AFS 1998:2
Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om arbete i kylda livsmedelslokaler samt styrelsens allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna
AFS 1998:2 3
Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om arbete i kylda livsmedelslokaler
Utkom från trycket
Beslutad den 29 januari 1998
den 31 mars 1998
Arbetarskyddsstyrelsen meddelar med stöd av 18 § arbetsmiljöförordningen (SFS 1977:1166)
följande föreskrifter.
Tillämpningsområde
1 § Dessa föreskrifter gäller arbete med livsmedel i kylda livsmedelslokaler där
lufttemperaturen av livsmedelshygieniska skäl hålls under +16
E
C.
Föreskrifterna gäller dock inte arbete i lastutrymme på transportfordon eller järnvägsvagnar.
För arbete som enbart avser in- och uttransport av varor t.ex. i kylrum gäller endast 19 §.
Allmänna bestämmelser om åtgärder mot avkylning
2 § Vid planering av arbetet skall eftersträvas att besvär och risker genom avkylning undviks.
3 § Arbetet skall ordnas så, att nedkylning av händerna genom kontakt med frysta eller kylda
varor eller förpackningar förebyggs.
4 § Avprickning av ordersedlar skall normalt kunna ske utan att handskar eller vantar tas av.
Om det är möjligt skall skrivplats för expeditionsarbete placeras i utrymme med en
lufttemperatur av ca +20
E
C. Annan skrivplats skall ha strålningsvärmare.
5 § Kalla ytor som behöver vidröras under arbete, skall ha isolering som skyddar mot
avkylning.
Om det behövs skall isolering mot golv ordnas.
6 § Arbetsplats för stillasittande eller stillastående arbete skall förläggas och ordnas så, att
den som arbetar där inte utsätts för strålningsdrag från kalla ytor. Om det behövs skall sådan
arbetsplats avskärmas eller strålningsvärmare användas.
Arbetsställningar och arbetsrörelser
7 § Vid planering av arbetet skall eftersträvas att besvär och risker genom ensidig
muskelbelastning undviks.
8 § För hantering av köttstycken som är tunga eller svårhanterliga skall finnas sådana
AFS 1998:2 4
anordningar att de inte behöver lyftas eller bäras för hand.
9 § Arbetsplats skall kunna anpassas individuellt där det behövs för att arbetsställning och
synavstånd skall bli lämpliga.
10 § Köttets temperatur i snittstället skall vid styckning hållas så hög som temperaturkraven
enligt Livsmedelsverkets föreskrifter medger, och får inte understiga +4
E
C.
Den undre temperaturgränsen +4
E
C gäller dock inte vid styckning av ätliga organ eller
skärning av skallkött.
Lokaler
11 § Besvärande drag skall undvikas och på arbetsplats för stillasittande eller stillastående
arbete skall lufthastigheten vara särskilt låg.
Dörrar och portar som leder till det fria eller till lokal med väsentligt lägre temperatur skall
sluta tätt och ha tillräcklig värmeisolering.
Transportöppning i vägg skall ordnas så, att besvärande drag på arbetsplats undviks. Om så
behövs skall det finnas sluss som har dörrar som inte kan öppnas samtidigt.
Kyl- och ventilationsinstallationer skall utföras så att lufthastigheten hålls låg så att
besvärande drag undviks i lokalernas vistelsezoner.
12 § Lufttemperaturen i arbetslokal för stadigvarande arbete skall hållas nära +16
E
C.
Lägre temperatur får hållas i de fall som anges i 13--15 §§. Om det finns särskilda skäl kan
Yrkesinspektionen medge att lägre temperatur får hållas även i andra fall.
13 § I styckningslokaler och andra produktionslokaler får lufttemperaturen hållas lägre än
+16
E
C i den mån det är nödvändigt enligt kraven på rumstemperatur i Livsmedelsverkets
föreskrifter. Temperaturen skall därvid hållas så hög som är praktiskt möjligt.
14 § I expedition får lufttemperaturen hållas lägre än +16
E
C i den mån det är nödvändigt
enligt kraven på produkttemperatur i Livsmedelsverkets föreskrifter. Därvid skall eftersträvas
sådana tekniska anordningar och arbetsorganisatoriska åtgärder att lufttemperaturen kan hållas
så hög som är praktiskt möjligt.
15 § I förvaringslokal där vissa arbetsmoment nödvändigt måste utföras får lufttemperaturen
hållas lägre än +16
E
C i den mån det är nödvändigt enligt kraven på produkttemperatur i
Livsmedelsverkets föreskrifter. Temperaturen skall därvid hållas så hög som är praktiskt
möjligt.
16 § I lokal där stadigvarande arbete utförs får luftens relativa fuktighet normalt inte överstiga
60 % om inte särskilda skäl föranleder avsteg.
AFS 1998:2 5
17 § Arbetsgivare, som tagit lokal som avses i 1 § i bruk efter ny-, till- eller ombyggnad, eller
tagit annan lokal i bruk för sådan hantering som avses i 1 §, skall inom en månad från
ibruktagandet kontrollera om föreskrifterna i 11--15 §§ uppfylls. Kontrollen skall
dokumenteras.
18 § Utrymme för pausvila där lufttemperaturen är lägst +20
E
C skall finnas i närheten av
kyld arbetslokal. Utrymmet skall ha sittplatser för dem som samtidigt behöver vistas i
rummet.
