Prop. 1947:55

('angående anslag å till- lägg sstat II till riksstaten för budgetåret 1946/47 till vissa om- och nybyggnadsarbeten vid serafimerlasarettet m. m.',)

Kungl. Maj:ts -proposition nr 55.

1

Nr 55.

Kungl. Maj:ts proposition till riksdagen angående anslag å till-

lägg sstat II till riksstaten för budgetåret 1946/47 till vissa om- och nybyggnadsarbeten vid serafimerlasarettet m. m.; given Stockholms slott den 24 januari 1947.

Kungl. Maj:t vill härmed, under åberopande av bilagda utdrag av stats­ rådsprotokollet över ecklesiastikärenden för denna dag, föreslå riksdagen att bifalla de förslag, om vilkas avlåtande till riksdagen föredragande depar­ tementschefen hemställt.

GUSTAF.

Josef Weijne.

Utdrag av protokollet över ecklesiastikärenden, hållet inför

Hans Maj:t Konungen i statsrådet å Stockholms slott den 24 januari 1947.

Närvarande: Statsministern

Erlander , ministern för utrikes ärendena Undén , stats­

råden

Wigforss, Möller, Sköld, Quensel, Gjöres, Danielson, Vougt,

Myrdal, Zetterberg, Nilsson, Sträng, Ericsson, Mossberg, Weijne.

Efter gemensam beredning med chefen för finansdepartementet anmäler härefter chefen för ecklesiastikdepartementet, statsrådet Weijne fråga om anslag å tilläggsstat II till riksstaten för budgetåret 194G/47 till vissa om- och nybyggnadsarbeten vid serafimerlasarettet m. m. samt anför därvid följande.

1. Vissa om- och nybyggnadsarbeten vid serafimerlasarettet.

Med underdånig skrivelse den 2G februari 1 !)4G framlade direktionen för karolinska sjukhuset förslag om uppförande å serafimerlasarettets tomt av en nybyggnad för lasarettets patologiska avdelning samt för dess kemiska och bakteriologiska laboratorier. Enligt förslaget skulle byggnaden inne-

Bihang till riksdagens protokoll 19^7. 1 samt. Nr 55.

1

2

hålla, i bottenvåningen en patologisk avdelning jämte kapell, i våningen 1 trappa upp ett bakteriologiskt laboratorium och ett laboratorium för de vid lasarettet tjänstgörande medicine studerandena och i våningen 2 trap­ por upp ett kemiskt laboratorium. Under en del av bottenvåningen skulle anordnas en källarlokal, närmast avsedd för djurstall. De utrymmen i den medicinska klinikens byggnad, som nu disponeras av de kemiska och bak­ teriologiska laboratorierna, skulle i huvudsak användas för utökning av lasarettets fysiologiska laboratorium, som enligt direktionens uttalande vore i yttersta behov av utökade lokaler.

Kostnaderna för den föreslagna nybyggnaden uppskattades av byggnads­ styrelsen till 1 350 000 kronor. Härtill skulle komma kostnaderna för om­ byggnad av de kemiska och bakteriologiska laboratoriernas nuvarande loka­ ler, vilka kostnader av vederbörande arkitektkontor beräknats till 250 000 kronor. Totalkostnaderna skulle alltså belöpa sig till cirka 1 600 000 kronor.

Till stöd för sin framställning anförde direktionen bland annat följande. I skrivelse till Kungl. Maj:t den 31 augusti 1945 anmälde direktionen, att yrkesinspektionen framställt anmärkningar mot de lokaler, som dispo­ nerades för serafimerlasarettets kemiska och bakteriologiska laboratorier, och delvis utdömt desamma. Direktionen framhöll även, att lasarettets patologiska institution vore förlagd inom karolinska institutets fastighet vid Hantverkargatan i Stockholm, vilken fastighet skulle tillträdas av Stockholms stad den 1 juli 1948, varför vid denna tidpunkt nya lokaler borde finnas tillgängliga för lasarettets patologiska avdelning, om ej andra åtgärder kunde träffas för tillgodoseende av lasarettets behov av pato­ logiska undersökningar.

Direktionen förklarade sig, sedan utredning verkställts angående olika möjligheter att tillgodose ovannämnda lokalbehov, vilja för Kungl. Maj:t framlägga de förslag, vartill denna utredning kunde giva anledning.

Sedermera har direktionen i skrivelse till Stockholms stadskollegium den 6 oktober 1945 anhållit om meddelande, huruvida de för lasarettets pato­ logiska avdelning disponerade lokalerna inom karolinska institutets fastighet kunde även efter den 1 juli 1948 användas för nämnda ändamål. Stadskolle- giet har emellertid i skrivelse till direktionen den 15 november 1945 med­ delat, att detta icke kunde medgivas.

Vid sådant förhållande och då det får anses vara uteslutet, att ett sjukhus av serafimerlasarettets storlek och med de arbetsuppgifter, som ankomma på lasarettet i dess egenskap av undervisningssjukhus, kan drivas utan en patologisk avdelning, måste nya lokaler för en dylik avdelning vid lasa­ rettet anordnas före den 1 juli 1948.

För närvarande pågå underhandlingar mellan kommissionen för förhand­ lingar rörande karolinska sjukhusets utbyggande m. m. å ena, samt repre­ sentanter för Stockholms stad, å andra sidan, angående överflyttning till Sabbatsbergs sjukhus av de till serafimerlasarettet nu förlagda medicinska och kirurgiska undervisningsklinikerna. Även om dessa förhandlingar kunna leda till en överenskommelse härom, kommer en avsevärd tidrymd att för­ flyta innan överflyttning av nämnda undervisningskliniker efter en synner­ ligen omfattande ombyggnad av Sabbatsbergs sjukhus kan äga rum. Under denna tidrymd och intill dess nya lokaler för serafimerlasarettets neuro-

Kungl. Maj:ts proposition nr 55.

