ARN 1993-5546

En s.k. college-resa har ansetts utgöra en paketresa, eftersom det i avtalet ingick både flygresa och inkvartering. Av lagen om paketresor följer att priset skall anges i reseavtalet och det har slagts fast att endast sådana avgiftshöjningar och valutakursförändringar som har inträffat efter avtalets ingående får åberopas som grund för att höja priset. (2, 5, 8 och 11 §§ lagen om paketresor).

En s.k. college-resa har ansetts utgöra en paketresa, eftersom det i avtalet ingick både flygresa och inkvartering. Av lagen om paketresor följer att priset skall anges i reseavtalet och det har slagts fast att endast sådana avgiftshöjningar och valutakursförändringar som har inträffat efter avtalets ingående får åberopas som grund för att höja priset. (2, 5, 8 och 11 §§ lagen om paketresor).

Avgörande 1994-05-17; 93-5546

Syskonen T och A skulle studera ett år på college i USA. I antagningsbeskedet från arrangören, i februari 1993, angavs att priset var 47 755 kr för envar av ungdomarna. Det angavs att kronans värde kan komma att fluktuera. Vid detta tillfälle var dollarkursen 7,80 kr. I april meddelade arrangören att priset skulle bli 64 580 kr per person. T och A och deras föräldrar ansåg detta vara felaktigt. Dollarkursen hade sjunkit till 7,35 i maj -93 när slutbetalning erlades. Egentligen borde därför kurspriset vara 45 345 kr och 19 735 kr per person borde alltså återbetalas.

T och A yrkade återbetalning av valutatillägget med 19 735 kr per person. Dessutom yrkade A 34 000 kr för att hon inte hade fått de studiemöjligheter som var utlovade.

Arrangören ansåg att paketreselagen inte var tillämplig på avtalet. Bolagets uträkningar om valutatillägget har gjorts i enlighet med rådande regler och praxis. Priserna i broschyren var baserade på den valutakurs som gällde den 6 maj 1992 (5,95 kronor per dollar). När valutatillägget räknades fram den 23 april 1993 var kursen 7,43. Prisökningen består inte bara av valutatillägg utan också av att colleget hade höjt kursavgiften under året med 665 dollar. I broschyren angavs:" Vi reserverar oss rätten att justera programavgiften på grund av förändrade terminsavgifter eller valutakursändringar."

Arrangören erbjöd ett prisavdrag på 3 000 kr till envar av T och A för alla olägenheter i samband med bokningen men bestred yrkandena i övrigt.

Nämnden anförde:

Av arrangörens program, och av avtalet mellan T och A och arrangören, framgår att det i avtalet ingick inkvartering och flygresa. Att resan har betalts till annat företag inom den koncern som arrangören tillhör fritar inte arrangören från ansvar enligt paketreselagens bestämmelser. Nämnden konstaterar således att lagen om paketresor (1992:1672) är tillämplig.

Enligt 5 § paketreselagen skall kataloger och broschyrer som tillhandahålls resenärer innehålla tydlig och begriplig information om priset för resan.

Till följd av bestämmelserna i 8 § samma lag skall priset också anges i reseavtalet. Enligt 11 § samma lag får priset höjas på grund av ändringar i bl.a. avgifter och växelkurser som påverkar arrangörens kostnader för resan. För att arrangören skall ha rätt att göra sådana prishöjningar krävs att det i avtalet tydligt framgår att arrangören har denna rätt. Det krävs också att det av avtalet framgår tydligt hur det nya priset skall fastställas.

De nu nämnda reglerna i paketreselagen innebär att priset skall anges i avtalet och att endast sådana avgiftshöjningar och valutakursförändringar som har inträffat efter avtalets ingående får åberopas som grund för att höja priset.

I reseavtalet (antagningsbeskedet), daterat 1993-02-26, har priset angivits till 47 755 kr. Arrangören har inte bestritt anmälarnas uppgift om att dollarkusen var 7,80 kr den 26 februari 1993 och att den därefter sjönk till 7,35 kr vid tiden för slutbetalningen. Nämnden utgår därför från att dessa uppgifter är korrekta. Vid sådant förhållande är anmälarna enligt 11 § paketreselagen i förening med reseavtalet berättigade att få priset sänkt till 45 345 kr på grund av förändringen av valutakursen.

När det gäller höjningen av priset på grund av ändrad avgift för collegevistelsen finner nämnden dock att arrangören har varit berättigad att debitera denna eftersom den torde vara en sådan offentligrättslig avgift som åsyftas i lagen. Avgiftshöjningen motsvarar 4 941 kr.

A har även yrkat skadestånd för att hon inte har fått möjlighet att studera de ämnen hon har önskat. Nämnden finner det inte klarlagt att någon bindande utfästelse har lämnats från EF:s sida om att denna möjlighet fanns. A:s yrkande i den delen av ärendet kan därför inte bifallas.

T och A är således berättigade till återbetalning av valutatillägget med vardera 19 735 kr. Från detta belopp skall dras avgiftshöjningen för collegevisteslen som uppgår till 4 941 kr per person. Dessutom bör arrangören - i enlighet med bolagets erbjudande - utge 3 000 kr till envar av resenärerna som kompensation för alla besvärligheter i samband med bokningen av resan.