Personlig skyddsutrustning
19 § Personlig skyddsutrustning till skydd mot avkylning under arbetet skall användas.
Kläder och handskar som används till skydd mot kyla skall bäras under sådana skyddskläder,
handskar och annan utrustning som används av livsmedelshygieniska skäl.
Vid styckningsarbete skall personlig skyddsutrustning till skydd mot skär- och stickskador
användas. Vid annat arbete än industriell produktion får undantag göras, dock endast om en
riskbedömning visar att skydden inte behövs. Bedömningen skall dokumenteras.
Om det behövs skall även annan personlig skyddsutrustning användas. Den personliga
skyddsutrustningen skall vara anpassad efter arbetets art och arbetsförhållandena i övrigt.
Instruktion
20 § Arbetsgivare skall se till att arbetstagare får tillräcklig instruktion om arbetssätt, åtgärder
och klädsel till skydd mot besvär och skador vid arbete i kyla.
Ikraftträdande
Dessa föreskrifter träder i kraft den 1 juli 1998. Samtidigt upphävs Arbetarskyddsstyrelsens
kungörelse, AFS 1982:12, om arbete i kylda livsmedelslokaler.
BERTIL REMAEUS
Björn Andersson
Göran Lindh
AFS 1998:2 6
Arbetarskyddsstyrelsens allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna
om arbete i kylda livsmedelslokaler
Arbetarskyddsstyrelsen meddelar följande allmänna råd om tillämpningen av styrelsens
föreskrifter (AFS 1998:2) om arbete i kylda livsmedelslokaler.
Bakgrund
Arbetsmiljön inom livsmedelsbranschen kännetecknas i produktionsledet av att
lufttemperaturen i vissa arbetslokaler hålls avsevärt lägre än i normala arbetslokaler inom
övrig industri. Kravet på låg lufttemperatur beror i en del fall på att det finns direkta
bestämmelser om lufttemperatur i livsmedelslagstiftningen och i andra fall på att
lufttemperaturen måste hållas låg för att bestämmelser om högsta temperatur i livsmedlen
skall kunna följas.
För att varorna skall ha godtagbar kvalitet och hållbarhet då de når konsumentledet måste de
behandlas i en s.k. obruten kylkedja, dvs. hållas vid tillräckligt låg temperatur under varje led
från tillverkning till butik. En förutsättning för att slutresultatet skall bli godtagbart är av
naturliga skäl att hygien och temperaturförhållanden i de första leden -- produktionsleden -- är
tillfredsställande. Det är således av allra största betydelse att de arbetsmiljöförbättrande
åtgärder som föreskrivs inte samtidigt medför en försämring av livsmedlen i slutledet, dvs.
hos konsumenterna.
De låga temperaturerna medför flera olägenheter för arbetstagarna. Kroppen eller kroppsdelar
kan kylas ner genom värmebortledning på olika sätt. Det kan vara kyla från kall omgivande
luft, strålningskyla från kalla ytor i arbetslokalerna och kontaktkyla från kalla varor, golv och
liknande.
Målet är att kunna hantera kylda produkter i varma lokaler, men problemet kan vara
svårbemästrat. Tekniska lösningar finns utvecklade och används t.ex. i charkuteribranschen.
För vissa andra slags arbeten finns ännu inte färdigutvecklade tekniska lösningar.
Arbetsskadestatistiken visar att vissa grenar av livsmedelsbranschen, framför allt slakt- och
charkuteriindustrin, är starkt olycksfallsbelastad, främst genom skärskador. Även antalet
belastningssjukdomar är stort inom slakt- och charkuteriindustrin. Det kan antas att ensidigt,
delvis tungt arbete, högt tempo och låg lufttemperatur är förhållanden som bidrar till den
rådande arbetsmiljösituationen inom slakt- och charkuteriindustrin.
Dessa föreskrifter behandlar de problem som framkommit inom livsmedelsindustrin och
innehåller föreskrifter som avser minska antalet skärskador och andra olycksfall och
belastningssjukdomar och reducera besvären av låga temperaturer.
Hittills gällande föreskrifter (AFS 1982:12) har omarbetats genom anpassning till aktuella
livsmedelsregler, vilka nyligen av Livsmedelsverket anpassats till EU:s regler. Vidare har
föreskrifterna anpassats till nu gällande arbetsmiljöregler. Några formuleringar har också
förtydligats. I de allmänna råden har hänvisningar aktualiserats och några exempel på
AFS 1998:2 7
lämpliga åtgärder lagts till.
Kommentarer till vissa paragrafer
Tillämpningsområde
Till 1 § Tillämpningsområdet för föreskrifterna är arbete i alla typer av anläggningar där man
arbetar med livsmedel i låga temperaturer, dvs. inte bara inom slakt- och
charkuteribranscherna utan även inom mejeribranschen, konservindustrin, vissa delar av
fiskindustrin och trädgårdsnäringen samt inom distributionscentraler och vissa delar av
detaljhandeln. Inom dessa typer av anläggningar är det ofta expeditionslokalerna som kommer
att omfattas av bestämmelserna.
