar på arbetstakten.
Osberg har vidare åberopat uttalanden av direktörerna vid slakterierna i
Långebro, Halmstad, Varberg och Visby angående den elektriska bedöv-
ningsmetoden, vilka gingo i en för metoden gynnsam riktning.
Med stöd av det anförda har Osberg i sitt yttrande slutligen uttalat, att han
ansåge sig kunna hävda att de betänkligheter som tidigare funnits mot infö
rande av lag örn obligatorisk bedövning vid slakt numera saknade grund
och att en sådan lagstiftning nu torde kunna genomföras i bästa samförstånd
med exportslakterierna.
Att lantbruksstyrelsen i sitt yttrande över 1934 års riksdagsskrivelse för
klarat att bedövning med numera förefintliga metoder utan olägenhet kunde
genomföras bland annat för svin och att styrelsen med hänsyn härtill icke
hade något att erinra mot att bedövningstvång infördes, har tidigare om
nämnts.
I de yttranden — bland annat från Sveriges slakteriförbund förening u. p. a.
— som avgivits över det inom justitiedepartementet år 1935 upprättade lag
utkastet har ingen erinran gjorts mot införande av bedövningstvång vid svin
slakt. Föreningen svenska städers offentliga slakthus, vilken förklarar sig
icke hava något att erinra angående lagutkastet och livligt tillstyrker det
samma, uttalar tillika att i och med införande vid slakt av bedövning för
medelst elektricitet, kontroll av de apparater, som äro avsedda för denna be-
dövningsmetod, kan vara påkallad för att därigenom förebygga olycksfall
bland dem, som begagna denna metod. Föreningen ville därför ifrågasätta,
huruvida icke i samband med lagens ikraftträdande borde utfärdas före
skrift därom, att elektriska apparater avsedda att användas för bedövning
vid slakt skola hava godkänts av myndighet som Kungl. Majit bestäm
mer.
Slutligen må anmärkas att enligt uppgift elektrisk bedövning vid svinslakt
numera införts vid 28 av landets 42 exportslakterier, eller, såsom de numera
benämnas, kontrollslakterier. Vid ett kontrollslakteri tillämpas annan bedöv-
ningsmetod. Av de 8 offentliga slakthusen tillämpa 2 elektrisk bedövning
vid svinslakt. De övriga 6 använda sig av annan bedövningsmetod vid sådan
slakt.
Skattning.
Skärningen, den judiska och mohammedanska slaktmetoden, användes
vid slakt av nötkreatur, får, getter, fjäderfä och kaniner. Rörande metodens re
ligiösa innebörd har uppgivits i ett av föreståndarna för de mosaiska försam
lingarna i Stockholm och Malmö i utlåtande över 1925 års riksdagsskrivelse
åberopat yttrande av förstnämnda församlings överrabbin, professor M.
Elirenpreis, att de judiska reglerna örn skäktning härleddes ur en i 5 Mose
bok 12: 21, 23 och 24 förekommande hänvisning till ett visst slaktsätt och till
förbudet att njuta blod, enär ’blodet är själen’. Härjämte innehölle 3 Mosebok
26
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
11: 39 och 17: 15 nied flera ställen förhud att njuta kött av ett självdött eller
skadat djur. Vidare talade Talmuds äldre del, Mischna, om skäktmetoden så
som en sedan länge bestående religiös tradition, varjämte en hel traktat i Tal
mud ägnats åt detaljerade bestämmelser om den rituella skäktningen. Dessa
bestämmelser, vilka upptagits i senare judiska ritualkodifikalioner, utgjorde
grundvalen för de nuvarande skäktningsföreskrifterna. Enär djuret måste
slaktas i fullkomligt oskadat tillstånd, vore varje föregående bedövning ge
nom skott i huvudet eller dylikt rituellt förbjuden. Metoden hade dikterats
av den djurskyddsvänliga anda, som av ålder präglat den judiska religionen
och som framträdde i åtskilliga av dess bud. I Talmud förbjödes allt djurplå
geri på det strängaste och där inskärptes att undvika allt, som orsakade djur
smärtkänsla i onödan.
Av Ehrenpreis’ yttrande samt av en utav veterinärhögskolans dåvarande
rektor, professorn A. V. Sahlstedt, verkställd, med högskolestyrelsens utlåtan
de över 1925 års riksdagsskrivelse överlämnad utredning, jämförda med
vissa andra yttranden, inhämtas rörande tillvägagångssättet vid skäktning
följande:
Vid skäktningen kunna två på varandra följande avdelningar urskiljas.
Först fängslas och nedlägges djuret såsom förberedelse till det s. k. skäkt-
snittet. Dessa förberedelser, som endast avse att bringa djuret i det för snit
tets utförande nödiga läget, höra icke till ritualen och utföras icke av den per
son, vilken verkställer skäktsnittet. Något rituellt hinder att med avseende
å de nämnda förberedelserna använda den metod, som kan finnas ur djur
skyddssynpunkt lämplig, möter sålunda icke. Åtminstone å det offentliga
slakthuset i Stockholm äga dessa förberedelser rum i enlighet med vissa sär
skilt meddelade föreskrifter sålunda att djuret fängslas med hällor om alla
fyra extremiteterna och dragés omkull med hjälp av en vinsch, varvid fallet
mildras genom en läderdyna. Däremot får skäktsnittet enligt ritualen verk
ställas allenast av en utav vederbörande rabbin särskilt auktoriserad skäkt-
förrättare. Denne, vilken inom den judiska församlingen intager en högre
tjänstemans ställning, skall vara i religiös mening skriftkunnig, gudfruktig
och i alla hänseenden oklanderlig. Han måste hava uppnått aderton års ål
der, men får å andra sidan ej vara för gammal. Sedan djuret lagts omkull
samt huvudet och halsen vänts så, att undersidan kommit uppåt samt kraf
tigt sträckts, utföres skäktsnittet sålunda, att halsen genomskäres ända till ko
torna medelst en ytterst skarp, vass och glatt kniv, som skall vara minst dub
belt så lång som djurets hals. Snittet, som måste utföras i ett sammanhang,
lägges vinkelrätt mot halsens längdriktning några centimeter nedanför strup
huvudet. För dess utförande lärer enligt en uppgift åtgå ungefär en halv
sekund. Djuret avlider sedan på grund av den utav halsådrornas avskärande
föranledda förblödningen.
Frågan, huruvida skäktningen innebär djurplågeri, har ingående under
sökts av professor Sahlstedt. Från ett av honom hållet föredrag i detta ämne
å tredje nordiska veterinärmötet i Oslo 1928 må här återgivas följande.
Inför auditoriet vid en veterinärkongress är det icke behövligt att ingå
på frågan, huruvida förberedelserna till skäktningen, d. v. s. djurets fängs
ling och nedläggning, kunna verkställas ulan sådana manipulationer som
kunna medföra plågor för djuret — det veta vi alla vara möjligt utan sär
deles vidlyftiga hjälpmedel. Huruvida förberedelserna medföra någon
Kungl. Maj:ts proposition nr LSS.
27
ångestkänsla hos djuret, är en sak sorn givetvis är helt undandragen objek
tiv bedömning, och ett resonemang därom kan icke bli annat än ofruktbart.
Hur skäktsnittet omedelbart och sedan genom sina följder påverkar djuret,
är däremot förtjänt att diskuteras. Det utföres som bekant med en lång,
ytterst väl skärpt kniv förmedelst tre i omedelbar följd på varandra gjorda
fram- och återgående rörelser med densamma, varvid i regel samtliga mjuk
delar på halsens ventralsida ända intill kotpelaren raskt genomskäras. Från
erfarenheter, vunna örn förhållandena hos människan, vet man, att ett snitt,
utfört med skarp kniv på frisk, ej inflammatoriskt förändrad vävnad i all
mänhet ej är förenat med någon omedelbart inträdande smärta, eller endast
obetydlig sådan. Efter en viss tid infinner sig emellertid en allt efter de ge
nomskurna vävnadernas art starkare eller svagare smärtkänsla i snittsåret.
Någon omedelbart i samband med skäktsnittet uppkommande avsevärd
smärta behöver man således icke räkna med hos slaktdjuret, men väl kan
man tänka sig, att en starkare smärta kan utlösas en viss tid efter snittet
och förnimmas av djuret, under förutsättning n. b. att detta ej dessförinnan
genom hjärnanämi till följd av avblodningen fått de delar av stora hjärnan,
i vilka smärtförnimmelserna bliva medvetna, bragta ur funktionsdugligt
skick. Det kan här vara på sin plats att erinra örn att erfarenheten från
människan visar, att förmågan av smärtförnimmelse, t. ex. vid narkos, av
trubbas tidigare än andra funktioner hos hjärnan. Inträder genom den på
snittet följande förblödningen medvetslöshet med bortfall av möjligheten till
smärtförnimmelser så raskt, alt dessförinnan inga sådana hinna utlösas från
såret, kan naturligtvis från djurskyddssynpunkt ingen befogad anmärkning
mot skäktningen göras. Går förblödningen däremot långsamt, så att med
vetandet hos djuret kan förutsättas kvarstå sedan smärtor från snittet in
funnit sig, då är man berättigad antaga, att slaktmetoden är, eller åtminstone
kan vara, plågsam för djuret. I fall av långsam förblödning kan man även
tänka sig, att kvävningskänsla som följd av den minskade cirkulationen för
någon kortare stund skulle kunna infinna sig.
Då djurens subjektiva uppfattning av smärtförnimmelserna icke tager sig
några för oss bedömbara uttryck, äro vi hänvisade till indirekta metoder
för att vinna någon klarhet örn möjligheten och sannolikheten för uppkoms
ten av medvetna sådana.
Beträffande betingelserna för medvetandets kvarstående efter skäktsnittet
har man sökt draga slutsatser på olika vägar:
1. Man har diskuterat den som följd av snittet inträdande allmänna blod
tryckssänkningens inverkan på blodtrycket i hjärnan och på blodcirkula
tionen därstädes, och av den hastighet, med vilken tryckändringen äger ruin,
dragit slutsatser angående den tid som förflyter innan medvetandet och där
med smärtförnimmelserna utslockna.
2. Man har av djurets beteende efter snittets utförande, dess spontanta rö
relser i fängslat tillstånd eller efter avfängsling och utfallet av vissa reflexer,
speciellt cornealreflexen, sökt stöd för en uppfattning om förhandenvaron
eller frånvaron av medvetande.
De fysiologer, som uttalat sig örn skäktningen, ha allmänt varit av den
åsikten, att de stora halskärlens avskärande måste åtföljas nästan omedel
bart av så stark blodtryckssänkning i hjärnans kärl och blodtomhet i hjär
nan, att mycket kort tid efter skäktsnittet fullständig medvetslöshet skulle
inträda. Denna slutsats har nog i allmänhet dragits per analogiam av för
hållandena hos människan och utan tanke på, att hjärnans kärliörsörjning
hos idisslarna är olika människans.
Professor Sahlstedt redogjorde i fortsättningen för vissa försök och fort
satte därefter:
28
Kungl. Maj.ts proposition nr LSS.
Sammanställer man resultaten av samtliga relaterade försök, får man den
bestämda uppfattningen, att inom mycket kort tid efter skäktsnittet hjär
nans blodförsörjning blivit så ringa, att den med största sannolikhet torde
vara otillräcklig för medvetandets bibehållande och därmed även för smärt
förnimmelsers uppkomst; detta dock under förutsättning att avblodningen
försiggår normalt. Den, som bevittnat ett antal skäktningar, torde emeller
tid haft tillfälle iakttaga, att detta icke alltid är fallet. Det händer nämligen
icke så sällan, att blödningen redan på ett tidigt stadium starkt minskas ge
nom koagulation i de mellan de avskurna ventrala halsmusklerna indragna
kärlstumparna. Detta förklaras dels genom nötblodets stora koagulations-
benägenhet, dels genom att det utströmmande blodet har att passera färska
sårytor. I sådana fall bruka slaktarna framdraga kärlstumparna och av
skära dem ett stycke för att åter igångsätta blödningen. Det låter sig myc
ket väl tänkas, att vid en fördröjd förblödning hjärnans blodtillförsel kan
under en relativt lång stund hållas uppe tillräckligt för medvetandets bibe
hållande och även, fastän mindre sannolikt, att medvetandet, efter att ha
varit utslocknat, skulle genom ökad blodtillförsel till hjärnan kunna åter
växa. Detta är sålunda en komplikation, som man, trots att den hör till
undantagen, måste taga med i räkningen, även om man är övertygad att
vid regelrätt förlopp av skärningen djurets medvetande slocknar mycket
hastigt, och att slaktmetoden således då icke i och för sig kan anses inne
bära några avsevärda plågor för djuret.
Beträffande de iakttagelser på djurets rörelser efter skäktning, varpå man
grundat omdömen om densamma, skall jag fatta mig kort, i det jag icke kan
finna några skäl för en annan tydning av dem än den som givits av de fram
stående fysiologer, vilka uttalat sig i frågan (senast i 'Zur Frage der betäu-
benden Wirkung des Schächtschnitts, Gutachten, erteilt 1927’, Berlin, med
utlåtanden av bl. a. Dusser de Barenne, Krogh och Magnus). De ofta myc
ket våldsamma rörelser, som de skäktade djuren även vid normalt avblod-
ningsförlopp utföra, då de ligga fängslade, äro säkerligen icke smärtytt
ringar, utan reflektoriska rörelser och av avblodningsasfyxien utlösta kramp
rörelser och de resningslörsök, balans- och gångrörelser, djuren i större eller
mindre utsträckning utföra efter avfängsling omedelbart efter snittet, krä
va lika litet som foderupptagande, örn man räcker djuret en hötapp, impul
ser från stora hjärnan för sitt utlösande och reglerande. Iakttagelser på
djur, på vilka man avlägsnat storhjärnans bark, lia visat detta. Av dessa
rörelser kan man alltså icke sluta sig till förhandenvaron av medvetande
hos djuren. Något annorlunda ställer det sig med sådana iakttagna fall
(K. Hoefnagel: TJnfall heim Schächten’. Zeitschr. f. Fiedeli- und Milch-
hygiene, .Birg, XXXIV, pag. 73. 1924: andra fall beskrivna av Thurmann m.
fl.), där ett djur efter skäktsnittet rest sig, gått en längre sträcka och ge
nom uppsökande av en dörr, undvikande av hinder m. m. visat sig kunna
utföra rörelsekombinationer, som åtminstone i viss utsträckning fordra stor
hjärnans medverkan. Om dessa fall äro riktigt iakttagna, vilket man väl
måste förutsätta, lär man icke kunna frånkomma, att djuren varit vid med
vetande och sannolikt även haft förmåga till smärtförnimmelser. Sådana
fall torde man få sätta i samband med en förlångsammad förblödning, or
sakad av att djuren haft tillfälle att på ett tidigt stadium av förblödningen
resa sig, varvid de avskurna halskärlen blivit mer eller mindre starkt till
täppta och blodtilloppet till hjärnan genom vertebralerna därigenom kunnat
underhållas i erforderlig grad. — -------------_------------ -—-----------------.
Som av vad här sagts torde framgå, har jag kommit till den uppfattningen,
att skäktning icke behöver innebära något djurplågeri och i regel icke heller
vid utförande lego artis torde göra det. Detta medför emellertid icke nöd
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
29
vändigtvis, att jag anser, att i en eventuell slaktlag skäktning skall utan
vidare upptagas som tillåten slaktmetod. Vid bedömandet av en dylik fråga
är det flera omständigheter än dem, som beröras av en diskussion av den
samma ur fysiologisk synpunkt, att taga i betraktande. Det kan icke be
stridas, att skäktningen gör ett obehagligare, råare intryck på åskådaren
än bedövningsslakt, och en åtminstone i Sverige mycket stark och utbredd
opinion kräver därför dess förbjudande. Det kan ej heller förnekas, att
omständigheter kunna göra sig gällande vid skäktning, som medföra, att
djurens medvetande och smärtförnimmelser ibland, dock sannolikt mera
sällan, få anses kvarstå längre än vad som är förenligt med kraven på en i
nutida mening god slaktmetod. I mitt yttrande i veterinärhögskolans skri
velse i slaktlagsfrågan 1925 gick jag av dessa orsaker den medelvägen, att
jag föreslog att, om det av religiösa eller andra skäl vore önskvärt, att judar
nas slaktmetod undantoges från bestämmelsen örn bedövning före blodav-
tappningen, det borde föreskrivas att omedelbart efter skäktsnittet en be-
dövningsoperation (skott eller sprintslag i pannan på djuret) skulle verk
ställas. Det synes mig, att man härigenom vunne tillräcklig garanti mot
plågor för djuret för att även extremt djurskyddsintresserade kunde känna
sig tillfreds, och att även de rituellt konservativa judarna borde kunna fin
na sig i anordningen, eftersom den religiöst betonade delen av deras slakt
metod avslutas med snittets läggande.
Till upplysning angående den omfattning i vilken skäktning förekommer
må meddelas, att under år 1935 vid Stockholms stads slakthus skäktades 513
stycken storboskap, 850 kalvar och 100 får. En del härav exporterades till
Norge. Då de organiserade slakteriarbetarna vägrat taga befattning med
sådan slakt, verkställes densamma av oorganiserade arbetare.
Lärarekollegiet vid veterinärhögskolan anförde i sitt utlåtande över 1925
års riksdagsskrivelse i huvudsak följande:
Den allmänna uppmärksamhet, som skäktningen väckt på senare åren,
syntes hava lett därhän, att så avsevärda förbättringar åstadkommits, åtmin
stone vad anginge de offentliga slakthusen, att inga berättigade anmärkningar
för närvarande kunde göras mot kullkastningen vid den under slakthusled
ningens kontroll försiggående skäktningen. Likaledes hade kollegiet funnit,
att skäktsnittet skedde med ett så skarpslipat instrument, att^ sannolikt föga
nämnvärda smärtförnimmelser torde framkallas fran hudsaret vid själva
snittläggningen, men att därefter, under förutsättning att full medvetslöshet
ännu ej inträtt i och med uvblodningcn, smärtor torde utlösas flan de genom
skurna mjukdelarna. Huru det hos nötkreaturen förhölle sig med medve
tandet efter skäktsnittet, torde icke vara fullt utrett, men belystes till en viss
grad av en del nyare undersökningar, bland annat av professor Sahlstedts
utredning, till vilken hänvisades. Emellertid måste det erkännas, att de fe
nomen som iakttogos under de närmaste minuterna efter skäktsnittet, vore
sådana, att varje åskådare, som ej kände sig fullt övertygad örn att snittet
lett till omedelbar medvetslöshet, måste få den föreställningen, att slaktsattet
innebure uppenbar grymhet, ja, vore rent av upprörande. Till försvar för
skäktningen hade anförts vissa religiösa motiv. Man hade sålunda fran ju
diskt håll gjort gällande, att skäktningen skulle vara en religiös handling,
baserad på tradition och bibliska föreskrifter. I den mosaiska lagen funnes
dock inga direkta föreskrifter örn delta slaktsätt.
