SOU 1954:27

Tjänstebostäder för folkskolans lärare

Sammanfattning av betänkandets synpunkter och förslag

I betänkandet lämnas inledningsvis en redogörelse för förutom direk— tiven för utredningen och sättet för dess fullgörande —— gällande bestäm- melser rörande tjänstebostäder för folkskolans lärare samt för det nuva— | rande tjänstebostadsbeståndet.

Vid utredningen har övervägts, om man, med hänsyn till det i kommunal j regi eller med kommunalt stöd numera bedrivna bostadsbyggandet, alltjämt i kan ha behov av att bibehålla anordningen med tjänstebostäder för folk- : skolans lärare eller om tidpunkten kan vara inne att helt avveckla tjänste- * bostadssystemet. Det har emellertid konstaterats, att möjligheten att på lämpligt sätt upprätthålla skolväsendet alltjämt, särskilt på den egentliga landsbygden, är beroende av att den erforderliga lärarpersonalen kan få sin bostadsfråga ordnad på ett tillfredsställande sätt, och att detta icke kan beräknas bliva fallet med mindre tjänstebostadssystemet bibehålles.

Skoldistrikts skyldighet att tillhandahålla tjänstebostäder för sina lärare föreslås skola gälla orter, som icke äro sådana tätorter, där praktiska möj— ligheter kunna anses förefinnas för lärare att liksom andra medborgare förhyra bostad. Tätorter, som skola vara befriade från att tillhandahålla tjänstebostäder för lärare, avses skola uppföras i särskilda förteckningar, be- nämnda tätortsförteckningar, vilka efter förslag av vederbörande folkskolin- spektörer och efter hörande av kommunerna och berörda lärare skola fast- ställas av länsstyrelserna och gälla för en femårsperiod. Den nuvarande svår— tolkade bestämmelsen om att skoldistrikt skall vara skyldigt tillhandahålla tjänstebostad åt lärare, därest i skolorten icke finnes hyresmarknad ifråga om lägenheter, som fyller boställsordningens krav, föreslås sålunda skola upphöra att gälla. Införandet av det föreslagna systemet med tätortsförteck— ningar kommer att medföra, att tjänstebostadshållandet totalt sett minskas.

Såsom tjänstebostad skall endast anses bostad, som skoldistrikt på grund av sin tjänstebostadsskyldighet tillhandahåller. Har skoldistrikts skyldig— het att tillhandahålla tjänstebostad upphört, därför att skolorten uppförts i tätortsförteckning, skall läraren ej vara skyldig mottaga redan befintlig tjänstebostad med mindre än den är hänförd till den högsta i boställsord— ningen angivna kvalitetsklassen. Bor han vid tidpunkten, då tjänstebostads— ! skyldighet för skoldistriktet upphör, i t jänstebostad, skall han dock, oavsett hur lägenheten är klassificerad, äga bibehålla sin rätt till tjänstebostad, så länge han kvarstår i sin befattning.

Tillämpningen av de regler, som hittills gällt för uppförande av tjänste— bostäder ha medfört, att dessa i stort sett fylla samma fordringar som gälla för bostäder, som uppföras med stöd av statliga bidrag och län. I dessa regler föreslås dock vissa ändringar beträffande våningshöjd och tolkningen av storleksbestämmelserna, som beräknas möjliggöra en minskning av bygg- iuulskostnaderna för lärarbostäder; bestämmelserna om våningshöjd före- slås nämligen ändrade så, att de överensstämma med gällande byggnads- sladga, och ifråga om storleken skall viss variation —— även nedåt av normalstorlekarna kunna godkännas.

Hyresbeloppen för samtliga lärarbostäder föreslås uppräknade med om- kring 25 procent, vilket är en följd av bostadskostnadspostens stegring i levnadskostnadsindex, sedan hyrorna senast bestämdes för lärarbostäderna.

Statsbidragen till lärarbostäder, som nu utgå med 18 000 kronor för bostad för ordinarie folkskollärare och med 12 000 för annan lärare, föreslås höjda till högst 24 000 respektive 18 000 kronor och till dessa belopp före- slås skola komma tilläggsbelopp för bostäder, som uppföras i orter hän— förda till hyresgrupp 1, med 6 000 respektive 4000 kronor, varigenom de sammanlagda bidragen i denna hyresgrupp kunna uppgå till högst 30 000 respektive 22 000 kronor.

Kostnaderna för statsbidragen beräknas, trots höjningen, bli i stort sett desamma som för närvarande; merkostnader-na för de höjda statsbidrags— beloppen till lärarbostäder av olika typer beräknas nämligen i huvudsak uppvägas genom minskat behov av tjänstebostäder.

Förslag till kungörelse om ändrad lydelse av 5 52 mom. 2 i Kungl. Maj:ts förnyade stadga den 26 september 1921 (nr 604) angående folkundervisningen i riket.

Kungl. Maj:t har, med anledning av riksdagens beslut, funnit gott för- ordna, att 5 52 mom. 2 förnyade stadgan den 26 september 1921 angående folkundervisningen i riket skall erhålla ändrad lydelse på sätt nedan an- gives. !

5 52.

2. På ort, varest skola är belägen och som icke är uppförd på i inom. 3 nedan angiven tätortsförteckning, åligger det skoldistriktet att ät sådan folkskolans lärare vid skolan, som icke tjänstgör såsom vikarie för tjänst— , ledig lärare eller uppehåller lärartjänst, vilken kan anses vara av tillfällig * natur, tillhandahålla tjänstebostad, som står i överensstämmelse med de i boställsordningen givna eller med stöd av boställsordningen meddelade be— stämmelserna. Sådan skyldighet föreligger dock icke,

a) därest lärare ändå har eller kan anskaffa bostad, som statens folkskol— inspektör efter lärarens hörande finner godtagbar med hänsyn till. bland annat, lärarens tjänstgöringsförhållanden;

b) därest vederbörande länsstyrelse efter därom av skoldistriktet gjord framställning och efter folkskolinspektörens hörande förklarar, att distrik- tet tills vidare icke skall vara skyldigt tillhandahålla tjänstebostäder åt sina lärare eller tjänstebostad åt viss lärare. Innan länsstyrelse företager sådant ärende till avgörande skall lärare, som berörs av framställningen, beredas tillfälle att inkomma med yttrande i ärendet.

Upplåtes tjänstebostad av skoldistrikt, som icke enligt bestämmelserna i första stycket är skyldigt att tillhandahålla dylik bostad, åligger det distrik- tet att tillse, att tjänstebostaden står i överensstämmelse med de i gällande boställsordning givna eller med stöd av boställsordningen meddelade be- stämmelserna.

3. Förteckning å orter i länen, där skyldighet för skoldistrikt att tillhan- dahålla tjänstebostäder åt folkskolans lärare icke skall föreligga (tätorts- förteckning), fastställes av vederbörlig länsstyrelse att gälla för en tid av fem är, första gången från och med den .................... 19 ..... Det åligger statens folkskolinspektörer att, var för sitt inspektionsområde, med beaktande av de anvisningar, som utfärdas av Kungl. Maj:t eller, efter Kungl. Maj:ts bemyndigande, av skolöverstyrelsen, utarbeta förslag till tät— ortsförteckning och att inom i anvisningarna bestämd tid överlämna för- slaget till vederbörande länsstyrelse. Innan länsstyrelse upptager förslaget till prövning och avgörande skola skoldistrikten i länet ävensom lärarna

beredas tillfälle att inom viss utsatt tid inkomma med eventuella erinringar mot detsamma.

Den som icke åtnöjes med länsstyrelses beslut i ärende, varom nu är fråga, äger att hos Kungl. Maj:t. söka ändring genom besvär, vilka skola ingivas eller med allmänna posten insändas till eckesiastikdepartementet.

Denna kungörelse länder till efterrättelse från och med den

Förslag-till kungörelse om ändrad lydelse av 26 5 1 mom. avlönings- l reglementet för folkskolan den 30 juni 1948 (nr 437).

Kungl. Maj:t har, med stöd av riksdagens beslut, funnit gott förordna att 26 5 1 mom. avlöningsreglementet för folkskolan den 30 juni 1948 skall erhålla ändrad lydelse på sätt nedan angives.