Temperaturen +16
E
C är gräns för föreskrifternas tillämpningsområde och samtidigt den
temperatur som bör eftersträvas. Denna temperatur utgör den undre temperaturgränsen för
termisk komfort vid arbeten med låg aktivitetsnivå.
Med livsmedelslokal avses här, liksom i livsmedelslagstiftningen, "lokal för hantering av
livsmedel". Med hantering avses här bl.a. slakt, framställning, beredning, förvaring,
förpackning, transport, försäljning och servering. Expediering räknas till sådan hantering.
Med beredning avses i livsmedelslagstiftningen sådana processer som värmebehandling,
rökning, saltning, torkning etc., avsedda att förlänga hållbarheten hos kött m.m.
Föreskrifterna gäller inte för arbete i kylbilars eller järnvägsvagnars lastutrymmen. Däremot
finns andra regler, utgivna av Arbetarskyddsstyrelsen, som även avser arbete i sådana
utrymmen, t.ex. regler om arbetsställningar och arbetsrörelser, transporthjälpmedel, belysning,
klimat samt om kläder till skydd mot kyla.
Stark kyla innebär risk för farlig avkylning. Det är därför viktigt att förhindra instängning i
kyl- och frysrum. Åtgärder mot instängning kan vara t.ex. att dörrar kan öppnas även inifrån
samt att det finns nödsignaler och nödbelysning. Bestämmelser om skydd mot instängning i
kyl- och frysrum respektive allmänna bestämmelser om skydd mot instängning finns i
styrelsens föreskrifter om restauranger och andra storhushåll (AFS 1982:20) respektive
arbetslokaler (AFS 1995:3).
Bestämmelser om den allmänna utformningen av arbetslokaler finns i styrelsens föreskrifter
om arbetslokaler (AFS 1995:3).
Arbetsgivaren har en allmän skyldighet att bedriva internkontroll, dvs. att planera, genomföra
och följa upp verksamheten så att kraven i arbetsmiljölagen och i Arbetarskyddsstyrelsens
föreskrifter uppfylls. Skyldigheten omfattar alltså även arbete i kylda livsmedelslokaler.
Närmare bestämmelser finns i styrelsens föreskrifter om internkontroll (AFS 1996:6).
Kylanläggningar kan innehålla sådana kylmedier som kan innebära risker t.ex. vid läckage.
Bestämmelser om farliga ämnen finns i styrelsens föreskrifter om farliga ämnen (AFS
1994:2).
AFS 1998:2 8
Allmänna bestämmelser om åtgärder mot avkylning
Till 2 § Låg temperatur medför särskilda besvär vid arbetet. Det är viktigt att undvika både
allmän och lokal avkylning.
Arbetet bör planeras så att kroppens värmebalans kan bibehållas, dvs. balansen mellan
kroppens värmeavgivning, värmeupptag och egen värmeproduktion, för att
kroppstemperaturen inte skall sjunka. Vid arbete i kyla behöver värmeförlusterna balanseras
helt av kroppens egen värmeproduktion eftersom yttre värmekällor sällan förekommer. God
värmebalans kan skapas också i mycket kallt klimat.
Allmän avkylning medför besvär och risker. Om värmebalansen rubbas kommer kroppens
temperatur att sjunka gradvis, med början i hud, händer och fötter. Problemen ökar med
graden av kroppens temperatursänkning, och med den tid temperatursänkningen varar. Vid
avkylning minskar blodflödet till hud och muskler, särskilt när muskelaktiviteten är låg.
Prestationsförmågan minskar och den relativa arbetsbelastningen ökar därigenom. Detta ökar
riskerna för belastningsbesvär och olycksfall. Muskelfunktion och samordning av rörelser
försämras, bl.a. minskar fingerfärdigheten vilket t.ex. kan öka risken för skärskador vid
styckningsarbete. Även luftvägar och blodcirkulation påverkas av arbete i kyla. Individer har
olika känslighet för kyla, vilket hänger samman med bl.a. individens muskelmassa
(muskelaktivitet ger värmeproduktion) och isolerande underhudsfett. Vid stark kyla kan även
koncentration och omdöme påverkas, och risken för felhandlingar och olycksfall kan öka.
Lokal avkylning, t.ex. av händer, fötter och huvud ger lokala besvär, men inverkar också på
den totala värmebalansen. Utan isolerande mössa kan man få mycket stora värmeförluster från
huvudet. Lokal avkylning kan också bidra till uppkomst av urinvägs- och prostatabesvär.
Kylskador uppträder normalt först vid kraftig avkylning.
Det är viktigt att lufthastigheten hålls låg. Kall luft med hög hastighet kan på kort tid
transportera bort stora värmemängder från kroppen, och ge dels lokal avkylning, dels allmän
avkylning så att värmebalansen rubbas. Även luftrörelser med låg hastighet kan ge obehag, i
form av drag, och bör undvikas.
Arbete i kyla bör vidare planeras så att svettning minimeras. Fukt i kläderna ger en avkylning
genom att torkningen stjäl värme från kroppen, och genom att kläderna isolerar sämre i fuktigt
skick. Klädseln bör vara lämplig för arbetet och klimatet, och den bör kunna anpassas efter
arbetets aktivitetsgrad, även under arbetets gång.