Kungl. Maj:ts 'proposition nr 55. ‘A

logiska och neurokirurgiska kliniker kunna anordnas annorstädes, kommer lasarettet fortfarande att drivas såsom undervisningssjukhus. Även om lasarettets verksamhet såsom undervisningssjukhus därefter upphör, är det med hänsyn till det stora behovet av sjukhusplatser i Stockholms stad och län sannolikt, att lasarettet, eventuellt efter överlåtelse till staden eller länet, fortfarande kommer att drivas såsom sjukhus, varvid detsamma icke kan vara i avsaknad av tillfredsställande lokaler för patologiska undersökningar och laboratorieundersökningar.

Direktionens framställning tillstyrktes av karolinska institutets lärar­ kollegium, som dock framhöll, att utrymmena för det kemiska laboratoriet tilltagits för små, samt av medicinalstyrelsen med reservation för tomtens lämplighet ur grundsynpunkt för en trevåningsbyggnad.

Övriga hörda myndigheter ställde sig däremot mer eller mindre tvek­ samma till förslaget med hänsyn till de stora kostnaderna för byggnadens uppförande och ovissheten om lasarettets framtida ställning.

Universitetskanslern, som framhöll, att en nödsituation uppkommit för lasarettet, ifrågasatte i första hand åtgärder av rent provisorisk karaktär samt, därest så icke läte sig göra, uppförande av en byggnad, avpassad efter sjukhusets behov.

Statskontoret, som jämväl ansåg, att utvägar måste sökas för att komma ur det tvångsläge, vari lasarettet råkat, föreslog uppförande av en mindre byggnad av provisorisk karaktär för den patologiska institutionen samt fri­ görande av erforderligt lokalutrymme inom sjukhuskomplexet för labora­ toriernas räkning.

Byggnadsstyrelsen ifrågasatte, om det med hänsyn till serafimerlasaret- tets ovissa framtid kunde anses ekonomiskt försvarligt att investera ytter­ ligare kapital på sjukhusets utbyggande till undervisningssjukhus.

Kommissionen för förhandlingar rörande karolinska sjukhusets utbyg­ gande samt allmänna barnbördshusets och serafimerlasarettets ställning

7n. m.

anförde med avseende å frågan, huruvida byggnadsprojektet med

hänsyn till serafimerlasarettets beräknade livslängd kunde anses ekonomiskt försvarligt, bland annat följande.

Såsom omnämnes i direktionens underdåniga skrivelse pågå för när­ varande förhandlingar mellan kommissionen samt stadens delegerade an­ gående överflyttning av de två till serafimerlasarettet nu förlagda medi­ cinska och kirurgiska undervisningsklinikerna till en av staden redan i princip beslutad ny klinikbyggnad vid Sabbatsbergs sjukhus. En av grund­ förutsättningarna för stadens medverkan till undervisningens överflyttande till Sabbatsbergs sjukhus har från stadens sida angivits vara, att staden får förvärva de stiftelsen serafimerlasarettet tillhöriga lasarettsfastigheter- na. Den planerade nya klinikbyggnaden vid Sabbatsbergs sjukhus beräknas stå färdigställd omkring år 1953, vid vilken tidpunkt staden alltså — därest nu pågående förhandlingar med staden leda till resultat — skulle tillträda lasarettsfastigheterna. Förutom ovannämnda två kliniker inrymmer sera­ fimerlasarettet en neurologisk klinik och en neurokirurgisk klinik, vilka

4

båda äro avsedda att överflyttas till karolinska sjukhuset. Kommissionen är ännu icke i stånd att överblicka, när denna förflyttning kan komma att äga rum, men den torde, enligt kommissionens uppfattning, lämpligast böra ske i samband med att de medicinska och kirurgiska klinikerna över flyttas till Sabbatsbergs sjukhus.

Efter eventuellt förvärvande av serafimerlasarettets fastigheter torde staden, enligt vad kommissionen försport, kunna beräknas komma att an­ vända lasarettet såsom sjukvårdsanstalt till omkring mitten av 1960-talet. Härav följer, att den ifrågasatta nybyggnaden vid serafimerlasarettet kom­ mer att få en livslängd av inemot 20 år.

Vid sådant förhållande synes från ekonomiska synpunkter hinder icke möta mot det planerade byggnadsföretaget.

I fråga om finansieringen av byggnadsföretaget vill kommissionen erinra därom att staden och Stockholms läns landsting deltagit i kostnaderna bland annat för uppförande av den neurokirurgiska kliniken vid serafimer­ lasarettet (se propositionen 1941: 109).

Frågan om stadens och länets deltagande i byggnadsföretagets finansie­ ring har icke berörts i direktionens skrivelse. Kommissionen förutsätter emellertid, att sådant deltagande skall, såsom tidigare skett i fråga om andra byggnadsföretag vid serafimerlasarettet, påkallas.

Sedan Kungl. Maj:t därefter genom beslut den 26 april 1946 anbefallt förhandlingskommissionen att dels verkställa en överarbetning av direk­ tionens förslag i syfte att begränsa kostnaderna, dels ock upptaga förhand­ lingar med staden och länet rörande bidrag till kostnaderna för byggnads­ företaget, har kommissionen med underdånig skrivelse den 17 december 1946 framlagt ett reviderat förslag, innebärande, såvitt angår den före­ slagna nybyggnaden, ett slopande av djurstallarna i källarvåningen och av kapellet i bottenvåningen samt av översta våningen ävensom en nedskär­ ning av övriga utrymmen inom nybyggnaden. Som följd härav skulie den­ samma endast inrymma den patologiska avdelningen och det kemiska labo­ ratoriet. Den sålunda nedskurna nybyggnaden har kostnadsberäknats till 550 000 kronor, vartill komma 100 000 kronor för en särskild byggnad för djurstallar. De lokaler, som inom den medicinska klinikens byggnad för närvarande disponeras av kemiska, bakteriologiska och fysiologiska labo­ ratorierna skulle omändras och uppdelas mellan de bakteriologiska och fysiologiska laboratorierna, eventuellt också medicinska kliniken, enligt av sjukhusdirektionen efter vederbörande läkares hörande meddelade bestäm­ melser. Dessa omändringsarbeten ha kostnadsberäknats till 50 000 kronor. Totalkostnaderna, inklusive ett belopp av 25 000 kronor för oförutsedda utgifter, skulle alltså uppgå till 725 000 kronor.