26 ä.

1 mom. Anvisas åt lärare av skoldistrikt, som är skyldigt att tillhanda— hålla tjänstebostad, dylik bostad, och står denna i fråga om beskaffenhet ochvstorlek i överensstämmelse med de i gällande boställsordning givna eller med stöd av boställsordningen meddelade bestämmelserna, är han, därest han anställes för minst en termin, skyldig att mottaga tjänstebostaden och ställa sig till efterrättelse föreskrifterna i boställsordningen.

Vad i första stycket sägs äger jämväl giltighet beträffande bostad, som enligt bestämmelserna i 20 & boställsordningen hänförts till klass A, även om skoldistriktet icke har skyldighet att tillhandahålla tjänstebostäder.

Är lärare innehavare av tjänstebostad och upphör skoldistriktets skyldig— het att tillhandahålla dylik bostad, bibehåller han, så länge han kvarstår i samma befattning, sin rätt till tjänstebostad. Vad i 15 5 boställsordningen sägs skall dock ej gälla.

Denna kungörelse länder till efterrättelse från och med den

Förslag till kungörelse om ändrad lydelse av vissa 55 i boställsordningen för folkskolans lärare den 30 december 1946 (nr 883).

Härigenom förordnas, att nedannämnda åå kungörelsen den 30 december 1946 angående boställsordning för folkskolans lärare skola erhålla följande ändrade lydelse.

2 mom. Med tjänstebostad avses bostad, som av skoldistrikt anvisats lärare vid av distriktet inrättad folk— eller småskola, då distriktet äger skyl— dighet att tillhandahålla lärare bostad, ävensom bostad, som lärare eljest är skyldig att mottaga.

I den mån skyldighet att mottaga anvisad bostad föreligger för läraren. skall såsom förutsättning för att bostaden skall anses såsom tjänstebostad gälla, att bostaden enligt föreskrifterna i 20 5 nedan kan hänföras till någon av de i nämnda paragraf angivna klasserna.

Med ny tjänstebostad —— —— —— benämnes äldre tjänstebostad.

5 5. 3 Inom. Är tjänstebostad inrymd i hus, innehållande mer än en lägen- het, skall den vara väl avskild från annan lägenhet, och, då detta överens— stämmer med sedvänjan å orten, försedd med egen ingång.

!; mom. Utan hinder av vad i första momentet stadgas om att tjänste- bostad skall vara förlagd i skolans närhet, må efter prövning av statens folkskolinspektör i varje särskilt fall såsom tjänstebostad anvisas dylik bo- stad vid nedlagd skola.

1 den män på grund av särskilda förhållanden avvikelse eljest påkallas från de i 1—3 mom. meddelade bestämmelserna, må skolöverstyrelsen be- sluta därom. Uppkommer fråga om —— till Kungl. Maj:t..

6 %.

Därest ej byggnadsstadgans bestämmelser annat föranleda, skall vånings- höjden i tjänstebostads boningsrum vara omkring 2,70 meter, räknat från golv till golv. I vindsvåning må dock under samma förutsättning vånings- höjden kunna nedgå till 2,40 meter samt undantagsvis i någon del av ett rum till 1,80 meter.

Där tjockleken av bjälklag är större än 30 centimeter, skola ovan angivna våningshöjder ökas med minst det mått, varmed tjockleken av bjälklaget överstiger 30 centimeter.

7 5. 1 mom. Tjänstebostad skall omfatta: a) —— _— b) _ _— rum och kök. Med golvyta förstås här bostadens totala golvyta, således med inräknande av plats, som upptages av kapprum, skafferi, garderober, badrum och vat-

.. '.lvr_'_” *

tenklosett. l golvytan inräknas ej innerväggar och murstockar och ej heller utrymme åt vind, i källare eller i uthus.

85.

] övrigt skola — — om tjänstebostads beskaffenhet.

a) — —— —

b,) _ — —

c) Tjänstebostad skall innehålla — —— dänipande av ljud.

Köket skall vara försett med sedvanlig inredning, däri inbegripet kylskåp.

d) Tjänstebostad skall vara försedd med hushållskällare och erforder— ligt utrymme för bränsleförråd samt hava tillgång till tvättstuga och tork— utrymme.

18 5.

1 mom. Är tjänstebostad försedd med centraluppvärmning och omfattar värmeledningssystemet jämväl annan kommunen tillhörig lokal än tjänste- bostad men icke lokal, som ej tillhör kommunen, åligger det skoldistriktet att ombesörja uppvärmningen.

ad i första stycket sägs har ej avseende å garage. som är uppfört i an- slutning till tjänstebostaden och erbjudits läraren, men som denne icke önskat förhyra.

Bostadsinnehavaren är skyldig — — — avser annan tjänstebostad.

21 ä. 1 mom. Hyresavdraget skall, där ej annat följer av vad i 2 och 3 mom. stadgas, för de olika hyresgrupperna utgå med i nedan intagna tabell an- givna belopp.

För tjänstebostad Hyresgrupp .. .. 1 2 3 4 5 omfattande omkring tl'jlilnlilzgs 1 kronor

Årshyra slö kvadratmeter" ............ A 660 852 1 044 1 236 1 428 B 492 636 780 924 1 068 C 312 396 480 564 648 (50 eller 65 kvadratmeter A 888 1 152 1 416 1 680 1 944 B 672 876 1 080 1 284 1 488 C 420 540 660 780 900 90 kvadratmeter ............ A 1 128 1 464 1 800 2 136 2 472 B 876 1 140 1 404 1 668 1 932 C 564 720 876 1 032 1 188

För tjänstebostad Hyresgrupp

1 2 3 4 5

om fattande omkring trilänlill);gs

kronor

Hyra per dag (för extra lärare)

45 kvadratmeter ............ A 1,X0 2,30 2,85 3,40 3,00 B 1,35 1,75 2,15 2,55 2,90 C 1,10 1,50 1,55

60 eller 65 kvadratmeter A 2,45 3,15 3,00 4,60 5.30 B 1,80 2,40 2,95 3,50 4,10 C 1,15 1,50 1,80 2,15 2,45

Fördelningen —— — hyreskostnaderna.

4 mom. Är tjänstebostaden förenad med garage har tjänstebostadsinne- havaren företrädesrätt att hyra detta på villkor, varom överenskommelse träffas mellan honom och skoldistriktet. Önskar tjänstebostadsinnehavaren icke förhyra garaget, äger skoldistriktet fritt förfoga över detsamma.

I den mån garaget är försett med värmeledning, ansluten till tjänstebo- stadens värmeledningssystem, bär tjänstebostadsinnehavaren, om han eljest har eldningsskyldighet, ansvaret också för garagets uppvärmning, även om han icke förhyr detsamma. Han är i sådant fall berättigad erhålla ersättning av skoldistriktet för å garaget belöpande del av bränslekostnaderna.

Denna kungörelse länder till efterrättelse från och med den .................... 195...., dock att vad i 8 5 c) stadgas därom att i inredning av kök jämväl skall ingå kylskåp icke skall äga tillämpning å tjänstebostad, som var fär- digställd nämnda dag, förrän bostaden blir föremål för ombyggnad eller genomgripande reparation.

Förslag till kungörelse om ändrad lydelse av 5 % kungörelsen den 30 december 1946 (nr 887) angående statsbidrag till tjänstebostäder för folkskolans lärare.

Kungl. Maj:t har, med stöd av riksdagens beslut, funnit gott förordna, att 5 5 kungörelsen den 30 december 1946 angående statsbidrag till tjänste- bostäder för folkskolans lärare skall erhålla ändrad lydelse på sätt nedan angives.

Till bestridande av kostnader för anskaffande av tjänstebostad genom nybyggnad må skoldistrikt åtnjuta statsbidrag med följande belopp, näm- ligen:

med tjugofyratusen kronor för tjänstebostad för ordinarie folkskollärare. och

med ardertontusen kronor för tjänstebostad för annan lärare; dock att statsbidraget icke må överstiga femtio procent av de styrkta byggnadskostnaderna, i förekommande fall reducerat på sätt i 7 & sägs.