Värmebalansen påverkas av flera olika faktorer. Vid vistelse i kyla sker värmeförlust till
omgivningen på flera sätt: till kall luft, till kalla föremål genom strålning och till kalla föremål
genom kontakt. Planeringen av åtgärder mot avkylning bör därför omfatta sådana förhållanden
som lufttemperatur och värmeavgivning genom strålning, eventuellt insatt strålvärme,
lufthastighet, luftfuktighet, kontakt med kalla ytor, arbetets rörlighet och tyngd, arbetspassens
längd, möjlighet till pauser i värme, samt användning av isolerande och anpassbar klädsel.
AFS 1998:2 9
Planeringen bör beakta både kroppens värmebalans och andra besvär av kylan. Den bör utgå
från en helhetsbedömning av arbetssituationen och diskutera både tekniska, lokalmässiga och
organisatoriska lösningar. Åtgärder mot avkylning bör kunna anpassas individuellt.
Till 3 § Bestämmelsen behandlar förebyggande åtgärder. Tekniska åtgärder i form av
isolerande handskar behandlas i 19 §.
En viss nedkylning kan vara oundviklig. Det är dock önskvärt att den blir så liten som möjligt.
Exempel på åtgärder för att uppfylla kravet i bestämmelsen är att direktkontakt mellan bara
händer och kylda varor eller förpackningar undviks så långt som möjligt, samt att varorna inte
hålls nedkylda till lägre temperatur än som är nödvändigt från livsmedelshygienisk synpunkt
enligt kraven på produkttemperatur i Livsmedelsverkets föreskrifter.
Till 5 § Exempel på ytor som behöver vidröras under arbete är handverktyg och handtag på
vagnar. Isolering av handtag och liknande kan ske med t.ex. plastmaterial, som har lätt
rengörbara ytor. Där arbetet sker sittande behöver stolsits normalt vara isolerande.
Enligt Livsmedelsverkets regler behöver alla isolerande skikt ha yta som är slät och lätt att
rengöra.
Isolering mot golv behövs ibland vid stationära arbetsplatser och kan utföras med olika typer
av trallar eller liknande. Alternativt kan skor med sula av värmeisolerande material och
tillräcklig tjocklek användas.
Till 6 § Strålningsdrag t.ex. från kylrumsdörrar, kylda djurkroppar eller förpackningar kan
behöva undanröjas. Strålningsdrag kan också minskas genom att kalla varor inte onödigtvis
förvaras i arbetslokal.
Strålningsvärmare placeras lämpligen så att värme tillförs från flera håll.
Med "drag" menas det obehag av ojämn avkylning som orsakas av en luftström. Med
"strålningsdrag" avses här den motsvarande känsla av drag som orsakas av att kroppsvärme
förloras genom strålning till omgivande kalla ytor. Denna värmeförlust beskrivs ibland
omvänt (och oegentligt) som "köldstrålning" eller "strålningskyla".
Arbetsställningar och arbetsrörelser
Till 7 § Ett sätt att uppfylla kravet i 7 § är att vid planeringen av arbetet skapa förutsättningar
för att sådana arbetsmoment som ger stor, ensidig belastning på enskilda muskelgrupper inte
får karaktären av heldagsarbete, utan att möjligheter ges till omväxling av arbetsuppgifterna så
att andra muskelgrupper engageras. Exempel på sådana arbetsmoment är styckningsarbete.
Allmänna bestämmelser finns i styrelsens föreskrifter om arbetsställningar och arbetsrörelser
(AFS 1983:6). Dessa ersätts fr.o.m. 1 juli 1998 av styrelsens föreskrifter om
belastningsergonomi (AFS 1998:1).
Till 8 § Med köttstycken som är tunga avses här exempelvis halv kropp av gödsvin.
AFS 1998:2 10
Exempel på anordning för hantering av tunga eller svårhanterliga köttstycken är
hängbanesystem för slaktkroppar. Där funktionen bygger på rullande slaktkrokar är det viktigt
att krokarna sköts och underhålls så att de bibehåller sin funktion. Det kan här vara lämpligt
att systematisk kontroll och reparation ingår som en del i produktionssystemet. Bestämmelser
om underhåll av tekniska anordningar finns i styrelsens föreskrifter om användning av
arbetsutrustning (AFS 1996:5).
Även ur livsmedelshygienisk synpunkt bör manuell hantering undvikas för att minimera
kontakten med oförpackat kött.
Till 9 § Anpassning är särskilt viktig beträffande arbetshöjd, t.ex. för styckningsbord.
Anpassning kan ske genom att bordet eller det underlag styckaren står på ändras i höjdled. I de
fall ett bord används av olika arbetstagare vid olika tillfällen, eller om arbetsmetodiken så
kräver, kan anpassningen behöva göras snabbt och enkelt, t.ex. med en elektromekanisk eller
pneumatisk anordning som höjer och sänker bord eller underlag.
Anpassning för lämpligt synavstånd kan behövas särskilt då avläsning av bildskärm ingår i
arbetet. Se även styrelsens föreskrifter om arbete vid bildskärm (AFS 1992:14).
Till 10 § Syftet med temperaturkravet är att begränsa skärmotståndet i alltför kallt kött.
Avgörande för skärmotståndet är temperaturen i snittstället. Vid livsmedelskontroll mäts
istället köttets kärntemperatur. Dessa mätningar kan i vissa fall utnyttjas även för kontrollen
av skärmotståndet. Detta förutsätter att kylsätt och varuflöde är sådana att köttstyckenas yta
och snittställena vid styckningstillfället är varmare än kärnan.
