Prop. 1964:111
('angående organisation av förvaltningarna vid marinkommando Syd',)
Kungl. Maj.ts proposition nr ili år 1964
1
Nr 111
Kungl. Maj:ts proposition till riksdagen angående organisation
av förvaltningarna vid marinkommando Syd; given
Stockholms slott den 20 mars 1964.
Kungl. Maj :t vill härmed, under åberopande av bilagda utdrag av stats rådsprotokollet över försvarsärenden för denna dag, föreslå riksdagen att bifalla de förslag, om vilkas avlåtande till riksdagen föredragande departe mentschefen hemställt.
GUSTAF ADOLF
Sven Andersson
Propositionens huvudsakliga innehåll
I anslutning till 1960 års riksdagsbeslut angående omorganisation av ör logsvarven framlägges i förevarande proposition förslag till organisation och personaluppsättning in. in. för förvaltningarna vid marinkommando Syd. Förslaget är utformat med tanke på att en örlogsbas —- Sydkustens örlogsbas — skall vara organiserad i Karlskrona omkring den 1 oktober 1966, då den föreslagna nya organisationen av totalförsvarets regionala led ning beräknas träda i tillämpning. Förvaltningsenheterna vid marinkom- mandot/örlogsbasen föreslås skola vara en teknisk förvaltning, motsvaran de de nuvarande vapen- och skeppstekniska förvaltningarna, samt en inten dentur-, en sjukvårds- och en byggnadsförvaltning ävensom ekonomikon tor, ekipagesektion, kassa och — övergångsvis — två förrådssektioner. För valtningsenheterna skall lyda direkt under marinkommandochefen/örlogs- baschefen som förvaltningsmyndighet. Förslaget medför i personellt hän seende en avsevärd personalminskning, som vid fullt genomförd organisa tion beräknas medföra en årlig kostnadsbesparing av närmare 3 000 000 kr.
Den nya organisationen föreslås i princip skola träda i tillämpning med början den 1 juli 1964, men eftersom detta inte kan ske i full utsträckning förrän erforderliga byggnadsåtgärder slutförts, beräknas en omställnings- period av 2—3 år bli nödvändig. 1—Bihang till riksdagens protokoll 1964. 1 sand. Nr 111
2
Kungl. Maj.ts proposition nr 111 år 1964
Utdrag av protokollet över försvarsärenden, hållet inför Hans
Maj:t Konungen i statsrådet å Stockholms slott den 20 mars 1964.
Närvarande:
Ministern för utrikes ärendena
N
ilsson, statsråden
S
träng
, A
ndersson
,
L
ange
, L
indholm
, K
ling
, S
koglund
, E
denman
, J
ohansson
, H
ermansson
,
H
olmqvist
, A
spling
, P
alme
.
Efter gemensam beredning med cheferna för finans- och civildeparte menten anmäler chefen för försvarsdepartementet, statsrådet Andersson, fråga om organisation av förvaltningarna vid marinkommando Syd och an för därvid följande.
I årets statsverksproposition (bil. 6, s. 93) har Kungl. Maj :t på min hem ställan föreslagit riksdagen att besluta, att de personalförteckningar som riksdagen fastställer innan riksdagen meddelat beslut med anledning av förslag rörande ändrad organisation vid marinkommando Syd, vilket fram- lägges i särskild ordning, skall gälla endast i den mån annat icke följer av vad riksdagen beslutar i samband med behandlingen av nämnda förslag. Sedan ärendet numera färdigberetts får jag ånyo anmäla detsamma.
Inledning
Riksdagen har år 1960 (prop. 184, SU 206; rskr 402) beslutat, bland annat, att marinverkstäderna i Karlskrona skulle organiseras som ett stat ligt aktiebolag i huvudsaklig överensstämmelse med vad departementsche fen och statsutskottet anfört. Riksdagen bemyndigade samtidigt Kungl. Maj :t att vidtaga erforderliga åtgärder för det nya bolagets bildande m. m. samt att besluta om utformningen av ledningsorganen vid marinkommando Syd i överensstämmelse med vad som anförts av departementschefen och statsutskottet.
Sedan marinchefen, efter samråd med marinförvaltningen, fortifikations- förvaltningen och statens organisationsnämnd, ingivit infordrat förslag i ämnet har Kungl. Maj:t genom beslut den 16 juni 1961 meddelat bestäm melser rörande provisorisk organisation av förvaltningarna vid marinkom mando Syd, m. m., vilka bestämmelser för närvarande gäller.
I samma beslut uppdrogs åt statskontoret att, med beaktande av vad i förenämnda proposition anförts av föredragande departementschefen, så snart ske kunde verkställa organisationsundersökningar som grundval för
3
ett förslag till slutlig organisation av förvaltningsverksamheten vid marin
kommando Syd. Det skulle ankomma på chefen för marinen att därefter
inge förslag i ämnet till Kungl. Maj :t.
Med anledning av 1960 års försvarsledningsutrednings pågående arbete
uppdrog Kungl. Maj :t genom beslut den 15 februari 1963 åt statskontoret
att -—- såvitt här är i fråga — även undersöka sådana funktioner vid marin-
kommandostaben, som kunde bedömas lämpligen böra samordnas med
eller påverkas av motsvarande funktioner vid marinkommandots förvalt
ningsorgan och att vid fullgörandet av sitt uppdrag samråda med försvars-
ledningsutredningen.
Efter organisationsundersökningar, som inletts i augusti 1961, bär stats
kontoret avgivit rapport den 30 oktober 1963.
Med yttrande den 13 februari 1964 har överbefälhavaren överlämnat ett
av chefen för marinen, på grundval av statskontorets förenämnda under
sökningar, utarbetat förslag till organisation av förvaltningarna vid marin
kommando Syd. Till förslaget har fogats yttranden från försvarets inten
denturverk, marinförvaltningen, chefen för marinkommando Syd, statskon
toret, Karlskronavarvet AB samt vederbörliga personalorganisationer.
Kungl. Maj.ts proposition nr 111 år 1964
Nuvarande organisation
I samband med att marinverkstäderna i Karlskrona organiserats som
statligt aktiebolag (Karlskronavarvet Aktiebolag) från och med den 1 juli
1961 har Karlskrona örlogsvarv utgått ur marinens organisation. De arbets
uppgifter, som före nämnda dag ankommit på örlogsvarvet och icke över
förts till Karlskronavarvet Aktiebolag, fullgöres under ledning av chefen
för marinkommando Syd inom honom underlydande stabs- och förvalt
ningsorgan.
Vid marinkommandot är fr. o. m. den 1 juli 1961 provisoriskt organise
rade följande förvaltningsorgan, nämligen en vapenförvaltning, en skepps-
teknisk förvaltning, en intendenturförvaltning, en byggnadsförvaltning, en
sjukvårdsförvaltning samt ett ekonomikontor med expedition. Förvaltning
arna indelas i sektioner m. m. Cheferna för förvaltningarna är såväl förvalt-
ningsgrenschefer som förvaltningsmyndigheter.
I vapenförvaltningen ingår de servicegrupper för tillsyn av vapenmateriel,
som fanns inrättade vid det förutvarande örlogsvarvets vapenavdelning. Vid
vapenavdelningen inrättade verkstäder — en optisk verkstad, en nautisk
instrumentverkstad och en eldledningsverkstad — ingår däremot inte i
förvaltningsorganen. — Den tidigare vid örlogsvarvet organiserade kassan
har nedlagts. Förvaltningsorganen är i kassahänseende hänvisade till ma
rinens försökskassa i Karlskrona.
För att biträda marinkommandochcfen med att genomföra den proviso
riska organisationen av förvaltningsverksamheten vid marinkommandot
4
och med samordningen av förvaltningsorganens verksamhet såväl inbördes som i förhållande till marinkommandostaben och Karlskronavarvet Aktie bolag har Kungl. Maj :t medgivit att en regementsofficer ur marinen jämte erforderlig personal ur staben och förvaltningsorganen tills vidare må stå till marinkommandochefens förfogande.
Modellkammaren i Karlskrona — numera benämnd marinmuseet och modellkammaren i Karlskrona — är underställd marinkommandochefen. Administrativa ärenden rörande modellkammaren handlägges tills vidare på den skeppstekniska förvaltningen.