Vid förslaget ha fogats av arkitekten G. Birch-Lindgrens arkitektkontor — som jämväl biträtt vid uppgörandet av det ursprungliga förslaget — uppgjorda ritningar, betecknade 274 B: 4—8, 274 C: la och 2—3 samt 274 E: 5.

Kommissionen framhåller i sin skrivelse, att byggnadsförslaget under förbehåll om anordningens provisoriska natur tillstyrkts av samtliga be­

Kungl. Maj:ts 'proposition nr 55.

5

rörda institutionsföreståndare samt att kommissionen — som enligt vad

av dess skrivelse framgår även undersökt andra utvägar för lösande av

lokalfrågan än genom uppförande av en nybyggnad men funnit dessa icke

framkomliga — ansåge en nedskärning av kostnaderna utöver den som

skett,, d. v. s. från 1 600 000 kronor till 700 000 kronor eller, med medräk­

nande av beloppet för oförutsedda utgifter, 725 000 kronor, vara utesluten.

Beträffande fördelningen av kostnaderna för ifrågavarande nybyggnads-

och ombyggnadsföretag anmäler kommissionen, att vid sammanträde med

stadens och länets delegerade enighet vunnits därom att staden och länet

skulle deltaga i de verkliga kostnaderna med, staden 20,42 procent och länet

11,74 procent, motsvarande stadens, respektive länets andel i annuiteten

för budgetåret 1945/46 å det amorteringslån, som på sin tid upptagits för

finansieringen av den under åren 1928—1931 skedda ombyggnaden av

lasarettet.

Såsom i ärendet framhållits har serafimerlasarettet och därmed staten

kommit i en tvångssituation därigenom att Stockholms stad med tillträde

den 1 juli 1948 fått å sig överlåtna de av karolinska institutet sedan länge

disponerade fastigheterna vid Hantverkargatan, vari jämväl ingår lasa­

rettets patologiska avdelning. Enligt vad direktionen för karolinska sjuk­

huset meddelat och jag fått bekräftat, anser sig staden icke kunna upp­

skjuta tillträdesdagen. Vid sådant förhållande och då man med hänsyn till

vad kommissionen anfört torde ha anledning räkna med att lasarettet ännu

ett tjugutal år framåt kommer att användas i sjukvårdens tjänst, synes

det ofrånkomligt, att nya lokaler för den patologiska avdelningen anskaffas

och kunna tillträdas den 1 juli 1948. Med hänsyn till de av yrkesinspek­

tionen framställda anmärkningarna emot de lokaler, som för närvarande

inom den medicinska klinikens byggnad disponeras av de kemiska och

bakteriologiska laboratorierna, och vad från sjukhusdirektionens sida an­

förts rörande fysiologiska laboratoriets inom samma byggnad inrymda

lokaler, torde det icke heller kunna undvikas -att åt dem beredas bättre

och utökade lokaler.

De invändningar, som från skilda håll framställts emot direktionens

byggnadsförslag, måste numera efter kommissionens omarbetning av det­

samma ha i stort sett förfallit. Kommissionen har sålunda, uppenbarligen

genom att institutionsföreståndarna förmåtts att till ett minimum in­

skränka sina anspråk, lyckats finna en utväg, varigenom totalkostnaderna

för det ifrågasatta nybyggnads- och ombyggnadsföretaget kunnat nedpres­

sas från ursprungligen beräknade 1 600 000 kronor till 725 000 kronor.

Kommissionens förslag till utformning av ifrågavarande nybyggnads- och

ombyggnadsföretag måste med hänsyn till den avsevärda kostnadsbespa­

ringen, niira 900 000 kronor, hälsas med tillfredsställelse, och jag tillstyrker,

att detsamma kommer till utförande.

Kungl. Maj:ts 'proposition nr 55.

Departe­

mentschefen.

6

Stadens och länets delegerade ha, såsom av den lämnade redogörelsen framgått, förklarat, att staden och länet vore villiga att bidraga till kost­ naderna för nu ifrågavarande byggnadsföretag med 20,42 respektive 11,74 procent. För fördelningen av kostnaderna har därvid tillämpats samma beräkningsgrund som gällt vid uppförandet av den neurokirurgiska klini­ ken vid serafimerlasarettet (jämför propositionen 1941: 109, sid. 4), dock med den avvikelsen, att procentsatserna skola beräknas å de verkliga kost­ naderna och icke, såsom fallet varit i fråga om den neurokirurgiska klini­ ken, å de beräknade kostnaderna. Mot denna kostnadsfördelning har jag icke funnit anledning till erinran. Jag utgår från att stadens och länets bidrag, i likhet med vad fallet varit vid karolinska sjukhusets uppförande, skola ställas till förfogande i ungefärlig proportion till övriga parters bidrag.

Med utgångspunkt från den av kommissionen angivna totalkostnaden, 725 000 kronor och med tillämpning av nyss angivna grunder för kostnads­ fördelningen skulle stadens och länets andelar i kostnaderna komma att uPP»å till, för staden cirka 148 000 kronor och för länet omkring 85 000 kronor eller tillhopa 233 000 kronor. Statens andel i kostnaderna skulle följ­ aktligen bliva cirka 492 000 kronor. Anslag för ändamålet torde böra an­ visas å tilläggsstat II till riksstaten för innevarande budgetår och uppföras med i avrundat tal 500 000 kronor. Jag förutsätter härvid, att de medel, som jämlikt Kungl. Maj:ts beslut förut denna dag anvisats att utgå från åttonde huvudtitelns anslag till extra utgifter såsom ersättning till arkitek­ ten G. Birch-Lindgren för kommissionen lämnat biträde med uppgörande av ritningar m. m., skola återföras till sistnämnda anslag.

Under åberopande av vad jag sålunda anfört hemställer jag, att Kungl. Maj:t måtte föreslå riksdagen

att till Universitetssjukhus: Serafimerlasarettet: Vissa om- och nybyggnadsarbeten å tilläggsstat II till riksstaten för budgetåret 1946/47 under åttonde huvudtiteln anvisa ett reservationsanslag av..........................kronor 500 000.