Styckning kan efter medgivande av Livsmedelsverket utföras som s.k. "varmstyckning" eller
"tempererad styckning" (SLV FS 1996:32, avsnitt 15.6 resp. SLV FS 1994:11, 12 kap. 3 § om
fjäderfä). Därmed avses sådan styckning av varmt eller delvis nedkylt kött som görs i
anslutning till slakten och före nedkylning. Sådan styckning ger bättre förutsättningar för lågt
skärmotstånd än styckning av nedkylt kött.
Kött som skall styckas kan vara onormalt hårt och segt och mera svårt att skära än vad som
följer av enbart låg temperatur. Detta är inte ovanligt efter nedfrysning. Beroende på vald
nedkylningsmetod och temperatur under förvaring kan köttets fett kristalliseras så att köttets
normala egenskaper förändras. Om köttets egenskaper förändras på sådant sätt kan även andra
åtgärder behövas för att tillräckligt minska arbetsbelastning och risk för skador. Exempel på
åtgärder är förändring av nedkylningsmetoden eller att arbetet organiseras så att det ger
avlastande avbrott och omväxlande arbetsrörelser.
För organ och skallkött gäller bestämmelsens allmänna krav på att temperaturen skall hållas så
hög som möjligt. Undantaget avser det angivna gradtalet (+4
E
C) med hänsyn till
Livsmedelsverkets regler. För skallkött är skärning före nedkylning lämpligare ur
arbetsmiljösynpunkt.
I Livsmedelsverkets regler om slakt av tamboskap och hägnat vilt föreskrivs att
kärntemperaturen i köttet under styckning skall hållas vid +7
E
C eller lägre. För ätliga organ
inklusive skallkött gäller enligt samma regler lägre temperatur, +3
E
C (SLV FS 1996:32,
AFS 1998:2 11
avsnitt 15.5).
För att uppnå lämplig temperatur på kött som skall styckas kan eventuellt särskilda
konditioneringsutrymmen behöva tillgripas.
Lokaler
Till 11 § Lufthastigheten bör inte överstiga 0,15 -- 0,2 m/s i vistelsezonen för att inte
uppfattas som drag. Detta kan uppnås med en väl planerad och intrimmad installation i en
lämpligt anordnad lokal.
Lokaler med väsentligt lägre lufttemperatur är t.ex. kyl- och frysrum.
Exempel på när sluss behövs är om arbetsplats för stadigvarande arbete förläggs i närheten av
öppning eller port eller dörr, och det råder stor temperaturskillnad eller skillnader i lufttryck
mellan lokalerna.
Vid arbetsplatser där i- och urlastning av fordon sker regelmässigt är s.k.
dockningsanordningar lämpliga för att åstadkomma tillräckligt tät anslutning mellan bil och
byggnad.
Innan detaljutformning av kyl- och ventilationsinstallationer görs är det lämpligt att bestämma
maskinplacering och varuflöde då uppställning av maskiner och produkter, upphängning av
djurkroppar m.m. kan påverka luftströmningen i lokalen.
Eftersom kyld luft måste tillföras livsmedelslokaler är det viktigt att stor omsorg ägnas
utformning och intrimning av ventilationssystemet för att skapa en dragfri arbetsmiljö.
Arbetsplatser för stillasittande eller stillastående arbete måste ägnas särskild uppmärksamhet.
Vid utformning av installation och vid intrimning av kylanläggning är det viktigt att bästa
möjliga inblandning av kyld tilluft i rumsluft sker. Det är lämpligt att arbetsplats för
stillasittande eller stillastående arbete så långt möjligt arrangeras så, att luft inte förs mot
arbetstagaren bakifrån eller från sidan.
Luftströmmar med hastigheter på 0--0,3 m/s är ofta relativt instabila, och varierar så att
enstaka mätvärden blir missvisande. Vid kontroll av lufthastigheten bör därför mätningen
pågå under minst 3 minuter, och mätresultatet redovisas som ett medelvärde. Variationen bör
också redovisas, antingen med ett maximalvärde eller med variationsområdet för mätvärdena.
Vägledning om mätning av lufthastighet m.m. kan hämtas ur Byggforskningens
informationsblad B5:1976, "Mätning av termiskt inneklimat".
Allmänna bestämmelser om att besvärande drag skall undvikas finns i styrelsens föreskrifter
om ventilation och luftkvalitet (AFS 1993:5) och om arbetslokaler (AFS 1995:3).
Bestämmelser om allmän- och processventilation finns i styrelsens föreskrifter om ventilation
och luftkvalitet (AFS 1993:5) och om åtgärder mot luftföroreningar till förebyggande av
ohälsa (AFS 1980:11).
AFS 1998:2 12
Till 12 § Det är viktigt för arbetsmiljön att inga lokaler hålls kallare än nödvändigt. Att
lokaler hålls kallare än +16
E
C är undantag som regleras särskilt i denna paragraf och i
paragraferna 13--15.
Särskilda skäl för medgivande av lägre lufttemperatur kan t.ex. vara att andra åtgärder
vidtagits så att arbetsmiljön ändå kan bedömas vara godtagbar.