I Karlskrona driver marinen vissa livsmedelsindustrier, näm ligen ett bageri — kronobageriet —• och en charkuterifabrik — kronochar- kuteriet. Bageriet och charkuteriet ingår i intendenturförvaltningens för- plägnadssektion. De är i princip självförsörjande. Personalen avlönas från särskilda diversemedelstitlar. För dessa livsmedelsindustrier har Kungl. Maj :t meddelat redovisningsbestämmelser den 18 februari 1955. Till förpläg- nadssektionen hör även en p r o v i a n t b o d. För proviantboden har vissa bestämmelser meddelats av Kungl. Maj :t, senast genom beslut den 25 no vember 1960. Bestämmelserna är utformade i anslutning till de principer för försäljning av proviantartiklar till enskilda, som framgår av Kungl. Maj :ts beslut den 30 juni 1959 och innebär i huvudsak att sådan försälj ning må förekomma endast därest lokala förläggningsförhållanden gör det motiverat eller därest så erfordras för att trygga omsättningen vid förråd, som upplagts av beredskapsskäl. Tillstånd till försäljning lämnas av för svarets civilförvaltning efter samråd med vederbörande försvarsgrensför- valtning.
Nuvarande organisation i stort av stabs- och förvaltningsorganen och per sonaluppsättningen vid dessa framgår av tablåer, som torde få fogas till statsrådsprotokollet såsom bilagor (Bilagn 1—2).
Kungl. Maj:ts proposition nr 111 år 196b
Statskontorets förslag
Eftersom statskontoret inte tidigare gjort organisationsundersökningar rörande flottans vapen- och skeppstekniska tjänst har undersökningarna till stor del haft karaktär av grundundersökning. Vid fredsorganisationens utformning har hänsyn tagits till avsedd krigsorganisation. Vidare har hu vudvikten vid undersökningarna lagts vid organisationen i stort, planerings- och samordningsfrågor, funktionell verksamhet samt organisationen av vapen- och skeppstekniska förvaltningarna. Särskild uppmärksamhet har ägnats följande funktioner, nämligen verksamhet berörande avrustade far tyg, kontroll- och tillsynsverksamhet, serviceverksamhet med tyngdpunkt på mera verkstadsbetonade uppgifter samt förrådsverksamhet.
Statskontoret har utformat sitt förslag i anslutning till de riktlinjer för totalförsvarets regionala ledning, som uppdragits av försvarsledningsut-
5
redningen. Den föreslagna organisationen i stort framgår av en tablå, som intagits i bilagan 2. Statskontoret utgår sålunda från att chef, stab och för valtningar m. m. vid marinkommando Syd skall bilda en i Södra militär området ingående örlogsbas, benämnd Sydkustens örlogsbas, samt att vissa av de uppgifter främst i fråga om operativt krigsförberedelsearbete, som f. n. ankommer på marinkommandochefen, skall överföras till militärbe fälhavaren.
Statskontoret föreslår att örlogsbasen under baschefen organiseras på stab, förvaltningar och funktionella organ såsom framgår av den tablå, som intagits i bilagan 1.
Fördelningen av uppgifter bör enligt statskontoret få till följd att örlogs- baschefen — kommendör i lönegrad B 4 — i betydligt större utsträckning än som varit möjligt för marinkommandochefen kan och bör ägna sig åt förvaltningsverksamhet. Han bör — under militärbefälhavaren och centrala förvaltningsmyndigheter — vara den enda förvaltningsmyndigheten inom örlogsbasen. Samtliga förvaltningar bör direkt underställas honom. Här igenom vinnes klara ansvars- och ledningsförhållanden.
Även i fråga om örlogsbasstabens organisation och bemanning utgår statskontoret från försvarsledningsutredningens förslag. Sålunda för- utsättes att staben under en regementsofficer som chef indelas i fyra sek tioner (I—IV) och en expedition samt att stabschefen tillika skall tjänst göra som chef för underliållssektionen.
Uppgifterna för örlogsbasstaben bedömes i större utsträckning än för marinkommandostaben komma att omfatta frågor rörande underhållstjäns- ten. Ett uttryck härför är att cheferna för förvaltningarna föreslagits till lika skola — som tjänstegrenschefer — ingå i stabens underhållssektion, sektion II. På staben anses därför i princip böra ankomma sammanhåll ningen av för flera förvaltningsorgan gemensamma ärenden. De områden av verksamheten, där behovet av samordning mellan stab och förvaltnings organ samt mellan de sistnämnda inbördes i första hand gör sig gällande, bedömes vara mobiliserings- och krigsförberedelsearbete, budgetarbete, ex- peditionstjänst, vakt-, ordnings- och säkerhetstjänst samt utbildning.
Beträffande förvaltningarna framhåller statskontoret att de nu varande vapen- och skeppstekniska förvaltningarnas verksamhet avseende fartygen och den tekniska materielen kräver speciell ledning och samord ning av sådan art och omfattning, att dessa uppgifter — med hänsyn till övriga åligganden —- icke bör ankomma på baschefen och hans stab. I stället bör dessa förvaltningar sammanslås till en förvaltning, benämnd teknisk förvaltning, organisatoriskt uppbyggd med sektioner, direkt underställda en förvaltningschef. Då den tekniska förvaltningen
utgör
en
organisations
enhet för samordnande av olika verksamhetsgrenar med stark inbördes be röring föreslås att ett relativt starkt planeringsorgan — planeringssektio- nen — ingår i den tekniska förvaltningen för alt sammanhålla och styra 1* — Bihang till riksdagens protokoll 196b. 1 sand. Nr 111
Kungl. Maj:ts proposition nr ilt år 196b
6
förvaltningens verksamhet. I detta organ ingår övergångsvis en särskild en het — materieldetaljen — med uppgifter sammanhörande med förråds- tjänstens omorganisation. Vidare har vissa av de i vapen- och skeppstek- niska förvaltningarna ingående saksektionerna sammanslagits. Antalet de taljer, som ingår i sektionerna, har även minskats. — I fråga om verksam hetens bedrivande har förutsatts att tjänster och nyttigheter köpes i all den omfattning, som är möjlig och lämplig, samt att Karlskronavarvets per sonella och materiella resurser — avseende såväl verkstads- som planerings- och kontrollorgan — kommer att dimensioneras i överensstämmelse med nu föreliggande utvecklingsplaner.
Övriga förvaltningar utgöres av intendenturförvaltning, sjukvårdsförvalt ning och byggnadsförvaltning. I intendenturförvaltningen har statskontoret icke medtagit livsmedelsindustrierna (kronobageriet och kronocharkute- riet). Antalet sektioner och detaljer har minskats. I avvaktan på den av för- svarsledningsutredningen förutskickade särskilda utredningen rörande ställ ning och omfattning m. m. av försvarets regionala och lokala byggnadsorgan har beträffande byggnadsförvaltningens organisation endast vissa jämk ningar föreslagits. En betydande övergång från egenregi- till entreprenad arbeten har dock förordats. Kassan har föreslagits uppdelad så att den i kassan ingående kassadetalj, som avses för Blekinge kustartilleriförsvar och Karlskrona kustartilleriregemente, utbrytes och förlägges till kustartil leriförsvaret.
Utöver förvaltningar avses vissa funktionella organ ingå i or ganisationen, direkt underställda örlogsbaschefen, nämligen ett ekonomi kontor och en ekipagesektion. Ekonomikontoret är att betrakta som ett serviceorgan, f. n. i första hand utnyttjat av vapen- och skeppstekniska för valtningarna men som i högre grad än hittills bör betjäna stab och övriga förvaltningar. Till kontoret centraliseras bokföring och inköpsverksamhet. Det bör vidare vara sammanhållande organ för personalärenden. Ekipage sektionen föreslås skola utbrytas ur vapenförvaltningen och utgöra ett di rekt under örlogsbaschefen lydande serviceorgan, avsett huvudsakligen för transporter, bevakning och säkerhetstjänst. — Statskontoret föreslår att ytterligare ett funktionellt organ — en förrådssektion — framdeles tillföres organisationen. Sektionen avses för förrådsdrift avseende all flottans ma teriel utom min- och torpedammunition. Organiserandet av denna sektion kan av olika skäl endast ske etappvis. Som ett led i utvecklingen mot den gemensamma förrådshållningen föreslås emellertid att en förrådssektion vid vardera tekniska förvaltningen och intendenturförvaltningen övergångs vis inrättas. Till den förstnämnda sektionen bör hänföras vapen- och skepps- teknisk materiel, till den sistnämnda all intendentur- och sjukvårdsmateriel.