Såsom vid redogörelsen för den dansk-amerikanska svinslaktmetoden
omförmälts hemställde kollegiet slutligen örn lagbestämmelser av inne
börd att vid all slakt bedövning skulle ske innan djuret stuckes och avblo
dades.
Vid lärarekollegiets yttrande fanns bland annat fogat ett —- tidigare be
rört — yttrande av professor Sahlstedt angående den judiska slaktmetoden.
Styrelsen för veterinärhögskolan yttrade i sitt utlåtande över 1925 års
riksdagsskrivelse:
Det kunde visserligen ej bestridas, att metoden kunde innebära en viss
grymhet. Härutinnan hänvisades till ett av professor Sahlstedt avgivet ytt
rande. Å andra sidan finge dock ej förbises, att saken här komplicerades av
det förhållande att den judiska slaktmetoden för judarna hade religiös helgd.
Naturligtvis borde så vitt möjligt undvikas, att, då det gällde ett trossam
fund, som medgivits fri religionsutövning här i landet, genom lagstiftningen
ingripa hindrande i vad som för ett dylikt trossamfund utgjorde en integre
rande del av dess ritus. Styrelsen ansåge sig därför böra ifrågasätta, om ej
en modifikation borde göras till judarnas förmån; dock endast under förut
sättning, att saken omhändertoges av de judiska församlingarna. Det kunde
t. ex. till 1 § (i motionärernas lagförslag) fogas ett andra stycke av innebörd
att, om av religiösa skäl en mosaisk församling önskade för sina medlem
mars räkning anordna slakt utan att blodets avtappning föreginges av be
dövning, ansökning om tillstånd därtill skulle göllas hos Konungen, som,
därest ansökningen funnes böra beviljas, skulle äga föreskriva de närmare
villkor, under vilka slakten finge ske, såsom angående plats för densamma,
tillvägagångssättet därvid och uppsikt över slakten. Redan i själva lagen
syntes böra intagas föreskrift därom, att vid sådan slakt alltid skulle ome
delbart efter verkställandet av det för blodets avtappning avsedda snittet
företagas bedövning enligt lagens föreskrifter. De föreskrifter Konungen
hade att meddela angående tillvägagångssättet vid slakten skulle alltså för
nämligast komma att avse att förhindra för djuret onödigt pinsamma förbe
redelseåtgärder och att sörja för att snittet verkställdes på det för blodav-
tappningens påskyndande effektivaste sättet.
I särskilt yttrande anförde en av ledamöterna i styrelsen professor J. E. Jo
hansson bland annat följande:
Den judiska slaktmeloden hade spelat en betydande roll i diskussionen
om slaktförfarandet. Efter den omfattande utredning, professor Sahlstedt
lämnat, torde densamma, rituellt utförd, svårligen kunna betecknas som in
nebärande grymhet mot djur, även om den framhävde 'dödandet av djuret’.
Då detta emellertid långt ifrån att bereda den ortodoxa judiska menigheten
något större obehag stöde i överensstämmelse med dess världsåskådning, så
bjöde den numera allmänt erkända hänsynen till en folkminoritet, att det
rituella förfarandet undantoges från att beröras av eventuella lagstämmelser
på ifrågavarande område. Man torde kunna förvänta, att vid sådant hän
synstagande ingen invändning gjordes mot att slaktförfarandet i andra delar
än det rituella underkastades eventuella allmänna bestämmelser, särskilt
örn vederhäftiga representanter för den judiska menigheten hördes före be
stämmelsernas avfattande.
En annan ledamot av högskolans styrelse, godsägaren J. A. Scharp, yttra
de, att han i likhet med lärarekollegiet ansåge, att slakt av husdjur alltid
skulle ske medelst bedövning, innan djurets blod avtappades, och att något
undantag från denna regel icke borde ifrågakomma.
30
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
Kungl. Maj.ts proposition nr 188.
31
Medicinalstyrelsen anförde i sitt utlåtande över 1925 års riksdagsskrivel
se, under förmälan att skäktmetoden blivit demonstrerad för styrelsen, vä
sentligen följande:
Styrelsen kunde icke finna, vare sig att de förberedelser, djuren underkas
tades före slakten, behövde, örn de utfördes på lämpligt sätt, innebära någon
onödig grymhet mot djuren, eller att själva skäktsnittet kunde i och för sig
utlösa någon svårare smärtförnimmelse hos djuren, varemot det icke torde
få anses helt uteslutet, att djuren under det jämförelsevis långa dödsarbetet
efter skäktsnittets verkställande bibehölle ett visst mått av medvetande och
således därunder kunde beredas ett onödigt lidande. Detta skulle emellertid
besparas dem, om djuren omedelbart efter skäktsnittets verkställande bedö
vades genom skjutning eller indrivning av en sprint i hjärnan. Likaledes
har den för närvarande i vissa fall tillämpade metoden att efter skäktsnit
tets verkställande avskära förlängda märgen och därmed betaga djuren rö
relseförmåga av styrelsen utdömts. Härefter har styrelsen anfört, att enligt
vad dr Ehrenpreis under hand meddelat, för närvarande i vårt land funnes
omkring 10,000 judiska trosbekännare, av vilka cirka sextio procent eller
6,000 ansåges vara fullt ortodoxa. Därest skäktningen bleve förbjuden, skulle
enligt Ehrenpreis’ utsago dessa fullt ortodoxa judar anse sig förhindrade att
förtära kött från djur, som slaktats inom landet, varför införsel från utlan
det av för dem erforderligt kött skulle bliva nödvändigt. — På grund av det
anförda och med hänsyn till det kränkande av den religiösa känslan hos
judarna, som ett dylikt förbud skulle innebära, ansåge styrelsen synnerligen
tveksamt, huruvida nog starka skäl förelåge för att genom lag förbjuda
skäktning. Det syntes styrelsen därför skäligt, att undantag från den före
slagna lagens allmänna bestämmelser meddelades beträffande skäktningen,
varvid dock till undvikande av onödig grymhet vid densammas verkställande
borde stadgas, att skäktningen finge verkställas allenast på offentligt slakt
hus samt att djuret omedelbart efter skäktsnittets utförande bedövades och
slakten i övrigt utfördes i enlighet med de särskilda föreskrifter, som av Ko
nungen eller av medicinalstyrelsen meddelas.
I åtskilliga andra utlåtanden över 1925 års riksdagsskrivelse berördes sär
skilt skäktningsfrågan.
Länsstyrelsen i Malmöhus län fann frågan, huruvida skäktningen inne-
bure större lidande för djuren än slakt efter bedövning, vara omtvistlig,
medan länsstyrelsen i Hallands län ansåg sig icke böra bedöma, huruvida
skäktningen borde förbjudas, men tillika uttryckte den förvissningen, att
det ej torde vara omöjligt att så formulera den ifrågasatta lagen, att ett i
övrigt humaniserat slaktförfarande icke av sådan anledning förhindrades.
— Länsveterinären i Uppsala län förklarade, att mot den föreslagna bestäm
melsen örn bedövning före blodavtappningen icke torde kunna göras några
berättigade invändningar, även om därigenom ’det förfarande vid .slakt omöj-
liggöres, som förcskrives av ett religiöst samfund’. — Länsveterinären i
Värmlands läns norra länsveterinärdistrikt framhöll, att då det vid skäkt
ningen utförda halssnittet skedde snabbt och .säkert av därtill .särskilt väl
utbildade personer och djuret genom avskärningen av halspulsådrorna och
därav följande blodlomhet i hjärnan hastigt bleve känslolöst, så kunde
denna slaktmetod i sig själv möjligen ej betraktas som djurplågeri. Förbe
redelserna vid slakten vore dock sådana, alt de kunde rubriceras som onö
digt lidande. Någon undantagsställning borde därför ej inrymmas åt meto
den. — Direktören vid del offentliga slakthuset i Stockholm anförde, alt den
judiska slaktmetoden utgjorde exempel på, att ett slaktsätt, ulan alt i och
32
Kungl. Maj:ts proposition nr ISS.
för sig vara djurplågeri, likväl kunde så anses av en okunnig allmänhet.
Alla de vetenskapligt skolade fysiologers uttalanden, vilka han tagit del av,
utmynnade i förklaringen att genom den nästan ögonblickligen efter hals
snittet inträdande bloduttömningen i hjärnan fullständig medvetslöshet och
okänslighet måste anses inträda, och att denna varade till dess djuret dött.
Med stöd av dessa verkligt sakkunniga uttalanden hade han i tjänsteutlå-
tanden tillstyrkt år 1905 slakthusstyrelsen i Göteborg samt år 1911 slakthus-
och saluhallsstyrelsen i Stockholm att medgiva dispens för sagda slaktme
tod från det i nämnda slakthus’ ordningsstadgar föreskrivna bedövnings-
tvång. Fortfarande hyste han den åsikten, att för slakt enligt mosaisk ritus
undantag borde medgivas från obligatorisk bedövning, till dess auktoritativa
vetenskapsmän intygat, att djurplågeri därvid förelåge. — Slakthus- och
saluhallsstyrelsen i Stockholm hänvisade till slakthusdirektörens yttrande
och uttalade, att styrelsen förutsatte, att frågan bleve föremål för särskild
inom Sverige utförd sakkunnig utredning.
De över 1925 års riksdagsskrivelse hörda föreståndarna för mosaiska för
samlingar framhöllo, att en human behandling av djuren sedan urminnes
tider varit påbjuden av den judiska religionen och att ifrågavarande slakt
metod just avsåge, att slakten, vilken jämväl förlänats karaktären av en re
ligiös akt, skulle utföras på det för djuret mest smärtfria sätt. Vidare an
fördes i huvudsak följande:
Införande av föreskrift om slakten föregående bedövning skulle faktiskt
förhindra utövande av den judiska slaktmetoden och sålunda ingripa i
många mosaiska trosbekännares religions- och samvetsfrihet samt eventuellt
tvinga dem att avstå från njutande av kött. I stor omfattning företagna,
vetenskapliga undersökningar hade visat, att metoden i avseende å humani
tet icke överträffades av någon annan slaktmetod samt ej innebure något
som helst djurplågeri. På grund därav hemställdes, att vid eventuellt ut
arbetande av förslag till lag angående förfarande vid slakt måtte i förslaget
inrymmas medgivande att fortfarande förrätta slakt enligt den judiska me
toden utan föregående bedövning av slaktdjuret. Föreståndarna för den mo
saiska församlingen i Göteborg uttalade särskilt, att ett imponerande an
tal icke judiska vetenskapsmän —■ fysiologer, anatomer och veterinärer
med flera — både inom Sverige och från så gott som alla andra europeiska
länder alltjämt hävdade, att av alla slaktmetoder den judiska vöre den mest
humana och för djuren minst plågsamma. Därjämte anmärktes, att, om
undantag ej komme att medgivas för judarnas skäktning, så skulle detta
utav en avsevärd del av de mosaiska trosbekännarna inom landet anses som
ett upphävande av hittills åtnjutna rättigheter och en kränkning av deras
på sekelgammal tradition grundade religiösa föreställningssätt. Föreståndar
na för församlingen i Malmö förklarade ytterligare, att vad denna försam
ling beträffade nästan samtliga medlemmar skulle beröras av ett skäktnings-
förbud samt, därest de ej avstode från förtärande av kött, tvingas att med
stora svårigheter och offer skaffa sadant fran utlandet.
Vid föreståndarnas för den mosaiska församlingen i Stockholm yttrande
var fogad en redogörelse för åtskilliga hundratal uttalanden i en för skäkt-
ningsmetodens bibehållande gynnsam riktning.
Av dessa uttalanden torde böra återgivas ett, som den 10 januari 1923 av
givits av föreståndaren för statens veterinärbakteriologiska anstalt, professor
Sven Wall, och vilket han genom därå den 11 september 1925 tecknad på
skrift förklarat sig fortfarande godkänna.
Kimot- Majlis proposition nr LSS.
33
Utlåtandet innehåller, att professor Wall förstnämnda dag på begäran av Ehrenpreis och i närvaro av direktören vid det offentliga slakthuset i Stock holm M. Sandeborg och förste besiktningsveterinären G. Hulphers å nämnda slakthus personligen övervakat slakt enligt judisk ritual av en ko och två oxar för att utröna huru länge efter halssnittet blödningen varade. Resultatet av undersökningen var, att kon blödde intill G1/, minuter och de båda oxarna in till 5 minuter efter halssnittets utförande. Blödningen var ymnig den första minuten och avtog sedan först hastigt och härefter så småningom för att slut ligen nästan omärkligt utslockna. 1 ett fall (vid slakt av den ena oxen) gjordes icke nacksnitt efter halssnittet. Detta syntes icke lia någon betydelse för blöd ningen, men iakttogs i detta fall en rytmisk och kraftig inspirationskramp, framkallad av blodbristen i förlängda märgen. Krampen var rent automa tisk. Inga rörelser, som skulle kunna misstänkas utgå från medvetna vilje impulser, kunde iakttagas. Vid de båda andra fallen gjordes nacksnitt ome delbart efter halssnittet. Härigenom uteblev den förut omnämnda inspirations- krampen, som för många tedde sig som tecken på plågor, men som vöre ett tecken på blodbrist i hjärnan med nedsatt eller upphört medvetande. Ett annat tecken på att medvetandet vore nedsatt eller upphört iakttogs på ett av djuren, då nässkiljeväggen c:a 1 minut efter halssnittets utförande genomskars, utan alt djuret visade något som helst tecken till smärtförnimmelse. Samtidigt över vakades vanlig slakt av två kor efter bedövning medelst skott genom huvudet. Bröststicket utfördes i båda fallen V2 minut efter bedövningsskottet och blöd ningen i bröststicket varade i båda fallen intill minuter efter bröststickets utförande. Bedövningen syntes således ej lia något märkbart inflytande på blödningen, som försiggick på samma sätt såväl utan som efter föregående bedövning. Den kramp, som regelbundet följde bedövningsslakten, återfanns även vid slakt enligt judisk ritual efter nacksnitt (förblödningskramp). Den inspirationskramp, som förefanns vid slakt enligt judisk ritual, då nacksnitt icke utförts, saknades fullständigt vid vanlig bedövningsslakt, eftersom vid den vanliga bedövningen andcentrum i förlängda märgen skadats och delvis eller fullständigt försatts ur funktion. Walls allmänna intryck nu som förut örn slakt enligt judisk ritual vore, att efter halssnittets utförande omedelbart inträdde ett nedsatt medvetande, som snart överginge i fullkomlig medvets löshet och i döden. Något djurplågeri torde man därför icke kunna tala örn. Den judiska slaktmetoden såge iner brutal ut än den ur fysiologisk synpunkt vore.
I propositionen till 1927 års riksdag anförde departementschefen: Av den nu lämnade^ redogörelsen framgår, att frågan om den judiska slaktmetoden såväl i vårt land som i andra länder intagit ett synnerligen framträdande rum i de meningsutbyten, sorn förekommit rörande lagstift ningens ställning till formerna för utövande av slakt. För de flesta torde numera såsom ett allmänt intryck kvarstå, att denna långvariga och å ömse sidor med stor iver förda diskussion icke alltid hållits inom gränserna för ett objektivt och vederhäftigt bedömande. I varje fall synes det obestrid ligt, att även i detta avseende den nutida tekniken medfört förändrade för hållanden. Även om det obetingat må medgivas, att skäktningen, utövad utan kontroll och i saknad av de anordningar det moderna slakthusväsendet erbjuder, kan innebära ett för den allmänna känslan stötande slaktsätt, sy nes det knappast antagligt, att den slakt, som enligt denna metod förekom mer å våra offentliga slakthus, skulle påkalla ett ovillkorligt förbud.
Med avseende å frågans principiella sida kan jag ansluta mig till det av styrelsen för veterinärhögskolan gjorda uttalandet, vilket synts mig även innefatta en lämplig anvisning för den praktiska lösningen. Något allmänt
Dilion!/ DII riksdagens protokoll Hilli. I sond. Nr 1S8.
,'i
Kungl. Maj.ts proposition nr 18S.
undantag från lagens tillämpning bör alltså enligt min uppfattning icke stad fästas för den judiska slaktmetoden. På särskild prövning bör ankomma, huruvida genom betryggande kontrollföreskrifter kan förebyggas, att detta slaktsätt utövas under former, som måste antagas för djuren medföra onödigt lidande. Denna prövning lärer böra tillkomma Kungl. Majit. Att i själva lagen införa mer eller mindre detaljerade bestämmelser till ledning för detta avgörande synes icke lämpligt eller nödigt, då en noggrann under sökning av förhandenvarande förhållanden tydligen bör läggas till grund för varje sådan dispens. Utan särskilt stadgande i lagen torde därvid be aktande komma att ägnas de synpunkter, vilka innefattas i det av veterinär högskolans styrelse avgivna utlåtandet. Av vad nu anförts framgår vidare, att jag såsom villkor för dispens förutsätter, att slakten enligt den judiska metoden kommer att utövas å offentligt slakthus eller å annan slakteriinrätt ning, som står under offentlig kontroll.
För lagutskottets utlåtande i anledning av propositionen och kamrarnas skiljaktiga beslut har tidigare redogjorts.
I sitt yttrande i anledning av 1934 års riksdagsskrivelse anförde medicinal styrelsen, att elektrisk bedövning numera torde mycket väl kunna användas vid slakt av större nötkreatur, kalvar och får, vilket i sin ordning torde un derlätta ett genomförande av förbud mot skäktning utan föregående bedöv ning. Såsom i historiken meddelats utmynnade styrelsens yttrande i en hemställan, att Kungl. Majit täcktes vidtaga åtgärder för att lagbestämmel ser angående förfarande vid slakt måtte utfärdas i huvudsaklig överensstäm melse med vad styrelsen föreslagit i sitt utlåtande över 1925 års riksdags skrivelse.
