Inaktuell version
Lag (2000:1025) om innebörden av begreppen jordbruks-, trädgårds- och skogsprodukter i konkurrenslagen (1993:20)
- Departement
- Näringsdepartementet
- Utfärdad
- 2000-11-23
- Ändring införd
- SFS 2000
- Källa
- Regeringskansliets rättsdatabaser
- Senast hämtad
- 2019-04-04
1 § Med jordbruksprodukter avses i konkurrenslagen (1993:20) sådana varor i Kombinerade nomenklaturen enligt rådets förordning (EEG) 2658/87 av den 23 juli 1987 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan2 som är upptagna i bilagan till denna lag.
Med trädgårdsprodukter avses i nämnda lag sådana varor som är upptagna i kap. 6-8 i Kombinerade nomenklaturen. Med skogsprodukter avses sådana varor som anges i kap. 44, 47 och 48 i nomenklaturen.
Ändrad: SFS
2008:591 (Ny konkurrenslag m.m.)
Bilaga
ur 01.01 | Levande hästar |
ur 01.02 | Levande nötkreatur |
ur 01.03 | Levande tamsvin |
ur 01.04 | Levande får |
01.05 | Levande fjäderfä, nämligen höns av arten Gallus domesticus, ankor, gäss, kalkoner och pärlhöns |
ur 02.01 | Kött av nötkreatur, färskt eller kylt |
ur 02.02 | Kött av nötkreatur, fryst |
ur 02.03 | Kött av tamsvin, färskt, kylt eller fryst |
ur 02.04 | Kött av får, färskt, kylt eller fryst |
ur 02.05 | Kött av häst, färskt, kylt eller fryst |
ur 02.06 | Andra ätbara delar av nötkreatur, tamsvin, får och häst, färska, kylda eller frysta |
ur 02.07 | Kött och andra ätbara delar (med undantag av gåslever) av fjäderfä enligt nr 01.05, färska, kylda eller frysta |
02.09 | Svinfett, inte innehållande magert kött, och fjäderfäfett (inte utsmälta eller på annat sätt extraherade), färska, kylda, frysta, saltade, i saltlake torkade eller rökta |
ur 02.10 | Kött och andra ätbara djurdelar av häst, nötkreatur, tamsvin, får och fjäderfä (med undantag av gåslever), saltade, torkade eller rökta; ätbart mjöl av kött eller andra djurdelar |
04.01 | Mjölk och grädde, inte koncentrerade och inte försatta med socker eller annat sötningsmedel |
04.02 | Mjölk och grädde, koncentrerade eller försatta med socker eller annat sötningsmedel |
04.03 | Kärnmjölk, filmjölk, gräddfil, yoghurt, kefir och annan fermenterad eller syrad mjölk och grädde, även koncentrerade, försatta med socker eller annat sötningsmedel, smaksatta eller innehållande frukt, bär, nötter eller kakao |
04.04 | Vassle, även koncentrerad eller försatt med socker eller annat sötningsmedel; produkter bestående av naturliga mjölkbeståndsdelar, även försatta med socker eller annat sötningsmedel, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans |
ur 04.05 | Smör och andra fetter och oljor framställda av mjölk |
04.06 | Ost och ostmassa |
ur 04.07 | Fjäderfäägg med skal, färska, konserverade eller kokta |
04.08 | Fågelägg utan skal samt äggula, färska, torkade, ångkokta eller kokta i vatten, gjutna, frysta eller på annat sätt konserverade, även försatta med socker eller annat sötningsmedel |
ur 07.01 | Potatis (med undantag av nyskördad potatis under tiden 6 juni-5 juli), färsk eller kyld |
ur 07.09 | Sockermajs, färsk eller kyld |
ur 07.10 | Sockermajs (även ångkokt eller kokt i vatten), fryst |
ur 07.12 | Torkad potatis och sockermajs, hela, i bitar, skivade, krossade eller pulveriserade, men inte vidare beredda |
ur 07.13 | Torkade, spritade baljväxtfrön av sådana slag som används för livsmedels- eller foderändamål, även skalade eller sönderdelade |
ur 07.14 | Maniok- och arrowrot, färska eller torkade, hela eller i bitar och även i form av pelletar |