Den av statskontoret föreslagna indelningen av förvaltningsorganen fram går av en tablå som torde få fogas till statsrådsprotokollet som bilaga (Bilaga 3).
Kungl. Maj.ts proposition nr 111 år 196b
7
Beträffande sektionernas indelning i detaljer har förutsatts att det bör
vara förvaltningsmyndigheten obetaget att framdeles göra de förändringar,
som vunna erfarenheter motiverar.
Statskontoret framhåller vidare önskvärdheten av att förvaltningsorgani
sationerna inom de nuvarande marinkommandona Syd, Ost och Väst i gör
ligaste mån utformas på likartat sätt. Förhållandena vid sistnämnda båda
marinkommandon har därför beaktats vid utarbetandet av föreliggande
förslag.
Statskontorets förslag innebär en betydande minskning av den
nuvarande personalen avseende såväl militära och civilmilitära
beställningshavare som civila tjänstemän och kollektivavtalsanställd perso
nal.
Vid genomförande av statskontorets förslag beräknas vid nuvarande löne
läge uppkomma besparing om sammanlagt 3 110 000 kr för år, varvid dock
hänsyn inte tagits till den ökade belastning på vederbörliga underhållsanslag
som beräknas bli följden av en ökad repliering på främst Karlskronavarvet.
A andra sidan har inte heller de ekonomiska vinsterna av de föreslagna ratio-
naliseringsåtgärderna i övrigt uppskattats.
Enligt statskontorets förslag kan antalet beställningar, tjänster och ar-
vodesbefattningar minskas med 72 samt antalet kollektivavtalsanställda
med 113. Härutöver kan 12 mot särskilt arvode anställda underofficerare
och 11 kontorsbud utgå ur organisationen.
Förändringarna beträffande tjänstemannapersonalen framgår av följande
sammanställning, vari dock inte redovisas tjänster för icke-ordinarie per
sonal i A 19 och lägre lönegrader.
I övrigt föreslår statskontoret att en beställning för förvaltare i lönegrad
Ao 17 (jämte visst arvode) vid flottan, för närvarande avsedd för chefen
för marinens försökskassa i Karlskrona, höjes till Ao 19, varvid arvodet icke
längre skall utgå.
Beträffande lokalfördelningen anför statskontoret följande. Den
nuvarande spridda lokaliseringen av stabs- och förvaltningsorganen för
svårar verksamhetens ledning och samordning. Statskontoret lägger fram
förslag till vissa ändrings- och inredningsarbeten i syfte att åstadkomma en
mera ändamålsenlig lokaldisposition. Kostnaderna härför uppskattas till
totalt ca 3 000 000 kr.
Under sina organisationsundersökningar vid marinkommandot har stats
kontoret i skrivelse den 18 januari 1963 upptagit fråga om att avveckla livs
medelsindustrierna eller att överföra dem till försvarets fabriks
verk.
Med anledning härav uppdrog Kungl. Maj :t genom beslut den 29 augusti
Kungl. Maj. ts proposition nr 111 år 1964
8
Kungl. Maj.ts proposition nr 111 år 196b
Nuvarande organisation
Föreslagen organisation
(utgående beställningar)
(nya beställningar)
Beställning
Löne
grad
Befattning (placering)
Beställning
Löne grad
Befattning (placering)
1
2
3
4
5
6
Flottan
1 kommendör B 4 Chef för Karls-
1 kommendör-
A 27/25 Chef för artil-
krona örlogsvarv kapten av 1.
leri- och robot-
graden/kom-
sektionen
1 kommendör-
A 27 Chef för vapen-
mendörkapten
kapten av 1.
förvaltningen av 2. graden
graden
1 kapten
A 21 Tekniska för valtningens för- rådssektion
2 kommendör-
A 25 Chef för resp.
1 kapten/
A 21/17 Tekniska för-
kaptener av
artillerisektio-
löjtnant
15
valtningens
2 graden nen och torped-
planeringssek-
sektionen
tion
1 kommendör-
A 25/21 Samordnings-
kapten av 2. graden/kapten
grupp
1 kapten
A 21 Samordnings grupp
1 kapten
A 21
Torpedsektionen eller minsek tionen
12 förvaltare
A 17 Avsedda för far- tygstjänst
22 flaggunder-
A 15/13 Befattningar hu-
officerare/un-
vudsakligen på
derofficerare av vapen- och
2. graden
skeppstekniska förvaltningarna
9 förste högbåts män/högbåtsmän
A 13/11
»
3 förste högbåts-
A 13/11 Karlskrona ör-
män/högbåtsmän
logsskolor
Kustartilleriet
4 flaggfurirer/
A 13/11
Blekinge kustar-
överfurirer
tilleriförsvar
Marinintendenturkåren
1 kommendör B 1 Chef för inten-
1 kommendör-
A 27 Chef för inten-
denturförvaltkapten av 1.
denturförvalt-
1 kommendör-
ningen
graden
ningen
A 25
Samordnings grupp
1 löjtnant A 17/15 Intendenturför- valtningens livs medels- och ma- terielsektion; chef för driv- medelsdetaljen
kapten av 2. graden
2 kaptener/
A 21/17/ Intendenturför-
löjtnanter
15 valtningen; chef för resp. för- plägnadssektio- nen och materiel- sektionen
Kungl. Maj.ts proposition nr 111 år 1964
9
1
2
3
4
5
6
1 marindirektör
av 1. graden
2 mariningenjö
rer av 1. graden
A 27
(vik.-
lön B 1)
A 23
Marininge
Chef för skepps-
tekniska för
valtningen
Skeppstekniska
förvaltningens
centralsektion
och skrovsektion
njörkåren
4 mariningen
jörer G
A 23/21/
19
Tekniska för
valtningen
Marinens poliskår
1 poliskommis
A 19
sarie
9 konstaplar
A 11
Ekipagesek
tionen
Alternativa beställningar /tjänster för militär /civilmilitär ochlcioil personal
1 kommendör/
B 3
Chef för tek-
1. marindirek-
niska förvalt-
tör
ningen
1 kommendör/
B 1
Chef för plane-
1. marindirek
tör
ringssektionen
1 kommendör-
A 27/25
Chef för teknis-
kapten av 1.
ka förvaltning-
graden/kommen
dörkapten av
2. graden/
förste drift
ingenjör
ens telesektion
Civila tjänster
2 förste
A 27
Tekniska för-
1 förste drift-
A 27/25
Tekniska för-
driftingenjörer
valtningen; chef
ingenjör
valtningens ma-
för resp. tele-
skin- och elsek-
sektionen och
tion; chef för
elektrosektionen
elektrodetaljen
3 förste
A 23
2 vid vapenför-
1 förste drift-
A 25
Tekniska för-
driftingenjörer
valtningens ar-
ingenjör
valtningens
tilleri- resp.
torpedsektion;
1 vid skepps
tekniska för
valtningens
maskinsektion
6 driftingen
jörer
A 21
planeringssek-
tion; chef för
kontrolldetaljen
5 på tekniska
förvaltningen
och 1 på bygg-
nadsförvalt-
ningen
Ekonomi-
1 kamrerare
A 21
Ekonomi-
1 kamrerare
A 23
kontoret
kontoret
1 expeditionsvakt Ao 7
Marinkomman-
dostaben
1963 åt fabriksstyrelsen att utreda förutsättningarna för att överföra driften
av nämnda rörelser till försvarets fabriksverk, varvid samtidigt rörelsernas
lönsamhet ingående skulle belysas. I skrivelse den 20 december 1963 har
fabriksstyrelsen redovisat resultaten av undersökningen och samtidigt över
lämnat en promemoria angående rörelserna, varjämte lönsamheten bedömts
10
med utgångspunkt i en kostnadskalkyl, uppgjord enligt det kalkylsystem,
som tillämpas inom fabriksverket.
Styrelsen finner att rörelserna icke blir lönsamma i den konkurrenssitua
tion, som fabriksverket måste räkna med, och anser att förutsättningar
saknas för överförande av bageriet och charkuteriet i Karlskrona till fabriks
verket.