2. Anordnande av undervisning i oftalmiatrik vid ögonavdelningen å Sabbatsbergs sjukhus m. m.

Den obligatoriska undervisningen i oftalmiatrik vid karolinska institutet omfattar 4 kurser årligen, envar om två månader, med högst 21 deltagare i varje kurs. I princip är undervisningen mellan professorn och en biträdande lärare i ämnet uppdelad sålunda, att den förre håller tre av kurserna, medan den senare håller den fjärde kursen. Undervisningen är sedan den 1 januari 1941, då ögonkliniken vid karolinska sjukhuset trädde i verk­ samhet, förlagd dit. Kliniken omfattar tre allmänna vårdavdelningar om vardera 24—25 platser eller tillhopa 73 allmänna vårdplatser. Härav ha

Kungl. Maj:ts 'proposition nr 55.

7

enligt 1931 års avtal rörande samarbete för karolinska sjukhusets upp­

förande och drift Stockholms stad kontraherat 30 och Stockholms län 10

platser, medan återstående 33 platser avsetts för patienter från riket i

övrigt.

Redan så tidigt som ett par månader efter klinikens tagande i bruk på­

talades av klinikföreståndaren, professorn J. W. Nordenson, att staden till

men för undervisningen endast beläde cirka hälften av sina kontraherade

vårdplatser å kliniken. Med anledning av flerfaldiga framställningar, som

därefter under årens lopp i denna fråga gjorts av professorn Nordenson och

karolinska institutets lärarkollegium, har den av Kungl. Maj:t tillsatta

kommissionen för förhandlingar rörande karolinska sjukhusets utbyggande

samt allmänna barnbördshusets och serafimerlasarettets ställning m. m.

vid upprepade tillfällen sökt i samförstånd med utsedda delegerade från

staden finna utvägar för ernående av ett bättre utnyttjande av stadens

kontraherade platser dock allt utan resultat. En av staden i detta syfte

vidtagen åtgärd att från och med den 1 juli 1942 nedskära ögonavdel-

ningen vid Sabbatsbergs sjukhus från 34 till 26 allmänna vårdplatser ledde

sålunda icke till någon märkbar ökning av stadens beläggning å ögonklini­

ken vid karolinska sjukhuset.

Hela denna fråga har emellertid kommit i ett än mera försämrat läge,

i det att staden av hänsyn till sjukvårdsbehovet för befolkningen inom de

södra stadsdelarna beslutat att vid det nyuppförda Södersjukhuset öppna

en ögonavdelning om 14 allmänna vårdplatser. Närmast detta beslut och

därmed risken för att tillkomsten av dessa platser skulle för framtiden

omöjliggöra en för undervisningen tillräcklig beläggning av stadens kontra­

herade platser å ögonkliniken vid karolinska sjukhuset har föranlett karo­

linska institutets lärarkollegium att i skrivelse den 20 december 1945 till

kommissionen hemställa, att kommissionen ville träda i förhandlingar med

staden för att söka utverka, att ögonavdelningen vid Sabbatsbergs sjukhus

finge ställas till förfogande för undervisningen i oftalmiatrik vid institutet.

T sin skrivelse framhåller lärarkollegiet, bland annat, att det nuvarande

platsantalet å ögonkliniken vid karolinska sjukhuset redan i och för sig vore

för litet för undervisningen.

Sedan kommissionen med anledning av denna framställning från lärar­

kollegiets sida trätt i förhandlingar med utsedda delegerade från staden,

har kommissionen i underdånig skrivelse den 28 april 1946 anmält, att pre­

liminärt avtal träffats därom,

att av de 30 platser, som staden kontraherat å ögonkliniken vid karo­

linska sjukhuset, 12 platser skulle överflyttas till den medicinska kliniken

därstädes,

samt att ögonavdelningen vid Sabbatsbergs sjukhus skulle tills vidare

upplåtas till karolinska institutet för undervisning på villkor, att staten dels

bekostade inredning av nödiga undervisningslokaler å nämnda avdelning

Kungl. Maj:ts 'proposition nr 55.

8

och anskaffade för den medicinska undervisningen därstädes nödvändig utrustning, dels svarade för de arvoden, som kunde komma att utgå till de vid avdelningen tjänstgörande läkarna för det arbete, de utförde i under­ visningens tjänst, dels och ersatte staden samtliga kostnader för avlöning och pensionering av för undervisningen erforderliga sköterskor å avdel­ ningen.

Avtalet, som avses skola träda i kraft den 1 juli 1947, skulle gälla tills vidare med ett års ömsesidig uppsägningstid.

1 sm underdåniga skrivelse anför kommissionen härom följande.

Av de 73 allmänna vårdplatserna å ögonkliniken vid karolinska sjukhuset (varav, som förut nämnts, staden disponerar 30, länet 10 och riket i övrigt 33) ha under åren 1944 och 1945 genomsnittligt belagts, av staden 16,17, av länet 17,51 och av landet i övrigt 14,98 platser eller sålunda tillhopa 48,66 platser.

Enligt vad stadens representanter inför kommissionen framhållit, anser sig staden av hänsyn till sjukvårdsbehovet för befolkningen inom de södra stadsdelarna under inga omständigheter kunna avstå från att i enlighet med en gång uppgjord plan för Södersjukhuset utbygga detsamma jämväl med en ögonavdelning. Under framhållande vidare av att staden hade ett stort behov av nya vårdplatser å den medicinska kliniken vid karolinska sjukhuset samt under hänvisning till den i 1931 års avtal rörande sam­ arbete för uppförande och drift av nämnda sjukhus intagna bestämmelsen, att staden skulle vara berättigad att, därest under byggnadstiden eller sedermera annan fördelning av de staden tillförsäkrade platserna önskades, erhålla jämkning i fördelningen, under förutsättning att hinder härför icke mötte från sjukhusets sida, hemställde stadens delegerade, att staden måtte få till den medicinska kliniken överflytta det antal vårdplatser å ögonkli­ niken, som visat sig för staden obehövliga.