10.01 | Vete samt blandsäd av vete och råg |
10.02 | Råg |
10.03 | Korn |
10.04 | Havre |
10.05 | Majs |
10.07 | Sorghum |
ur 10.08 | Spannmål, annan än bovete, kanariefrö och hirs |
11.01 | Finmalet mjöl av vete eller av blandsäd av vete och råg |
ur 11.02 | Finmalet mjöl av annan spannmål än vete, blandsäd av vete och råg, ris, bovete, kanariefrö och hirs |
ur 11.03 | Krossgryn, grovt mjöl (inbegripet fingryn) och pelletar av annan spannmål än ris, bovete, kanariefrö och hirs |
ur 11.04 | Spannmål, annan än ris, bovete, kanariefrö och hirs, bearbetad på annat sätt (t.ex. skalad, valsad, bearbetad till flingor eller pärlgryn, klippt eller gröpad), groddar av spannmål, hela, valsade, bearbetade till flingor eller malda |
ur 11.05 | Mjöl, flingor, korn och pelletar av potatis |
ur 11.06 | Mjöl av sago eller av rötter, stam- eller rotknölar enligt nr 07.14 |
11.07 | Malt, även rostat |
ur 11.08 | Stärkelse |
12.01 | Sojabönor, även sönderdelade |
12.02 | Jordnötter, även skalade eller sönderdelade men inte rostade eller på annat sätt tillagade |
12.03 | Kopra |
12.05 | Rapsfrön och rybsfrön, även sönderdelade |
12.06 | Solrosfrön, även sönderdelade |
ur 12.07 | Andra oljeväxtfrön och oljehaltiga frukter (med undantag av ricinus-, hamp- och oiticicafrön samt bokollon), även sönderdelade |
ur 12.08 | Mjöl av oljeväxtfrön eller oljehaltiga frukter (med undantag av mjöl av senaps-, lin-, ricinus-, hamp- och oiticicafrön samt av bokollon) |
ur 12.12 | Sockerbetor, färska eller torkade, även malda |
ur 12.14 | Lusernmjöl och annat grönmjöl, även i form av pelletar |
ur 15.01 | Ister; annat svinfett och fjäderfäfett, utsmälta, även utpressade eller extraherade med lösningsmedel |
ur 15.02 | Fetter av nötkreatur, andra oxdjur, får eller getter, råa eller utsmälta, även utpressade eller extraherade med lösningsmedel |
15.03 | Solarstearin, isterolja, oleostearin, oleomargarin och talgolja, inte emulgerade, blandade eller på annat sätt beredda |
ur 15.04 | Fetter och oljor av fisk eller havsdäggdjur samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade (med undantag av fiskleverolja) |
15.06 | Andra animaliska fetter och oljor samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade |
15.07 | Sojabönolja och fraktioner av denna olja, även raffinerade men inte kemiskt modifierade |
15.08 | Jordnötsolja och fraktioner av denna olja, även raffinerade men inte kemiskt modifierade |
15.09 | Olivolja och fraktioner av denna olja, även raffinerade men inte kemiskt modifierade |
15.10 | Andra oljor erhållna enbart ur oliver samt fraktioner av sådana oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade, inbegripet blandningar av dessa oljor eller fraktioner med oljor eller fraktioner enligt nr 15.09 |
15.11 | Palmolja och fraktioner av denna olja, även raffinerade men inte kemiskt modifierade |
15.12 | Solrosolja, safflorolja och bomullsfröolja samt fraktioner av dessa oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade |
15.13 | Kokosolja, palmkärnolja och babassuolja samt fraktioner av dessa oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade |
15.14 | Rapsolja, rybsolja och senapsolja samt fraktioner av dessa oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade |
ur 15.15 | Andra vegetabiliska fetter och feta oljor (med undantag av jojoba-, kroton-, lin-, oiticica-, ricin- och tungolja samt fraktioner av dessa oljor) samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade |
ur 15.16 | Animaliska och vegetabiliska fetter och oljor samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, som helt eller delvis hydrerats, omförestrats (även internt) eller elaidiniserats, även raffinerade men inte vidare bearbetade med undantag av produkter med karaktär av konstgjorda vaxer |
15.17 | Margarin; ätbara blandningar och beredningar av animaliska eller vegetabiliska fetter eller oljor eller av fraktioner av olika fetter eller oljor enligt detta kapitel, andra än ätbara fetter och oljor samt fraktioner av sådana fetter eller oljor enligt nr 15.16 |
ur 15.18 | Animaliska och vegetabiliska fetter och oljor (med undantag av lin-, oiticica, ricin- och tungolja samt fraktioner av dessa oljor) samt fraktioner av sådana fetter eller oljor, kokta, oxiderade, dehydratiserade, faktiserade, blåsta, polymeriserade genom upphettning i vakuum eller i inert gas eller på annat sätt kemiskt modifierade, med undantag av produkter enligt nr 15.16; oätliga blandningar eller beredningar av animaliska eller vegetabiliska fetter eller oljor eller av fraktioner av olika fetter eller oljor enligt detta kapitel, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans |
ur 16.01 | Korv (med undantag av gåsleverkorv) och liknande produkter av kött, andra djurdelar eller blod; beredningar av dessa produkter |
ur 16.02 | Kött, andra djurdelar och blod, beredda eller konserverade på annat sätt (med undantag av gåsleverpastej) |
ur 16.05 | Andra ryggradslösa vattendjur än kräftdjur och blötdjur, beredda eller konserverade |
17.01 | Socker från sockerrör eller sockerbetor samt kemiskt ren sackaros, i fast form |
ur 17.02 | Annat socker, inbegripet kemiskt ren laktos, maltos, glukos och fruktos, i fast form (med undantag av invertsocker); sirap och andra sockerlösningar utan tillsats av aromämnen eller färgämnen (med undantag av invertsocker); sockerkulör |
17.03 | Melass erhållen vid utvinning eller raffinering av socker |
ur 17.04 | Fondantmassor, mandelmassor, pastor och andra liknande halvfabrikat, inte innehållande kakao, i bulk |
ur 18.06 | Glasspulver, glasspasta (glassmassa), puddingar och liknande efterrätter samt pulver, flingor, pastor och |
flytande beredningar endast avsedda för framställning av pudding och annan liknande efterrätt eller dryck, innehållande kakao | |
ur 19.01 | Livsmedelsberedningar av mjöl, stärkelse eller maltextrakt, som inte innehåller kakaopulver eller innehåller mindre än 50 viktprocent kakaopulver, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; livsmedelsberedningar av varor enligt nr 04.01-04.04, som inte innehåller kakaopulver eller innehåller mindre än 10 viktprocent kakaopulver, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans |
19.02 | Pastaprodukter, såsom spagetti, makaroner, nudlar, lasagne, gnocchi, ravioli och cannelloni, även kokta, fyllda (med kött eller andra födoämnen) eller på annat sätt beredda; couscous, även beredd |
19.03 | Flingor, gryn o.d., framställda av stärkelse |
ur 19.04 | Spannmål, annan än majs, i form av korn, förkokt eller på annat sätt beredd |
ur 19.05 | Bakverk, även innehållande kakao (med undantag av kex, småkakor o.d., våfflor och rån (wafers)) |
ur 20.04, | Potatis och produkter av ärter och bönor enligt nr 07.13, |
ur 20.06 | beredda eller konserverade på annat sätt än med ättika eller ättiksyra, frysta |
ur 20.05, | Potatis och produkter av ärter och bönor enligt nr 07.13, |
ur 20.06 | beredda eller konserverade på annat sätt än med ättika eller ättiksyra, inte frysta |