över fabriksstyrelsens utredning har utlåtanden inhämtats från överbe
fälhavaren, försvarets civilförvaltning, försvarets intendenturverk, statskon
toret, riksrevisionsverket och arbetsmarknadsstyrelsen. Från överbefälha
varens sida föreligger ingen erinran mot vad fabriksstyrelsen anfört. Vidare
har överbefälhavaren framhållit att — om fortsatt drift ur ekonomisk syn
punkt vore förenad med betydande olägenheter —- anförda beredskapsmäs-
siga skäl inte borde tillmätas utslagsgivande betydelse. — Ej heller har från
övriga i ärendet hörda myndigheter erinran gjorts mot vad fabriksstyrel
sen anfört. Sålunda finner arbetsmarknadsstyrelsen att ur synpunkter som
berör arbetsmarknaden inga bärande skäl kan anföras för rörelsernas fram
tida bibehållande. Försvarets civilförvaltning, statskontoret och riksrevisions
verket förordar att rörelserna avvecklas. Försvarets intendenturverk, som i
och med ämbetsverkets tillkomst den 1 juli 1963 övertagit handläggningen
av frågor rörande livsmedelsindustrierna, erinrar om att verket i samråd
med civilförvaltningen i skrivelse den 14 januari 1964 underställt Kungl.
Maj :ts prövning fråga om ett avvecklande snarast möjligt jämväl av pro
viantboden i Karlskrona. Intendenturverket framhåller beträffande anförda
beredskapssynpunkter att man vid den avveckling av motsvarande industrier,
som under senare år gjorts i Boden, Stockholm och Karlsborg, vid frågans
bedömande inte ansett sig böra anlägga några beredskapssynpunkter på
grund av industriernas belägenhet i s. k. utrymningsorter. Motsvarande
synpunkter synes böra läggas på industrierna i Karlskrona, som även är en
utrymningsort. Försörjningen av Karlskrona måste i likhet med vad som
gäller för övriga jämförbara orter säkerställas på annat sätt. I ett krigsfall
kan man nämligen inte för livsmedelsförsörjningen av Karlskrona lita till
därstädes belägna militära livsmedelsindustrier. Planläggningen av för
sörjningen i krig måste därför ske på annat sätt.
Chefens för marinen förslag
Marinchefen ansluter sig i stort till statskontorets förslag men gör vissa
erinringar och anför härutinnan i huvudsak följande.
Den föreslagna förvaltningsorganisationen innebär genomgripande för
ändringar i jämförelse med gällande och tidigare använda organisationsfor
mer. I vissa avseenden presenteras lösningar, av vilka praktiska erfarenheter
saknas. Det måste därför förutsättas att modifieringar av organisationen
kan komma att erfordras framdeles, särskilt i fråga om organisationens per
sonella utformning. Marinchefen erinrar om att statskontoret i sin rapport
Kungl. Maj:ts proposition nr 111 år 1964
11
framhållit att de förestående undersökningarna vid marinkommande Ost och
marinkommando Väst jämte de erfarenheter, som under tiden vinnes vid
marinkommando Syd, kan föranleda jämkningar i organisationen.
Chefen för marinen hävdar att sektionernas personalstyrka främst av
beredskapsskäl måste avvägas så, att föreskrivna rustningtider för avrustade
fartyg icke äventyras. Inte heller i fråga om kontrollverksamheten gentemot
Karlskronavarvet bör personalramen göras för snäv. Då vidare full klarhet
ännu inte vunnits beträffande bolagets möjligheter att tillhandahalla tjänster
av olika slag åt den marina beställaren, kan ytterligare personalbehov kom
ma att uppstå.
I fråga om fördelningen av lokaler anser chefen för marinen att ett beslut
om lokalfördelningen bör fattas antingen när en generalplan föreligger
eller då beslut kan meddelas rörande den del av generalplanen, som inne
fattar utnyttjandet av en större gemensam byggnad för expeditionsända-
mål. I annat fall kan ytterligare flyttningsbehov framdeles uppstå. I av
vaktan på den föreslagna generalplanen bör därför undersökas om det är
möjligt att uppfylla de av statskontoret uppställda kraven rörande lokalise
ring till en större byggnad.
Med i stort sett de nu anförda reservationerna har chefen för marinen
intet att erinra mot att statskontorets förslag lägges till grund för organisa
tionens utformning. I fråga om intendenturförvaltningen ser marinchefen
statskontorets förslag — som bygger på att livsmedelsindustrierna inte ingår
i organisationen — som en principlösning som kan tillämpas först sedan
frågan om industriernas framtida ställning ytterligare utretts. Oavsett detta
bör dock en förrådssektion organiseras enligt statskontorets förslag.
Chefen för marinen föreslår vidare i fråga om vissa befattningars fördel
ning på olika personalkårer endast på en punkt avvikelse från statskontorets
förslag, nämligen beträffande chefen för den tekniska förvaltningen. Enär
den blivande örlogsbaschefens uppgifter i fred hänföres till såväl operativt
krigsförberedelsearbete och förbandsproduktion som förvaltning, bör chefen
för den tekniska förvaltningen på grund av sin tjänsteställning vara örlogs
baschefens ställföreträdare och således med avseende på kårtillhörighet
vara militär.
I förhållande till den av statskontoret föreslagna personalorganisationen
innefattar marinchefens förslag vissa avvikelser.
Sålunda föreslås främst av beredskapsskäl vid tekniska förvaltningen
och ekipagesektionen följande ökning av antalet tjänster, nämligen
vid artilleri- och robotsektionens eldledningsdetalj 1 ingenjör i A 21, var
vid 1 beställning för högbåtsman utgår;
vid torped- och minsektionen 1 beställning för kapten/löjtnant i stället
för kommenderad kapten/löjtnant samt 1 ingenjör i A 19;
vid maskin- och elektrosektionens elektrodetalj 1 beställning för för
valtare;
Kungl. Maj. ts proposition nr 111 år 196i
12
\id skrovsektionens skyddsdetalj 1 flaggunderofficer och vid fartygsde- taljen 1 högskoleutbildad mariningenjör eller förste driftingenjör i A 23; samt
vid ekipagesektionen 1 beställning för högbåtsman. Vidare föreslås kvalitativa förändringar av vissa beställningar och tjäns ter. Endast vissa av förändringarna är emellertid av natur att böra under ställas riksdagens prövning. Till denna del innebär förslaget
vid planeringssektionens mobiliseringsdetalj utbyte av 1 beställning för kapten mot beställning för kommendörkapten av 2. graden/kapten;
vid torped- och minsektionens mindetalj utbyte av 1 beställning för hög båtsman mot beställning för underofficer;
vid tekniska förvaltningens förrådssektion utbyte av 1 beställning för underofficer mot beställning för förvaltare och 1 tjänst för förste förråds- förman mot beställning för underofficer; samt
vid ekipagesektionen utbyten av 1 beställning för kommendörkapten av
2. graden mot beställning för kommendörkapten av 1. graden/kommendör kapten av 2. graden och 1 beställning för konstapel mot beställning för in- spektionskonstapel.
Slutligen framhåller chefen för marinen att enligt statskontoret 12 för valtare och 22 flaggunderofficerare/underofficerare av 2. graden kunde fri ställas genom tillkomsten av den nya organisationen. Bland dessa 12 för valtare torde enligt marinchefen ha inräknats 2 ubåtsmaskinister, som en- ligt medgivande av Kungl. Maj :t meddelats vikariatslöneförordnande i löne grad A 17 och utnämnts till förvaltare i flottan, emedan de tjänstgjorde som maskintjänstchefer (uppbördsmaskinister) på ubåt — även om ubåten vore avrustad. Av statskontoret angivna antal underofficerare borde därför 10 vara förvaltare och 24 flaggunderofficerare/underofficerare av 2. graden. 1 dessa antal hade dock inte medtagits chefens för marinen ändringsförslag, för vilka nyss redogjorts.
Den årliga besparingen av lönemedel — av statskontoret uppskattad till 3 110 000 kr. — nedgår vid bifall till marinchefens ändringsförslag till ca 2 900 000 kr. Då emellertid ett flertal faktorer i en slutlig kostnadskalkyl icke låter sig matematiskt beräknas vill chefen för marinen icke uttala sig om storleken av de besparingar som eventuellt uppstår, sedan omorganisa tionen genomförts. Vidare framhåller chefen för marinen, att kostnaderna med anledning av beslut om omorganisation av förvaltningarna vid marin kommando Syd samt reparation och ändringar av byggnader och dylikt icke kan rymmas inom marinens ram på anslaget för byggnader m. m.