I den från svenska allmänna kvinnoföreningen till djurens skydd med in stämmande av nordiska djurskyddsföreningen den 15 januari 1935 inkomna framställningen anfördes i skäktningsfrågan bland annat:
Med avseende å skäktens bedömande från religiös aspekt, vill föreningen först erinra därom, att de ofta åberopade gammaltestamentliga stadgandena gälla offerkulten och icke den profana slakten. Frågan är därför i verklig heten, enligt föreningens mening, icke en kultfråga utan en kulturfråga. Men även örn den vore en kultfråga, borde detta icke få utgöra ett hinder för en förändring till överensstämmelse med utvecklingens krav. Många exempel finnas på att judarna under tidernas lopp frångått sådana det gamla testamen tets stadganden, som kommit att stå i strid med senare tiders rättsuppfattning, varibland exempelvis nämnas stadgandet om blodsoffér, stadgandet om ste nande av personer som begått vissa brott, förbudet mot att taga ränta vid lån, sabbatsföreskrifterna med flera. Meningarna örn skäkten oell örn vikten av att fasthålla därvid äro mycket delade bland judarna och i de bildade ju diska kretsarna tillmätes denna fråga ringa betydelse. Föreningen är ock förvissad örn att jämväl de, som nu vilja bibehålla skärningen, mycket snart skulle finna sig i att denna förbjudes.
I yttrande över det inom justitiedepartementet år 1935 upprättade utkastet till slaktlag, vilket, såsom förut nämnts, icke innehåller någon bestämmelse örn möjlighet att undantaga skäktning från bedövningstvång, har lärarekol legiet vid veterinärhögskolan uttalat, att utkastet i huvudsak motsvarade de önskemål som kollegiet framfört i sitt yttrande över 1925 års riksdagsskri velse, varför kollegiet tillstyrkte bifall till lagförslaget. En ledamot av kölle-
Kungl. Maj.ts proposition nr 1S8.
35
giet, professor Sahlstedt, har emellertid anmält en i viss mån avvikande me
ning och, med instämmande av ledamoten professor Hulphers, anfört:
Det föreliggande lagförslaget innehåller icke någon undantagsbestämmelse
med avseende på den judiska slaktmetoden (skäktningen), vilket — åtmin
stone huvudsakligen — synes grunda sig på förutsättningen, alt den elektri
ska bedövningsmetoden skulle vara fullt användbar för nötkreatur och får,
och, såsom ett förfarande, vilket icke åstadkommer någon mekanisk läsion
på hjärnan, skulle kunna av judarna accepteras att användas före den rituella
skäktningen. I själva verket äro emellertid meningarna örn den elektriska
bedövningsmetodens (i dess hittills prövade utföranden) användbarhet för
nötkreatur ganska delade, och man kan icke säga, att den för dessa djurs
vidkommande ännu är till fullo utexperimenterad och genomprövad. Denna
metod synes mig därför icke utan vidare kunna anbefallas som bedövnings-
operation före skäktningen, och de vanligen nyttjade bedövningsmetoderna,
skott eller sprintslag hava, såsom åstadkommande skada på hjärnan, icke god
tagits av judarna till användning före skäktsnittet. Under sådana förhållanden
kommer en tillämpning av slaktlagen i den föreslagna lydelsen eventuellt att
innebära ett förbud att skäkta enligt judisk ritual. Huruvida tillräckligt starka
skäl tala för beredande alltjämt av möjligheter för de mosaiska trosbekännar-
na här i landet att utöva sin rituella slaktmetod, är en fråga, som jag icke är
kompetent alt bedöma. Skulle emellertid sådana skäl anses föreligga, synes
mig saken, intill dess att en bedövningsmetod, lämplig att föregå skäktningen,
utformats, kunna så ordnas, att i lagförslagets tilläggsparagraf jämväl den
judiska slaktmetoden upptages, och att denna paragraf sålunda gives föl
jande lydelse: . . . dock skall, såvitt angår den judiska slaktmetoden (skäkt
ningen) och slakt av ren, lagen tillämpas först från den dag, Konungen be
stämmer. — Den utredning rörande skäktningen ur djurskyddssynpunkt,
jag före lärarekollegiets avgivande av sitt yttrande i slaktlagsfrågan 1925
verkställde, och vilkens resultat dels finnas hilagda detta yttrande, dels i
utförligare form, intagna i förhandlingarna för 3. nordiska veterinärmötet i
Oslo 1928, gav enligt min uppfattning vid handen, att skäktningen, korrekt
utförd, icke i och för sig kan sägas innebära djurplågeri, och att, om den får
efterföljas av bedövningsoperation (skott eller sprintslag i pannan), full trygg
het även i sådana fall, i vilka komplikationer inträffat, härutinnan kan vin
nas. Därför är jag av den åsikten, att ett uppskov med bedövningstvångets
(d. v. s. bedövning före blodavtappningen) tillämpning beträffande skäkt
ningen, intill dess att en fullt lämplig och tillförlitlig metod härför blir utar
betad, ej kan anses medföra någon allvarlig olägenhet. Då emellertid skäkt
ningen obestridligen på åskådaren gör ett obehagligare intryck än 'faedöv-
ningsslakt’ och en så stark opinion mot densamma synes förefinnas här i lan
det, att den nog kan sägas höra till sådana handlingar, som väcka 'allmän för
argelse’, är det givetvis under alla förhållanden ett önskemål, att ett eventuellt
uppskov med tillämpningen av bedövningstvånget beträffande denna slakt
metod blir så kortvarigt som möjligt.
Styrelsen för veterinärhögskolan har tillstyrkt lagutkastet under erinran
likväl, att grunden lill de betänkligheter styrelsen i fråga örn skäktningen ut
talade i sitt yttrande över 1925 års riksdagsskrivelse ej syntes till fullo undan
röjd. En ledamot av styrelsen, professor Henschen, Ilar helt anslutit sig till
lärarekollegiets mening.
I ett utlåtande av rabbinerna vid Stockholms, Göteborgs och Medina mo
saiska församlingar, vilket av föreståndarna för mosaiska församlingen i
Stockholm bifogats deras yttrande över 1935 års lagutkast, hava dessa rab
biner anfört:
De hittills använda bedövningsmetoderna, bestående av skott eller
sprintslag i huvudet, vilka förorsaka skada på hjärnan, kunna icke an
vändas vid skänning, enär denna blott kan utföras på ett fullkomligt
friskt och oskadat djur. De sedan en viss tid i olika länder pågående
experimenten med elektrisk (eller annan) bedövning synas, att döma av
hittills föreliggande resultat, peka på en möjligen framkomlig väg. Vi
avhålla oss från att här ingå på det teoretiska spörsmålet, huruvida den
na bedövning är humanare än det utan bedövning utförda skäktsnittet.
Å andra sidan kunna vi i detta sammanhang hänvisa på det faktum, att en
omedelbart efter skäktsnittet använd bedövningsform1 sedan årtionden
praktiseras i slakthusen i Stockholm och Göteborg, och att Malmö mosaiska
församling är beredd att framdeles införa densamma.
Vi tveka dock ej att här förklara följande:
Med hänsyn till regeringens avsikt nied föreliggande lagförslag och för att
möjligen kunna bringa ur världen detta tvistefrö i samförståndets tecken
anse vi det högeligen önskvärt om man genom fortsatta experiment kunde
nå fram till en bedövningsmetod, vare sig den elektriska eller annan, som
garanterar att djurets organ och funktioner förbli oskadade. I så fall kan
man utgå från, att en dylik genomprövad metod med stöd av en auktoritativ
rabbinsk opinion i olika länder kunde godtagas såsom överensstämmande
med den judiska ritualens krav.
Ingående personliga undersökningar, som undertecknad Ehrenpreis gjort
under en nyligen företagen utrikesresa, giva emellertid vid handen, att ex
perimenten med elektrisk bedövning av nötkreatur, som synbarligen äro på
god väg, i detta nu ännu icke äro avslutade. Uppfattningarna om den elekt
riska bedövningens användbarhet på nötkreatur äro ännu delade. Vissa de
taljer beträffande fysiologiska och patologiska verkningar av den elektriska
strömmen äro ännu icke nöjaktigt klarlagda.-------------- — —------------------
För att så snart som möjligt skaffa klarhet i de ännu svävande punkterna
är det vår avsikt att med bistånd av professorer vid härvarande veterinär
högskola och under medverkan av härvarande slakthus’ inspektor företaga
systematiska experiment med bedövning av nötkreatur, i anslutning till un
dersökningar, som de senaste åren företagits i Holland (Utrecht, Breda), i
Tyskland (Offenbach, Frankfurt a/M, Berlin o. s. v.). Enligt nu föreliggan
de dispositioner skola bemälda undersökningar, efter anskaffning och in
montering av en för ändamålet i Munchen tillverkad apparat för elektrisk
bedövning, sättas i gång i början av december 1935. Hur lång tid dessa
försök, vilka möjligen skola försiggå parallellt med liknande experiment i
andra länder, komma att taga i anspråk, kan i förväg ej med full bestämd
het angivas.
Under åberopande av vad sålunda anförts hava rabbinerna hemställt, att
vidkommande den judiska skäktningen, såväl beträffande nötkreatur som
fjäderfä, det nuvarande tillståndet måtte genom dispensbestämmelse bibe
hållas.
Föreståndarna för mosaiska församlingen i Stockholm hava i sitt yttran
de över lagutkastet anfört:
1 Härmed lärer åsyftas en efter skäktsnittet verkställd avskärning av förlängda märgen
Såsom av det förut sagda framgår medför emellertid detta förfarande icke någon bedövning
utan endast ett upphörande av djurets rörelseförmåga.
36
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
Kungl. Maj.ts proposition nr 18S.
37
Av vår församling skulle det hälsas med stor tillfredsställelse, örn de be- dövningsmetoder, som nu utexperimenteras, visade sig uppfylla de krav, som ur judisk rituell uppfattning skulle möjliggöra deras användning vid skäkt- ning. Dessa experiment hava emellertid ännu icke kommit till ett slutgiltigt resultat och ett auktoritativt uttalande örn metodens användbarhet ur rituell synpunkt kan sålunda ännu icke göras. Dock tyda, enligt de upplysningar vi inhämtat, alla tecken på att experimenten skola leda till ett gynnsamt re sultat. Innan detta uppnåtts och innan sålunda ett auktoritativt stöd åt me todens användning kunnat erhållas, skulle det för ett stort antal svenska mosaiska trosbekännare innebära ett svårt ingrepp i deras religiösa sedvän jor, om legala hinder uppställdes mot skäktning utan föregående bedövning.
Det synes oss därför vara förenligt med rättvisa och överensstämmande med religions- och samvetsfrihetens princip, om i lagförslaget hänsyn toges till ovannämnda förhållanden. Vi hemställa därför att i förslaget måtte in föras en dispensbestämmelse av den innebörd, att lagens bestämmelser om bedövningstvång icke skulle komma till tillämpning beträffande den judiska slakten, förrän ovannämnda undersökningar ha lett till ett — av oss livligt åstundat — positivt resultat.
Föreståndarna för mosaiska församlingen i Göteborg ha i ett av dem sär skilt avgivet yttrande över lagutkastet anfört:
Det är med stort intresse som man inom judiska kretsar tagit del av de experiment, som gjorts med den nya elektriska bedövningsmetoden. Dessa experiment synas giva vid handen, att denna nya metod icke skulle skada djuren, utan sålunda skulle kunna komma lill användning även vid siakt ning enligt de religiösa föreskrifterna. Om denna nya bedövningsmetod vi sar sig hålla vad den lovar, finnes det grundad anledning antaga att även de judiskt ortodoxa auktoriteterna skola komma att förklara densamma tillfredsställande, och att sålunda religiösa hinder icke finnas för metodens användande vid den rituella slakten.
För att säkert fastslå metodens värde komma nu omedelbart genom de judiska församlingarnas försorg experiment i större skala att igångsättas såväl i Stockholm som i utlandet. Resultaten av dessa experiment torde före ligga inom loppet av ett halvår,1 troligen dessförinnan.
Vi äro övertygade örn att ifall en slaktlag, innehållande absolut förbud för siaktning utan föregående bedövning, icke genomfördes, innan de ovan nämnda experimenten fullföljts, detta i hög grad skulle dämpa den oro, som ovedersägligen förefinnes bland de svenska medborgare av mosaiska trosbe kännelsen, som hålla de religiösa föreskrifterna i fråga om siaktningen i helgd.
Vi hemställa därför, att det föreliggande förslaget till ny slaktlag icke måt te för riksdagen framläggas, förrän nyssomtalade experiment blivit slut förda, eller, örn ett uppskov med framläggandet icke kan erhållas, att i för slaget måtte införas en övergångsbestämmelse, varigenom medgivande un der viss lid lämnas för siaktning utan föregående bedövning.
Föreståndarna för mosaiska församlingen i Malmö, vilka i sitt yttrande över lagutkastet omnämnt att undersökningar pågå till utrönande av huru vida elektrisk eller möjligen annan bedövningsmetod skulle kunna vara för enlig med de religiösa föreskrifterna för den rituella judiska slakten, lia an fört, att det skulle av församlingen hälsas med stor tillfredsställelse om de
Yttrandet iir da^tecknat dea G november 1035.
38
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
bedövningsmetoder som utexperimenterades visade sig uppfylla de rituella
kraven. Då experimenten icke kommit till slutgiltigt resultat, ehuru enligt
inhämtade upplysningar många tecken tydde på att de skulle leda till
gynnsamt resultat, skulle det för i det närmaste samtliga församlingsmed
lemmarna innebära ett svårt ingrepp i deras religiösa livsföring om legala
hinder uppställdes mot skäktning utan föregående bedövning. Församlingen
hemställde därför om en dispensbestämmelse av innebörd att bedövnings-
tvång icke skulle komma till tillämpning beträffande den judiska slakten
förrän undersökningarna lett till positivt resultat.
De svenska djurskyddsföreningarnas centralförbund har i ett yttrande, dag-
tecknat den 30 november 1935, bemött vad rabbinerna och föreståndarna för
de mosaiska församlingarna anfört. Förbundet har även anfört, att när för
sta lagutskottet vid 1931 års riksdag uttalat, att en slaktlag med bedövnings-
tvång svårligen kunde komma till stånd i vårt land örn den icke innebure
förbud mot skäktning och svinslakt enligt den dansk-amerikanska metoden
samt att det icke torde vara försvarligt att tillåta någon av dessa metoder, örn
man för andra fall läte slakt utan bedövning drabbas av straff, borde judar
na omedelbart hava satt i gång med de försök som de nu åberopade för att
få dispens. Då de icke använt den tid som stått till deras förfogande, syntes
ingen rimlig anledning att bevilja dem särskilt anstånd. Påståendet, att vissa
detaljer beträffande fysiologiska och patologiska verkningar av den elektriska
strömmen ännu icke vore nöjaktigt klarlagda, vöre icke riktigt i vad avser
den elektriska strömmen vid dess användning såsom bedövningsmedel vid
slakt. En undersökning i detta avseende verkställd genom försorg av Reichs-
gesundheitsamt i Berlin torde i fråga örn grundlighet, auktoritativ pondus
och vunna resultat icke lämna något övrigt att önska. Till upplysning rö
rande denna undersökning hänvisades till ett i svensk veterinärtidskrift, 1935
s. 202, infört referat.
Styrelsen för svenska allmänna kvinnoföreningen till djurens skydd tiar
i ett yttrande dagtecknat den 16 december 1935 jämväl hänvisat till den av
Iteichsgesundheitsamt i Berlin föranstaltade undersökningen. Ytterligare un
dersökningar vore enligt styrelsen fullständigt onödiga, så mycket mer som
bedövning med elektricitet sedan länge vore i bruk flerstädes i Europa vid
skäktning. Något auktoritativt uttalande, att metoden med elektrisk bedöv
ning vore ur judisk rituell synpunkt oantastlig hade emellertid ej sett dagen
och komme enligt sakens natur förmodligen ej heller att göra det. Styrel
sen hemställde att under föreskrift om bedövningstvång vid slakt måtte in
begripas även den judiska slakten.
I skrivelse till chefen för justitiedepartementet, dagtecknad den 1 decem
ber 1936, ha rabbinerna vid Stockholms, Göteborgs och Malmö mosaiska för
samlingar lämnat en redogörelse för de av dem igångsatta undersökningarna
rörande den elektriska bedövningens inverkan på nötkreatur samt därvid
anfört:
Vid slakthuset i Enskede hava på vårt föranstaltande systematiska under
sökningar med elektrisk bedövning av nötkreatur ägt rum alltsedan mitten
39
av januari månad 1936. Dessa hava genomförts av rektorn vid veterinär högskolan, professor A. V. Sahlstedt, vilken handhaft den fysiologiska delen av undersökningarna, professorn vid samma högskola Albert Hjärre, vilken handhaft den patologisk-anatomiska delen av undersökningarna, samt pro fessorn vid samma högskola Gustav Hiilphers, vilken närmast hade uppsikt över den hygieniska sidan av frågan. A id undersökningarna medverkade jämväl slakthusinspektoren, överveterinären doktor Brandt. Ett biträde för de protokoll över de gjorda undersökningarna. Experimenten utfördes med en för ändamålet i Munchen tillverkad apparat för elektrisk bedövning, som arbetar med den låga spänningen av 42 volt, vilken spänning understigei den, som i allmänhet tidigare vid dylika experiment använts utomlands. Undersökningarna hava med smärre avbrott fortgått till juni månad 1936, varefter de med sommarens ingång tillsvidare avbrutits.
En officiell fullständig redogörelse för undersökningarna föreligger tdl denna dag icke. Det har därför hittills icke varit möjligt för oss att taga ställning till frågan. Lika litet kunde vi sätta oss i förbindelse med utländ ska rabbiner för att uppnå det behövliga stödet av en auktoritativ rabbinsk opinion — vilket ej lämpligen kan ske, förrän ett definitivt resultat av un dersökningarna föreligger. ...
Ehuru undersökningarna sålunda icke slutförts, hava professorerna Hjärre och Sahlstedt på därom gjord anhållan tillställt undertecknad Ehrenpreis provisoriska redogörelser, den förre med skrivelse av den 5 sistlidne septem ber, den senare med skrivelse av den 29 november.
Professor Hjärre hänvisar till, att 'fullständiga protokoll och mera utför lig redogörelse för försöken komma att överlämnas senare’. Hans kort fattade preliminära redogörelse’ avser de 'patologisk-anatomiska undersök ningarna, som utförts å ett antal efter föregående elektrisk bedövning^ skäk- tade nötkreatur’. De mikroskopiska undersökningarna hava utförts a sam manlagt 29 nötkreatur, som skäktats efter föregående elektrisk bedövning. Fortsatta undersökningar på ett större antal djur torde, efter vår uppfatt ning, öka undersökningarnas vetenskapliga bevisvärde. Professor Hjärre av slutar sitt brev sålunda: 'Sorn en sammanfattning av de hittills vunna re sultaten av de patologisk-anatomiska undersökningarna skulle jag slutligen vilja anföra, att morfologiska förändringar av den art, att de kunnat tänkas inverka på djurens livsduglighet icke påträffats hos något av de elektriskt bedövade nötkreaturen.’