Flera faktorer inverkar på det termiska klimatet och risken för avkylning. I kylda
livsmedelslokaler är lufttemperaturen väsentlig för arbetsmiljön. Den medverkar på ett
avgörande sätt till att kroppens värmebalans kan bibehållas och besvär och skador minimeras.
En lufttemperatur om +16
E
C ger i de vanliga arbetssituationerna tillräckligt goda
förutsättningar för en rimlig arbetsmiljö.
Livsmedelsverkets regler ställer vissa krav på högsta temperatur, som kan gälla för olika varor
och lokaler. Syftet är vad gäller lokalen att dels hålla tillbaka bakterietillväxten på ytor och
redskap, dels underlätta att hålla varorna vid föreskriven temperatur. Kraven i
livsmedelslagstiftningen omfattar för köttvaror även lufttemperatur i lokalen, men för andra
kylvaror endast krav att dessa skall lagras vid en viss kyltemperatur.
Om arbetet är stadigvarande och lätt eller stillastående eller stillasittande är det särskilt viktigt
att temperaturen hålls så nära +16
E
C som är praktiskt möjligt. Exempel på sådant arbete är
produktion, paketering och prismärkning.
För att bestämma vad som är stadigvarande är det lämpligt att utgå från hur lång tid
exponeringen för kyla pågår. Syftet med bestämmelsen är att undvika avkylning. Arbete i kyla
under längre tid än 1 timme i följd eller 2 timmar totalt under arbetsdagen bör vid planeringen
av arbetet betraktas som stadigvarande.
Ett sätt att minska exponeringen för kyla är att arbetet organiseras med arbetsrotation mellan
arbete i kylda respektive varma lokaler. Ett annat sätt kan vara att förse truck för arbete i frys-
eller kylrum med uppvärmd hytt.
Lokaler där arbetet är kortvarigt, t.ex. satsning av maskin, tillfällig övervakning av
maskinfunktion m.m. omfattas inte av paragrafen.
När lämplig lufttemperatur för en arbetslokal bestäms, är det viktigt att utnyttja produkternas
genomströmningshastighet. Att hålla ett snabbt flöde genom arbetslokalen, så att produkterna
snabbt återgår till kyld förvaring, ger större möjligheter att hålla en för arbetsmiljön lämplig
temperatur.
Lokaler med olika temperaturkrav bör åtskiljas genom lämplig utformning och rumsindelning.
Sådan hantering eller förvaring som behöver låg temperatur bör avskiljas i särskild lokal för
att temperaturen i övriga lokaler skall kunna hållas så hög som möjligt.
I vissa fall kan själva arbetsplatsen byggas in medan lokalen i övrigt har lägre temperatur.
Inbyggnaden betraktas då som arbetslokal enligt denna bestämmelse.
Till 13 § Bestämmelsen behandlar undantag som grundas på Livsmedelsverkets regler om
AFS 1998:2 13
rumstemperatur. I Livsmedelsverkets regler (SLV FS) finns krav på lägre rumstemperatur för
vissa styckningslokaler, malningsrum och saltningsrum samt särskilda krav på
rumstemperatur för exportkontrollerade anläggningar enligt följande. Vidare beskrivs nedan
reglerna om produkttemperatur för mjölk och fisk.
Styckning
För styckningslokaler gäller att lufttemperaturen i lokalen inte får överstiga +12
E
C, varvid
kärntemperaturen i köttet skall hållas vid +7
E
C eller lägre (SLV FS 1996:32, avsnitt 15.5,
samt i köttproduktanläggning SLV FS 1994:10, avsnitt 5.1 och bilaga 2).
Temperaturkravet gäller inte för styckning i detaljhandeln för försäljning direkt till konsument
(SLV FS 1996:32, avsnitt 3.3).
Livsmedelsreglernas temperaturkrav gäller under styckningen, dvs. fram till inslagning.
Förpackningsarbete omfattas alltså inte av denna bestämmelse om undantag, utan av
grundkravet enligt 12 §.
Högre rumstemperatur än +12
E
C kan förekomma för styckning i köttproduktanläggning i s.k.
icke industriell anläggning, dvs. där produktionen är mindre än 7,5 ton per vecka (SLV FS
1994:10, avsnitt 8.1).
För slakt- och styckningslokaler för fjäderfä finns inte livsmedelshygieniska temperaturkrav.
Temperaturen i det fjäderfäkött som skall styckas får vara högst +4
E
C vid styckning och vid
kylförvaring (SLV FS 1994:11, 12 kap, 3 § respektive 13 kap, 1 §).
Malning, saltning m.m.
I rum för malning av kött och inslagning av produkter skall rumstemperaturen hållas vid högst
+12
E
C (SLV FS 1996:17, 9 §). Malet kött skall förvaras vid en kärntemperatur av högst +2
E
C
(SLV FS 1996:17, 17 §). Köttråvaran skall förvaras vid en kärntemperatur av högst +7
E
C
eller, om hanteringstiden överstiger en timme, högst +4
E
C (SLV FS 1996:17, 16 §).
Detta krav på rumstemperatur gäller inte produktion i detaljhandeln för försäljning till
konsument (SLV FS 1996:17, 9 §). Där medges också att köttfärs förvaras så att dess
temperatur inte överstiger +4
E
C (SLV FS 1996:5, 15 §).