Med avseende på den föreslagna organisationens genomförande anför che fen för marinen följande. Statskontorets förslag innebär genomgripande förändringar i organisationens struktur, i personalens sammansättning samt
Kungl. Maj:ts proposition nr ill år 1964
13
i organisationsenheternas dislokation. Därtill kommer förändringar i arbets
former, rutiner m. m. I vissa fall kan lokaler inte friställas på flera år.
Chefen för marinen förutser därför en successivt genomförd omorganisa
tion.
Personalminskningen är omfattande. Chefen för marinen förutsätter
emellertid, att minskningen genomföres successivt, varigenom reducering i
första hand verkställes genom naturlig avgång. Möjligheterna att omplacera
personal i organisationen efter omskolning måste även tillvaratagas. Det
understrykes dock att särskilda åtgärder sannolikt blir nödvändiga för att
hithörande problem skall kunna lösas på ett smidigt och för personalen
godtagbart sätt.
Chefen för marinen föreslår att omorganisationen påbörjas den 1 januari
1965 och att personalorganisationen börjar tillämpas den 1 juli 1965. Den
nya organisationen bör i huvudsak vara genomförd den 1 juli 1966.
Yttrande
Överbefälhavaren har förklarat sig i princip dela de meningar som fram
förts av chefen för marinen beträffande organisationens utformning i stort.
Överbefälhavaren fäster särskild vikt vid att organisationen ges en mot be-
redskapskraven anpassad omfattning. Han berör även frågorna om inten-
denturförvaltningens organisation och livsmedelsindustriernas bibehållande.
Överbefälhavaren erinrar om ett av honom tidigare avgivet utlåtande i frå
gan och föreslår i anslutning därtill, att beslut rörande intendenturförvalt-
ningens organisation och livsmedelsindustrierna fattas i ett sammanhang.
En blivande enhetlig regional intendenturförvaltningsorganisation enligt
försvarsledningsutredningens förslag anses inte komma att påverka den
föreslagna organisationen av intendenturförvaltningen vid marinkommando
Syd. överbefälhavaren anser därför att övergång till ny organisation av
intendenturförvaltningen bör kunna ske senast i samband med ett genom
förande av den nya regionala ledningsorganisationen.
I skrivelse den 7 november 1963 har chefen för marinen, efter samråd med
försvarets civilförvaltning, ingivit förslag till organisation av kassatjänsten
i fred vid myndigheter inom marinkommando Syd.
Departementschefen
Förutvarande Karlskrona örlogsvarv omfattade dels planerande, bestäl
lande och kontrollerande organ — de militärtekniska avdelningarna — dels
ett produktionsinriktat organ — marinverkstäderna. Då marinverkstäderna
enligt beslut vid 1960 års riksdag ombildades till aktiebolag, beslöts sam
tidigt att de militärtekniska avdelningarna skulle underställas chefen för
marinkommando Syd. Kungl. Maj :t bemyndigades förordna om provisorisk
Kungl. Maj.ts proposition nr 111 år 196i
14
organisation i enlighet härmed. En sådan provisorisk organisation fast ställdes sedermera genom Kungl. Maj :ts beslut den 16 juni 1961. Jag har tidigare redogjort för den organisation som gäller enligt detta beslut.
Samtidigt som den provisoriska organisationen fastställdes uppdrogs åt statskontoret att företa organisationsundersökningar som grundval för för slag till slutlig organisation. Enligt beslut den 15 februari 1963 komplettera des uppdraget såtillvida att åt statskontoret uppdrogs att undersöka även sådana funktioner vid marinkommandostaben som kunde bedömas lämp ligen böra samordnas med eller påverkas av motsvarande funktioner vid marinkommandots förvaltningsorgan och att vid fullgörandet av uppdraget samråda med försvarsledningsutredningen.
I överensstämmelse med givna direktiv har statskontoret utformat det ingivna organisationsförslaget i anslutning till de riktlinjer för totalförsva rets regionala ledning som uppdragits av försvarsledningsutredningen. Äm betsverket har sålunda utgått från att chef, stab och förvaltningar vid ma rinkommando Syd skall bilda en i det föreslagna Södra militärområdet in gående örlogsbas, benämnd Sydkustens örlogsbas, samt att marinkom- mandochefens nuvarande uppgifter i fred skall fördelas mellan militär befälhavaren och örlogsbaschefen. Detta innebär i stort, att örlogsbasche- fen skall förbereda sjöstridskrafternas bas- och underhållstjänst enligt mi litärbefälhavarens order, att han skall vara mobiliseringsmyndighet för flottans förband och leda viss utbildning samt att han skall vara lokal för valtningsmyndighet för flottans materiel.
I propositionen 1964:109 har Kungl. Maj :t lagt fram förslag rörande totalförsvarets regionala ledning, grundat på försvarsledningsutredningens betänkande. Därvid har förutsatts att inom nyssnämnda militärområde skall organiseras en Sydkustens örlogsbas, med de uppgifter och den or ganisation i stort som utredningen och statskontoret räknat med. De för slag rörande fredsorganisationen av förvaltningarna vid marinkommando Syd, som jag nu ämnar framlägga, utgår från att förslagen i nyssnämnda proposition vinner riksdagens bifall. Frågan om förvaltningarnas organisa tion bör prövas av riksdagen i den omfattning som erfordras som underlag för beslut beträffande beställningar och tjänster, vilkas inrättande ankom mer på riksdagen.
Jag finner det av statskontoret utarbetade organisationsförslaget i huvud sak väl ägnat som underlag för ett rationellt bedrivande av verksamheten. Vissa detaljändringar kan övervägas. Dessa torde emellertid ej vara av be skaffenhet att behöva upptagas i detta sammanhang. Till vissa ändringar i den föreslagna personalorganisationen återkommer jag i det följande.
Jag föreslår därför att statskontorets förslag i sina huvuddelar lägges till grund för beslut om organisation m. m. av Sydkustens örlogsbas.
Den av statskontoret föreslagna personaluppsättningen fin ner jag vara i stort sett väl avpassad för organisationen. En eventuell ut
Kungl. Maj. ts proposition nr 111 år 196i
15
byggnad av den marina poliskåren bör emellertid enligt min mening anstå
tills vidare i avvaktan på att erfarenheter vinnes av verksamheten vid det i
propositionen 1964: 108 föreslagna statliga aktiebolaget för bevaknings
tjänst m. m. samt på resultatet av en av Kungl. Maj :t genom beslut den
15 juni 1956 anbefalld utredning angående organisation och personalbehov
i fråga om bevakning av befästningar, verkstäder, övningsplatser, förråd
m. m. inom samtliga kustartilleriförsvar. De förslag om personalföränd
ringar i förhållande till statskontorets förslag som jag i det följande fram
lägger avser främst att tillgodose anmälda beredskapsbehov och innebär
därjämte vissa lönegradsjusteringar. — Då jag i vissa avseenden finner
mig inte kunna förorda ett tillgodoseende av de av chefen för marinen
m. fl. anmälda personalbehoven, bör detta ses mot bakgrunden av att såväl
statskontoret som marinchefen framhållit att modifieringar av organisa
tionen kan komma att erfordras framdeles, särskilt i fråga om organisa
tionens personella utformning.
Jag föreslår därför följande förändringar i förhållande till statskontorets
förslag beträffande ordinarie beställningar och tjänster samt icke-ordinarie
tjänster i 21 och högre lönegrader. Förändringarna redovisas liksom i det
föregående efter kårtillhörighet m. in.
Marinkommandona
För befattningen som chef för Sydkustens örlogsbas bör tillkomma en
beställning i Bo 4. Därvid skall den för chef för Karlskrona örlogsvarv av
sedda beställningen i Bo 4 utgå.
För befattningarna som chef för tekniska förvaltningen och chef för
planeringssektionen har föreslagits alternativa beställningar för kommen
dör/l. marindirektör i Bo 3 respektive Bo 1. Jag finner det vara mindre
lämpligt att på löneplan B uppföra dylika alternativa beställningar utan
förordar att för ändamålet inrättas beställningar, benämnda chef för tek
niska förvaltningen vid Sydkustens örlogsbas, lönegrad Bo 3, och chef för
planeringssektionen vid Sydkustens örlogsbas, lönegrad Bo 1. Beställning
arna bör kunna besättas med militär eller civilmilitär personal ur flottan
eller mariningenjörkåren.