Professor Sahlstedt å sin sida hänvisar till, att ’en tillämpning av mera exakt fysiologisk undersökningsmetodik vid försöken icke varit möjlig, del vis på grund av att 'djuren — på ett pär undantag när — omedelbart skulle gå till slakt’. Hans hittills gjorda iakttagelser bestyrka den av professor Hjärre uttalade uppfattningen. Han skriver därom: ’A efter elektrisk be dövning slaktade djurs kroppar har jag icke kunnat iakttaga några sådana förändringar, som kunna sättas i direkt samband med denna bedövning . . . Därför menar jag, att den s. k. elektriska bedövningen icke kail anses med föra sådana förändringar hos djuret, som enligt den ortodoxa judiska upp fattningen betraktas som sjukliga tillstånd.’ Professor Sahlstedt avslutar sin skrivelse på följande sätt:
'Närmare kan jag för närvarande icke yttra mig i frågan. Emellertid sy nes det mig vara önskvärt, att försöken med den elektriska bedövningsme- loden på nötkreatur återupptagas och fullföljas, speciellt för möjliggörande av ytterligare en del observationer på efter sådan bedövning uppvaknade djur. Härför vore det enligt min mening förmånligt, örn uppskov nied 1 i 11- lämpningen av ett eventuellt av nästkommande riksdag beslutat allmänt be- dövningstvång vid slakt kunde utverkas beträffande den judiska slaktmeto
Kungl. Maj.ts proposition nr lss.
den, intill dess att en fullständigare utredning rörande den elektriska bedöv- ningsmetoden kunde åstadkommas, än som hittills varit möjligt.’
Med hänsyn till det ovan anförda, för att få möjlighet
dels att ostört låta slutföra de under tydligen lovande omständigheter hit tills genomförda försöken med elektrisk bedövning,
dels att efter avslutade undersökningar kunna uppnå ett auktoritativt rabbinsk! uttalande i frågan, vilket är nödvändigt för att förläna effektivi- tet åt vårt ställningstagande, vilja vi vördsamt hemställa, att den judiska skärningen tills vidare måtte dispenseras från föregående bedövningstvång.
Professor Ehrenpreis har i skrivelse den 26 januari 1937 upplyst att sedan viss tid vid Köpenhamns slakthus pågingo försök med bedövning av nöt kreatur genom kväve. Dessa försök genomfördes under överinseende av no belpristagaren professor Krogh, vilken i ett preliminärt utlåtande yttrat sig mycket uppmuntrande örn lämpligheten av denna bedövningsart, såväl från djurskyddssynpunkt som med hänsyn till den judiska ritualens föreskrifter. Sålunda inledda experiment skulle under den närmaste tiden fortsättas.
Svenska allmänna kvinnoföreningen till djurens skydd har i skrivelse den 8 januari 1937 — under framhållande av att de här företagna experimenten givit till resultat att de judiska kraven pa en av dem godtagbar bedövnings- metod fullständigt uppfylldes av den elektriska bedövningen — anhållit, att
Kungl. Maj:t ville till 1937 års riksdag framlägga det inom justitiedeparte mentet år 1935 utarbetade förslaget till lag angående slakt av husdjur.
Kungl. Maj.ts proposition nr 188.
Renslakt.
Tillvägagångssättet vid slakt av ren har varit föremål för undersökning av framlidne professorn vid veterinärhögskolan Hj. Dahlström under en av ho nom år 1913 företagen studieresa till Övre Soppero i Jukkasjärvi socken. Av hans däröver avgivna berättelse, vilken år 1915 utgivits i svenska allmän na djurskyddsföreningens skriftserie, inhämtas bland annat:
Redogörelsen avser den närmast i försäljningssyfte bedrivna masslakten. Lapparna slakta emellertid även renar för eget behov, som för en medelstor familj uppgives utgöra 25 till 30 renar om året.
Angående det i Övre Soppero tillämpade slaktsättet har professor Dahl ström i reseberättelsen meddelat:
Slaktrenarna drivas in i stora inhägnader eller fållor. Enstaka renar, som vägra gå in i dessa, skjutas ned. En man går därefter in i fållan samt fångar en ren med lasso. Genom ett raskt grepp kastas renen omkull, varefter en person sticker in en vanlig finnkniv något till vänster om medellinjen mellan bröstbenets främre och bakre ändar. Med några slag med en yxhammare drives kniven in ända till skaftet samt får kvarsitta. Djuret släppes nu var vid det vanligen springer upp. Under den första minuten springer det antin gen omkring, jagat av de övriga, eller blir stående på en fläck. Blicken blir stin ande och ängslig, och djuret börjar gapa. Under den andra minuten börjar djuret gå osäkert och vacklar eller ställer sig bredbent. När två minu ter gått, faller djuret vanligen omkull. Det dröjer likväl ännu en minut, in nan blodförlusten blivit så stor, att djuret av matthet faller på sidan. And noden har ökat, men alltjämt befinner renen sig vid fullt medvetande. Då fyra och en halv minuter gått, höras vanligen rosslande ljud. Först efter sju
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
41
minuter har andningen upphört. Känsligheten på hornhinnan är då allt jämt för handen. När åtta minuter gått, synes livet lia flytt. Huvudsyftet med metoden är, att djuret skall förblöda invärtes, så att det i buk- och brösthålorna befintliga blodet vid den följande uppslaktningen må kunna uppsamlas i våmmen. En dylik s. k. blodmage utgör ett viktigt födoämne för såväl lapparna som de bofasta. -— Dahlström har ock redogjort för en annan företrädesvis av lapparna i Karesuando använd slaktmetod. Därvid verkställes före det nyss beskrivna hjärtsticket ett nackstick med därav för orsakad skada å förlängda märgen, varigenom djuret berövas rörelseförmå gan. Metoden är emellertid förkastlig, emedan nacksticket icke berör den del av hjärnan, som antages vara säte för medvetandet, men däremot in verkar hämmande på blodavrinningen. Av samma skäl utdömes jämväl den i vissa fall praktiserade metoden att före hjärtstickets verkställande tilldela djuret ett slag i nacken.
Under år 1922 har professor Dahlström på anmodan av nyss omförmälda djurskyddsförening och med bidrag av staten deltagit uti vissa i trakten av Röros delvis med bidrag av norska staten verkställda undersökningar rörande en där utförd storslakt å ren. För resultatet av dessa undersökningar har Dahlström redogjort uti en i föreningens skriftserie för år 1923 ingående broschyr.
Av denna berättelse framgår, att i huvudsak samma slaktsätt plägat här tillämpas som det av Dahlström år 1913 i Övre Soppero iakttagna. Emel lertid verkställdes vid ifrågavarande tillfälle försök med bedövningsslakt ge nom användande av olika skjut- och slagapparater. Därjämte prövades en helt ny metod att åstadkomma bedövning. Nämnda metod kallas av pro fessor Dahlström 'hjärnsticket’ och beskrives sålunda, att en krökt kniv in föres i stora hjärnan genom håligheten mellan nackbenet och hjärnskålens botten. Den sålunda åvägabragta hjärnskadan har till omedelbar följd med vetslöshet hos djuret. Slakten fortsättes därefter med hjärtstick på vanligt sätt. Dahlström redogör jämväl för vissa olägenheter, som enligt vad han vid samma undersökningar iakttagit, måste vad angår ren anses förbundna med de vanliga bedövningsmetoderna, medan han i avsende å det s. k. hjärn- sticket framhåller bland annat, att metoden, som icke medför dylika olägen heter, är lätt att lära samt säkert verkande och sannolikt icke försämrar blodavtappningen. Icke heller är därmed förenad kostnad av någon bety delse. Slutligen påpekar han, att med hänsyn till lappbefolkningens kända konservativa läggning denna metod, som i viss mån framstår som en för bättring av det redan av lappar brukade nacksticket, torde vara lättare att införa bland dem, än vad fallet skulle vara med någon annan metod. Emel lertid anmärker Dahlström, att, innan tvång att använda metoden låter sig genomföras, den allmänna opinionen i vårt lands nordligaste delar måste bearbetas ävensom undervisning meddelas.
I yttranden, som under åren 1936 och 1937 avgivits av länsveterinären i Norrbottens län D. Grimfält och till vilka jag senare återkommer, lämnar Grimfelt följande uppgifter rörande det sätt varpå renslakten för närvaran de bedrives i Norrbottens län:
Slakten av ren inom länet tillgår f. n. på så sätt, att antingen hjärtstick göres utan varje bedövning (inom de norra delarna av lappmarken) eller ock blodavtappningen föregås av s. k. nackstick (inom de södra delarna). Nacksticket göres med kniv, sorn instickes i mellanrummet mellan nack benet oell första halskotan, varvid förlängda märgen avskäres och djuret
42
Kungl. Maj.ts proposition nr 188.
störtar omkull, till synes livlöst. Beträffande denna metod, som av lappar
na anses fullt tillfredsställande ur bedövningssynpunkt, måste emellertid
framhållas, att den, enligt vad framstående fysiologer konstaterat, icke kan
betraktas som någon bedövningsmetod i verklig mening, alldenstund den
lämnar stora hjärnan intakt och medvetandet alltså finnes kvar, fastän rö
relseförmågan är borta på grund av ledningsbanornas avskärande.
Renslakten försiggår i tvenne säsonger. Den första, som är helt kort —
c:a ett par veckor — äger rum i september (den s. k. barmarlcsslakten) och
måste vara avslutad före brunsttidens inträde omkring den 29 september.
Denna slakt är av jämförelsevis obetydlig omfattning, men försök göras att
upparbeta densamma, då renarna vid denna tid äro vid gott hull. Vinter
slakten börjar, så snart snö och kyla infunnit sig, alltså i slutet av oktober
eller början av november, varvid den till att börja med är av mindre om
fattning, kulminerar under december och januari samt är avslutad omkring
den 1 mars.
Vid slakten drivas renarna in uti de s. k. skiljningsgärdena, vanligen upp
förda av grövre eller smalare stockar, vilka tätt intill varandra neddrivits i
jorden och sammanhållas på lämpligt sätt. Efter skiljningen föres den till
slakt uttagna renen genom en öppning i gärdet antingen till en med detta
sammanbyggt s. k. kontor eller i fria skogen, varefter avlivning och upp
slagning sker, med renen liggande i snön. Slakten verkställes därvid av
uppköparna och deras biträden, vilka vanligen äro av svensk extraktion.
Efter slakten borttransporteras renkropparna, vanligen med lastbil, då skilj-
ningsplatsen oftast ligger nära landsväg.
I den s. k. lapputredningens år 1936 avgivna betänkande beräknas anta
let renar i de tre nordligaste länen för år 1934 till omkring 275,000, av vilka
mer än 2/3 äro hemmahörande i Norrbottens län. Antalet slaktade renar
uppskattas för samma år till omkring 55,000 med ett sammanlagt slakt
värde av 1,335,000 kronor.
I sitt yttrande med anledning av 1925 års riksdagsskrivelse upptog veteri
närhögskolans lärarekollegium, i vars yttrande professor Dahlström deltog,
till en början vissa anmärkningar mot det i södra Lappland använda nack-
sticket, varefter framhölls, att det icke från anhängarna av denna metod
avhörts några allvarliga farhågor, att den nyss omförmälta nya metoden,
hjärnsticket, skulle erbjuda några tekniska eller ekonomiska svårigheter av
beskaffenhet att utgöra hinder för metodens tillämpning även vid masslakt
av renar.
Styrelsen för veterinärhögskolan berörde i sitt yttrande över 1925 års riks
dagsskrivelse icke särskilt renslakten, men en av styrelsens ledamöter, pro
fessor J. E. Johansson, anförde härom:
Det kunde vara tveksamt, huruvida det ifrågakomna hjärnsticket vore att
anse som ett så betydande framsteg framför lapparnas av ålder tillämpade
hjärtstick, att det borde legaliseras, under det att det senare belädes med
böter eller fängelse. Man hade anfört, att hjärtsticket ej medförde ögon
blicklig bedövning, men väl dödsångest. Erfarenheten från krig, olycksfall
och överfall stödde icke ett sådant antagande, men gåve däremot vid han
den, att en människa efter en skada å hjärtat eller större kärl kunde fort
fara att röra sig flera minuter, t. o. m. timmar utan att visa särskilda tecken
till smärta eller ens veta örn skadan, innan hon folie medvetslös. Toge man
Kungl. Maj.ts. proposition nr 188.
43
dessutom hänsyn till, att även hjärnsticket kunde misslyckas, så förefölle det Johansson orimligt att straffbelägga lapparnas gamla slaktmetod.
Lappfogden i Norrbottens läns norra distrikt anförde i sitt yttrande med anledning av 1925 års riksdagsskrivelse, att propaganda för införande av humanare slaktmetoder måste bedrivas under ett flertal år, innan den ifråga satta lagen kunde träda i kraft, och att detta särskilt gällde i fråga om slakt av ren. I yttrandet anfördes beträffande det brukliga tillvägagångssättet vid dylik slakt.
Renarna slaktas i de allra flesta fall både av lappar och nybyggare utan föregående bedövning. I vanliga fall dör renen av hjärtstick på 4 till 6 mi nuter, men det händer också att döden inträder först efter längre tids för lopp och ända till 15 minuter efter sticket. Huruvida hjärtsticket utan fö regående bedövning innebär ett så stort djurplågeri som från djurskydds- vänligt håll framhålles, är jag ej alldeles viss om. Vid samtal, jag haft med läkare om saken, har av läkarna framhållits, att hjärtsticket, väl utfört, med för en rätt snabb och relativt smärtfri död. Läkarna, jag talat med, ha själ va ofta varit närvarande vid renslakt. I ogynnsamma fall, när hjärtat icke träffas av kniven på rätt ställe, kan dock slakten på detta sätt bliva ett djur plågeri och bliva mycket obehaglig att se på. Detta kan dock vara fallet, vilken metod som än användes vid slakten. Det mesta talet om djurplågeri vid slakt av renar har nog, tror jag, uppkommit av att känsliga människor åsett slakten och funnit den grym. Härmed vill jag dock ej ha sagt att ändring i metoden icke är önskvärd eller att åtminstone för känslan mera tilltalande slaktmetoder även av renar finnas. Det hittills bästa sättet torde den krokiga knivens införande i stora hjärnan vara. I detta fall torde be dövningen bliva fullständig.
Jämväl i andra yttranden med anledning av 1925 års riksdagsskrivelse berördes renslakten särskilt.
Länsstyrelsen i Västerbottens län anförde att de av professor Dahlström omnämnda särskilt för renslakt konstruerade slaktknivarna visserligen för söksvis kommit till användning, men, då det vore att förmoda, att avsevärd tid komme att förflyta innan dessa knivar kommit till allmännare använd ning, vore det önskligt, att beträffande renslakt övergångstiden för lagens ikraftträdande ej gjordes alltför snäv. — Landsfiskalerna i Boteå och Anundsjö distrikt av Västernorrlands län nämnde, i samband med att de förklarade en lag angående slakt av husdjur vara av behovet påkallad, ut tryckligen slakt av ren. — Likaledes framhöll länsveterinären i Älvsborgs län, som under förmälan att han tidigare tjänstgjort inom Jämtlands län förordade det av motionärerna vid 1925 års riksdag framlagda lagförslaget, därvid bland annat slakt av ren.
I propositionen till 1927 års riksdag yttrade departementschefen till moti vering av förslaget att lagen, såvitt anginge slakt av ren, skulle tillämpas först från den dag Kungl. Maj:t bestämde:
Av den lämnade redogörelsen torde framgå, att de vid slakt vanligen bru kade bedövningsmetoderna icke äro väl lämpade för slakt av ren. Utrednin gen giver ock vid handen, att den av professor Dahlström förordade bedöv- ningsmetoden ännu icke vunnit sådan användning, att den redan nu skulle kunna i lag påbjudas. Med hänsyn till de goda vitsord, som lämnats, lärer dock få antagas, att härutinnan småningom en förändring skall kunna ge nomföras. Jag har därför i fråga örn slakt av ren ansett mig böra föreslå,
Kungl. Maj.ts. proposition nr 188.
att åt Kungl. Majit överlämnas att bestämma tiden för lagens ikraftträdande. Att härigenom tills vidare icke heller stadgandet i 2 § kommer att äga gil tighet med avseende å renslakten lärer särskilt med hänsyn till vad härutin nan i vissa yttranden anförts icke vara ägnat att möta betänklighet.
I sitt yttrande över det inom justitiedepartementet år 1935 upprättade lag utkastet har lärarekollegiet vid veterinärhögskolan såsom önskvärt framhål lit, att åtgärder snarast möjligt vidtoges till utarbetande av bedövnings- metoder som vore lämpliga vid renslakt.
Länsveterinären i Norrbottens län D. Granfelt har till sitt yttrande till läns styrelsen med anledning av nämnda lagutkast fogat en promemoria angående bedövningsmetoder vid slakt och deras användbarhet för renslakten. Grim- felt har däri företagit en jämförelse mellan de olika bedövningsmetoder som vid slakt av ren kunna ifrågakomma nämligen: 1) slag med klubba eller dy likt, 2) indrivning av sprint i stora hjärnan, vilket kail ske medelst a) slag- sprint, b) fjädersprint, då sprinten indrives med hjälp av en kraftig fjäder, eller c) skjutsprint, 3) indrivning av en kula i hjärnan medelst skjutvapen, med eller utan användning av slaktmask, samt 4) hjärnstick. Rörande sist nämnda metod anför Grimfelt:
Metoden uppfyller de flesta av de principiella kraven på en god bedöv- ningsmetod, dock ej alla. Den viktiga förutsättningen att metoden skall vara lätt att utföra och lära, uppfylles mycket dåligt, i det att det visat sig, att det förutsätter en betydlig övning och säkerhet hos utövaren, för alt det skall lyckas. Att utföra ett nackstick med en kort rak kniv är tämligen lätt, men att göra hjärnstick med lång, krökt kniv är betydligt svårare, ja, för en person, som aldrig gjort nackstick t. o. m. mycket svårt, så att det inläres först efter många misslyckade försök. Metodens fördel är att kniven är bil lig i anskaffning och icke kostar något i drift, vartill givetvis kommer att den är ofarlig i användningen. Kniven måste efter införandet i hjärnan vridas ett pär gånger; underlåtes detta, kommer sannolikt icke någon fullständig bedövning till stånd. Härtill kommer, att förlängda märgen otvivelaktigt ska das vid knivens införande genom nackhålet, även örn förlängda märgen s. a. s. endast klyves på längden i stället för att avskäras såsom vid nack sticket. Vid detta senare ligger djuret fullständigt förlamat och reagerar ej för hjärtsticket; efter hjärnsticket åter synes en reflektorisk muskelrörelse utlösas vid insticket i hjärtat, varjämte cornealreflexen ibland finnes kvar efter hjärnstick. På lekmannen-åskådaren gör hjärnsticket alltså intrycket av att giva en mindre fullständig bedövning än nacksticket. Även örn en sådan synpunkt icke får tillmätas någon större betydelse vid bedömandet av den föreliggande frågan, så måste det givetvis bliva svårt att övertyga åtmin stone lapparna om att en metod, som liknar deras eget nackstick men enligt deras egen uppfattning ser ut att giva sämre bedövning, skall vara t. o. m. bättre ur bedövningssynpunkt än det gamla nacksticket. Även ur kontroll synpunkt har metoden sina vanskligheter. Den dahlströmska kniven kan givetvis även användas till enbart nackstick i ett obevakat ögonblick, för att icke tala örn att en vanlig ’puukko’ (som ej ger bedövning, även om den stickes in genom nackhålet) kan få komma till användning, örn ej hjärn- stickkniven finnes till hands.