Efter särskilt beslut av tillsynsmyndigheten för livsmedelsreglerna kan även för rum för
produktion av köttberedningar gälla att rumstemperaturen skall hållas vid högst +12
E
C (SLV
FS 1996:17, 22 §).
I saltningsrum i köttproduktanläggning skall rumstemperaturen hållas vid högst +12
E
C (SLV
FS 1994:10, avsnitt 5.1 och bilaga 2).
Mjölk och fisk
För hanteringslokaler för mjölk finns inte livsmedelshygieniska temperaturkrav, men däremot
AFS 1998:2 14
för lagring och transport. Mjölken skall kylas ned omedelbart efter det den tagits emot (SLV
FS 1994:13, 15 §). Pastöriserad mjölk skall lagras och transporteras vid en temperatur som
inte överskrider +6
E
C (SLV FS 1994:13, 32 §).
För hanteringslokaler för fisk finns inte livsmedelshygieniska temperaturkrav. Färska
fiskvaror skall hållas vid en temperatur motsvarande temperaturen hos smältande is (SLV FS
1994:2, 19 §).
Exportkontroll
Sådana anläggningar som producerar för export står under särskild kontroll som föranleds av
införselbestämmelserna i annat land, s.k. exportkontrollerad anläggning. Några sådana
anläggningar finns i landet. Samma temperaturkrav gäller som för andra anläggningar, dvs.
vid styckning rumstemperatur högst +12
E
C och varans kärntemperatur högst +7
E
C. Vid
export till USA gäller dock rumstemperatur högst +10
E
C (SLV FS 1991:11).
Till 14 § Med expedition brukar avses avskild lokal där varor plockas samman för
expediering enligt kundorder eller liknande, s.k. "postning". Även arbete med s.k. "rangering",
dvs. sammanställning av poster till lämpliga enheter för transport, betraktas som
expeditionsarbete.
Tekniska anordningar för att hålla ca +16
E
C i expeditionslokal kan vara av olika slag. Varorna
kan t.ex. finnas i särskilda utrymmen med lägre lufttemperatur som är så placerade och
utförda, att de medger plockning i eller från den varmare expeditionslokalen. Ett annat
exempel är automatisk rangering av tyngre förpackningar, t.ex. hela lastpallar, så att personal
inte behöver arbeta i kyla.
Organisatoriska åtgärder kan vara anpassning av varuflödet in i expeditionslokalen efter
plockningsfrekvens.
System med varm expeditionslokal mellan kylt lager och kyld utlastning bygger på att varorna
vistas i värme endast tillfälligt för hopplockningen, och på ett sådant sätt att temperaturen i
produkterna inte kommer att överstiga den av Livsmedelsverket föreskrivna temperaturen för
lagring och transport.
Till 15 § Exempel på förvaringslokal som avses är ostlager där provtagning och andra
arbetsmoment måste utföras, eller bergrum för förvaring av fisk. Arbete i förvaringslokal bör
undvikas där temperaturen är väsentligt lägre än +16
E
C.
Arbetsmoment som inte måste ske i förvaringslokalen, t.ex. sprutning av skinkor, förutsätts
ske i lokal med en lufttemperatur av ca +16
E
C.
Till 16 § Hög luftfuktighet eftersträvas normalt i tillverkningslokaler för att minska
viktsvinnet av att varorna avger fukt till luften.
I lokal där lufttemperaturen hålls högre än +10
E
C måste i vissa fall luftfuktigheten av
livsmedelshygieniska skäl hållas väsentligt lägre än 60%. Syftet är att undvika kondens på
AFS 1998:2 15
köttets yta och kondensdropp, samt att allmänt minska förutsättningarna för svamp- och
mögelväxt i lokalen. I Livsmedelsverkets regler om livsmedelslokaler finns bestämmelser om
lokalens utformning och ventilation för att begränsa kondensbildning (SLV FS 1996:6, 7 § 1
pkt, 8 § 2 pkt och 7 § 6 pkt).
Även med hänsyn till arbetsmiljön bör eftersträvas en avsevärt lägre luftfuktighet än 60%,
lämpligen inte högre än ca 40% vid +16
E
C. Avfuktning kan t.ex. ske med hjälp av kylbatterier
eller särskilda torkare.
Exempel på lokaler där särskilda skäl föranleder permanent avsteg från kravet på högst 60 %
relativ fuktighet är ostlager och bergrum för lagring av livsmedel.
Det kan vara lämpligt att lokalerna förses med hygrometer för att man skall kunna kontrollera
luftfuktigheten.
Till 17 § Kontrollen förutsätter bl.a. mätning av lufttemperatur och lufthastighet.
Protokoll från mätningarna utgör sådan handling som skyddsombud enligt 6 kap 6 §
arbetsmiljölagen har rätt att ta del av.
För kylda livsmedelslokaler, t.ex. styckningslokaler, lagerkylar och fryslager, ställs i
Livsmedelsverkets regler krav på kontinuerlig registrering av rumstemperaturen, som skall
göras två gånger per timme.
Till 18 § Pausutrymme placeras lämpligen i samma byggnad som kyld arbetslokal. Om
gångavståndet är längre än ett par minuter, kan detta behöva beaktas då pausens längd
bestäms.