Beställningar vid flottan
Fn beställning för kapten/löjtnant i Ao 21/17/15 bör, enligt förslag av
chefen för marinen, tillkomma och avses för tekniska förvaltningens torped-
och minsektion. Statskontoret har under hand tillstyrkt förslaget.
För befattningen såsom chef för planeringssektionens mobiliseringsdetalj
bör en beställning för kommendörkapten av 2. graden/kapten tillkomma i
stället för en beställning för kapten.
Liksom chefen för marinen finner jag att det antal beställningar för för
valtare i Ao 17, avsedda för fartygstjänst, som kan indragas, bör beräknas
Kungl. Maj.ts proposition nr 111 år 196k
16
till 10 i stället för 12, varvid det antal flaggunderofficerare/underofficerare av 2. graden i befattningar huvudsakligen vid vapen- och skeppstekniska förvaltningarna, som kan indragas, kommer att utgöra 24 i stället för 22.__ Å andra sidan finner jag att en beställning för förvaltare i Ao 17 bör till komma och avses för tekniska förvaltningens förrådssektion, redovisnings- detaljen. Därvid kan en beställning för flaggunderofficer/underofficer av
2. graden utgå.
För expeditionstjänst vid ekipagesektionens expeditions- och kaserndetalj bör — i stället för en av statskontoret föreslagen beställning för förste hög- batsman/högbåtsman — liksom för närvarande avses en kansliskrivare i A 11.
Vid samma sektions ekipagedetalj bör, enligt förslag av chefen för ma rinen, tillkomma en beställning för högbåtsman. Statskontoret har under hand tillstyrkt marinchefens förslag.
Såsom tidigare anförts kan jag inte förorda någon utbyggnad av marinens poliskar. Till följd härav bör 3 beställningar för förste högbåtsman/högbåts man i Ao 13/11, avsedda för vakttjänst vid Karlskrona örlogsskolor inte indragas.
Beställningar vid kustartilleriet
Av samma skäl som sist anförts bör inte heller 4 beställningar för flagg- furir/överfurir, avsedda för Blekinge kustartilleriförsvar, indragas.
Beställningar vid mariningen jörkårcn
Statskontoret bär föreslagit att 10 mariningenjörer linje G skall ingå i den nya organisationen. Förslaget innebär en ökning för örlogsbasens del med 4 mariningenjörer G. Såsom framgår av propositionen 1962: 88 (s. 86) har det totala behovet av beställningar för mariningenjörer linje G beräk nats till 100 och beställningar inrättats till samma antal. För den av stats kontoret föreslagna utökningen med 4 dylika beställningar finns således beställningar redan tillgängliga. Två beställningar för mariningenjör i A 23 bör därför inte heller indras.
Civila tjänster i A 21 och högre lönegrader
Statskontoret har föreslagit att som chef för den i tekniska förvaltning ens maskin- och elsektion ingående elektrodetaljen skall avses förste drift ingenjör i A 27/25. För min del anser jag, att för befattningen bör avses en förste driftingenjör i A 25.
Statskontoret har för befattning som chef för den i tekniska förvalt ningens telesektion ingående radardetaljen föreslagit en förste driftingenjör i A 23. Med hänsyn till de med befattningen förenade arbetsuppgifterna föreslår jag att för densamma inrättas en tjänst för förste driftingenjör i A 25.
Kungl. Maj.ts proposition nr 111 år 1964
17
För att tillgodose personalbehovet vid den i tekniska förvaltningens
skrovsektion ingående fartygsdetaljen föreslår jag att en tjänst för förste
driftingenjör i A 23 tillkommer. En tjänst för driftingenjör i A 19 kan där
vid utgå.
Statskontoret har för chef för telesektionens radiodetalj föreslagit en
tjänst för driftingenjör i A 21. Med hänsyn till de med tjänsten förenade
arbetsuppgifterna föreslår jag att densamma inplaceras i A 23.
Av samma skäl anser jag att två tjänster för driftingenjör vid tekniska
förvaltningens maskin- och elsektion, motordetaljen och elektrodetaljen,
vilka statskontoret föreslagit i A 21, bör hänföras till lönegrad A 23.
Chefen för marinen har, efter samråd med statskontoret, föreslagit att
artilleri- och robotsektionens eldledningsdetalj utökas med en driftingenjör
i A 21. En beställning för högbåtsman i A 11 skulle därvid kunna indragas.
Jag tillstyrker förslaget.
Benämningen arbetschef för chefen för byggnadsförvaltningen bör bibe
hållas tills vidare.
De civila tjänster som jag sålunda föreslår skola tillkomma bör inrättas
som extra ordinarie.
Överläggningar har ägt rum med berörda personalorganisationer angå
ende beställningars och tjänsters löncgradsplacering m. m. Mot den före
slagna lönegradsplaceringen av tjänsterna m. m. har vederbörande perso
nalorganisationer förklarat sig inte ha något att erinra.
De förändringar som uppkomma i gällande personalförteckningar, därest
mina i det föregående gjorda förslag bifalles, framgår av en sammanställ
ning, som torde få såsom bilaga fogas till statsrådsprotokollet (Bilaga 4).
De beställningar och tjänster, som jag föreslår skola utgå ur förteck
ningarna, bör, i den mån Kungl. Maj :t icke beslutar annorledes, indragas
vid uppkommande ledighet.
Den besparing av lönemedel, som föranledes av nu angivna personalför
ändringar, beräknar jag till ca 800 000 kr vid fullt genomförd omorganisa
tion.
Såsom tidigare framhållits har statskontoret i övrigt föreslagit en minsk
ning i betydande omfattning av den nuvarande personalen. Jag avser här
med icke-ordinarie tjänstemän i A 19 och lägre lönegrader, personal i ar-
vodesbefattningar, kollektivavtalsanställd personal samt mot särskilt arvode
anställda underofficerare och kontorsbud. Ehuru entledigandet av nyss
nämnda personal inte är en fråga som behöver underställas riksdagens
prövning, finner jag mig likväl med tanke på det stora antal anställnings-
havare, som kan komma att friställas, böra något närmare beröra denna
fråga. Det rör sig bär till stor del om äldre personer, som vid ett fristäl
lande kommer att möta svårigheter på arbetsmarknaden. Det är emellertid
min avsikt att under ärendets fortsatta beredning och även för tiden där
efter under medverkan av försvarets personalnämnd och vederbörliga ar-
Kungl. Maj:ts proposition nr 111 år 1964
18
betsmarknadsorgan vidtaga åtgärder för att så stor del av personalen som möjligt, eventuellt efter omskolning, skall kunna omplaceras i annan stat lig verksamhet eller till annan anställning.
Den nya organisationen bör i princip tillämpas med början den 1 juli 1964, men eftersom detta inte kan ske i full utsträckning förrän erforder- iiga byggnadsåtgärder slutförts, synes en omställningsperiod av 2—3 år bli nödvändig. En så pass lång omställningstid kommer dessutom att verksamt bidraga till att minska friktionerna vid övergång till den nya organisa tionen.
Oå jag i det följande räknar med att den nya organisationen i princip skall tillämpas från och med den 1 juli 1964, avser jag därmed att stab och förvaltningar vid marinkommando Syd skall inrikta sin verksamhet på att örlogsbasen i allt väsentligt skall vara organiserad omkring den 1 oktober 1966, da den i propositionen 1964: 109 föreslagna nya organisationen av totalförsvarets regionala ledning beräknas träda i tillämpning.
De för den nya organisationen avsedda beställningarna och tjänsterna m- m- -— med undantag för vissa nyckelbefattningar — bör således i regel inte få tillsättas förrän senare under omorganisationsperioden, när faktiska förutsättningar för insatser i den nya organisationen föreligger. Tidpunkten torde få fastställas av Kungl. Maj :t.