Grimfelt anför i promemorian vidare: Vilken eller vilka av ovanstående bedövningsmetoder, som skall givas företräde i praktiken, är det givetvis omöjligt att avgöra utan fortsatta för
Kungl. Maj:ts. proposition nr 188.
45
sök. Under dessa experiment kan det hända, att nya hittills förbisedda fak torer komma att göra sig gällande och ställa sig hindrande i vägen för god kännande av en metod, som eljest kan förefalla någorlunda acceptabel. Vid de nya försöken, som även böra omfatta undersökningar angående de olika bedövningsmetodernas inverkan i praktiken på blodavtappningen, kvalitets bedömning av det genom olika metoder erhållna, uppslaktade köttet, bör ordnas så, att till biträde kan erhållas någon med renslakt förtrogen, men ej av slentrianen bunden person, som kan utnyttja de vunna resultaten och på
de olika slaktplatserna demonstrera fördelarna av en god bedövningsmetod och ett rationellt uppslaktningsförfarande.
I sitt yttrande i ärendet till länsstyrelsen har Grimfelt anfört att med hän syn till att försöken att finna en lämplig metod för renslakt ännu icke givit något definitivt resultat, en undantagsbestämmelse, sådan som den i lagut kastet med avseende å renslakt införda, torde få anses tillrådlig. Detta ute- slöte icke, att •— därest utexperimenterandet av lämpliga bedövningsmetoder för ren skulle under loppet av 1936 leda till resultat — lagen skulle kunna tillämpas även beträffande renslakt från och med den 1 januari 1937, even tuellt med en kortare övergångstid av högst två år. I fråga om utkastets när mare utformning framhölls såsom önskvärt att tillämpningsföreskrifter ut färdades angående sätten för bedövningens verkställande så att t. ex. nack- sticket uttryckligen förbjödes.
Med överlämnande av Grimfelts promemoria och yttrande har länssty relsen i Norrbottens län tillstyrkt lagutkastet och tillika meddelat, att för söken med olika bedövnings- och slaktmetoder väckt intresse såväl hos lappar som hos renuppköpare; det vore de sistnämnda som vid den vanliga upphandlingen av slaktrenar ombesörjde slakten. En både ur djurskydds- och köttbehandlingssynpunkt tillfredsställande bedövningsmetod syntes ligga inom räckhåll och det syntes länsstyrelsen angeläget, att försöken finge fort sättas.
Lappfogden i Västerbottens län H. Cederborg har i sitt yttrande meddelat, att såvitt han kände, endast två metoder för renslakt ginge fria från vissa betydelsefulla anmärkningar, ehuruväl icke heller dessa slaktmetoder fyllde kravet att bedövningsapparaten borde taga ringa utrymme i anspråk och vara lätt att bära. Av dessa två metoder torde den av professor Dahlström ut arbetade s. k. hjärnsticksmetoden vara den bäst kända och lättast fullkom nade. Cederborg hade under ett par års tid i samarbete med professor
Dahlström prövat metoden och funnit den tillfredsställande ur alla synpunk ter utom den att kniven vore ytterst otymplig att transportera. På förslag av Cederborg hade vissa förbättringar av kniven vidtagits, men ännu åter- stode rätt mycket att göra innan kniven kunde rekommenderas. Den andia av Cederborg åsyftade metoden vore en i Norge konstruerad sprintapparat om vilken han emellertid saknade närmare kännedom. Någon fullt tillför- liltig metod funnes emellertid för närvarande icke, varför ytterligare utred ning borde verkställas innan bedövningstvång fastställdes för renslakt.
Länsveterinären i Västerbottens län .1. Modig, som förklarat sig icke äga personlig erfarenhet av renslakt, har som sin åsikt framhållit att ett ener
Kungl. Maj.-ts. proposition nr 188.
giskt upplysningsarbete borde föregå införande av bedövningstvång vid ren slakt. Upplysningsarbetet borde kunna verkställas under en vinter.
Länsstyrelsen i Västerbottens län har i sitt yttrande anfört, att det icke borde möta något hinder att göra den föreslagna slaktlagen tillämplig å ren slakt verkställd av uppköpare av slaktrenar genom av dem anställda slak tare. Dessa vore i regel icke lappar. Däremot syntes det icke lämpligt att göra lagen tillämplig å den renslakt som utfördes av lapparna, innan dessa blivit fullt förtrogna med slaktmetoder som uppfyllde lagens föreskrifter och vöre praktiskt användbara med hänsyn till lapparnas förhållanden.
Länsstyrelsen i Jämtlands län har förmält sig ej hava någon erinran att göra mot lagutkastet i vad det avser renslakt. Lappfogden i länet, W. Gard hem, har i yttrande som bifogats länsstyrelsens utlåtande förklarat, att en ligt hans åsikt intet i lagutkastet vore till hinder för tillämpning vid ren slakt, sedan för sådan slakt praktiskt användbara bedövningsverktyg ut- experimenterats och på grund av ändamålsenlighet och prisbillighet fått tillräckligt stor spridning bland lapparna.
De svenska djurskyddsföreningarnas centralförbund har i sitt yttrande framhållit att det skulle innebära en förbättring i jämförelse med lagutkastet örn undantaget från bedövningstvång för renslakt, icke komme att omfatta renslakt utförd av andra än lappar.
Den 24 april 1936 anbefallde Kungl. Majit medicinalstyrelsen att verk ställa utredning av frågan örn lämplig metod att vid renslakt bedöva djuret. Medicinalstyrelsen uppdrog i anledning härav åt länsveterinären Grimfelt att verkställa utredning i ärendet. Resultatet av Grimfelts utredning framla des därefter av Grimfelt i två till medicinalstyrelsen avgivna promemorior, dagtecknade den 30 juni och den 5 december 1936, varefter medicinalsty relsen den 12 december samma år avgav yttrande i ärendet.
I den senare av dessa promemorior anför Grimfelt bland annat: Under de intill senaste tiden fortsatta försöken med utfinnande av lämplig bedövningsmetod vid renslakt har det visat sig, att den utan jämförelse effek tivaste, smidigaste och ofarligaste metoden är medelst skjutsprintapparater. Av dessa finnas ett flertal olika modeller i marknaden, de flesta av tysk till verkning (Schermer, Diem) men även av engelskt fabrikat (Cash). Under sista året bär även utexperimenterats en svensk apparat (H.S.V.) för skjut- sprint. Vilken av dessa typer, som är den lämpligaste för renslakt, har vis serligen ännu icke slutgiltigt blivit bestämt, men under alla förhållanden kan med absolut säkerhet påstås, att man med dessa apparater tekniskt kan lösa problemet om lämplig bedövning vid renslakt. Nackdelen med desamma är endast det relativt höga pris, som de ännu betinga (varierande för olika typer mellan 56 och 104 kronor). Med en viss driftkostnad måste även räknas, i det att ammunitionen betingar ett pris av
4
V
2
till 9 öre per skott.
Med hänsyn till de sistnämnda nackdelarna har jag även gjort försök att konstruera en fjådersprintapparat, där alltså den drivande kraften utgöres av en mycket kraftig fjäder, som spännes med en utväxling, varefter avlossning av sprinten sker genom en utlösare. Försök med denna apparat lia givit viel handen, att den synes bliva fullt användbar. Fortsatt arbete med densamma är dock nödvändigt för att göra den mindre och lätthanterligare. Den borde vid masstillverkning kunna göras billigare än de ovannämnda skjutsprint- apparaterna, varjämte driftkostnaderna bortfalla.
Kungl. Majis, proposition nr 1S8.
47
Av övriga metoder kan möjligen även tillrådas användning av hjärnstick med den av professor Dahlström konstruerade kniven, dock endast med en viss tvekan, då denna metod är mycket svårlärd för personer, som aldrig gjort det vanliga nacksticket på ren. Detta senare måste givetvis uttryckligen förbjudas såsom bedövningsmetod, i den följdförfattning till slaktlagen, som torde böra utgivas.
Användning av skott med slaktmask eller skjutvapen är givetvis effektiv men alltför farlig för att komma till en allmännare användning vid renslakt- platserna, varför särskilt tillstånd härför bör för varje fall inhämtas hos ve derbörande länsstyrelse.
Övriga uti mina tidigare p. m. omnämnda metoder (slag med klubba, slag- sprint m. m.) kunna icke rekommenderas för bedövning av renar, av skäl, som i dessa p. m. framhållas.
Ett genomförande av bedövningstvång vid renslakt kommer givetvis att stöta på vissa praktiska svårigheter, dels på grund av yrkesutövarnas konser vatism, dels med hänsyn till de kostnader, som vid användning av skjut- sprintapparater komma att åsamkas renslaktens utövare. För att göra över gången till bedövningsslakt så mjuk som möjligt torde det bliva nödvändigt att stadga en övergångstid av förslagsvis två år efter den allmänna slakt lagens ikraftträdande. Under denna tid bör givetvis en intensiv upplysnings- propaganda bedrivas till förmån för bedövningsslakt, med föredrag och de monstrationer. För organiserande av denna upplysningsverksamhet kunna lämpligen lappadministrationens olika tjänstemän och befattningshavare an litas (inom Norrbottens län två lappfogdar med biträden, 7 lapptillsyningsmän samt 29 ordningsmän för lappbyarna). Genom denna verksamhet skulle man först och främst söka påverka yrkesutövarna vid den kommersiella slakt, som ovan skildrats. I fråga om lapparnas egen hemslakt äro givetvis möjlig heterna till kontroll mindre, på grund varav kan ifrågasättas antingen en mycket lång övergångstid (t. ex. 10 år) eller ock helt undantag från bedöv ningstvång. -v,4&
På grund av de relativt höga kostnader, som äro förbundna med anskaff ning av skjutsprintapparater kan det vidare anses önskvärt, att i samband med lagens införande av statsmedel (eller från lappfonderna, vilka den 3% 1934 uppgingo till kr. 1,387,025: —) ställdes en summa av förslagsvis 10,000 kronor för inköp av lämpliga apparater av ovannämnd typ, vilka skulle stäl las till förfogande för lappväsendets befattningshavare, att av dem tillhanda hållas vederbörande yrkesutövare vid renslakten. ___
Grimfelt yttrar slutligen sammanfattningsvis att bedövningstvång vid ren slakt är möjligt att genomföra enligt nu uppdragna riktlinjer, men att i sam band med genomförandet av detsamma en summa av 10,000 kronor bör av statsmedel eller lappfondsmedel anslås till inköp av bedövningsapparater.
I medicinalstyrelsens yttrande upplyses bland annat att statsinspektörcn för köttkontrollen Hj. Hansson tillsammans med Grimfelt den 1 december 1936 närvarit vid en renslakt i Nattavara. Därom uppgives vidare:
Vid tillfället avprovades ett par olika av Grimfelt förut prövade skjutsprint apparater, den ena av tyskt och den andra av engelskt fabrikat. Håda appa raterna lämnade mycket gott resultat. Såsom var att vänta visade dock be folkningen stor ovilja mot användande av dessa enligt dess mening onödiga apparater i synnerhet innan nian fått klart för sig alt apparaterna voro ofar liga (icke skott med lös kula utan med sprint, sorn icke kan lämna appara ten). I samband med besöket i Nattavara för övervarande av rensliden bade Hansson och Grimfelt tillfälle till ingående överläggningar angående olika,
48
Kungl. Maj:ts. proposition nr ISS.
hittills prövade bedövningsmetoder, varvid enighet rådde därom att tvångs-
bedövning av ren före slakten numera är möjlig att genomföra.
Styrelsen anför därefter vidare:
För egen del håller styrelsen före att verkställda försök givit vid handen
att tiden nu kan anses vara inne att även för vårt land påbjuda tvångsbedöv-
ning av ren före slakten. Något undantag för lapparnas husbehovsslakt
(= slakt av djur, vars kött är avsett att användas endast av ägaren och hans
familj) torde därvid icke vara erforderligt, alldenstund hinder icke torde
mota för att bedövningen vid dylik slakt verkställes medelst skott med de
gevär, som lapparna ändock medföra för att skydda sig mot varg. Risk för
olyckshändelse vid användandet av skott med lös kula torde man i detta fall
icke behöva räkna med i samma grad som vid renslakt å de större slaktplat
serna med där tillstädesvarande större mängd människor.
Att i lagen angiva de bedövningsmetoder, som skola anses tillåtna, finner
styrelsen icke lämpligt, utan torde eventuellt erforderliga bestämmelser här
om böra utfärdas av Kungl. Majit.
Såsom länsveterinär Grimfelt framhållit i sin skrivelse den 5 december 1936
kommer sannolikt ett genomförande av bedövningstvång vid renslakt att
stöta på vissa svårigheter dels på grund av lappbefolkningens och yrkesut
övarnas konservativa läggning och dels med hänsyn till kostnaden vid använ
dandet av de godtagbara bedövningsmetoder, som finnas för närvarande. För
att göra övergången till bedövningsslakt så mjuk som möjligt torde därför be
stämmelsen om tvångsbedövning icke böra träda i kraft förr än ett eller an
nat år efter utfärdandet. I fråga örn den icke bofasta lappbefolkningens hus
behovsslakt torde övergångstiden icke böra göras kortare än tre år, vilken tid
då lämpligen bör gälla även beträffande uppköpares och den bofasta befolk
ningens renslakt (= enahanda förfarande som i Norge).
Förutsättning för ett lyckligt genomförande av dylika bestämmelser synes
styrelsen vara att under övergångstiden befolkningen genom demonstrationer
av lämpliga bedövningsmetoder göres förtrogen med dessa och lär sig upp
skatta värdet av desammas användande. Dylika demonstrationer torde böra
förläggas till de olika slaktplatserna och där verkställas av lappväsendets be
fattningshavare (tillsyningsman eller ordningsmän för lappbyarna). Enligt
styrelsens mening bör därvid icke demonstreras andra metoder än sådana, örn
vilka man vet att de vid prov i tillräcklig omfattning visat sig vara fullt till
fredsställande och lätta att använda. Sålunda torde av skäl, som anföras i
länsveterinär Grimfelts utredning, det så kallade hjärnsticket knappast böra
ifrågakomma. Demonstrationerna torde tillsvidare endast böra utföras dels
med slagklubba av vid de offentliga slakthusen brukad eller annan lämplig
modell (denna dock icke användbar i fråga örn ren med större holmkrona)
och dels med en av de tvenne skjutsprintapparater, vilka avprovades bland
annat vid Nattavara den 1 december 1936.
Då emellertid ifrågavarande skjutsprintapparater betinga ett ganska högt
pris (65—100 kronor per styck) och även ammunitionen till desamma för
närvarande ställer sig dyrbar (5—8 kronor per 100 patroner), torde ett be
lopp av omkring tiotusen (10,000) kronor böra ställas till förfogande för in
köp av bedövningsapparater och ammunition att vid demonstrationstillfällena
användas av lappväsendets befattningshavare eller av yrkesutövarna. Efter
demonstrationernas avslutande (efter 3 år) torde apparaterna böra överlåtas
till yrkesutövarna till billigt pris.
Under åberopande av det sålunda anförda har styrelsen slutligen föreslagit
att bestämmelser utfärdas om bedövningstvång vid slakt av ren under villkor
att ikraftträdandet av bestämmelserna äger rum cirka tre år efter utfär
dandet;
att ett belopp av förslagsvis 10,000 kronor ställes till förfogande för inköp
av skjutsprintapparater med därtill hörande ammunition;
att genom vederbörande länsstyrelses försorg uppdrag lämnas åt befatt
ningshavare vid lappväsendet att å renslaktplatserna demonstrera användan
det av lämpliga bedövningsmetoder vid slakt av ren.
Kungl. Maj.ts. proposition nr 188.
49
De särskilda bestämmelserna i förslaget.
I fortsättningen kommer redogörelse att lämnas för de särskilda bestäm
melser som innehöllos i det för år 1927 års riksdag framlagda förslaget. Re
dogörelsen härför synes emellertid lämpligen kunna begränsas till ett åter
givande av departementschefens anförande vid förslagets remitterande till
lagrådet, lagrådets yttrande över förslaget samt departementschefens ytt
rande i statsrådet då beslut fattades örn avlåtande av proposition i ämnet.
Beträffande de yttranden som tidigare avgivits över nu ifrågavarande be
stämmelser får jag hänvisa till 1927 års proposition. Efter år 1927 har, så
som framgår av historiken, någon diskussion icke förekommit rörande dessa
bestämmelser.
Lagens rubrik.
Beträffande lagens rubrik anförde departementschefen vid remissen till
lagrådet:
Såsom framgår av den föreslagna lagens rubrik, skall lagen äga tillämp
ning endast i fråga örn slakt av husdjur. Någon närmare bestämning av ut
trycket husdjur har icke ansetts erforderlig, helst uttrycket redan tidigare
brukats i vissa författningar. Att, på sätt i ett yttrande blivit ifrågasatt,
från lagens tillämpning undantaga fjäderfä, har jag icke kunnat anse lämp
ligt, särskilt med hänsyn till det i vissa orter brukliga tillvägagångssättet vid
slakt av gäss. De bestämmelser, vilka upptagits i lagförslaget, torde ej heller
äga det innehåll, att ett dylikt undantag kan anses nödvändigt.