Om bostaden uppföres å ort, som är hänförd till hyresgrupp 1, skall såsom tillägg till nyssnämnda statsbidrag ytterligare utgå sextusen kronor för tjänstebostad för ordinarie folkskollärare och fyratusen kronor för ljänstebostad för annan lärare.

Bestämmelserna i 5 5 i dess nya lydelse skola äga tillämpning beträffande byggnadsbidrag, som utgå enligt av Kungl.- Maj :t efter den .................... 1911... meddelade beslut.

Bilaga 2

Preliminära förslag till tätortsförteckningar

På anmodan av de sakkunniga ha samtliga statens folkskolinspektörer var och en för sitt inspektionsområde uppgjort förslag till tätortsförteck- ningar efter de anvisningar, som de sakkunniga meddelat. Förteckningarna synas emellertid vara utarbetade efter något skiljaktiga principer och ifråga om en del tätorters uppförande å förteckningarna ha inspektörerna —— efter vad de framhållit i kommentarer till sina förslag —— varit tveksamma. De i det följande återgivna förteckningarna utgöra därför icke definitiva för- slag. Såsom praktiska exempel synas de emellertid vara väl lämpade. De ha efter i stort sett endast formella justeringar _ nedan sammanställts i löpande följd län för län och inom länen i inspektionsområdesföljd.

Tätort

Stockholm Stockholms län

Södra inspektionsområdet

Boo Botkyrka utom Norsborgs och Kyrkskolans skol— områden

Gustafsberg Huddinge

Järfälla

Lidingö

Nacka

Nynäshamn Saltsjöbaden Solna Sundbyberg Södertälje

Tyresö utom Kyrkskolans skolområde Österhaninge utom Kyrkskolans skolområde

Östertälje

Dalarö samhälle Träkvista (med Närlunda) och Drottningholm Uttran Järna samhälle och Mölnbo

Rönninge

Stora Vika

Nykvarn

Västerhaninge samhälle och Tungelsta

Kommun

Stockholms stad

Boo

Botkyrka Gustafsberg Huddinge Järfälla Lidingö stad Nacka stad Nynäshamns stad Saltsjöbadens köping Solna stad Sundbybergs stad Södertälje stad Tyresö Österhaninge Östertälje

Dalarö

Ekerö Grödinge Järna Salem Sorunda Turinge Västerhaninge

V -* _ M...... ns.-__ _

Norra inspektionsområdel Öregrund utom Gräsö Östhammar Hallstavik och Herräng Knivsta samhälle

Rimbo

Norrtälje

Sigtuna utom S:t Per och Haga Märsta samhälle Vallentuna samhälle

Täby Åkersberga Upplands Väsby

Sollentuna

Vaxholm utom Rindö Djurholm

Danderyd

Stocksund

Uppsala län Österbybruk

Enköping (_ med Fanna) Bålsta Grillby Gimo, Upplands-Tuna och Alunda Tierp Örbyhus Skutskär-Harnäs-Bodarna, bruk och Marma Uppsala (med Stora Sunnersta, Graneberg, Val- sätra, Malma, Norby, Nyby, Gamla Uppsala)

Östanå, Älvkarleö

Södermanlands län

Östra inspektionsomrädet Gnesta samhälle utom Framnäs Nyköping utom Arnö

Oppeby

Oxelösund Strängnäs utom Malmby Mariefred utom Taxinge Trosa

(')regrunds stad Östhammars stad Häverö Knivsta Sjuhundra Norrtälje stad Sigtuna stad Märsta Vallentuna

Täby köping Österåker Upplands Väsby Sollentuna köping Vaxholms stad Djurholms stad Danderyds köping Stocksunds köping

Dannemora Enköpings stad IIåbo Norra Trögd Oland

Tierps köping Vendel

Älvkarleby

Uppsala stad

Gnesta Nyköpings stad Svärta Oxelösunds stad Strängnäs stad Mariefreds stad Trosa stad

Tätort Västra inspektionsområdet

Eskilstuna (med Grangärdet, Broltsta, Ekeby, Berga m. Borsökna, Mesta, Ärna) Flen Skogstorp med Rosenfors Hällbybrunn och Rekarne samhälle Katrineholm Malmköping Mellösa samhälle och Hälleforsnäs Sköldinge samhälle (med Kantorp) och Valla Torshälla Vingåker (med Hacksta och Myresjö) och Högsjö Ärla samhälle

Östergötlands län

Östra inspektionsområdet

Kisa Rimforsa Åtvidabergs samhälle utom ytterområdena Kimstad Skärblacka samhälle Finspångs samhälle Åby samhälle Gusums samhälle Valdemarsvik Norrköping (med Svärtinge och Lindö) Söderköping

Västra inspektionsområdet

Ödeshögs samhälle Boxholm Österbymo Landeryds samhälle Kärna Vreta Kloster Linköping Motala utom Björketorp och Bastuberg Vadstena Skänninge Mjölby

Eskilstuna stad Flens stad Husby—Rekarne Hällby Katrineholms stad Malmköpings köping Mellösa

Sköldinge Torshälla stad V. Vingåker

Ärla

Västra Kinda Norra Kinda Åtvidabergs köping Norsholm Skärblacka Finspångs köping Kvillinge Ringarum Valdemarsviks köping Norrköpings stad Söderköpings stad

Ödeshög Boxholms köping Ydre Landeryd Kärna

Vreta Kloster Linköpings stad Motala stad Vadstena stad Skänninge stad Mjölby stad

! i i i

Jönköpings län Östra inspektionsområdct

Mariannelund

Aneby

Forserums samhälle Vrigstads samhälle Malmbäcks samhälle Bodafors (")sterkorsberga Ekenässjön Landsbro

Nässjö Sävsjö

Vetlanda

Eksjö Stockaryd

Tranås (med Sommen)

Västra inspektionsområdet

Tenhult Smail. Taberg

Norrahammar utom Sandseryd Bankeryds samhälle Gnosjö samhälle och Hillerstorp Gislaveds samhälle Anderstorp samhälle med Törås Smålandsstenar

Landeryd och Hyltebruk Reftele samhälle Bredaryds samhälle Smal. Rydaholm

Skillingaryd .

Vaggeryds samhälle och Götafors Jönköping (med Hovslätt) utom Järstorp Huskvarna Fagerslätt, Jutaholm och Stensholm

Värnamo utom Hörle, Nederby och Åminne Gränna utom Mörstorp, Uppgränna, Reaby och

(")rserum

Mariannelunds köping Bredestad Forserum

Vrigstad Malmbäck Bodafors köping Korsberga Vetlanda landskommun Lannaskede Nässjö stad Sävsjö stad Vetlanda stad Eksjö stad Hjälmseryd Tranås stad

Tenhult Månsarp Norrahammars köping

' Bankeryd

Gnosjö Gislaveds köping Anderstorps köping Villstad

Hylte Reftele Bredaryd Rydaholm Skillingaryds köping Vaggeryds köping Jönköpings stad Huskvarna stad Hakarp

Värnamo stad

Gränna stad

Kronobergs län Västra inspektionsområdet Ryd

Vislanda samhälle Älmhult Traryds samhälle och Strömsnäsbruk

Markaryd Ljungby

Östra inspektionsområdet

Åseda Braås samhälle Lenhovda samhälle Orrefors

Kosta Skruv Lessebo Hovmantorp Tingsryds samhälle Öjaby Lammhults samhälle Moheda samhälle Alvesta samhälle Växjö

Kalmar län

Norra inspektionsområdet

Västervik Oskarshamn Vimmerby Överums samhälle Gamleby samhälle Ankarsrum Södra Vi samhälle Kristdala samhälle Hultsfred Målilla samhälle Virserums samhälle Döderhults kyrkotrakt (Svalliden m.