Jag kan icke biträda statskontorets förslag när det gäller att tillgodose stabens och förvaltningsorganens behov av lokaler. Under ärendets be redning har jag nämligen funnit att vissa av de föreslagna ändrings- och inredningsarbetena betingar alltför stora kostnader för att jag utan att pröva andra alternativ skall kunna tillstyrka att de kommer till stånd. Jag har funnit att det bör undersökas, om man inte genom en ännu längre driven koncentration i lokalt hänseende, eventuellt genom nybyggnad, kan utvinna större effekt av den föreslagna organisationen. På min tillskyndan uppdrog därför Kungl. Maj:t genom beslut den 31 januari 1964 åt statskontoret, fortifikationsförvaltningen och chefen för marinen att med iakttagande av de riktlinjer, som angivits i en inom försvarsdepartementet upprättad pro memoria, utarbeta ett på statskontorets organisationsförslag grundat för slag till lokaldisposition för marinkommandots stab och förvaltnings organ m. m.
I skrivelse den 28 februari 1964 har nämnda myndigheter lämnat en redogörelse för resultatet av utredningen, som verkställts av en gemensam arbetsgrupp. Myndigheterna har godtagit arbetsgruppens förslag till lokal planering för stabs- och förvaltningsfunktionerna, vilket innebär att en ny byggnad bör uppföras för vissa förvaltningsorgan. Beträffande plats för ny byggnaden har myndigheterna förklarat sig dela gruppens uppfattning att frågan om slutlig placering och utformning av byggnaden kräver ytterligare utredningar.
Kungl. Maj. ts proposition nr 111 år 196b
19
En lämplig lokaldisposition är en nödvändig förutsättning för att största
möjliga effekt skall kunna utvinnas av den föreslagna organisationen.
Fortsatt utredning härav är således nödvändig. Myndigheternas redogörelse
har remitterats till byggnadsstyrelsen för yttrande.
Slutligen vill jag i korthet beröra frågan om kronobageriet och
kronocharkuteriet i Karlskrona. De förut nämnda undersökning
arna och uttalanden, som olika myndigheter gjort, tyder på att dessa rö
relser inte längre bör drivas i nuvarande form. Ingen av de hörda myndig
heterna har uttalat sig för att rörelserna skall bibehållas; flertalet har i
stället föreslagit en avveckling. Med hänsyn till de personella konsekven
serna av en avveckling och till den omständigheten, att icke obetydliga in
vesteringar gjorts i rörelserna under senare år, har jag dock ansett mig
böra ta ställning i frågan först efter vissa ytterligare undersökningar av
företagsekonomisk natur. Jag erinrar om att spörsmålet om livsmedelsindu
striernas avveckling eller bibehållande inte är av natur att kräva ett riks
dagens beslut. I detta sammanhang vill jag endast tillägga, att vad jag nyss
anfört om behovet av särskilda insatser för att bemästra uppkommande
övertalighetsproblem givetvis är tillämpligt därest industrierna befinnes
böra avvecklas.
Under åberopande av det anförda hemställer jag, att Kungl. Maj:t måtte
föreslå riksdagen att
a) godkänna de av mig i det föregående förordade rikt
linjerna för organisation m. m. av förvaltningarna vid ma
rinkommando Syd;
b) bemyndiga Kungl. Maj :t att vidtaga de ändringar i
personalförteckningarna för marinen, som föranledes av
vad jag föreslagit i det föregående;
c) bemyndiga Kungl. Maj:t att vidtaga de övergångsåt-
gärder som betingas av omorganisationen.
Med bifall till vad föredraganden sålunda med
instämmande av statsrådets övriga ledamöter hem
ställt förordnar Hans Maj :t Konungen att till riks
dagen skall avlåtas proposition av den lydelse bi
laga till detta protokoll utvisar.
Kungl. Maj.ts proposition nr 111 år 196 b
Ur protokollet:
Berndt Bodin
20
Kungl. Maj. ts proposition nr 111 år 1964
Personalsammanställning
Enhet
Militär personal
Civilmilitär personal
Mil pers
i arvo- desbef.
V är n p li k ti g a
K o m m en d ö r
K o m .k ap t1.
g r
1K
o m .k ap t
2. g r
1K
o m .k ap t2. g r/ k ap te n
1K
ap te n
1K
ap te n /l ö jt n an t
1F
ö rv al ta re
F la g g u o ff /u o ff2. g ra d en
U n d er b ef äl
M ar in d ir
av1.
g ra d en
M ar in d ir
av
2.
g ra d en
M ar in d ir2. g r/ m ar in in g1.
g r
M ar in in g av1. g ra d en
M ar in in g en jö r
G
M ar in lä k ar e
ö v er k o n st ap el
In sp ek ti o n sk o n st ap el
K o n st ap el
O ff ic er
U n d er o ff ic er
K o n tr . an st
u o ff
1 .
d ri ft in g en jö r
A27
A rb et sc h ef
1 .
d ri ft in g en jö r A23
D ri ft in g en jö r
A2 1
K am re ra re
A2 1
D ri ft in g en jö r A19
MKS stab (del).........................
i
1 3
1
3 2
Reg O och Sam G med exp..
i
i i i
1
1
Ekonomikontor........................ Yapenförvaltning.....................
i 4 8 13 37 26
3 i 5 18
2 6 92
1
3 2 5
Skeppsteknisk förvaltning. . .
24 30 10 2 1 3 3
5 6 23 1 1 3 2
Intendenturförvalt ning..........
i
2 2 3 3 1
1
3 2
Sjukvårdsförvaltning..............
2
1
Byggnadsförvaltning...............
1
l
Kassa..........................................
1 1
Summa 2
i
5 1|12
2|ll 75 40 2 1 1 3 6 1
i
5 18 2 13 12 119 2
i
4
5
i
Statskontorets förslag till
Enhet
Militär personal
Civilmlitär personal
Mil pers i arvo- desbef.
V är n p li k ti g a
1K
o m m en d ö r
K o m .k ap te n1.
g r
K o m .k ap te n1.
g r/
k o m .k ap te n
2. g r
K o m .k ap te n
2. g r
K ap te n
1K
ap te n /l ö jt n an t
1L
ö jt n an t
1F
ö rv al ta re
F la g g u o ff /u o ff
2. g r
U n d er b ef äl
1 1 .m
ar in d ir ek tö r
1M
ar in d ir
av1.
g r
1M
ar in d ir
av2.
g r
M ar .d ir2. g r/ m .i n g1. g r
M ar in in g .
av1.
g r
M ar in in g en jö r
G
M ar in lä k ar e
P o li sk o m m is sa ri e
ö v er k o n st ap el
In sp ek ti o n sk o n st ap el
K o n st ap el
O ff ic er
U n d er o ff ic er
1 .
d ri ft in g en jö r
A27
1 .
d ri ft in g en jö r
A25
1 .
d ri ft in g en jö r
A23
K am re ra re
A23
D ri ft in g en jö r
A2 1
MKS stab (del)............
i i 4 3
10
Teknisk förvaltning.. .
2 1 i
7 i 24 33 7
1 1 1 i 10
5
2
1 1
Intendenturförvalt-
ning............................
i
2
i 2 5 1
1 2
Sjukvårdsförvaltning .
1
i
Byggnadsförvaltning..
1 1
Kassa..............................