I fråga om innebörden av uttrycket slakt — vilket icke heller ansetts behö
va närmare definieras — har i ett yttrande anmärkts, att då därmed torde
åsyftas endast dödande av djur för köttets användande såsom födoämne och
meningen icke kunde vara att förbjuda exempelvis avlivande av hundar och
katter medelst lämpliga gifter eller dylikt, detta möjligen borde komma till
uttryck i lagens avfattning. För min del har jag ansett det icke kunna vara
tvivelaktigt, att de anförda fallen ej innefattas under begreppet slakt. Med
slakt i egentlig mening torde nämligen förstås allenast ett husdjurs avlivande
för köttets användning till föda, varjämte uttrycket i överförd bemärkelse lä
rer användas jämväl i fråga örn vissa därmed besläktade fall, såsom när ett
husdjur, vars kött under normala förhållanden användes till föda, skall av
livas, men köttet — till följd av sjukdom hos djuret eller av annan orsak —
icke tillvaratagas.
I detta sammanhang må anmärkas, att till slakt av husdjur icke kan vara
att hänföra det fall, att ett sådant djur, som förvildats eller av annan orsak
ej kan infångas, dödas genom skjutning å avstånd eller på annat liknande
sätt.
Bihang till riksdagens protokoll 1937. 1 sami. Nr 188.
4
50
Kungl. Maj:ts. proposition nr ISS.
1 §■
Vid remissen av förslaget till lagrådet anförde departementschefen bland
annat:
I denna paragraf har upptagits den redan angivna huvudregeln, att vid
slakt av husdjur bedövning skall föregå djurets avlivande. Stadgandet har
erhållit sådan avfattning, att, sedan bedövningen verkställts, blodavtapp-
ningen icke må kunna fördröjas så länge, att djuret hinner återfå medvetan
det, innan till följd av densamma döden inträtt.
I enlighet med vad i åtskilliga yttranden förordats har i fråga om slakt av
fjäderfä och kaniner medgivits det undantag från huvudregeln, att avlivandet
må kunna ske utan föregående bedövning av djuret genom att huvudet hastigt
skiljes från kroppen. Det nu å vissa håll vid slakt av fjäderfä och stundom
även beträffande kaniner praktiserade förfarandet att utan föregående bedöv
ning avskära djurets huvud eller att endast öppna halsådrorna blir genom
nu berörda stadgande förbjudet. Likaledes må framhållas, att det nu bruk
liga tillvägagångssättet att avliva gäss icke medelst huvudets avhuggande
utan genom blodavtappning kommer att vara tillåtet allenast om djuret förut
bedövats, exempelvis genom ett tillräckligt kraftigt slag å främre delen av
huvudet.
Det av motionärerna vid 1925 års riksdag framlagda förslaget upptog vissa
föreskrifter angående det sätt, varpå bedövningen finge äga rum. Sålunda fö
reslogs, att bedövningen skulle verkställas därigenom att i stora hjärnan in-
dreves en sprint eller skötes in en kula; dock att mindre djur kunde bedövas
genom slag i pannan.
För egen del vill jag ansluta mig till vad i vissa utlåtanden anförts mot in
tagande i lagen av föreskrifter om ett visst förfarande vid bedövningens verk
ställande. Att, såsom i ett par yttranden förordats, för varje fall påbjuda
användning av särskilt konstruerade bedövningsredskap, såsom skott- eller
slagapparater, anser jag för närvarande icke lämpligen kunna ske. Icke
heller kan jag finna riktigt att föreskriva ovillkorlig användning av de be
dövningsmetoder, vilka nu med avseende å de olika djurslagen vanligen be
gagnas. Därigenom torde kunna förhindras den utveckling av ännu bättre
bedövningsmetoder, vilken alltjämt fortgår. Jag har därför stannat vid att
icke föreslå någon särskild bestämmelse i fråga örn sättet för bedövningens
åvägabringande. Av det tidigare återgivna yttrandet från veterinärhögsko
lans lärarekollegium framgår för övrigt, att med nödig färdighet hos den, som
verkställer slakten, den ena bedövningsmetoden icke behöver giva sämre re
sultat än den andra. På den, som verkställer slakt, lärer i allt fall lagen få
anses ställa den fordran att han begagnar sig av ett efter omständigheterna
lämpligt tillvägagångssätt för verkställande av bedövning.
Framhållas kan, hurusom lagen icke avser att förhindra det åtminstone
vid hästslakt stundom brukade, av veterinärhögskolans lärarekollegium om
nämnda förfarandet att medelst gevär eller pistol giva djuret ett skott i hu
vudet samt därefter avtappa blodet. Visserligen lärer dylikt skott i regeln
föranleda en ögonblicklig död, vadan här egentligen icke kan sägas, att dju
ret bedövas. Emellertid skall enligt uppgift motsvarande förhållande ofta,
särskilt i fråga om svin, inträffa jämväl där s. k. skjutapparat kommer till
användning. Anmärkningen träffar således även denna metod. Påpekas må
för övrigt, att i den finska förordningen skott ur skjutvapen nämnts bland
bedövningsmetoder vid sidan av bedövning medelst skjutapparat. Likaså i
vissa av de inkomna yttrandena.
Kungl. Maj:ts proposition nr 1S8.
51
En av lagrådets ledamöter anförde beträffande nu ifrågavarande paragraf:
Då man läser första punkten i dess samband med den andra, föranledes
man till den tolkning att ett avlivande utan föregående bedövning icke vöre
tillåtet utom i de fall andra punkten avser. Vad i remissprotokollet under 1 §
yttras om skjutning av hästar med gevär eller pistol visar dock att meningen
är en annan, nämligen att vid slakt av husdjur blodet ej må avtappas medan
djuret lever utan så är att bedövning omedelbart förut skett. Med en avfatt
ning som tydliggör detta torde andra punkten böra utgå.
Departementschefen anförde häremot:
Vad sålunda anmärkts har icke synts mig innefatta anledning att vidtaga
ändring i den föreslagna formuleringen. Det synes nämligen uppenbart, att
om ett djur utan särskilda åtgärder för bedövning avlivas genom skjutning
och djuret därvid omedelbart dör, ett sådant tillvägagående icke kommer i
strid med bestämmelsen i 1 §. Anmärkas må ock, att ett förbud mot att i
fråga om andra djur än fjäderfä och kaniner begagna ett sådant avlivnings-
sätt, som huvudets skiljande från kroppen utan föregående bedövning av dju
ret icke torde komma till uttryck genom den avfattning denne ledamot velat
förorda.
2
§.
Vid remissen till lagrådet anförde departementschefen bland annat:
För vinnande av det med lagen avsedda syftet, att slaktdjuren må bespa
ras onödigt lidande, finner jag det vara av vikt, att slakten till den del, den
försiggår medan djuret ännu lever, verkställes endast av därtill lämpliga per
soner. Vilka betingelser i sådant hänseende böra uppställas, synes emellertid
tveksamt. Dock torde det vara klart, att för självständigt utförande av
nämnda del av slakten en viss ålder bör kunna fordras; och har jag därvid
ansett den av motionärerna vid 1925 års riksdag föreslagna minimiåldern,
aderton år, lämpligen kunna fastställas. Säkerligen skulle det för en stor del
av landsbygdens befolkning ställa sig olägligt, om en högre ålder bleve före
skriven. Å andra sidan måste medgivas, att särskilt av hänsyn till yrkesut
bildningen möjlighet bör finnas även för den, som icke fyllt aderton år, att
på annans ansvar deltaga i slakt. Likaledes lära under enahanda förhållan
den smådjur, såsom fjäderfä och kaniner, utan olägenhet kunna avlivas av
underårig person. Jag har därför föreslagit ett stadgande av sådant inne
håll, att under uppsikt av någon, som fyllt aderton år, och på dennes ansvar
jämväl den, vilken icke uppnått nämnda ålder, må verkställa bedövning och
blodavtappning eller eljest avliva djuret. Av stadgandets avfattning framgår,
att den person, vilken sålunda har uppsikt över slakten, ensam bär ansvaret,
därest för slakten gällande föreskrifter icke iakttagas.
Vidkommande fordran å viss utbildning, torde det få anses uteslutet att gå
så långt som i vissa yttranden förordats, eller att kräva utbildning vid slakte
riinrättning. Med den betydande omfattning, vari å landsbygden hemslakt
ännu utövas, skulle en sådan föreskrift bliva oskäligt sträng. Icke heller sy
nes mig lämpligt att härutinnan skilja mellan yrkes- och hemslakt, helst en
sådan skillnad mången gång kunde bliva vansklig att genomföra. I vissa orter
torde nämligen ofta förekomma, att en och samma person, utan att sådant
är hans huvudsakliga näring, i stor omfattning anlitas av än den ene än den
andre djurägaren för verkställande av slakt. Beträffande slakteriinrättnin-
gar kunde väl ett sådant villkor utan svårighet uppställas, men synes å andra
sidan i detta fall vara tämligen överflödigt. Påpekas må ock, att för vissa
slag av dylika inrättningar särskilda ordningsstadgar fastställts, däri även
52
Kungl. Maj.ts proposition nr 188.
upptagits föreskrifter i syfte att förhindra onödigt hård behandling av djuren.
Vad angår den av motionärerna föreslagna mindre omfattande bestämmelsen,
att den, som ville utföra slakt, skulle vara däri kunnig, finner jag riktigt vad
i vissa yttranden anmärkts, eller att en sådan bestämmelse är alltför obe
stämd. Vid sådant förhållande har jag ansett lämpligast att icke i lagen in
föres någon bestämmelse av detta innehåll. På sätt i ett yttrande erinrats,
ligger alltid något korrektiv däri, att det för den enskilde djurägaren icke sak
nar betydelse, huruvida djuret vid slakten behandlas på tillfredsställande sätt,
enär motsatsen gärna inverkar ofördelaktigt å det uppslaktade köttets utse
ende och beskaffenhet.
I detta sammanhang må anmärkas, att stundom ifrågasatts, örn icke, så
som fallet är i den finska förordningen, stadgande bör meddelas, att slakt, där
sådant utan olägenhet kan ske, skall företagas utom synhåll för andra slakt
djur.
Härutinnan kan jag inskränka mig till att hänvisa till vad motionärerna
vid 1925 års riksdag i denna fråga yttrat, eller att en sådan bestämmelse av
praktiska skäl ej låter sig genomföra, framför allt av den orsak att de offent
liga slakthusen äro så inrättade, att slakten försiggår i stora, öppna hallar.
En effektiv kontroll är ej heller möjlig åstadkomma, om slakten skall ske i
tillstängda mindre rum.
i
Tre ledamöter av lagrådet hänvisade rörande slutstadgandet i paragrafen
till deras vid 5 § framställda erinran.
En av nu ifrågavarande ledamöter anförde ytterligare:
Enligt motionen i ämnet vid 1925 års riksdag skulle slakt få utföras endast
av däri kunnig person, som uppnått 18 års ålder. Föredragande departe
mentschefen har funnit en sådan bestämmelse, i vad den avser att den som
vill utföra slakt skall vara däri kunnig, vara allt för obestämd. Det vill emel
lertid synas som om förslaget självt endast skenbart är befriat från samma
obestämdhet. Då nämligen det heter att slakt skall ske under uppsikt av
viss annan, lärer denna fordran ej vara uppfylld redan därigenom att denne
andre är tillstädes och ger sina råd vid slakten. Det bör krävas att han verk
ligen är i stånd att utöva en uppsikt av värde. Förhållandena kunna vara
sådana att den som är under 18 år har full kompetens för slakten, medan
den äldre saknar all förfarenhet däri.
För min del är jag ense med föredragande departementschefen örn obe
hövligheten att i lagen stipulera sakkunskap för den som verkställer slakt.
Men jag kan ej finna det vara mera behövligt att genom laghud inskärpa den
naturliga regeln att den allt för unge ej bör syssla med slakt på egen hand.
Jag hemställer alltså att paragrafen måtte utgå. Bibehålies den, torde frasen
'annan vilken uppnått nämnda ålder’ böra, såsom vilseledande, utbytas mot
'någon äldre’; och den som fyllt 15 år borde kanske få utan annans uppsikt
avliva fjäderfä och kaniner.
Rent redaktionellt må erinras att då bedövning ej är ett avlivande, någon
jämkning av ordalagen synes önsklig, samt att uttrycket ’i ty fall’ lärer böra
utgå.
Den fjärde ledamoten i lagrådet anförde:
Det kan ifrågasättas, om icke av hänsyn till förhållanden, som kunna
förekomma i en del hushåll, ett undantag från förbudet i denna paragraf för
minderårig att självständigt verkställa slakt borde göras i fråga om sådan
slakt, som omförmäles i andra punkten av 1 §. En lägsta åldersgräns av 15
år torde för sådana fall vara lämplig.
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
53
Samme ledamot förklarade vidare att han i fråga om paragrafens redak
tionella avfattning vore ense med den ledamot, vars yttrande senast återgi-
vits. En förbättring vore även, om slutstadgandet något jämkades, så att
icke ansvaret för att slakten försigginge i vederbörlig ordning så uteslutande
lades på den uppsiktsutövande.
Departementschefen yttrade med anledning av vad sålunda anförts:
Beträffande 2 § har en ledamot av lagrådet hemställt, att paragrafen
måtte utgå. De skäl, vilka kunnat åberopas för en lagbestämmelse av inne
börd, att person under aderton år icke utan tillsyn av en äldre skall äga verk
ställa slakt, hava emellertid synts mig äga den betydelse, att jag icke ansett
mig böra tillstyrka någon saklig avvikelse från det remitterade förslaget i
denna del. Mot den något ändrade redaktion, vilken förordats av två leda
möter av lagrådet, torde icke något vara att invända.
Att, på sätt inom lagrådet blivit ifrågasatt, i lagen lämna medgivande för
den, som icke uppnått aderton års ålder, att utan äldres tillsyn verkställa
slakt av fjäderfä och kaniner, skulle efter min uppfattning innebära ett för
svagande av en i sig riktig och naturlig regel. Då något mera avsevärt prak
tiskt behov näppeligen lärer kunna påvisas såsom grund för en dylik efter
gift, har jag ansett mig icke böra biträda denna hemställan.
Med anledning av vad inom lagrådet anförts i fråga om den i 2 § upptagna
bestämmelsen om ansvar har jag ansett förslaget böra undergå ändring så till
vida, att ansvaret icke lägges uteslutande å den, som vid slakten övar tillsyn.
Efter omständigheterna blir alltså att bedöma, huruvida straff bör inträda
både för den, som verkställt slakten och därvid åsidosatt gällande föreskrif
ter, och för den, vilken övat uppsikt och därvid gjort sig skyldig till någon
försummelse. Att den sistnämnde är underkastad straffansvar synes utgöra
en nödvändig förutsättning för att stadgandet om uppsikt skall kunna effek
tivt upprätthållas.
3 §■
Vid remissen till lagrådet anförde departementschefen, bland annat:
I denna paragraf meddelas bestämmelse örn undantag från den allmänna
regeln örn bedövning för det fall, att ett djur, som angripits av sjukdom eller
råkat ut för någon olycka, bör utan omgång eller uppskov nedslaktas. Motio
närernas förslag avsåg i denna del, att undantaget borde gälla allenast i frå
ga örn det föreskrivna sättet för verkställande av slakt. Undantag finge så
ledes icke ske jämväl från föreskriften örn viss minimiålder för den, som
verkställde slakten. I anslutning till en i två yttranden gjord erinran har
jag ansett denna paragraf böra erhålla sådan avfattning, att ifrågavarande
s. k. nödslakt må kunna, där omständigheterna det påkalla, verkställas utan
iakttagande av bestämmelserna i vare sig 1 eller 2 §.
Lagrådet anförde:
För undvikande av omgång, som ej förorsakar tidsutdräkt, bör ett åsido
sättande av bestämmelserna i 1 och 2 §§ ej vara mera tillåtet då djuret bör
utan uppskov avlivas än i andra fall. Orden 'eller omgång’ torde följaktli
gen böra utgå.
Det kan ej vara meningen, att stadgandena i 1 och 2 §§ få lämnas å sido
i vidare mån än sådant är nödigt för undvikande av uppskov. Kanske borde
detta uttryckas så, att slakt må ske utan iakttagande av vad i 1 eller 2 § sägs,
örn sjukt eller skadat djur bör avlivas utan uppskov och sådant eljes skulle
vållas.
54
Kungl. Maj.ts proposition nr 188.
Andra stycket i paragrafen innehåller en sats, vars giltighet ingalunda
bör vara begränsad till 'fall varom i första stycket sågs’. Efter lagrådets
mening bör satsen antingen utgå ur förslaget eller ock sättas som dess allra
första grundläggande bestämmelse. Bibehålies den på sin nuvarande plats,
torde den lämpligen böra sammanslås med första stycket på det sätt att de
nyss citerade orden utbytas mot ’ty fall’.
Departementschefen yttrade i anledning av lagrådets anmärkningar:
Regeln att slakt bör verkställas på det sätt, som med hänsyn till omstän
digheterna kan antagas för djuret medföra minsta lidande, motsvarar tydli
gen så nära själva syftet med denna lag, att regeln knappast torde behöva
allmängiltigt angivas i lagen. Att den införts i samband med den speciella
bestämmelsen om nödslakt har haft sin orsak däri, att beträffande dylik
slakt ställts utom tillämpning de föreskrifter i lagen, vilka anvisa det van
liga tillvägagåendet vid slakt. Då emellertid regeln utan uttryckligt stad
gande lärer äga sin giltighet även vid fall av nödslakt, har jag ansett hinder
icke möta för dess uteslutande.
4
§■
Under 4 §, vilken innehöll bestämmelsen örn dispens från bedövnings-
tvånget, upptog departementschefen vid remissen till lagrådet till behandling
vissa speciella spörsmål. Härom anfördes bland annat:
I det av enskilda motionärer vid 1925 års riksdag framlagda lagförslaget
stadgades dels att det ställe, å vilket slakt ägde rum, skulle, med undantag
för fall av nödslakt, vara så beläget, att slakten icke kunde åses från gata,
allmän väg eller allmän plats, dels ock att barn under femton år ej finge när
vara vid slakt.
De anmärkningar, vilka framställts mot motionärernas förslag i nu berör
da del, hava synts mig beaktansvärda och några motsvarande bestämmelser
hava därför icke upptagits i det förslag jag nu framlägger.
Visserligen finner jag önskvärt, att såvitt möjligt slakt utföres endast å så
beläget ställe, som motionärerna åsyftat. Ett allmänt stadgande av denna
innebörd skulle emellertid säkerligen lända åtskilliga djurägare till ganska
betydande olägenhet. Omöjligt vöre måhända icke att giva stadgandet så
dan avfattning, att det komme att gälla endast för fall, där det kunde utan
större svårighet efterföljas. Värdet av en dylik bestämmelse har dock synts
mig synnerligen tvivelaktigt, helst som det i allt fall torde bliva svårt att
därtill anknyta någon straffbestämmelse. Med avseende å sådana orter, där
ordningsstadgan för rikets städer tillämpas, lärer för övrigt viss möjlighet
finnas att i den ordning 20 § i stadgan omförmäler meddela bestämmelser i
nu förevarande syfte. Oavsett detta gälla i fråga örn exportslakterier och
andra under offentlig kontroll ställda slakteriinrättningar enligt särskilda
författningar åtskilliga föreskrifter, vilka indirekt tjäna samma ändamål.