För kommissionen har det stått klart, att tillkomsten av 14 nya vård­ platser för ögonsjukdomar i Stockholm kommer att medföra den konse­ kvensen, att staden icke kan för överskådlig tid framåt beräknas öka sin nuvarande beläggning av vårdplatserna å ögonkliniken vid karolinska sjuk huset. Då inrättandet av en ögonavdelning vid Södersjukhuset synes ofrån­ komlig, torde annan utväg ej stå till buds än att minska antalet platser vid ögonkliniken vid karolinska sjukhuset till vad som visat sig ungefär­ ligen motsvara nuvarande sjukvårdsbehov, alltså till två vårdavdelningar omfattande sammanlagt 48 vårdplatser, och tillmötesgå stadens begäran att få överflytta stadens obehövliga platser därstädes till den medicinska kliniken.

Enär med en sådan nedskärning av platsantalet å ögonkliniken vid karolinska sjukhuset patientmaterialet, enligt de sakkunnigas samstämmiga mening, blir alltför ringa för att kunna tillgodose läkarutbildningens krav, synes det kommissionen innebära en god lösning av frågan, att ögonavdel- ningen vid Sabbatsbergs sjukhus tages i anspråk för undervisningen. Kom­ missionen har därvid även beaktat, att det ur sjuk vårdssynpunkt och med tanke på det en gång å karolinska sjukhuset nedlagda kapitalet knappast kan anses försvarligt att låta en hel vårdavdelning å detta sjukhus prak­ tiskt taget stå tom samt att genom inordnande av ögonavdelningen vid

Kungl. Maj:ts proposition nr 55.

9

Sabbatsbergs sjukhus bland undervisningsklinikerna utökade möjligheter

för undervisning i oftalmiatrik för framtiden kan beredas institutet.

Stadens delegerade ha förklarat, att staden som kompensation för den

önskade nedskärningen av sina vårdplatser å ögonkliniken vid karolinska

sjukhuset vore villig att tills vidare upplåta ögona vdelningen vid Sabbats­

bergs sjukhus för undervisning under villkor att staten påtoge sig samtliga

härmed förenade kostnader. Dessa kostnader utgöra dels engångskostnader,

nämligen för ombyggnad, utrustning och möbler, sammanlagt omkring

35 000 kronor, och dels årskostnader i form av arvoden till överläkare,

underläkare och biträdande lärare för undervisning samt lön till sköterskor

ävensom materielanslag, sammanlagt omkring 24 000 kronor, oberäknat

pensionskostnader för sköterskepersonal. Enligt kommissionens mening är

det skäligt, att staten påtager sig dessa kostnader, som äro betingade av

undervisningens behov. Å andra sidan ha stadens delegerade — med hän­

syn till de särskilda förhållandena i förevarande fall — avstått från att

påfordra statens deltagande i övriga driftkostnader för ögonavdelningen.

Enligt mellan kommissionen och stadens delegerade villkorligt träffat

avtal, skall undervisningen överflyttas till Sabbatsbergs sjukhus från och

med den 1 juli 1947, samtidigt varmed stadens överflödiga platser å ögon­

kliniken, 12 till antalet, överflyttas till den medicinska kliniken därstädes.

För att icke äventyra undervisningen i oftalmiatrik för tiden intill dess

ögonavdelningen å Sabbatsbergs sjukhus ställes till förfogande, ha stadens

delegerade utfäst sig, att ögonavdelningen vid Södersjukhuset icke skall

träda i verksamhet förrän tidigast från nämnda dag. Vidare ha stadens

delegerade förklarat, att staden av hänsyn till undervisningens behov av

tillräckligt patientmaterial vore villig att taga under övervägande att åt­

minstone till en början något nedskära ögonavdelningen vid Södersjukhuset

samt att staden i fortsättningen kommer att låta sig angeläget vara att i

första hand söka belägga sina platser å ögonkliniken vid karolinska sjuk­

huset.

Avtalet skall formellt gälla tills vidare med ett års ömsesidig uppsägning,

men parterna äro ense om att nu avtalade anordning skall äga bestånd

till dess överenskommelse kan komma att träffas om upplåtande av ytter­

ligare vårdavdelningar å Sabbatsbergs sjukhus för undervisningen vid karo­

linska institutet, varom förhandlingar pågå. Om dessa förhandlingar leda

till resultat, torde i detta sammanhang villkoren för ögonavdelningens upp­

låtande böra tagas under omprövning för vinnande av likformighet beträf­

fande samtliga kliniker.

Kommissionen anmäler vidare i sin underdåniga skrivelse, att efter för­

handlingar med utsedda delegerade från Stockholms län preliminärt avtal

träffats därom,

att utöver de 10 allmänna vårdplatser, som länet kontraherat å ögon

kliniken vid karolinska sjukhuset, länet av staten skulle övertaga ytter­

ligare 5 platser å kliniken,

att länet för nämnda 5 platser skulle vid platsernas övertagande till sta­

ten erlägga ett belopp av 20 000 kronor per vårdplats, som skulle anses

täcka byggnadskostnader, tomtavgift och utrustningskostnader efter skälig

avskrivning, eller sålunda sammanlagt 100 000 kronor,

Kungl. Maj:ts proposition nr 55.

10

samt att beträffande nämnda 5 platser skulle i övrigt i tillämpliga delar gälla enahanda bestämmelser som i fråga om de av länet ursprungligen kontraherade.

Jämväl detta avtal avses skola träda i kraft den 1 juli 1947. Som motivering för avtalet anför kommissionen: Kommissionen, som uppmärksammat, att länet har en avsevärd överbe­ läggning av sina platser å ögonkliniken, har med anledning härav trätt i förhandlingar med länets delegerade för förhandlingar med kommissionen.

Av det föregående framgår, att länet, som kontraherat 10 platser å kli­ niken, under åren 1944 och 1945 genomsnittligt belagt 17,51 platser.

Under hänsynstagande till att länet har rätt att belägga ett i förhållande till dess folkmängd avvägt antal riksplatser, ha kommissionen och länets delegerade enats om att länet skall av riksplatsema d. v. s. av staten över­ taga 5 platser, så att länets totala platsantal å kliniken kommer att uppgå till 15.