Påskallavik

Almundsryd Vislanda Älmhults köping Traryds köping Markaryds köping Ljungby stad

Åseda köping Braås Lenhovda Hälleberga Ekeberga

Ljuder

Lessebo köping Hovmantorps köping Tingsryds köping Bergunda Lammhult Moheda Alvesta köping Växjö stad

Västerviks stad Oskarshamns stad Vimmerby stad Överum

Gamleby Hallingeberg Södra Vi Kristdala Hultsfreds köping Målilla

Virserum

Döderhult

Mönsterås Blomstermåla Emmaboda Torsås samhälle Mörbylånga samhälle

Nybro Borgholm

Gotlands län Fårösund

Slite samhälle Roma Klintehamns samhälle Hemse samhälle Visby

Blekinge län j Lyckeby samhälle i Torskors

Rödeby samhälle Kallinge Bräkne-Hoby samhälle Asarums samhälle och Svängsta Olofström Jämshögs samhälle Mörrums samhälle Lister-Mjällby Karlskrona (med Hästö och Gullberna) Ronneby Karlshamn Sölvesborg

Kristianstads län

Borrby samhälle Tomelilla samhälle

Tätort Södra inspektionsomrddet Högsby samhälle och Berga

Kalmar (med Berga villastad)

Östra inspektionsområdet

Högsby Mönsterås köping Ålem Emmaboda köping Torsås Mörbylånga Kalmar stad Nybro stad Borgholms stad

Fårösund Slite köping Romakloster Klintehamn Hemse Visby stad

Lyckeby" Lyckeby och Karlskrona stad i Rödeby Ronneby landskommun Bräkne—Hoby

Asarum Olofströms köping

Jämshög

Mörrum Mjällby

Karlskrona stad

Ronneby stad Karlshamns stad Sölvesborgs stad

Borrby Tomelilla köping

Everöd med Lyngby Tollarps samhälle Åhus samhälle Bromölla Knislinge samhälle Broby med Västraby Glimåkra samhälle Lönsboda Kristianstad Simrishamn utom ytter-områdena

Västra inspektionsområdet Osby köping Hästveda samhälle Vittsjö Bjärnums samhälle Vinslöv Sösdala samhälle Tyringe samhälle

Ljungbyhed

Perstorp utom Oderljunga Örkelljunga samhälle Munka-Ljungby samhälle Klippan utom Västra Sönnarslöv och Vedby Förslövsholms samhälle Kvidinge samhälle Åstorp (med Nyvång och Hyllinge) utom Västra Broby Skånes Fagerhults samhälle Skälderviken Båstad Ängelholm (med Rebbelberga, Haradal och Skörpinge) utom Höja och Mardal-Bonarp Hässleholm

Malmohus län

Norra inspektionsområdet Hälsingborg Landskrona (med Borstahusen) Eslöv utom Kastberga Höganäs

Everöd Tollarp Åhus köping Bromölla köping Knislinge

Broby

Glimåkra Örkened Kristianstads stad Simrishamns stad

Osby köping Hästveda Vittsjö Bjärnum Vinslövs köping Sösdala Tyringe Riseberga Perstorps köping Örkelljunga Munka-Ljungby Klippans köping Förslövsholm Kvidinge

Åstorps köping Skånes Fagerhult Barkåkra Båstads köping

Ängelholms stad Hässleholms stad

Hälsingborgs stad Landskrona stad Eslövs stad Höganäs stad

Bjuv utom Gunnarstorp Furulund utom Stävie Kävlinge Hörby Höör Svalövs samhälle (med Felestad) Marieholms samhälle Hittarp-Laröd Väsby kyrkby Billesholm utom Fäladen

Södra inspektionsområdet Lomma köping Södra Sandby samhälle Dalby samhälle Genarps samhälle Veberöds samhälle Staffanstorps samhälle Åkarp och Arlöv Bunkeflo strand och Klagshamn Vellinge samhälle

Höllviksnäs

Svedala köping Anderslövs samhälle Skurups köping utom Svaneholm och Sandåkra Skivarp Rydsgårds samhälle

Köpingebro

Sjöbo samhälle Lövestad Malmö Lund med viss bebyggelse intill staden

Ystad Trelleborg Skanör

Hallands län Halmstad Varberg Falkenberg utom Skrea

Bjuvs köping Furulunds köping Kävlinge köping Hörby köping Höörs köping Svalöv

Marieholm Ödåkra

Väsby Billesholm

Lomma köping Södra Sandby Dalby Genarp Veberöd Staffanstorp Burlöv Bunkeflo Vellinge Räng Svedala köping Anderslöv Skurups köping Vemmenhög Rydsgård Herrestad Sjöbo köping Östra Färs Malmö stad Lunds stad och Staf- fanstorps kommun . Ystads stad Trelleborgs stad Skanör med Falsterbo stad '

Halmstads stad Varbergs stad Falkenbergs stad

Tätort Kommun Kungsbacka Kungsbacka stad Laholm Laholms stad Oskarström Oskarströms köping Getinge samhälle Getinge

Göteborgs och Bohus län Södra inspektionsomrddel

Landvetters samhälle Landvetter- Mölnlycke Råda Kållereds samhälle Kållered Askims samhälle och Hovås Askim Lillhagen (med S:t Jörgens och Lillhagens sjuk— Göteborgs stad och Säve hus) kommun Stenungsunds samhälle Stenungsund Göteborg med Toltorp, Krokslätt, Partille och Göteborgs stad, Möln— Bäckedalen dals stad samt Partil- le och Tuve kommu- ner

Fiskebäck, Näset, Kvillängen med Västra Aröd, Tingstad med Bällskär och Östra Aröd, Backa— dalen med Skälltorp Göteborgs stad Mölndal Mölndals stad Kungälv Kungälvs stad

arstrand Marstrands stad

Norra inspektionsområdct Uddevalla utom Björkbäck-Grindhults skolom—

råde Uddevalla stad Lysekil utom Lyse Lysekils stad Strömstad - Strömstads stad Ljungskile-Lyckornas samhälle Ljungskile Gravarne—Tångens samhälle Södra Sotenäs Grundsunds samhälle Skaftö Smögens samhälle Smögen Hunnebostrand Tossene Munkedals samhälle Munkedal Grebbestad Tanum

Älvsborgs län

Norra inspektionsområdel Bengtsfors Bengtsfors köping Billingsfors Steneby och Leläng

Tätort Brålanda samhälle Bäckefors samhälle Dals Långed Dals Rostock Ed med Äng liliirgelanda samhälle

l'lalvordstorp

Mellerud utom Kambol och Järn Trollhättan

Vargön

Vänersborg utom Grunnebo och Ryr Åmål

Västra inspektionsområdet Alingsås utom Lygnared Kinna Skene Lilla Edet

Surte

Älvängen Aspenäs Vårgårda samhälle Nol

Lerums samhälle Tollered Alafors

Floda (")rby samhälle Bohus Agnesberg Bollebygds samhälle Kinnahult

Östra inspektionsområdel Herrljunga samhälle Dalsjöfors Sjömarken

Sandared Fritsla samhälle Svenljunga samhälle

Brålanda Bäckefors Steneby Kroppefjäll Dals Ed Färgelanda Södra Väne _ Melleruds köping Trollhättans stad Västra Tunhem Vänersborgs stad Åmåls stad

Alingsås stad Kinna köping Skene köping Lilla Edets köping Nödinge Starrkärr

Lerum

Vårgårda

Starrkårr

Lerum

Skallsjö

Starrkärr Skallsjö

Örby Nödinge Angered Bollebygd Kinna köping och Örby kommun

Herrljunga köping Toarp

Borås stad och Sand— hults kommun Sandhult

Fritsla

Svenljunga köping

Limmareds samhälle Tranemo samhälle Borås utom Funningens, Byssnäs, Transås och Viareds Skolområden Ulricehamn utom Brunn

Skaraborgs län

Östra inspektionsområdet Falköping Hjo Skövde Tidaholm Tibro

Töreboda utom Bäck, Fredsberg och Hubherud Karlsborg Skultorps samhälle Hova samhälle

Habo samhälle Stentorps samhälle

Väs tra inspektionsområdet

Grästorps samhälle Nossebro

Vara Götene samhälle Gullspång Mariestad utom Leksberg Lidköping Skara

Värmlands län

Västra inspektionsområdet Arvika Säffle utom Tveta

Årjäng Charlottenberg

Åmotfors med Kroppstadsfors

Mellersta inspektionsområdet Segmon och Slottsbron Forshaga samhälle

Limmared Tranemo

Borås stad Ulricehamns stad

Falköpings stad Hjo stad Skövde stad Tidaholms stad Tibro köping Töreboda köping Karlsborg Skultorp Hova Habo Stenstorp