1 1
Ekonomikontor........... Ekipagesektion............
i 1
1 9 20
1 i
5 27
79
Summa 2| i
1 2 11 i
i 29 53 31 - 1 1
1 i 10 i 1
i 5 27 1
7 89 2 2 1
»I ii
Kungl. Maj. ts proposition nr 111 år 196b
21
Bilaga 1
nligt läget juni
juli 1963
Civil personal
M
as
k
in
ch
ef
S
ek
re
te
ra
re
1
.
b
o
k
h
ål
la
re
1
.
v
er
k
m
äs
ta
re
In
g
en
jö
r
A1 7
a>
-
3
-o
c
°C3
CA
O
:0
A ss
is
te
n
t
B
o
k
h
ål
la
re
F
ö
rr
åd
sf
ö
rv
al
ta
re
In
g
en
jö
r
h
ö
g
st
A15
V
er
k
m
äs
ta
re
F
ö
rr
åd
sm
äs
ta
re
1
.
m
as
k
in
is
t
K
o
n
to
rs
sk
ri
v
ar
e
V
er
k
st
ad
sf
ö
rm
an
B
åt
m
as
k
in
is
t
1
.
fö
rr
åd
sf
ö
rm
an
1
.
re
p
ar
at
ö
r
K
an
sl
is
k
ri
v
ar
e
T
ek
n
ik
er
T
ra
n
sp
o
rt
fö
rm
an
|M
as
k
in
is
t
|R
ep
ar
at
ö
r
|F
ö
rr
åd
sf
ö
rm
an
1K
o
n
to
ri
st
|T
ek
n
ik
er
1V
är
m
es
k
ö
ta
re
|B
il
fö
ra
re
|E
ld
ar
e
|E
x
p
ed
it
io
n
sv
ak
t
|F
ö
rr
åd
sm
an
1K
an
sl
ib
it
rä
d
e
|T
ek
n
is
k
t
b
it
rä
d
e
1V
ak
tm
äs
ta
re
K
o
n
to
rs
b
it
rä
d
e
|K
o
n
to
rs
b
u
d
ar
v
o
d
e
A
rb
et
ar
e
S
u
m
m
a
i
i
2
5
20
1
1
1
i
4
i
4
2
21
1
4
1
2
4
8
1
22
1
3
8 2
1
2 5 1
4 9 1
1
2 2
i
5 2
13
6 116 412
5
9
1
1
2 2
4
5
14 157
l
1
1
2 1
1
2
1
2 3
i
2
9
2 75 122
1
1
i
21
2
101
1
1
2
1
4 3
1
1
3
1
1
5
3 i
2
5
1
1
2 79 120
1
6
11
20
1
1
1
2 ii
l
1
1
1 21
7
1
1 10 5 5 5
1
8 12| 1
1
5| 4|l8 2 2 i 5 i 2 22 2 i 581 13 286 9041
ersonalorganisation
Civil personal
S
u
m
m
a
In
g
en
jö
r
A19
M
as
k
in
ch
ef
1
.
b
o
k
h
ål
la
re
1
.
v
er
k
m
äs
ta
re
In
g
en
jö
r
A17;
F
ö
re
st
ån
d
ar
e
A
ss
is
te
n
t
B
o
k
h
ål
la
re
B
ra
n
d
m
äs
ta
re
j
F
ö
rr
åd
sf
ö
rv
al
ta
re
In
g
en
jö
r
h
ö
g
st
A1 5
V er
k
m
äs
ta
re
;
1
.
m
as
k
in
is
t
1
.
ri
ta
re
K
o
n
to
rs
sk
ri
v
ar
e
V
er
k
st
ad
sf
ö
rm
an
i
B
ra
n
d
fö
rm
an
B
åt
m
as
k
in
is
t
1
.
fö
rr
åd
sf
ö
rm
an
1
.
re
p
ar
at
ö
r
K
an
sl
is
k
ri
v
ar
e
|T
ek
n
ik
er
|T
ra
n
sp
o
rt
fö
rm
an
|R
ep
ar
at
ö
r
|F
ö
rr
åd
sf
ö
rm
an
|K
o
ck
|K
o
n
to
ri
st
1V
är
m
es
k
ö
ta
re
B
il
fö
ra
re
E
ld
ar
e
|F
ö
rr
åd
sm
an
1K
an
sl
ib
it
rä
d
e
1T
ek
n
is
k
t
b
it
rä
d
e
|K
o
n
to
rs
b
it
rä
d
e
1K
o
n
to
rs
b
u
d
ar
v
o
d
e
A
rb
et
ar
e
1
4
7
31
12
10
3
3
4
4
5
3
6
7
i 23
80
270
1
1
4
2
2
2 4
7 2
46
86
1
3
1
1
1
1
1
3
1
2
1
2
5
2 2
5
1
1
39
71
i
4
3
5
15
1
1
3
1
3
2
8
20
1
1
3 5
1
2
10
2
8
178
13
i
1
1 11
1
1
1
1
1
6
1
1
3 4| 6| 3| 5 »1 l| 1
7
l| 5| 5| 2|l9| 2
Ilo
5 21211 115 31 2
173 | 674
22
Kungl. Maj.ts proposition nr 111 år 1964
Organisation i stort av stabs- och förvaltningsorgan vid marinkommando Syd
respektive Sydkustens örlogsbas
Bilaga 2
1. Nuläge
Försökskassa
Vapen-
förvaltning
Sjukvårds
förvaltning
Skeppsteknisk
förvaltning
Byggnad s-
förvaltning
Intendentur-
förvaltning
Ekonomikontor | Expedition
Samordningsgrupp
Marinkommandochef
RegO t förf
2. Förslag
Intendentur-
förvaltning
Förråds-
sektion
Sjukvårds
förvaltning
Teknisk
förvaltning
Kassa
Byggnads-
förvaltning
Ekonomi
kontor
Ekipage
sektion
örlogsbaschef
Expedition
Sektion IV
Sektion III
Sektion II
Sektion I
x) Framdeles
Kungi. Maj. ts proposition nr 111 år 196i
23
Bilaga 3
Statskontorets förslag beträffande förvaltningsorganens indelning i
sektioner m.m.
Förva ltningsorga n
Indelning
Anm.
Teknisk förvaltning
Planeringssektion
Artilleri- och robotsektion
Torped- och minsektion
Telesektion
Maskin- och elsektion
Skrovsektion
Förrådssektion1
1 övergångsvis. Framdeles före
slås förrådssektionerna vid tek
niska förvaltningen och inten-,
denturförvaltningen sammanslås
till en för förvaltningarna gemen
sam förrådssektion
Intendenturförvaltning
Mobiliserings- och planerings-
detalj
Livsmedels- och materielsektion
Förrådssektion1
Sj ukvårdsf örvaltning
Materieldetalj
Byggnadsförvaltning
Expeditionsdetalj
Planeringsdetalj med ritkontor
Arbetsgrupper
Fasta maskinanläggningar
Kassa
Kassadetalj
Avlöningsdetalj
Ekonomikontor
Kameraldetalj
Personaldetalj
Inköpsdetalj
Ekipagesektion
Expeditions- och kaserndetalj
Ekipagedetalj
Brandkår
Bevaknings- och säkerhetsdetalj
24
Kungl. Maj:ts proposition nr 111 år 1964
Bilaga 4
S ammanfattning
av förändringar i gällande personalförteckningar för marinen
Beställningar (tjänster) som utgår
Beställningar (tjänster) som tillkommer
Beställning
Antal
Löne-
Beställning
Antal
Löne-
Anm.
(tjänst)
grad
(tjänst)
grad
Marinkommandona
Chef för Sydkus
tens örlogsbas
1
Bo 4
Chef för tekniska
1
Bo 3
Beställningen
förvaltningen vid
må kunna besät-
Sydkustens
tas med militär
örlogsbas
eller civilmilitär
personal ur flot
tan eller marin
ingenjörkåren
Chef för plane-
ringssektionen vid
Sydkustens örlogs
bas
1
Bo 1
»
Flottan
Chef för Karlskrona
1
Bo 4
Kommendörkap-
2
Ao 27/25
För de arbets-
örlogsvarv
ten av 1. graden/
uppgifter vid
Kommendörkapten
1
Ao 27
kommendörkapten
tekniska för-
av 1. graden
av 2. graden
valtningens tele-
Kommendörkapten
1
Ao 25
sektion som av-
av 2. graden
ses för en av
Kapten
3
Ao 21
beställningarna,
Förvaltare
10
Ao 17
må även kunna
Flaggunderofficer
13
Ao 15
avses förste
Underofficer av
12
Ao 13
Kommendörkapten
1
Ao 25/21
driftingenjör
2. graden
av 2. graden/kap
ten
i högst Ae 27
Högbåtsman
10
Ao 11
Kapten/löjtnant
1
Ao 21/17
/15
Förvaltare
1
Ao 19
Marin intendenturkåren
Kommendör
1
Bo 1
Kommendörkapten
1
Ao 27
Kommendörkapten
av 2. graden
1
Ao 25
av 1. graden
Kapten
1
Ao 21
Mariningenjörkåren
Marindirektör av
1. graden
1
Ao 27
Förste driftingenjör
Civila tjänster
2
Ae 27
Förste driftingenjör
3
Ae 25
Kamrerare
1
Ae 21
Kamrerare
1
Ae 23
Driftingenjör
1
Ae 19
Driftingenjör
4
Ae 21
Expeditionsvakt
1
Ao 7
ESSELTE AB. STHLM 64
412469