Härjämte har enighet vunnits om att länet för dessa nytillkomna platser icke skall behöva betala mer än de ursprungliga anläggnings- och utrust- ningskostnaderna efter en skälig avskrivning på den grund att kliniken redan varit i bruk i åtskilliga år. Sagda kostnader uppgingo per vårdplats till 21 100 kronor. Med hänsyn härtill har ersättningen för varje vårdplats bestämts till 20 000 kronor eller för samtliga 5 platser till 100 000 kronor.

Beträffande dispositionen av vårdplatserna å den nedskurna ögonkliniken och av de därigenom ledigblivna platserna å densamma anför kommissionen slutligen:

Enligt de sålunda träffade överenskommelserna ha staden och länet å kliniken kontraherat, staden 18 platser och länet 15 platser eller tillhopa 33 platser. Återstående 15 platser, vilket antal, såsom framgår av det före­ gående, ungefärligen motsvarar den faktiska beläggningen med riksplatser under senare år, avses för riket i övrigt. Då 5 av de 33 hittillsvarande riks- platserna skulle övergå till att vara länsplatser, återstå av riksplatsema 13, som böra överflyttas till annan klinik. Härvid synes lämpligen öronkliniken böra ifrågakomma. Denna klinik har nämligen ett alltmera växande behov av vårdplatser för patienter från hela riket.

Kommissionen har i ärendet samrått med vederbörande ämnesrepresen­ tanter vid karolinska institutet, vilka samtliga förklarat sig biträda här framställda förslag.

Vid kommissionens skrivelse ha fogats två avtalsförslag av förut angivna innehåll.

Yttranden.

Stockholms stadsfullmäktigeoch Stockholms läns landsting ha för sin del godkänt förslaget till avtal med staden, respektive med länet.

Karolinska institutets lärarkollegium tillstyrker avtalsförslagen samt uppskattar engångskostnaderna för anordnande av undervisning vid Sab- betsbergs sjukhus till 39 820 kronor samt — med utgångspunkt från samma antal kurser å nämnda avdelning som hittills vid karolinska sjukhusets ögonklinik — de årliga kostnaderna till 22 000 kronor.

Kungl. Maj:ts proposition nr 55.

11

Enligt lärarkollegiets uppskattning belöpa av engångskostnaderna 8 300 kronor å de omändringsarbeten, som enligt beräkning av stadens sjukhus- direktion vore erforderliga för ögonavdelningens användande för undervis- ningsändamål, 2 000 kronor å anskaffande av möbler för undersökningsrum och slutligen 29 520 kronor å inköp av instrument m. m. enligt ett av av­ delningens föreståndare, professorn K. G. Ploman uppgjort förslag. De årliga kostnaderna beräknas till 12 000 kronor i arvoden till två biträdande lärare vid undervisningen, 4 000 kronor i arvoden till två vid avdelningen tjänstgörande underläkare för biträde vid kurserna, 4 000 kronor i ersätt­ ning till en för undervisningen erforderlig sköterska och slutligen 2 000 kronor i materielanslag.

Emot lärarkollegiets beslut reserverade sig ämnesrepresentanten inom lärarkollegiet med instämmande av 4 andra ledamöter.

Reservationen går i huvudsak ut på att öppnandet av en ögonavdelning å Södersjukhuset komme att betyda, att staden ej kunde belägga mer än ett tiotal av dess återstående 18 platser å karolinska sjukhusets ögonklinik samt att undervisningen därstädes fördenskull komme att äventyras, därest ej staden bleve förpliktad att belägga dessa platser. I första hand yrkas därför, att kommissionen skulle få i uppdrag att inleda förhandlingar med staden om en enhetlig tolkning av 1931 års avtal i syfte att få klarlagt, om staden icke bara hade rätt utan även skyldighet att belägga sina kontra- herade platser å detta sjukhus. Alternativt föreslås anordnande av sommar- tjänstgöringar vid oftalmiatriska klinikerna i Uppsala och Lund eller ord­ nande av undervisning å Södersjukhusets ögonavdelning.

Universitetskanslern tillstyrker avtalsförslagen samt betonar ärendets brådskande natur med hänsyn till att ögonavdelningen vid Sabbatsbergs sjukhus vore föreslagen att upplåtas för undervisning redan från och med den 1 juli 1947.

Direktionen för karolinska sjukhuset, som infordrat yttrande från pro­ fessorn Nordenson, anför med anledning av dennes avstyrkande av avtals- förslaget med staden, att direktionen visserligen skulle anse det vara önskvärt — särskilt ur den medicinska undervisningens synpunkt — att garanti för full beläggning av stadens platser på ögonkliniken kunde vinnas, men att, då någon utsikt för en bindande utfästelse i detta avseende från stadens sida icke syntes föreligga, direktionen ansåge den omständigheten, att någon dylik utfästelse icke upptagits i det med staden upprättade avtalsförslaget, ej i och för sig böra utgöra hinder för dess godkännande.

Under hänvisning till ett uttalande av professorn Nordenson i hans sist- berörda yttrande, att endast en mindre del av den tredje avdelningen vid ögonkliniken kunde undvaras, enär till densamma vore förlagda såväl kli­ nikens barnsal som en del av dess laboratorier, anhåller direktionen tillika att framdeles efter närmare utredning få inkomma med förslag beträffande användningen av de vårdplatser å den tredje vårdavdelningen, som ögon­ kliniken kunde undvara.

Sjukhusintendenten G. Heimer har till direktionens protokoll anmält av­ vikande mening.

Kungl. Maj:ts 'proposition nr 55.

12

Departe­ mentschefen.