Grästorp Essunga

Vara köping Götene köping .Xnnehärad och Visnum Mariestads stad Lidköpings stad Skara stad

Arvika stad Säffle stad Årjängs köping Eda

Eda och Älgå

Ed Forshaga köping

_ Ma.-—__ ___—___...—

Torsby Skåre Grums med Slottsbron Skoghall Karlstad (med Råtorp och Älvåker) Munkfors samhälle och Munkeryd Edsvalla och Vålberg

Molkom Kil Sunne

Deje Skattkärr

Östra inspektionsomrddet

Storfors

Nykroppa Lesjöfors

Kristinehamn utom Varnumsdelen Filipstad Hagfors utom Torsbydelen

Örebro län

Södra inspektionsomrddet

Lillån Pålsboda Laxå samhälle Vretstorp och Östansjö

Hallsberg Fjugesta

Örebro (med Adolfsberg) utom Karlslund och Eker Kumla Askersund utom Ljungås

Norra ins pektionsom rådet

Karlskoga utom Högåsen, Linnebäck, Stenbäc-

ken, Lonnhyttan, Kedjeåsen, Granbergsdal, Skråmmen, Karlsdal och Sibbo Lindesberg

Nora Degerfors utom Strömtorp, Knutsbol och Ålgåsen

Kommun Fryksände Grava Grums Hammarö Karlstads stad Munkfors Nor

Nyed

Stora Kil Sunne köping Ullerud Östra F ågelvik

Storfors köping Kroppa

Rämmen Kristinehamns stad Filipstads stad Hagfors stad

Axberg

Sköllersta Laxå köping

Viby Hallsbergs köping Lekeberg

Örebro stad Kumla stad Askersunds stad

Karlskoga stad Lindesbergs stad Nora stad Degerfors köping

Tätort Hällefors utom Sikfors, Skälen, Sången, Silver— gruvan, Sävsjön och Pansartorp Kopparberg (med Riggardsl

Fellingsbro samhälle Frövi Grythyttans samhälle Bångbro och Ställdalen

Västmanlands län

Arboga utom Säterbo Fagersta utom Åvestbo och Hedkärra Hallstahammar utom Bergs, Kyrkskolans, Näs— lunds och Trångfors Skolområden Fjärdhundra samhälle Kolbäcks samhälle och Kvicksund Kolsva bruk

Kungsör Köping Tärnsjö Norbergsby och Kärrgruvan

Ramnäs bruk och Virsbo bruk Sala utom Broddbo och Saladamm Skinnskattebergs samhälle Skultuna bruk Surahammar Tillberga samhälle

Morgongåva

Västerfärnebo kyrkby Heby Västerås utom Skerike, Badelunda och Lundby Åbv

Kopparbergs län Västra inspektionsområdel Smedjebacken med Morgårdshammar

Ludvika Lyckåker och Östansbo

Hällefors köping Kopparbergs köping och Ljusnarsbergs . kom- man Fellingsbro Näsby Grythyttan Ljusnarsberg

Arboga stad Fagersta stad

Hallstahammars köping Fjärdhundra Kolbäck Kolsva Kungsörs köping Köpings stad Nora Norberg

Ramnäs

Sala stad Skinnskatteberg Skultuna Sura

Tillberga Vittinge Västerfärnebo

V ästerlövsta Västerås stad Östervåla

Smedjebackens köping och Norrbärke kom- mun

Ludvika stad Ludvika landskommun

Grängesberg och Björk-äs Fredriksberg Vansbro och Dala—Järna Malungs samhälle samt Mobyns, Hole och Kyrk- skolans Skolområden

Östra inspektionsomrädel Avesta Borlänge Falun (med Slätta, Stenslund, Daglöstägten och Slussen) Hedemora Säter utom Bispberg och Kullsveden Krylbo Horndal Fors och Karlbo Skogsbo med Rutbo och Högbo

Långshyttan

Korsnäs, Grycksbo, Hälsinggården med Haralds— bo, Främby med Källviken och Österä Romme, Ornäs, Gylle, Bro, Söpnarby, Västan-äng, Svärdsjö och Alsbäck Brunua och Västerby

Norra inspektionsområdet Bjursäs kyrkby och Sägmyra Boda kyrkby och Ovaninyra Rönndalen (med Enviksbyn) Idre Kyrkby Särna kyrkby Leksands Noret, Åkerö, Övermo, Romma, Ulvi, Tible, Häradsbygden och Djura Mora samhälle, Morkarlby, Tuvan, Färnäs, Nus- näs, Östnor, Öna, Bjäkenbacken och Vika Morastrand (")stanvik och Furudal Kyrkbyn, Trunna, Born. Hansjö och Skattung— byn Rättviks samhälle (med Lerdal), Vikarbyn, Sö- derås, Ingels, N. och Ö. Gårdsjö Siljansnäs samhälle

Grangärde Säfsnäs . Järna

Malung

.tvesta stad Borlänge stad

Falu stad Hedemora stad Säters stad

Krylbo köping By

Folkärna

Grytnäs Husby

Stora Kopparberg och Vika

Stora Tuna Hedemora landskommun

Bjursås Boda Enviken Idre Särna

Leksand

Mora Morastrands köping Ore

Orsa

Rättvik Siljansnäs

Sollerö (området på ön) Borgärdet och Linghed

Gävleborgs län Södra inspektionsområdet

Gävle (med Strömsbro, Stigslund och Bomhus) Sandvikens stad utom Överbyn Storvik Hofors brukssamhälle Hagaström och Hemlingby

Mellersta inspektionsam rådet

Alfta samhälle Kyrkbyn samt- Arbrå och Vallsta samhällen Bollnäs Ren, Granberg (med Säversta) och Lottefors Kilafors och Landa

Kyrkbyn-Gruvbyn Vågbro

Edsbyn och Roteberg

Lingbo

Marmaverken (med Kingsta), Bergvik-Vansäter, Mohed, Östanbo, Ljusne-Ala (med Ljusne bruk), Vallvik samt lnas, Håfs, Hedens, Ellnes och Onsängs Skolområden Söderhamn (med Stugsund och Sandarne)

Norra inspektionsområdet Bergsjö samhälle

Lund och Näsviken Färila Hudiksvall utom Idenor

Björka

Järvsö samhälle

Ljusdal Ljusdal (med Hovsberg, Vij och Nore) samt Tall- asen

Västernorrlands län Södra ins pektionsom rådet

Sundsvall Ånge

Sollerön Svärdsjö

Gävle stad Sandvikens stad Storviks köping Hofors Valbo

Alfta Arbrå Bollnäs stad Bollnäs landskommun Hanebo

Los Norrala Ovanåker

Skog

Söderala Söderhamns stad

Bergsjö

Forsa Färila-Kårböle Hudiksvalls stad Hälsingtuna Järvsö

Ljusdals köping

Ljusdals landskommun

Sundsvalls stad Ånge köping

Vivsta, Fagervik, Sörberge, Bergeforsen och San- darna Sköusberg, Johannedal, Skönvik-Sund och Tuna- dal V i—Alvik Söråker-Strand Njurundabommen, Nolby-Kvissle, Svartvik och Stoekvik Granlo-Högom, Bergsåker och Nacksta Fränsta och Ljungaverk

Matfors '

Mellersta inspektionsområdet Härnösand Kramfors Sollefteå utom Multrå Långsele samhälle

Ramsele samhälle

Hoting

Norm inspektionsomrddet

Järved och Högland Husum

Krånge Mjällom Bjästa Själevads samhälle, Alfredshem, Domsjö, Gull— tinget, Gene, Sund och Österås

Örnsköldsvik

Jämtlands län Södra inspektionsmnrådet

Svenstavik Brunflo samhälle Bräcke samhälle Hornsberg Hammarstrand Gällö och Pilgrimstad Sveg Östersund