Beträffande det ifrågasatta förbudet för barn under femton år att närvara
vid slakt finner jag likaledes vissa skäl tala till förmån därför. I anslutning
till vad som anförts i åtskilliga yttranden har jag dock icke kunnat undgå att
färna en dylik föreskrift bliva alltför starkt ingripande i de på landsbygden
rådande förhållandena. I varje fall har jag funnit, att åldergränsen måste
sänkas. Vid övervägande av denna fråga har jag ansett, å ena sidan, att
även en gräns av fjorton år skulle kunna medföra praktiska olägenheter,
samt, å andra sidan, att en bestämmelse, som fastställde en lägre åldersgräns
—- i ett yttrande har t. o. m. uttalats, att man icke kunde sträcka sig utöver
Kungl. Maj:ts proposition nr ISS.
55
tioårsåldern —, skulle vara av föga verklig betydelse. Jag har fördenskull
stannat vid att icke föreslå någon föreskrift i detta hänseende.
5 §.
Denna paragraf motsvarar 4 § i det förslag som nu framlägges.
Vid remissen till lagrådet anförde departementschefen bland annat:
I förenämnda motionärers förslag var upptaget ett stadgande av innehåll,
att för överträdelse av bland annat de bestämmelser, vilka motsvara 1 och
2 §§ i det förslag jag nu framlägger — däremot icke bestämmelserna röran
de nödslakt — skulle ansvara, förutom den eller de personer, som utfört slak
ten, vid hemslakt djurets ägare samt vid yrkesslakt slakteriets innehavare och
dess föreståndare. Stadgandet motiverades med att lagen därigenom skulle
vinna i effektivitet. Emellertid har förslaget givit anledning till åtskilliga
erinringar. Sålunda har styrelsen för veterinärhögskolan anfört, att ett så
vidsträckt ansvar för andras handlingar i allmänhet syntes föga tilltalande
och bleve det ännu mindre i detta fall, där överträdelsen skulle kunna kom
ma att medföra till och med fängelsestraff. En djurägare t. ex. som reste
bort, men före sin avresa givit order om slakt, skulle ju under sin borto
varo genom dens förvållande, som verkställde slakten, kunna komma att se
sig ställd inför ett allvarligt straffhot, och saken bleve ännu mer komplice
rad därigenom, att vissa överträdelser av lagen torde komma att innebära
straffbart djurplågeri. Det torde nämligen vara otvivelaktigt, att, om vissa
tillvägagångssätt vid slakt just för de moment av onödigt lidande de inne-
bure för djuren förbjödes av lagstiftningen, det efter lagens ikraftträdande
bleve att straffa även som djurplågeri, om dylika slaktsätt mot lagens för
bud komme till tillämpning. Härmed vore emellertid ej sagt, att alla bestäm
melser uti ifrågavarande riktning borde saknas. Det torde blott böra tillses,
att ansvar endast kunde ifrågakomma, då någon skuld läge vederbörande till
last. Så t. ex. vöre det ju ej annat än rimligt att, om slakt skulle verkställas
för annans räkning än dens, som utförde själva slakten, den, för vars räkning
slakten skulle utföras, eller hans representant gjordes ansvarig för att ej obe
hörig person finge utföra slakten. Ej heller torde det vara annat än lämp
ligt, att det i lagen stadgades skyldighet för den, för vars räkning slakt skulle
verkställas, eller hans representant att, i den mån omständigheterna sådant
medgåve, söka förekomma, att vid slakten bestämmelserna i 1—4 och 6 §§
(dessa §§ innehålla bl. a. bestämmelser, motsvarande dem, som i departe-
mentsförslaget upptagits under 1 och 3 §§) bleve åsidosatta, och att försum
melse härutinnan belädes med ansvar. Men därutöver syntes något ansvar,
som hänförde sig till andras gärningar, icke böra stadgas i lagen.
Ifrågavarande paragraf har jag ansett böra avfattas i huvudsaklig överens
stämmelse med vad styrelsen för veterinärhögskolan tillstyrkt, och får jag
alltså i fråga om grunderna för detta stadgande hänvisa till styrelsens utta
lande.
Tre ledamöter av lagrådet yttrade:
Paragrafens avfattning lägger den tolkning nära alt djurägare eller för-
vallare, som låtit föra husdjur till slakthus eller yrkcsslaktare att för ägarens
räkning slaktas, bleve jämte slaktens verkställare ansvarig för att lagens före
skrifter iakttagas. Meningen lärer emellertid blott vara att göra husbonde
eller annan arbetsgivare —- eller hans ställföreträdare — ansvarig för huru
slakt verkställes av underordnad i hans tjänst eller på hans tillfälliga upp
drag.
Även om denna stadgandets innebörd bleve mera tillfredsställande uttryckt, mota dock starka betänkligheter mot en lagreglering i denna punkt. Att en viss tillsynsplikt åligger arbetsgivaren är utan vidare klart, och ett lagstad gande härom är ägnat att ingiva den föreställningen att det avsetts att åt denna plikt i förevarande fall giva ett annat innehåll än som följer av ställ ningen som arbetsgivare och arbetsledare. Denna ställning kan å andra si dan enligt sakens natur i vissa fall böra föranleda att ansvaret för åsidosät tande av lagens föreskrifter ligger å arbetsgivaren ensam, icke den som efter hans anvisningar verkställer slakten. Under vilka omständigheter ansvar bör drabba den ene eller den andre eller båda är ett spörsmål, som bör överläm nas åt rättstillämpningen att bedöma. Alldeles samma spörsmål uppstår ju i talrika jämförliga fall, bland dem ett så närstående som i fråga om ansvar för djurplågeri enligt allmänna strafflagen; men lagstiftaren bär — såsom det synes på goda grunder — icke ansett det vara sin uppgift att giva regler för dess lösning. Det lärer icke vara lämpligt att för detta speciella fall från gå denna ståndpunkt.
Får, enligt vad alltså hemställes, paragrafen utgå ur förslaget, lärer re dan av denna anledning en jämkning böra företagas i slutstadgandet i 2 §, så att däri icke direkt angives vem ansvaret drabbar för de av minderårig under annans uppsikt verkställda åtgärderna. Därmed kunde även vinnas den fördel att det icke under alla omständigheter bleve uteslutet att ansvar drabbade den minderårige för vad han, låt vara i äldres närvaro, låtit kom ma sig till last.
Den fjärde ledamoten i lagrådet anförde: Vad som avses med stadgandet i förevarande paragraf, nämligen att utan åsidosättande av billighetens fordringar inskärpa en även utöver den vanliga aktsamhetsplikten sig sträckande uppsiktsskyldighet, torde komma till kla rare uttryck, om paragrafen finge utsäga, att den, för vars räkning slakt verk ställes av annan, eller, om han ej är tillstädes på platsen, den, som där före träder honom, skall noga tillse, att de med avseende å slakten gällande före skrifterna bliva iakttagna.
Departementschefen yttrade: För lagens effektivitet är det påtagligen av icke ringa betydelse, att den, för vars räkning slakt verkställes av annan, icke är frikallad från allt ansvar med avseende å sättet för slaktens utförande. Även om det icke är uteslutet, att under vissa omständigheter sådant ansvar kan inträda oberoende av ett stadgande i denna lag, synas dock de allmänna rättsgrundsatser, vilka här vid skulle vinna tillämpning, knappast tillräckligt vägledande för att det sär skilda syftet med den föreslagna bestämmelsen kan antagas bliva tillgodo sett. Då en speciell tillsynsplikt i enlighet med vad här föreslagits icke sak nar motstycke i andra författningar, kan jag icke finna hinder för att ett så dant stadgande upplages även i denna lag. Med avseende å dess avfattning kan jag i det väsentliga ansluta mig till det förslag, som framställts i särskilt yttrande av en ledamot av lagrådet. Till förebyggande av de ej åsyftade kon sekvenser, vilka antytts i de inom lagrådet avgivna yttrandena, har tillagts en bestämmelse av innebörd, att skyldigheten att öva tillsyn icke gäller för det fall, att skälig anledning föreligger till antagande, att sådan tillsyn icke är erforderlig. Därmed lärer vara uteslutet, att ansvar träffar den, som för slakt låtit föra husdjur lill slakthus eller sådan yrkesslaktare, till vars skick lighet att utföra uppdraget han kan sätta förtroende. För övriga fall synes icke genom den förslagna tillsynsplikten ställas något oskäligt anspråk på djurägaren.
Kungl. Maj:ts proposition nr ISS.
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
57
Frågan om införande av en särskild lagstiftning angående slakt av hus- Departé-
djur har, såsom framgår av den nu lämnade redogörelsen, länge varit före- mef^*ie"
mål för statsmakternas uppmärksamhet. De förslag till slaktlag, som före
lagts riksdagen av Kungl. Maj:t och av enskilda motionärer, lia icke inne
hållit någon fullständig reglering av förfarandet vid slakt utan desamma
lia i huvudsak åsyftat att införa skyldighet att vid slakt av husdjur bedöva
djuret före blodets avtappande. 1934 års riksdagsskrivelse i frågan avser
ock ett återupptagande av utredningen rörande behovet av och möjlighe
terna för ett införande i vårt land av ett sådant bedövningstvång. Denna be
gränsning av den ifrågasatta slaktlagstiftningens innehåll synes även mig
lämplig. Härvidlag kan jag hänvisa till vad som av chefen för justitiede
partementet i denna fråga anfördes i propositionen till 1927 års riksdag.
Att lagstiftning av innebörd att vid slakt bedövning skall föregå djurets
avlivande icke redan blivit genomförd har, såsom av den tidigare redogö
relsen framgår, sin grund däri att man på skilda håll ansett att vissa intres
sen bland annat av ekonomisk eller ideell natur talade mot att en sådan be
stämmelse bleve tillämplig å alla former av slakt. Under åberopande av dy
lika intressen har sålunda gjorts gällande att undantag från bedövningstvån-
get borde stadgas såväl vid svinslakt enligt den dansk-amerikanska metoden
som ock vid skäktning. I propositionen till 1927 års riksdag föreslogs också
en undantagsbestämmelse av innehåll att, då särskilda omständigheter därtill
föranledde, slakt finge med Kungl. Maj:ts tillstånd och enligt de föreskrifter
Kungl. Majit meddelade verkställas vid viss slakteriinrättning utan föregå
ende bedövning. Såsom framgår av propositionen var denna dispensmöjlighet
införd i lagförslaget för att lagen icke skulle omöjliggöra svinslakt i export
slakterierna enligt den dansk-amerikanska metoden eller den judiska skär
ningen. Beträffande renslakt gjordes i lagförslaget ett undantag från bedöv-
ningstvånget på det sältet, att lagen i vad anginge sådan slakt förklarades
skola tillämpas först från den dag Kungl. Majit bestämde. De undantag från
bedövningstvånget, som sålunda innehöllos i 1927 års lagförslag, föranledde,
att förslaget föll i andra kammaren. Då frågan vid 1928 års riksdag ånyo
var före, uttalade första lagutskottet att en slaktlag icke borde komma till
stånd såframt icke bedövningstvånget kunde göras undantagslöst — från
sett fjäderfä och kaniner samt renslakten beträffande vilken särskilda för
hållanden rådde. Denna åsikt har första lagutskottet vidblivit vid de senare
tillfällen — 1931 och 1934 — då utskottet behandlat slaktlagsfrågan.
Av det sagda framgår att svaret på spörsmålet rörande 'behovet av och
möjligheten för ett införande i vårt land av bedövningstvång vid slakt av
husdjur’ i hög grad är beroende av vilken ställning man intar till frågorna
huruvida svinslakt enligt den dansk-amerikanska metoden samt skäktning
böra tillåtas. Dessa två frågor skola nu var för sig upptagas till närmare
granskning.
Frågan örn förbud alt slakta svin utan bedövning före blodavtappningen
har på senare tid kommit i ett annat läge än då statsmakterna tidigare haft
att taga ställning till frågan. Det har vid dessa tidigare tillfällen hänvisats —
Kungl. Maj.ts proposition nr 188.
förutom till att skyldighet att vid slakten verkställa bedövning skulle öka slaktkostnaden — till det förhållandet att enligt en spridd uppfattning be dövning före avtappandet av blodet skulle göra blodavtappningen mindre fullständig och därigenom menligt påverka fläskets kvalitet, vilket skulle lända till förfång för den svenska fläskexporten till England. Vidare har framhållits att även om denna uppfattning skulle vara ogrundad, man i allt fall måste taga hänsyn till att de engelska importörerna fäste avse ende vid om djuret varit bedövat före slakten eller icke.
Den numera föreliggande utredningen torde visa att farhågorna för men liga verkningar av bedövningstvång vid svinslakt icke längre kunna anses grundade. Sedan någon tid tillbaka tillämpas vid ungefär två tredjedelar av våra kontrollslakterier en metod, enligt vilken svinet omedelbart före det dödande bröststicket bedövas med elektrisk ström. Det har från flera håll vitsordats, att svinslakt med bedövning enligt denna metod medför lika full ständig blodavtappning som slakt utan bedövning, och metoden har även ur andra synpunkter befunnits tillfredsställande. Anmärkningar från England mot fläsk efter djur, som slaktats med användande av denna metod, ha icke försports. I nämnda land har för övrigt genom en år 1933 antagen slaktlag införts förbud mot att yrkesmässigt slakta svin utan föregående bedövning. Undantag har stadgats endast för det fall att elektrisk energi icke står att er hålla för skälig kostnad. Hänsynen till den svenska svinexporten lärer alltså icke längre utgöra hinder för genomförande av ett allmänt bedövningstvång.
Då det gäller att avgöra om skäktning utan föregående bedövning bör vara tillåten har man uppenbarligen i första hand att taga ställning till frågan vilken grad av lidande som vid denna slaktmetod tillfogas djuret. Såsom av det förut anförda framgår kunna vid skäktning särskiljas tre olika moment: förberedelsen till skärningen, d. v. s. djurets fängslande och kullkastande, skäktsnittets utförande samt förblödningen. Vad förberedelsen beträffar sy nes man kunna utgå ifrån, att densamma med de resurser, som stå till buds vid slakthusen, i varje fall kan utföras utan att djuret tillfogas något lidande, om ock möjligheten kvarstår att djuret därunder erfar ångestkänslor. Vad därefter angår de ögonblickliga verkningarna av själva skäktsnittet, vilket ut- föres med en lång ytterst väl skärpt kniv, torde enighet råda om att man icke behöver räkna med någon omedelbart i samband med snittet uppkommande avsevärd smärta. Däremot synes frågan örn det lidande som djuret kan erfara under förblödningen, vilken vid skäktning av nötkreatur uppgives räc ka under en tidrymd av 5 å 7 eller högst 8 minuter, vara mera oviss. Svaret härpå synes vara beroende av hur lång tid efter skäktsnittet som de delar av stora hjärnan, i vilka smärtförnimmelserna äro lokaliserade, genom avblod- ningen bringas ur funktion. Beträffande denna fråga har från sakkunnigt håll anförts att inom mycket kort tid efter skäktsnittet hjärnans blodförsörj ning bleve så ringa att den nied största sannolikhet torde vara otillräcklig för medvetandets bibehållande och därmed även för smärtförnimmelsers upp komst; detta dock under förutsättning att avblodningen försigginge normalt. Detta vore emellertid icke alltid fallet. Det hände nämligen icke så sällan
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
59
att blödningen på ett tidigt stadium starkt minskades. Ginge förblödningen
långsamt, så att medvetandet hos djuret kunde förutsättas kvarstå sedan
smärtor från snittet infunnit sig, då vöre man berättigad antaga, att slakt
metoden vore, eller åtminstone kunde vara, plågsam för djuret. I fall av
långsam förblödning kunde man även tänka sig, att kvävningskänsla
som följd av den minskade cirkulationen för någon kortare stund in
funne sig. En fördröjd förblödning vore således en komplikation, som
man, trots att den hörde till undantagen, måste taga med i räknin
gen, även örn man vore övertygad att vid regelrätt förlopp av skär
ningen djurets medvetande slocknade mycket hastigt, och att slaktmetoden
således då icke i och för sig kunde anses innebära några avsevärda plågor för
djuret. Av det nu anförda synes framgå att vid en jämförelse mellan den
vanliga bedövningsslakten och skäktningsförfarandet i dess olika moment be-
dövningsslakten i varje fall framstår som en humanare slaktmetod
Oavsett hur det förhåller sig med graden av det lidande som vid skärning
tillfogas djuret, föreligga även andra omständigheter som tala för ett skäkt-
ningsförbud. Man kan således icke bortse ifrån att skäktningen gör ett mera
motbjudande och ett råare intryck på åskådaren än bedövningsslakten.
Symptomatiskt härför är att de flesta slakteriarbetare vägra taga befattning
med sådan slakt. Vidare måste beaktas, att det otvivelaktigt för stora delar
av vårt folk framstår såsom stötande, att en sådan slaktmetod är lagligen
tillåten, och att en kraftig opinion kräver att skäktningen förbjudes.
Av det sålunda anförda lärer framgå att enligt min mening vägande skäl
av olika natur kunna åberopas till stöd för att ett förbud mot skäktning utan
föregående bedövning införes. Emellertid måste man uppenbarligen mot des
sa skäl väga de intressen som tala mot införandet av ett sådant förbud.
Av dessa intressen torde man kunna bortse från de ekonomiska verknin
garna av ett skäktningsförbud. Ett sådant förbud skulle visserligen medföra
att någon export av skäktat kött icke längre kunde påräknas till Norge, där
skäktning är förbjuden. Vidare är det möjligt att i stället en viss import av
sådant kött skulle komma att äga rum — att redan nu överväga ett förbud
mot sådan import torde nämligen icke vara påkallat — även om en sådan
konsekvens, av skäl som av det följande kommer att framgå, knappast
synes trolig. De ekonomiska verkningarna torde emellertid i vart fall icke
vara av den betydelse att de böra få spela någon avgörande roll.