Statskontoret, som icke funnit anledning till erinran mot förslaget till avtal med Stockholms lans landsting, förklarar sig anse den föreliggande uppgörelsen med Stockholms stad ekonomiskt oförmånlig för statsverket samt anför i detta hänseende:

Statskontoret är ense med kommissionen, att det ur undervisningens synpunkt är ofrånkomligt att med Söderklinikens öppnande åtgärder vid tagas i sjdte att tillförsäkra institutet tillräckligt patientmaterial. Den nu inträdda situationen synes helt vara föranledd av att staden frångått sina tidigare sjukvårdsplaner och ansett det tjänligare att utsprida det behövliga antalet vårdplatser å skilda kliniker, belägna inom olika stadsdelar. I och för sig är måhända en dylik uppdelning ändamålsenlig. Statskontoret måste emellertid rikta en bestämd gensaga mot de konsekvenser detta medför för statsverket, nämligen splittringen av undervisningen i denna specialitet på två undervisningskliniker.

Ett genomförande av kommissionens förslag skulle medföra, att 25 vård­ platser kunde disponeras för andra kliniker inom karolinska sjukhuset. Enligt kommissionen skulle av dessa staden disponera 12 å medicinska kliniken medan 13 som riksplatser skulle överföras till öronkliniken. Någon utredning har emellertid icke förebragts av kommissionen, att utbyggna­ den av dessa kliniker är påkallad ur undervisningssynpunkt. Täckes näm­ ligen undervisningsbehovet av det nuvarande platsantalet å klinikerna i fråga, måste det vara ett mycket underordnat intresse för staten att utöka vårdplatsantalet. Då ligger det betydligt närmare till hands, att staden — om den har behov av ökat antal medicinska vårdplatser — ut­ nyttjar de nuvarande ögonklinikplatserna å Sabbatsberg för detta ändamål och sammanför verksamheten till karolinska sjukhuset och Södersjukhuset. Härtill kommer, att de ekonomiska konsekvenserna beträffande omfördel­ ningen i vad de avse personalkostnader och övriga driftutgifter för karo­ linska sjukhuset icke blivit klarlagda.

Den av kommissionen lämnade redogörelsen för beläggningen av de 73 allmänna vårdplatserna å karolinska sjukhusets ögonklinik — av vilka Stockholms stad enligt 1931 års avtal kontraherat 30 och Stockholms län 10, medan återstående platser avsetts för riket i övrigt — visar, att cirka 25 platser, motsvarande en av klinikens tre vårdavdelningar, praktiskt taget stå outnyttjade. Underbeläggningen, som för stadens del uppgår till cirka 14 och för riksplatserna till omkring 18 platser, uppväges i någon ringa mån av att länet överbelägger 7 till 8 platser. Några utsikter för ett bättre utnyttjande av stadens platser å kliniken — någon ökning av be läggningen från länet och riket i övrigt har icke ens ifrågasatts — synas heller knappast föreligga. Av hänsyn till sjukvårdsbehovet för befolkningen inom de södra stadsdelarna anser sig sålunda staden, enligt vad kommis­ sionen meddelar, under inga omständigheter kunna avstå från att utbygga Södersjukhuset med en vårdavdelning om 14 allmänna vårdplatser. Här­ jämte har jag under hand från stadens sida inhämtat, att någon nämnvärd nedskärning av ögonavdelningen vid Sabbatsbergs sjukhus, utöver vad som redan skett år 1942, är otänkbar dels på grund av föreliggande planer

Kungl. Maj:ts proposition nr 55.

13

att utbygga Sabbatsbergs sjukhus till ett stort modernt sjukhus, vartill en ögonavdelning enligt stadens sjukvårdsplaner jämväl i fortsättningen bör vara ansluten, dels ock samt kanske främst med hänsyn därtill att ögona vdelningen vid nämnda sjukhus vunnit en sådan hävd bland stadens vårdsökande, att staden anser sig skyldig att bibehålla avdelningen i någor­ lunda obeskuret skick.

Av vad jag nyss anfört synes mig endast kunna dragas den slutsatsen, att ögonkliniken å karolinska sjukhuset, därest den icke beskäres, kommer att under en överskådlig framtid stå till omkring en tredjedel outnyttjad. EU dylikt förhållande torde knappast kunna betecknas som försvarligt med hänsyn till bristen på sjukvårdsplatser inom andra discipliner och med tanke på det en gång å kliniken nedlagda kapitalet. Jag anser mig därför böra tillstyrka kommissionens förslag, att 12 av de av staden kontra- herade vårdplatserna å ögonkliniken å karolinska sjukhuset överflyttas till medicinska kliniken därstädes. Den senare kliniken bör därvid ökas med 12 platser genom ianspråktagande av samma antal platser å ögonklinikens tredje vårdavdelning. Vid bifall till kommissionens förslag om anordnande av undervisning i oftalmiatrik jämväl vid ögonavdelningen å Sabbatsbergs sjukhus, till vilket förslag jag i fortsättningen återkommer, torde det an­ komma på Kungl. Maj:t att meddela beslut om sagda 12 platsers över­ förande från ögonkliniken till medicinska kliniken.

Att i detta särfall — som saknar motsvarighet beträffande övriga kli­ niker och där såväl staden som staten missräknat sig ifråga om tillgången på patientmaterial från staden respektive riket i övrigt — kräva, att staden uttryckligen förbinder sig att belägga sina- återstående platser å ögonklini­ ken, anser jag mig icke böra ifrågasätta i förlitande på att staden i fort­ sättningen kommer att låta sig angeläget vara att i första hand söka belägga sina platser å karolinska sjukhusets ögonklinik.

Av de 33 riksplatserna å ögonkliniken skulle, enligt det med länet träf­ fade avtalsförslaget, länet av staten övertaga 5 platser för ett pris av 100 000 kronor. Jag anser mig böra förorda detta förslag, mot vilket ingen erinran framställts av de i ärendet hörda myndigheterna.

Av de återstående 28 riksplatserna föreslår kommissionen 15 bibehållna vid ögonkliniken. Densamma skulle därför i fortsättningen omfatta 18 stadsplatser, 15 länsplatser och 15 riksplatser eller sålunda tillhopa 48 plat­ ser, fördelade på två vårdavdelningar. Till frågan om dispositionen av de 13 riksplatser, som sålunda återstå å klinikens tredje vårdavdelning, är jag nu icke beredd att taga ståndpunkt. Då spörsmålet härom endast synes avse en omfördelning av riksplatserna inom sjukhuset, torde det ankomma på Kungl. Maj:t att efter förslag av sjukhusets direktion meddela beslut härutinnan. Redan nu torde dock med anledning av ett i det föregående återgivet uttalande från statskontorets sida böra nämnas, att föreståndarna för den medicinska kliniken och öronkliniken — vilken senare klinik av

Kungl. Maj:ts proposition nr 55.