Timrå köping

Sköns köping Alnö Hässjö

Njurunda Selånger 'l'orp Tuna

Härnösands stad Kramfors stad Sollefteå stad Långsele Ramsele

Tåsjö

Arnäs Grundsunda Junsele N ordingrä Nätra

Själevad Örnsköldsviks stad

Berg

Brunflo Bräcke Frösö köping Ragunda Revsund

Svegs köping Östersunds stad

Bispfors och Bispgården Hede samhälle Ytterhogdal

Kälarne samhälle Funäsdalen

Norra inspektionsområdet

Krokom (med Hissmofors) Söre Hammerdals samhälle Strömsund (med Bredgärd) och Ulriksfors Gäddede Mörsils samhälle (med Äggfors)

Järpen

Västerbottens län Södra inspektionsområdet

Nordmalings samhälle och Rundvik Hörnefors samhälle Bjurholms samhälle Vännäsby Vännäs Obbola och Holmsund Sävars samhälle Dorotea samhälle Åsele samhälle Umeå Teg och Backen

Mellersta inspektionsomrädet

Hällnäs, Vindeln och Tvärälund Robertsfors Ånäset och Flarken Burträsks samhälle, Bygdsiljum och Nedre Åbyn Kristineberg Stensele samhälle, Gunnarn och Storuman Vilhelmina Lycksele Lövångers samhälle

Kommun Fors Hede Hogdal Kälarne Tännäs

Rödön Lit Hammerdal Ström Frostviken Mörsil Undersåker

Nordmaling Hörnefors Bjurholm

Vännäs landskommun- Vännäs köping Holmsunds köping Sävar Dorotea Åsele Umeå stad Umeå landskommun

Degerfors Bygdeå Nysätra

Burträsk Lycksele landskommun Stensele Vilhelmina köping Lycksele stad Lövånger

Norra inspektionsområdet

Bureå samhälle

Sunnanå, Medle, Stämningsgården, Boliden, Kåge och Kyrkobordet med Böle Byske samhälle, Frostkåge, Östanbäck, Ostvik, Drängsmark och Åbyn med Brännfors

Jörns samhälle Norsjö samhälle och Bastuträsk Malåträsk och Adak Sorsele samhälle Skellefteå (med Hedensbyn, Bergsbyn, Bergs- holmen, Ursviken, Furunäs och Skellefte- hamn)

Norrbottens län

Södra inspektionsområdet

Piteå Hortlax samhälle med lnnimarken och Bergsvi- ken-Storfors Munksund, Pitholm, Öjebyn och Roknäs med Sjulnäs

Älvsbyn Arvidsjaurs samhälle Arjeplog samhälle

Mellersta inspektionsområdet Gammelstad och Bergnäset Harads Jokkmokks kyrkostad, Harspränget och Porjus Luleå (med Notviken), Mjölkudden, Skurhol-

men, Svartöstaden, Malmudden och Örnäset Boden Svarthjörsbyn, Fagernäs och Heden

Norra inspektionsomrädet Gällivare samhälle, Malmberget, Koskullskulle, Dennewitz och Hakkas Kiruna C, Tuolluvaara och Vittangi Råneå samhälle, Niemisel och Böle Töre samhälle, Siknäs och Sören

Bureå Skellefteå landskonnnun

Byske Jörn Norsjö Malå Sorsele

Skellefteå stad

Piteå stad Hortlax

Piteå landskommun Älvsbyns köping Arvidsjaur

Arjeplog

Nederluleå Edefors Jokkmokk

Luleå stad Bodens stad Överluleå

Gällivare Kiruna stad Råneå Töre

Östra inspektionsomrddel Haparanda Karungi .luoksengi, Svanstein och Matarengi Pajala samhälle Kalix, Risögrund, Karlsborg. Båtskårsnäs och Innanbäcken

Seskarö

Haparanda stad Karl Gustav Övertorneå Pajala

Nederkalix Nedertorneå

tätortsförteckningar

Antalet tjänstebostäder, som beräknas erforderliga

år 1958 vid en tillämpning av de preliminära förslagen till

Beräknat antal för lnspcktionsomrädc ord folk- annan

_ ' .. .. Summa

skollärare larare Stockholms läns södra ................................. 73 37 110 Stockholms läns norra ................................. 161 84 245 Uppsala län ................................................ 195 136 331 Södermanlands läns östra ........................... 140 101 241 Södermanlands läns västra ........................... 89 68 157 Östergötlands läns östra .............................. 190 120 310 östergötlands läns västra .............................. 187 117 304 Jönköpings läns östra ................................. 159 83 242 Jönköpings läns västra ................................. 119 70 189 Kronobergs läns västra ................................. 85 50 135 Kronobergs läns östra ................................. 133 88 221 Kalmar läns norra ....................................... 163 113 276 Kalmar läns södra ....................................... 195 127 322 Gotlands läns ............................................. 115 85 200 Blekinge läns ............................................. 168 100 268 Kristianstads läns östra .............................. .171 172 343 Kristianstads läns västra .............................. 118 113 231 Malmöhus läns norra ................................. 211 114 325 Malmöhus läns södra ................................. 189 102 291 Hallands läns ............................................. 223 145 368 Göteborgs och Bohus läns södra 96 72 168 Göteborgs och Bohus läns norra 190 105 295 Älvsborgs läns norra .................................... 100 75 175 Älvsborgs läns västra ................................. 124 98 222 Älvsborgs läns östra .................................... 162 133 295 Skaraborgs läns östra ................................. 155 87 242 Skaraborgs läns västra ................................. 220 130 350 Värmlands läns västra ............................ 129 89 218 Värmlands läns mellersta 96 61 157 Värmlands läns östra ................................. 104 61 165 Örebro läns södra ....................................... 147 113 260 Örebro läns norra ....................................... 88 62 150 Västmanlands läns ....................................... 115 104 219 Kopparbergs läns västra .............................. 136 98 234 Kopparbergs läns östra ................................. 100 57 157 Kopparbergs läns norra .............................. 102 58 160 Gävleborgs läns södra ................................. 83 89 172 Gävleborgs läns mellersta ........................... 112 66 178 Gävleborgs läns norra ................................. 110 85 195 Västernorrlands läns södra ........................... 214 Västernorrlands läns mellersta ..................... 165 101 266 Västernorrlands läns norra ........................... 227

Forts. & nästa sida

Beräknat antal för

lnspektionsområde ord. folk- annan S

.. .. umma skollärare lärare

' Jämtlands läns södra ................................. 157 143 300 Jämtlands läns norra ................................. 140 80 220 Västerbottens läns södra .............................. 110 74 184 Västerbottens läns mellersta ........................ 98 74 172 Västerbottens läns norra .............................. 80 63 143 Norrbottens läns södra ................................. 62 46 108 Norrbottens läns mellersta ........................... 33 30 63 Västerbottens läns norra .............................. 100 70 170 ' Norrbottens läns östra ................................. 106 63 169 Summa 6 769 4 588 11 357