Större vikt måste däremot tillerkännas den invändning, som framställts
från judiskt håll, nämligen att reglerna om skäktning för de mosaiska tros-
bekännarna hade religiös karaktär och att föreskrifter som omöjliggjorde
denna slaktform därför skulle utgöra ett ingrepp i den religions- och samvets
frihet som råder i Sverige. Enligt min mening bör man — hur främmande
det än må vara för det allmänna föreställningssättet i vårt land att tillmäta
religiös betydelse åt elt förfaringssätt vid slakt — i möjligaste mån taga hän
syn till att utav de mosaiska trosbekännarna bär i landet, vilkas antal kan
beräknas till 8 å 9,000, en betydande del faktiskt hysa nyssnämnda uppfatt
ning. Å andra sidan är det enligt min mening uppenbart afl intresset av att
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
någon störning icke äger rum i ett numerärt ringa antal medborgares religi ösa sedvänjor av dylikt innehåll icke får väga över det etiska intresse, som uppbäres av en mycket betydande del av befolkningen och som kräver att djuren skyddas mot onödigt lidande, samt intresset av att undanröja före komsten av en slaktmetod som i vida kretsar framstår såsom stötande eller förargelseväckande.
Emellertid synes frågan om förbud mot skäktning utan föregående bedöv ning på sista tiden ha kommit i nytt läge på grund av de resultat som vun nits i avseende på den elektriska bedövningsmetoden. De hittills använda bedövningsmetoderna, bestående av skott eller sprintslag i huvudet, varige nom hjärnan skadas, ha såsom av det föregående framgår icke godtagits av judarna, enär skäktningen ritualenligt endast får utföras på ett fullkomligt friskt och oskadat djur. Därest emellertid den elektriska bedövningsmeto den icke förorsakar någon skada å djurets organ eller funktioner, skulle den sammas användande icke strida mot den judiska ritualens krav. Man skulle alltså kunna samtidigt tillgodose såväl djurskyddsintresset som de mosaiska trosbekännarnas önskemål. Medicinalstyrelsen uttalade redan i september 1934 i sitt yttrande i anledning av 1934 års riksdagsskrivelse att elektrisk be dövning numera mycket väl torde kunna användas vid slakt av större nöt kreatur, kalvar och får, vilket enligt styrelsens mening i sin ordning torde underlätta ett genomförande av förbud mot skäktning utan föregående be dövning. I januari 1936 igångsattes i Stockholm på föranstaltande av över rabbinen vid mosaiska församlingen därstädes, professor M. Ehrenpreis un dersökningar med elektrisk bedövning å nötkreatur. Försöken ledas av pro fessorerna vid veterinärhögskolan A. V. Sahlstedt, G. Hulphers samt A. Hjärre. Vid undersökningarna medverkar jämväl överveterinären vid Stockholms stads offentliga slakthus J. O. Brandt. Dessa undersökningar ha visserligen ännu icke slutförts, men vid de hittills företagna undersökningarna synes in tet hava framkommit som ger något stöd för ett antagande att bedövningen skulle medföra sådana förändringar hos djuret att densamma skulle strida mot den judiska ritualen. De experiment som företagits utomlands synas peka i samma riktning. Emellertid ha rabbinerna vid de mosaiska församlin garna i Stockholm, Göteborg och Malmö, för att få möjlighet dels att ostört låta slutföra försöken med elektrisk bedövning dels ock att efter avslutade undersökningar kunna uppnå ett auktoritativt rabbinsk uttalande i frågan, vilket vore nödvändigt för att förläna effektivitet åt de svenska rabbinernas ställningstagande, hemställt att skäktningen tillsvidare måtte dispenseras från föregående bedövningstvång. För min del kan jag icke förorda en sådan undantagsbestämmelse, enär skäktningen i dess nuvarande form därigenom skulle komma att äga rum under obestämd tid framåt. Däremot synes det skäligt att de judiska önskemålen på det sätt tillgodoses att lagens ikraft trädande framskjutes något år. Då ett sådant uppskov synes motiverat även med hänsyn till önskemålet att bereda de kontrollslakterier, vilka ännu icke låtit installera elektriska bedövningsapparater nödigt rådrum härtill, synes med ikraftträdandet av den föreslagna lagstiftningen i dess helhet böra anstå.
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
61
Jag hemställer alltså att den föreslagna lagen — med visst undantag vartill
jag strax återkommer — skall träda i kraft den 1 juli 1938.
Jag har förvissat mig om att statens elektriska inspektion har sin uppmärk
samhet fäst vid det av Föreningen svenska städers offentliga slakthus i dess
yttrande anmärkta behovet av kontroll över apparater för elektrisk bedöv
ning av slaktdjur.
Beträffande slakt av ren hade, såsom nyss omförmälts, i propositionen till
1927 års riksdag föreslagits att lagen, såvitt anginge sådan slakt, först skulle
träda i kraft den dag Kungl. Majit bestämde. Denna undantagsbestämmelse
föranleddes av att vid nämnda tidpunkt någon lämplig bedövningsmetod för
sådan slakt ej förelåg. Av den tidigare lämnade redogörelsen framgår att
under den tid som förflutit, sedan nämnda lagförslag framlades, förhållan
dena härutinnan i viss mån ändrats. De experiment som företagits beträf
fande en lämplig bedövningsmetod vid renslakt ha numera hunnit så långt
att man är på det klara med att det finnes för sådan slakt lämpliga bedöv-
ningsmetoder, även örn ytterligare experiment erfordras för klarläggande av
vilka apparattyper som äro mest ändamålsenliga.
Medicinalstyrelsen, som haft i uppdrag att verkställa utredning rörande
frågan om lämplig bedövningsmetod vid renslakt, har i sitt med anledning
därav avgivna yttrande uttalat att verkställda försök givit vid handen att
tiden nu kunde anses vara inne att även för vårt land -— såsom nyligen
skett i Norge och Finland —- påbjuda tvångsbedövning av ren före slak
ten. Emellertid har styrelsen under åberopande av att ett genomförande av
sådant bedövningstvång skulle stöta på vissa svårigheter dels på grund av
lappbefolkningens och yrkesutövarnas konservativa läggning och dels med
hänsyn till kostnaden vid användandet av de godtagbara bedövningsmetoder
som för närvarande finnas, hemställt att ikraftträdandet av bestämmelser
na örn bedövningstvång vid slakt av ren först skulle äga rum omkring tre
år efter slaktlagens utfärdande. Styrelsen har vidare för att underlätta över
gången till bedövningsslakt hemställt dels att ett belopp av förslagsvis tio
tusen kronor skulle ställas till förfogande för inköp av skjutsprintapparater
med därtill hörande ammunition och dels att genom vederbörande länssty
relses försorg uppdrag skulle lämnas åt befattningshavare vid lappväsendet
att å renslaktplatserna demonstrera användandet av lämpliga bedövnings
metoder.
I likhet med medicinalstyrelsen finner jag att förbudet mot slakt utan
föregående bedövning bör gälla även vid renslakt och detta även då fråga
är om den slakt som av lapparna företages för att tillgodose deras eget be
hov av renkött. Likaledes finner jag att lagens bestämmelser, då fråga är
örn sådan slakt, icke böra träda i kraft förrän efter en viss övergångstid,
så att såväl yrkesslaktarna som lappbefolkningen genom demonstrationer
av lämpliga bedövningsmetoder hinna att bliva förtrogna med sådan be
dövning. Full klarhet synes ännu icke föreligga beträffande vilka appara
ter som äro mest ändamålsenliga. Härtill kommer att nu godtagbara appa
rater äro relativt dyrbara i användningen. Det lärer icke nu kunna över-
Kungl. Majlis proposition nr 188.
blickas hur lång övergångstiden bör vara, och försiktigheten synes bjuda att tidpunkten för lagens ikraftträdande lägges i Kungl. Maj:ts hand såvitt an går slakt varom nu är fråga. Enär det vid renslakt torde vara erforderligt att giva föreskrifter om vilka bedövningsmetoder som skola få ifrågakom ma, synas bestämmelser härom böra meddelas i administrativ ordning då lagen i nu ifrågavarande avseende träder i kraft. Frågan örn meddelande av anslag för inköp av lämpliga apparater lärer komma att i annat samman hang upptagas.
Den väsentliga bestämmelsen i förevarande lagförslag, nämligen att vid slakt bedövning skall föregå djurets avlivande har upptagits i förslagets 1 §. Förslaget innehåller därjämte åtskilliga bestämmelser av mera speciell natur. Sålunda göres i 1 § ett undantag från huvudregeln då fråga är om slakt av fjäderfä eller kaniner. 2 § innehåller bestämmelse om viss ålder för utfö rande av slakt. I 3 § uppställes ett undantag från den allmänna regeln om bedövning och om viss ålder hos den som utför slakten vid s. k. nödslakt,
4 § reglerar frågan örn vem som har att svara för slakts lagenliga utförande, då slakt verkställes för annans räkning. 5 § innehåller straffbestämmelse samt 6 och 7 §§ stadganden rörande åtal m. m. Nu angivna särskilda be stämmelser överensstämma i allo med stadgandena i den år 1927 framlagda propositionen med det undantag att straffbestämmelsen i 5 § jämkats med hänsyn till 1931 års lagstiftning örn dagsböter samt att vissa redaktionella jämkningar företagits i 2, 4, 6 och 7 §§. Beträffande de särskilda bestäm melserna kan jag alltså hänvisa till vad örn desamma förekommer i berörda proposition.»
Föredraganden hemställer, att lagrådets utlåtande över ifrågavarande för slag till lag angående slakt av husdjur, av den lydelse bilaga till detta proto koll utvisar,1 måtte i vad det skiljer sig från det vid Kungl. Maj :ts proposition nr 85 vid 1927 års riksdag fogade förslaget i ämnet, för det i § 87 regerings formen omförmälda ändamålet inhämtas genom utdrag av protokollet.
Denna av statsrådets övriga ledamöter biträdda hemställan bifaller Hans Kungl. Höghet Kronprinsen-Regenten.
Ur protokollet:
Sigrid Linders.
1 Förslaget, som frånsett en obetydlig redaktionell jämkning i 2 § är lika lydande med det vid propositionen fogade lagförslaget, har här uteslutits.
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
63
Bilaga A.
Förslag till lag angående slakt av husdjur,
remitterat till lagrådet den 11 januari 1927.
Härigenom förordnas som följer:
1 §•
Vid slakt av husdjur skall omedelbart före blodets avtappande djuret be
dövas. Utan föregående bedövning må dock fjäderfä och kaniner avlivas
därigenom att huvudet hastigt skiljes från kroppen.
2
§•
Ej må vid slakt någon, som icke fyllt aderton år, verkställa bedövning eller
blodavtappning, ej heller eljest avliva djuret, med mindre det sker under upp
sikt av annan, vilken uppnått nämnda ålder; och ligge i ty fall å denne an
svaret för att de med avseende å slakten gällande föreskrifter bliva iakt
tagna.
3 §•
Bör till följd av sjukdom eller olycksfall djur utan uppskov eller omgång
nedslaktas, må slakten äga rum utan iakttagande av vad i 1 och 2 §§ är
stadgat.
I fall, varom i första stycket sägs, skall slakten verkställas på det sätt, som
med hänsyn till omständigheterna kan antagas för djuret medföra minsta
lidande.
4 §•
När särskilda omständigheter därtill föranleda, må i de fall Konungen be
stämmer vid viss slakteriinrättning slakt kunna verkställas utan iakttagande
av vad i 1 § första punkten är stadgat. Med avseende å dylik slakt gäde de
föreskrifter Konungen meddelar.
5 §•
Verkställes slakt för annans räkning, åligger likväl den, för vars räkning
slakten utföres, eller, där han ej själv vidtagit åtgärd för dess verkställande,
den som handlar å hans vägnar, tillse att de med avseende å slakten gällande
föreskrifter bliva iakttagna.
6
§■
överträdelse av bestämmelse i denna lag eller med stöd av 4 § utfärdad
föreskrift straffes med böter, högst femhundra kronor, där ej å förseelsen
följer straff enligt allmänna strafflagen.
7 §•
Allmän åklagare åligger att åtala förseelse, som i 6 § sägs.
8
§•
Böter, som ådömas enligt denna lag, tillfalla kronan. Saknas tillgång till
böternas fulla gäldande, skola de förvandlas enligt allmänna strafflagen.
Denna lag skall träda i kraft den 1 januari 1928, dock skall, såvitt angår
slakt av ren, lagen tillämpas först från den dag Konungen bestämmer.
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
Bilaga B.
Förslag till lag angående slakt av husdjur,
förelagt 1927 års riksdag.
Härigenom förordnas som följer:
1 §•
Vid slakt av husdjur skall omedelbart före blodets avtappande djuret be dövas. Utan föregående bedövning må dock fjäderfä och kaniner avlivas där igenom att huvudet hastigt skiljes från kroppen.
2
§•
Ej må vid slakt någon, som icke fyllt aderton år, verkställa bedövning, ej heller avtappa blodet eller eljest avliva djuret, med mindre det sker under uppsikt av någon äldre; och åligger denne tillse att de med avseende å slakten gällande föreskrifter bliva iakttagna.
3 §.
Bör till följd av sjukdom eller olycksfall djur utan uppskov nedslaktas, må slakten äga rum utan iakttagande av vad i 1 eller 2 § sägs.
4 §.
När särskilda omständigheter därtill föranleda, må med Konungens till stånd och enligt de föreskrifter Konungen meddelar vid viss slakteriinrättning slakt verkställas utan iakttagande av vad i 1 § är stadgat.
5 §•
Verkställes slakt för annans räkning, åligger den, för vars räkning slakten utföres, eller, där han ej är tillstädes, den, som därvid företräder honom, tillse att de med avseende å slakten gällande föreskrifter bliva iakttagna. Är skälig anledning antaga att sådan tillsyn icke erfordras, äger vad nu sagts dock ej tillämpning.
6 §•
överträdelse av bestämmelse i denna lag eller av föreskrift, som utfärdats jämlikt 4 §, straffes med böter från och med fem till och med femhundra kro nor, där ej å förseelsen följer straff enligt allmänna strafflagen.
7 §•
Allmän åklagare åligger att åtala förseelse, som i 6 § sägs.
8 §•
Böter, som ådömas enligt denna lag, tillfalla kronan. Saknas tillgång till böternas fulla gäldande, skola de förvandlas enligt allmänna strafflagen.
Denna lag skall träda i kraft den 1 januari 1928, dock skall, såvitt angår slakt av ren, lagen tillämpas först från den dag Konungen bestämmer.
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
65
Utdrag av protokollet, hållet i Kungl. Maj:ts lagråd den 5 mars
1937.
Närvarande:
justitierådet Afzelius,
regeringsrådet Aschan,
justitieråden Forsberg,
Sandström.
Enligt lagrådet den 2 mars 1937 tillhandakommet utdrag av protokoll över
justitiedepartementsärenden, hållet inför Hans Kungl. Höghet Kronprinsen-
ltegenten i statsrådet den 19 februari 1937, hade Kungl. Maj:t förordnat, att
lagrådets utlåtande skulle för det i § 87 regeringsformen omförmälda ända
målet inhämtas över upprättat förslag till
lag angående slakt av husdjur,
i
vad det skiljer sig från det vid Kungl. Maj:ts proposition nr 85 vid 1927 års
riksdag fogade förslaget i ämnet.
Förslaget, som finnes bilagt detta protokoll, föredrogs inför lagrådet av
t. f. byråchefen för lagärenden i justitiedepartementet hovrättsassessorn M.
Heuman.
Justitieråden Afzelius
och
Sandström
yttrade:
Judarnas rituella slaktsätt, skärningen, har hittills fått obehindrat an
vändas på grund av den rätt till fri religionsövning, vilken här i landet länge
varit dem tillerkänd. Då det lärer vara berättigat att utgå från att skäktning
numera icke äger rum under andra betingelser än som i Kungl. Maj:ts pro
position till 1927 års riksdag angåvos såsom förutsättningar för dispens från
det föreslagna bedövningstvånget vid slakt, föreligga enligt vår uppfattning
icke sådana förhållanden som skulle innefatta giltig anledning till ovillkor
ligt förbud emot detta av judarna fortfarande upprätthållna religionsbruk.
Enligt vad i remissprotokollet upplyses finnes för närvarande utsikt till att
skärningen medelst nya men ännu icke till fullo prövade tekniska metoder
skall kunna så anordnas, att den icke kommer i strid med bedövningstvånget.
Med hänsyn härtill har departementschefen, för att så långt det synts honom
möjligt tillgodose de judiska önskemålen, föreslagit att lagens ikraftträdande
skall uppskjutas till den 1 juli 1938. Då emellertid säkerhet ej kan föreligga
för att de åsyftade försöken inom denna tid lett till sådant resultat alt en
lösning får anses vunnen på denna väg, måste vi tydligen, med den här ut
talade uppfattningen i huvudfrågan, i stället förorda, att i lagens slutstad-
Bihang till riksdagens protokoll 193
7.
1 sami. Nr 188.
ö
Kungl. Maj:ts proposition nr 188,
gande intages föreskrift att såvitt angår det rituella judiska slaktsättet lagen skall tillämpas först från den dag Konungen bestämmer.
Regeringsrådet Aschan
och
justitierådet Forsberg
lämnade förslaget i före
varande del utan anmärkning.
Ur protokollet:
Ragnar Kihlgren.
-■
vs i 'o £• .r v • j -. v- ’ t *
■
'
.
i
Kungl. Maj:ts proposition nr 188.
67
Utdrag av protokollet över justitiedepartementsärenden, hållet in
för Hans Kungl. Höghet Kronprinsen-Regenten i stats
rådet å Stockholms slott den 5 mars 1937.
Närvarande:
Statsministern
Hansson,
ministern för utrikes ärendena
Sandler,
statsråden
Pehrsson-Bramstorp, Westman, Wigforss, Möller, Levinson, Engberg,
Sköld, Nilsson, Quensel, Forslund.
Chefen för justitiedepartementet, statsrådet Westman, anmäler lagrådets
samma dag avgivna utlåtande över det den 19 februari 1937 till lagrådet re
mitterade’förslaget till
lag angående slakt av husdjur.
Under förmälan att förslaget lämnats utan erinran av två utav lagrådets
ledamöter, medan två ledamöter förordat att i lagens slutstadgande föreskrift
intoges att såvitt anginge det rituella judiska slaktsättet lagen skulle tilläm
pas först från den dag Konungen bestämde, anför föredraganden, att vad
sålunda inom lagrådet uttalats icke föranlett honom att frånträda sin här
utinnan tidigare intagna ståndpunkt; och hemställer föredraganden att försla
get, efter viss jämkning av redaktionell natur, måtte jämlikt § 87 regerings
formen genom proposition föreläggas riksdagen till antagande.
Med bifall till denna av statsrådets övriga ledamöter biträd
da hemställan förordnar Hans Kungl. Höghet Kronprinsen-
Regenten, att till riksdagen skall avlåtas proposition av den
lydelse, bilaga till detta protokoll utvisar.
Ur protokollet:
Tage Evers.