14

kommissionen ifrågasatts till erhållande av dessa platser — på förfrågan förklarat, att nämnda kliniker ha ett stort behov av ytterligare riksplatser ur såväl sjukvårds- som undervisningssynpunkt.

Underbeläggningen å ögonkliniken, som aktualiserat dess nedskärning till vad som motsvarar det aktuella sjukvårdsbehovet, medför ytterligare den för staten allvarliga konsekvensen, att patientmaterialet enligt de sak­ kunnigas samstämmiga mening blir alltför ringa för att kunna tillgodose läkarutbildningens krav. Hur beklagligt det än må vara, att statsmakterna så snart efter ögonklinikens tillkomst nödgas på nytt vidtaga åtgärder för tillgodoseende av undervisningen i oftalmiatrik, torde i detta fall ett sådant tvångsläge ha uppkommit, att ett omedelbart ingripande till stöd för den­ samma blir ofrånkomligt. Kommissionens förslag om ianspråktagande av ögona vdelningen vid Sabbatsbergs sjukhus i undervisningens tjänst synes mig innebära en godtagbar lösning av denna komplicerade fråga. Då an­ ledning till erinran mot de uppställda ekonomiska villkoren för förslagets genomförande icke synes föreligga, anser jag mig böra förorda nu ifråga­ varande förslag.

Lärarkollegiets beräkning av engångsutgifterna för undervisnings an­ ordnande vid Sabbatsbergs sjukhus föranleder ingen erinran från min sida. I runt tal skulle alltså härför krävas ett belopp av 40 000 kronor. För ända­ målet torde ett reservationsanslag å detta belopp böra uppföras å tilläggs- stat II till riksstaten för innevarande budgetår.

Till frågan om den närmare utformningen och omfattningen av den undervisning i oftalmiatrik, som enligt vad jag förordat skall förläggas till ögonavdelningen vid Sabbatsbergs sjukhus, ävensom till spörsmålet om anslag för budgetåret 1947/48 till arvoden åt läkare för undervisningens meddelande in. m. bör ställning lämpligen tagas i annat sammanhang, och jag har för avsikt att framdeles återkomma härtill.

Under åberopande av vad sålunda anförts hemställer jag, att Kungl. Maj:t måtte föreslå riksdagen att

dels medgiva, att Stockholms läns landsting må av riks- platserna å ögonkliniken vid karolinska sjukhuset övertaga 5 vårdplatser mot erläggande till staten vid platsernas övertagande av ett belopp av 100 000 kronor;

dels godkänna av mig i det föregående förordade grunder för anordnande av undervisning i oftalmiatrik vid ögonav­ delningen å Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm;

dels ocktill Karolinska mediko-kirurgiska institutet: Vissa engångskostnader för anordnande av undervisning i oftalmiatrik vid Sabbatsbergs sjukhus å tilläggsstat II till riksstaten för budgetåret 1946/47 anvisa ett reservations­ anslag av......................................................... kronor 40 000.

Kungl. Maj.ts proposition nr 55.

15

3. Reservationsanslag till Karolinska mediko-kirurgiska institutet:

Anskaffande av vissa mätinstrument m. m.

Efter förslag av Kungl. Maj:t i proposition 1946:311 har riksdagen för innevarande budgetår anvisat ett reservationsanslag av 20 000 kronor till Karolinska mediko-kirurgiska institutet: Bidrag till akustisk-fysiologisk forskning. Avsikten med anslaget har, såsom framgår av nämnda propo­ sition, sid. 377 ff., varit att bereda den ungerske fysikern professor George von Békésy tillfälle att vid karolinska institutet under ett år bedriva forsk­ ningsverksamhet inom akustiken och den akustiska sinnefysiologien.

Kanslern för rikets universitet har nu i anledning av framställning i ämnet av lärarkollegiet hemställt, att ett anslag av 18 700 kronor måtte anvisas till anskaffande av viss närmare angiven utrustning, huvudsakligen mätinstrument, som erfordrades för de av professor von Békésy bedrivna undersökningarna. Lärarkollegiets ifrågavarande framställning har föran­ letts av en skrivelse från föreståndaren för institutets öronklinik, professorn Torsten Skoog. Denne framhåller, att professor von Békésy vore sysselsatt framför allt med akustiskt-fysiologiska undersökningar över strömningsför- hållanden inom innerörat, särskilt med hänsyn till otoscleroser. För dessa undersökningar, vilka vore av mycket speciell natur, erfordrades vissa mät­ instrument, som icke funnes att tillgå inom landet men som kunde erhållas från utlandet.

Ifrågavarande mätinstrument m. m. synas vara nödvändiga för de av professor von Békésy bedrivna undersökningarna och torde, enligt vad jag inhämtat, jämväl efter dessas avslutande komma till användning i forsk­ ningens tjänst. Jag anser mig därför böra tillstyrka, att medel anvisas för ifrågavarande ändamål med begärt belopp, 18 700 kronor. Anslag för ända­ målet torde böra uppföras å tilläggsstat II till riksstaten för innevarande budgetår. Jag hemställer alltså, att Kungl. Maj:t måtte föreslå riksdagen

att till Karolinska mediko-kirurgiska institutet: Anskaf­ fande av vissa mätinstrument m. m. å tilläggstat II till riks­ staten för budgetåret 1946/47 under åttonde huvudtiteln anvisa ett reservationsanslag av..................kronor 18 700.

Vad föredragande departementschefen sålunda, med in­ stämmande av statsrådets övriga ledamöter, hemställt be hagar Hans Maj:t Konungen bifalla.

Kungl. Maj:ts ■proposition nr 55.

Departe­ mentschefen.

Ur protokollet:

Torsten Svensson.