ur 21.02 | Andra encelliga mikroorganismer än jäst, döda (med undantag av vacciner enligt nr 30.02) |
ur 21.04 | Homogeniserade sammansatta livsmedelsberedningar, innehållande kött (inbegripet andra djurdelar) |
21.05 | Glassvaror, även innehållande kakao |
ur 21.06 | Livsmedelsberedningar, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans (med undantag av konfektyrer) |
23.02 | Kli, fodermjöl och andra återstoder, även i form av pelletar, erhållna vid siktning, malning eller annan bearbetning av spannmål eller baljväxter |
23.03 | Återstoder från stärkelseframställning och liknande återstoder, betmassa, bagass och annat avfall från sockerframställning, drav, drank och annat avfall från bryggerier eller brännerier, även i form av pelletar |
23.04 | Oljekakor och andra fasta återstoder från utvinning av sojabönolja, även malda eller i form av pelletar |
23.05 | Oljekakor och andra fasta återstoder från utvinning av jordnötsolja, även malda eller i form av pelletar |
ur 23.06 | Oljekakor och andra fasta återstoder (med undantag av mandelkli) från utvinning av vegetabiliska fetter eller oljor, andra än de som omfattas av nr 23.04 eller 23.05, även malda eller i form av pelletar |
23.08 | Vegetabiliska ämnen och vegetabiliskt avfall samt vegetabiliska återstoder och biprodukter av sådana slag som används vid utfodring av djur, inte nämnda eller inbegripa någon annanstans, även i form av pelletar |
ur 23.09 | Beredningar av sådana slag som används vid utfodring av djur (med undantag av hundbröd samt sådana vitamin- och mineralfodermedel som inte innehåller torrmjölk) |
25.10 | Naturliga kalciumfosfater, naturliga aluminiumkalciumfosfater och fosfatkrita |
ur 28.08 | Salpetersyra |
ur 28.09 | Fosforpentoxid och ortofosforsyra |
28.14 | Ammoniak, vattenfri eller i vattenlösning |
ur 28.34 | Kalium-, kalcium- och magnesiumnitrat |
ur 28.35 | Kalium- eller kalciumpolyfosfater (inbegripet meta- och pyrofosfater), kaliumortofosfater och kalciumhydrogenortofosfat (dikalciumfosfat) |
31.01 | Gödselmedel |
-31.05 | |
ur 35.02 | Äggalbumin |
35.05 | Dextrin och annan modifierad stärkelse (t.ex. förklistrad eller örestrad stärkelse); lim och klister på basis av stärkelse, dextrin eller annan modifierad stärkelse |
ur 35.07 | Enzympreparat innehållande födoämnen |
ur 38.09 | Beredda glätt- och appreturmedel av sådana slag som används inom textil-, pappers- eller läderindustrin eller inom liknande industrier, på basis av stärkelse eller stärkelseprodukter (med undantag av varor i detaljhandelsförpackningar vägande per styck högst 1 kg netto) |
ur 38.23 | Tekniska enbasiska fettsyror (med undantag av olein, linoljefettsyra och andra fettsyror med ett jodtal av minst 170, ricinoljefettsyra, dehydratiserad ricinoljefettsyra, högraffinerad tallfettsyra och ullfettsyra); sura oljor från raffinering |
ur 38.24 | Beredda bindemedel för gjutformar eller gjutkärnor på basis av stärkelse eller stärkelseprodukter |
Ändringar
Lag (2000:1025) om innebörden av begreppen jordbruks-, trädgårds- och skogsprodukter i konkurrenslagen (2008:579)
- Förarbeten
- Rskr. 2000/01:16, Prop. 1999/2000:140, Bet. 2000/01:NU4
- CELEX-nr
- 31987R2658
- Ikraftträder
- 2001-01-01
Lag (2008:591) om ändring i lagen (2000:1025) om innebörden av begreppen jordbruks-, trädgårds- och skogsprodukter i konkurrenslagen (1993:20)
- Förarbeten
- Rskr. 2007/08:237, Prop. 2007/08:135, Bet. 2007/08:NU14
- Omfattning
- ändr. författningsrubr., 1 §
- CELEX-nr
- 31987R2658
- Ikraftträder
- 2008-11-01