Antalet befintliga tjänstebostäder, fördelade å hyresgrupper

Antal tjänstebostäder sista läsdagen vårterminen 1953

fördelade på hyresgrupperna härav för

Inspektionsomräde _ ();-di-

Sum- . . ma narie annan 1 2 3 4 5 folk- lärare

skol-

, lärare i

Stockholms läns södra ......... 75 37 4 2 118 59 59 Stockholms läns norra ......... 190 18 13 13 234 111 123 . Uppsala läns ........................ 265 12 — -— 277 166 111 ' Södermanlands läns östra ...... 169 4 5 —— —— 178 97 81 ' Södermanlands läns västra 150 3 3 —— —— 156 80 76 , Östergötlands läns östra ......... 224 40 _ —— _- 264 139 125 f- Östergötlands läns västra ...... 239 10 _— _ — 299 183 116 3 Jönköpings läns östra ............ 188 14 —— 202 134 68 * Jönköpings läns västra ......... 154 5 —- 159 100 59 *, Kronobergs läns västra ......... 129 _ _ _. _ 129 46 Kronobergs läns östra ............ 197 11 _ — —— 208 132 76 ', Kalmar läns norra ............... 249 _ — _— —— 249 141 108 ' Kalmar läns södra ............... 306 _ — _ — 306 163 143 ' Gotlands läns ........................ 138 — — —— —- 138 87 51 % Blekinge läns ........................ 246 3 —— * —— 249 124 125 Å Kristianstads läns östra ......... 367 9 -— —— -— 376 190 186 Kristianstads läns västra ...... 233 _ _ —- 233 149 84 Malmöhus läns norra ............ 386 17 _ —— -—— 403 246 157 ' Malmöhus läns södra ............ 305 3 2 —— 310 161 149 Hallands läns ........................ 292 —— —— '— —— 292 167 125 , Göteborgs och Bohus läns södra' 122 12 — _ _ 134 65 69 Göteborgs och Bohus läns norra 187 4 _ _ _ 191 106 85 Älvsborgs läns norra ............ 151 4 — — —— 155 89 66 Älvsborgs läns västra ............ 213 4 _ _— _ 217 113 104 Älvsborgs läns östra ............ 200 7 _ _ _ 207 126 81 Skaraborgs läns östra ............ 264 3 —— 267 144 123 , Skaraborgs läns västra ......... 322 7 —— -— -— 329 152 177 ? Värmlands läns västra ......... 195 16 — _ _ 211 126 85 ; Värmlands läns mellersta ...... 235 _ _ _ _ 235 149 86 Värmlands läns östra ............ 166 _ __ _ _ 166 113 53 Örebro läns södra .................. 194 5 6 —— —— 205 108 97 f Örebro läns norra .................. 150 _ 17 _ _ 167 85 82 5 Västmanlands läns ............... 303 45 4 _ _ 353 193 160 i Kopparbergs läns västra ......... 181 7 _ _ _ 188 110 78 ; Kopparbergs läns östra ......... 201 _ _ _ _ 201 105 96 , Kopparbergs läns norra ......... 123 6 — — 129 86 43 ' Gävleborgs läns södra ............ 190 5 —— — — 195 101 94 Gävleborgs läns mellersta ...... 227 7 —— —— 234 132 102 Gävleborgs läns norra ............ 140 2 —— _ —— 142 75 67 Västernorrlands läns södra —- 186 3 —— 189 120 69

Forts. & nästa sida

Antal tjänstebostäder sista läsdagen vårterminen 1953

fördelade på hyresgrupperna härav för Inspektionsområde ordi— Sum- . narie 1 2 3 4 5 ""' folk— ”P”” , larare skol- lärare Västernorrlands läns mellersta 156 8 — 164 98 66 Västernorrlands läns norra 114 —— _— —— 114 76 38 Jämtlands läns södra ............ — 181 6 -— 187 110 77 Jämtlands läns norra ............ — 157 -— 157 92 65 Västerbottens läns södra ...... — 118 — — f 118 64 54 Västerbottens läns mellersta —- 117 1 —- — 118 62 56 Västerbottens läns norra ...... — 108 4 —— 112 . 62 50 Norrbottens läns södra ......... -— 58 4 '— 62 46 16 Norrbottens läns mellersta -— 44 1 —— _— 45 21 24 Norrbottens läns norra ......... 102 35 — —— 137 73 64 Norrbottens läns östra ......... — 103 3 —— 106 69 37 Summa 8316 1 765 119 * 15 10 215 5 783 4432 Härav: för ordinarie folkskollärare 4690 1023 65 5 5783 5783 ——I för annan lärare ............... 3626 742 54 10 4432 — 4432 !

Antalet befintliga tjänstebostäder, fördelade å bostadsklasser

Antal t__]anstebostader for Antal tjänstebostäder för

ordinarie folkskollärare .. ., fördelade å bostadsklas- annan larare, fordclade

l” . ., på bostadsklasserna lnspcktlonsomradc serna

S:a B S:a Stockholms läns södra ......... 26 20 13 59 9 23 27 59 Stockholms läns norra ......... 46 32 33 111 26 47 50 123 _ Uppsala läns ........................ 87 25 54 166 37 19 55 111 , Södermanlands läns östra ...... 47 23 27 97 23 19 39 81 . Södermanlands läns västra 38 20 22 80 21 14 41 76 ' östergötlands läns östra ......... 64 35 40 139 29 41 55 125" , Östergötlands läns västra ...... 128 29 26 183 58 27 31 116 ' Jönköpings läns östra ............ 39 26 69 134 18 9 41 68 Jönköpings läns västra ......... 59 22 19 100 14 21 24 59 Kronobergs läns västra ......... 23 20 40 83 7 7 32 46 Kronobergs läns östra ............ 43 26 63 132 15 12 49 76 Kalmar läns norra ............... 57 27 57 141 33 17 58 108 Kalmar läns södra ............... 65 30 68 163 4. 20 80 143 Gotlands läns ........................ 41 21 25 87 19 8 24 51 Blekinge läns ........................ 53 28 43 124 14 31 80 125 Kristianstads läns östra ......... 77 59 54 190 38 63 85 186 Kristianstads läns västra ...... 24 68 57 149 2 14 68 84 Malmöhus läns norra ............ 95 97 54 246 28 67 62 157 Malmöhus läns södra ............ 78 53 30 161 38 49 62 149 Hallands läns ........................ 59 55 53 167 24 37 64 125 Göteborgs och Bohus läns södra 31 25 9 65 11 28 30 69 Göteborgs och Bohus läns norra 51 34 21 106 21 25 39 85 Älvsborgs läns norra ............ 28 27 34 89 14 11 41 66 Älvsborgs läns västra ............ 58 36 19 113 28 36 40 104 Älvsborgs läns östra ............ 57 37 32 126 28 22 31 81 Skaraborgs läns östra ............ 63 50 31 144 23 34 66 123 Skaraborgs läns västra ......... 61 62 29 152 21 89 67 177 Värmlands läns västra ......... 41 39 46 126 19 16 50 85 Värmlands läns mellersta ...... 40 40 69 149 17 14 55 86 Värmlands läns östra ............ 45 32 36 113 13 15 25 53 Örebro läns södra .................. 34 27 47 108 21 15 61 97 örebro läns norra .................. 52 20 13 85 41 23 18 82 Västmanlands läns ............... 85 63 45 193 44 48 68 160 Kopparbergs läns västra ......... 83 20 7 110 35 16 27 78 Kopparbergs läns östra ......... 79 22 4 105 54 28 14 96 Kopparbergs läns norra ......... 47 33 6 86 26 13 4 43 Gävleborgs läns södra ............ 50 24 27 101 24 30 40 94 Gävleborgs läns mellersta ...... 84 33 15 132 48 28 26 102 Gävleborgs läns norra ............ 51 10 14 75 28 14 25 67 Västernorrlands läns södra 74 23 23 120 19 13 37 69 Västernorrlands läns mellersta 56 22 20 98 20 21 25 66 Västernorrlands läns norra 46 18 12 76 17 12 9 38

Forts. å mista sida

Antal téänstebostäder för Antal tjänstebostäder för

ordmarle folkskollararc 1?" f" d '1 d fördelade på hostadsklas— ”"%" arare, M 6 a e

. " pa hostadsklasserna

Inspektlonsomrade serna

A B C S:a A B C S:a

Jämtlands läns södra ............ 59 36 15 110 31 18 28 77 Jämtlands läns norra ............ 50 28 14 92 17 24 24 65 Västerbottens läns södra ...... 39 13 12 64 17 17 20 54 Västerbottens läns mellersta 33 20 9 62 15 21 20 56 Västerbottens läns norra ...... 41 18 3 62 12 31 7 50 Norrbottens läns södra ......... 28 15 3 46 6 5 5 16 Norrbottens läns mellersta 13 6 2 21 7 6 11. 24 Norrbottens läns norra ......... 57 9 7 73 39 14 11 64 Norrbottens läns östra ......... 51 16 2 69 22 10 5 37 Summa 2 736 1 574 1 473 5 783 1 234 1 242 1 956 4 432