Allmänna bestämmelser om bl.a. pausutrymmen finns i styrelsens föreskrifter om
personalutrymmen (AFS 1992:1). Dessa ersätts fr.o.m. 1 augusti 1998 av ändrade föreskrifter
(AFS 1997:6).
Personlig skyddsutrustning
Till 19 § Personlig skyddsutrustning kan användas när risken inte kan undvikas eller
begränsas tillräckligt mycket genom allmänna tekniska skyddsåtgärder eller
arbetsorganisatoriska åtgärder.
Personlig skyddsutrustning mot kyla är plagg av material med goda värmeisolerande
egenskaper. Varma skor, varma sockor och mössa behöver ibland ingå.
Lämpliga skyddsskor för arbete i kylda lokaler har sula med goda värmeisolerande och
halkhämmande egenskaper. Det senare är särskilt viktigt om isbeläggning på golvet
förekommer.
Isolerande handskar kan behöva användas, eventuellt tillsammans med handskar som skyddar
mot skärskador. Ytterst kan då bäras sådana handskar som är godtagbara från
AFS 1998:2 16
livsmedelshygienisk synpunkt enligt Livsmedelsverkets regler. Dessa regler kräver att sådana
handskar skall kunna rengöras och desinfekteras. Under vissa förutsättningar kan
bomullshandskar eller engångshandskar användas. Sådana handskar förutsätter täta byten.
Det är viktigt att handskar tillhandahålls i passande storlekar för individuell utprovning, så att
handsken kan följa handens rörelser i arbetet.
Arbete med knivar är riskabelt och skydd mot stick- och skärskador behöver normalt
användas vid styckningsarbete. Det är viktigt att personlig skyddsutrustning till skydd mot
skär- och stickskador används. Detta är särskilt viktigt inom slakt- och charkuteriindustrin.
Riskerna ökar med högt tempo. För vissa arbeten kan riskbedömningen tänkas visa att skär-
eller stickskydd inte behöver användas. Exempel på sådana arbeten är lättare och tillfälligt
styckningsarbete vid mindre enheter inom detaljhandeln.
Skärskydd används vanligen för händer, armar, bröst och lår, i form av handskar, armskydd
och förkläden. Ett vanligt material är en väv av sammankopplade metallringar, s.k.
"ringbrynja". Andra och lättare material används också, t.ex. konstfiberväv av typ "Kevlar".
Vid val av skydd är det viktigt att kontrollera att skyddet mot stickskador fungerar med de
knivar som används.
Andra typer av personlig skyddsutrustning som kan behövas vid vissa arbetsmoment är
exempelvis skyddsskor där trucktrafik förekommer, skyddshjälm vid arbete i höglager och
hörselskydd vid arbete intill snabbhack eller annan bullrande maskin.
Av 2 kap 7 § arbetsmiljölagen framgår att erforderlig personlig skyddsutrustning skall
tillhandahållas av arbetsgivaren, och av 3 kap 4 § bl.a. att arbetstagaren är skyldig att använda
skyddsanordningar.
Regler om användning av personlig skyddsutrustning finns i Arbetarskyddsstyrelsens
föreskrifter om användning av personlig skyddsutrustning (AFS 1993:40). Dessa föreskrifter
vänder sig till arbetsgivaren med bl.a. krav på riskbedömning för avgörande av vilken
utrustning som skall användas i olika situationer. Behovet av klädsel vid arbete i kyla varierar
starkt från person till person. Det är därför lämpligt att arbetstagaren kan välja mellan olika
plagg. Av föreskrifterna framgår att skyddsutrustning skall skötas och underhållas så att den
bibehåller sin skyddsverkan. Vad gäller skydd mot kyla kan sådan skötsel avse t.ex. torkning
av fuktiga kläder.
Sådan utrustning som avses i 2 kap 7 § arbetsmiljölagen får användas endast om den uppfyller
kraven i styrelsens föreskrifter om utförande av personlig skyddsutrustning (AFS 1996:7).
Beskrivning av systemen för godkännande av skyddsutrustning, bl.a. standard och märkning,
och exempel på utrustningar finns bl.a. i Arbetarskyddsstyrelsens handbok "Boken om
personlig skyddsutrustning" (1994).
Standarder finns som behandlar dels bestämning av skyddsbehov för olika klimat, dels
motsvarande klassificering av skyddsutrustning.
AFS 1998:2 17
Föreskrifter om skyddskläder som skall bäras av livsmedelshygieniska skäl i kylda
livsmedelslokaler finns bl.a. i Livsmedelsverkets regler om slakt av tamboskap och hägnat vilt
(SLV FS 1996:32, avsnitt 16.1).
Regler om skydd mot buller finns i styrelsens föreskrifter om buller (AFS 1992:10).
Instruktion
Till 20 § I arbetsgivarens internkontroll av arbetsmiljön ingår att se till att arbetstagarna har
tillräckliga kunskaper om arbetet och dess risker.
Det är önskvärt att instruktionerna om arbetssätt och klädsel innehåller information om
användning av de kläder som tillhandahålls och om vikten av att arbetstagarnas egna
underkläder är av lämpligt material och lämpligt utformade med hänsyn till arbetet.
Av 3 kap 4 § första stycket arbetsmiljölagen framgår att arbetstagare skall följa givna
föreskrifter.