Antalet tjänstebostäder, som sakna vissa bekvämligheter

B ti'd . l' _ Bostäder, som enl. med- 05 d eri som. sa tna cen givande av skolöversty- traluppvarmnmg, badrum relsen sakna vatten, av— eller vattenklosett (14 & lopp eller elektriskt ljus ) mom.) (8 5 b) lnspektlonsområde För (”__ För (”__ " dinarie l—or dinarie For folk- annan Summa folk- annan Summa skol- lärare skol- lärare lärare lärare Stockholms läns södra ......... 31 48 79 — —— _ Stockholms läns norra ....... '.. 26 13 39 _ _ _ Uppsala läns ........................ 43 34 77 _ _ _ Södermanlands läns östra ...... 20 34 54 _ _ _ Södermanlands läns västra 17 35 52 9 9 18 Östergötlands läns östra ......... 55 68 123 _ _ _ Östergötlands läns västra ...... 15 26 41 _ _ _ Jönköpings läns östra ............ 43 31 74 1 1 2 Jönköpings läns västra ......... 17 19 36 _ _ _ Kronobergs läns västra ......... 49 34 83 _ _ Kronobergs läns östra ............ 30 30 60 _ _ Kalmar läns norra ............... 67 67 134 1 4 5 Kalmar läns södra ............... 79 83 162 _ _ _ Gotlands läns ........................ 29 27 56 _ _ _ Blekinge läns ........................ 59 101 160 _ 1 1 Kristianstads läns östra ......... 98 112 210 _ _ _ Kristianstads läns västra ...... 50 47 97 _ _ _ Malmöhus läns norra ............ 116 112 228 2 _ 2 Malmöhus läns södra ............ 77 108 185 _ 1 1 Hallands läns ........................ 27 32 59 _ _ _ Göteborgs och Bohus läns södra 15 28 43 _ _ _ Göteborgs och Bohus läns norra 44 48 92 1 1 2 Älvsborgs läns norra ............ 52 50 102 2 2 4 Älvsborgs läns västra ............ 50 74 124 _ _ _ Älwborgs läns östra ............ 44 48 92 _ _ _ Skaraborgs läns östra ............ 48 56 104 "— _ _ Skaraborgs läns västra ......... 56 94 150 _ _ _ Värmlands läns västra ......... 63 57 120 _ 4 4 Värmlands läns mellersta ...... 69 44 113 _ _ _ Värmlands läns östra ............ 48 31 79 _ __ _ Örebro läns södra .................. 54 62 116 _ _ _ Örebro läns norra .................. 20 39 59 _ _ _ Västmanlands läns ............... 30 28 58 _ _ _ Kopparbergs läns västra ......... 21 43 64 _ 2 2 Kopparbergs läns östra ......... 14 37 51 _ _ _ Kopparbergs läns norra ......... 15 8 23 _— _— —- Gävleborgs läns södra ............ 9 27 36 1 1 Gävleborgs läns mellersta ...... 45 32 77 — — — Gävleborgs läns norra ............

Forts. & nästa sida

Bostäder, som enl. med- givande av skolöversty- relsen sakna vatten, av- lopp eller elektriskt ljus

Bostäder, som sakna cen- traluppvärmning, badrum eller vattenklosett (14 ä

2 mom.) (8 5 b)

Inspektionsområde För (”_ För ("__

dinaric För dinarie För folk- annan folk- alnnan skol- lärare skol- larare lärare lärare

Västernorrlands läns södra 6 10 Västernorrlands läns mellersta 21 18 Västernorrlands läns norra 6 7 Jämtlands läns södra 50 43 Jämtlands läns norra 32 45

Västerbottens läns södra ' 17 Västerbottens läns mellersta 16 Västerbottens läns norra 1 Norrbottens läns södra 6 Norrbottens läns mellersta

Norrbottens läns norra 27 Norrbottens läns östra ——

Summa

Antalet tjänstebostäder, som beräknats erforderliga år 1958 vid oförändrad skyldighet för skoldistrikt att tillhanda- hålla bostäder

Bostäder för ord. Bostäder för annan Samtliga bostäder . . åde folkskollärare larare Insmktmnsomr Ht Vt ök- Ht Vt ök- Ht Vt ök— 1958 1953 ning 1958 1953 ning 1958 1953 ning Stockholms läns södra 96 59 37 53 59 ——6 149 118 31 Stockholms läns norra 177 111 66 91 123 —32 268 234 34 Uppsala läns --------------- 233 166 67 151 111 40 384 277 107 Södermanlands läns östra 140 97 43 101 81 20 241 178 63 Södermanlands läns västra ..................... 108 80 28 83 76 7 191 156 35 Östergötlands läns östra 195 139 56 124 125 —— 1 319 264 55 Östergötlands läns västra 193 183 10 lll 116 5 304 299 5 Jönköpings läns östra 167 134 33 88 68 20 255 202 53 Jönköpings läns västra 148 100 48 88 59 29 236 159 77 Kronobergs läns västra 85 83 2 50 46 4 135 129 6 Kronobergs läns östra 147 132 15 91 76 15 238 208 30 Kalmar läns norra ......... 179 141 38 133 108 25 312 249 63 Kalmar läns södra ......... 210 163 47 135 143 — 8 345 306 39 Gotlands läns ............... 115 87 28 87 51 36 202 138 64 Blekinge läns --------------- 178 124 54 106 125 ———19 284 249 35 Kristianstads läns östra 182 190 -—8 180 186 6 362 376 —14 Kristianstads läns västra 148 149 _l 136 84 52 284 233 51 Malmöhus läns norra 240 246 —6 137 157 _20 377 403 26 Malmöhus läns södra 204 161 43 118 149 —31 322 310 12 Hallands läns ............... 227 167 60 148 125 23 375 292 83 Göteborgs och Bohus läns södra ........................ 124 65 59 83 69 14 207 134 73 Göteborgs och Bohus läns norra ........................ 217 106 111 118 85 33 335 191 144 Älvsborgs läns norra ...... 115 89 26 85 66 19 200 155 45 Älvsborgs läns västra 145 113 32 111 104 7 256 217 39 Älvsborgs läns östra ...... 173 126 47 140 81 59 313 207 106 Skaraborgs läns östra 174 144 30 99 123 _24 273 267 6 Skaraborgs läns västra 220 152 68 130 177 —47 350 329 21 Värmlands läns västra 142 126 16 96 85 11 238 211 27 Värmlands läns mellersta 198 149 49 110 86 24 308 235 73 Värmlands läns östra 126 113 13 69 53 16 195 166 29 örebro läns södra ......... 149 108 41 115 97 18 264 205 59 Örebro läns norra ......... 101 85 16 69 82 —13 170 167 3 Västmanlands läns ...... 200 193 7 140 160 ———20 340 353 —13 Kopparbergs läns västra 153 110 43 117 78 39 270 188 82 Kopparbergs läns östra 165 105 60 121 96 25 286 201 85 , Kopparbergs läns norra 106 86 20 61 43 18 167 129 38 l Gävleborgs läns södra 164 101 63 137 94 43 301 195 106 Gävleborgs läns mellersta 188 132 56 105 102 3 293 234 59 Gävleborgs läns norra 120 75 45 90 67 23 210 142 68 Västernorrlands läns ........................ ' 312 189 123

Forts. & mista sida

Bostäder för ord. Bostäder för annan folkskollärare lärare

Ht Vt Ök- Ht Vt Ök- Ht Vt Ök- 1958 1953 ning 1958 1953 ning 1958 1953 ning

Samtliga bostäder

Inspektionsområde

Västernorrlands läns

mellersta 166 98 68 102 66 36 268 164 104 Västernorrlands läns 141 76 94 38 235 114 121 Jämtlands läns södra 175 MG 65 150 77 ' 325 187 138 Jämtlands läns norra- 140 92 48 80 65 220 157 63 Västerbottens läns södra 133 64 69 81 54 214 118 96

Västerbottens läns

mellersta 105 62 43 188 118 70 Västerbottens läns norra 85 62 23 153 112 41 Norrbottens läns södra 77 46 31 132 62 70

Norrbottens läns

mellersta 40 21 . 72 45 27 Norrbottens läns norra 73 205 137 68 Norrbottens läns östra 69 192 106 86

Summa 13075 10 215