ARN 1997-3286

Fråga researrangörs rätt att höja priset på grund av ändringar i växelkurser (8 och 11 §§ paketreselagen).

Fråga researrangörs rätt att höja priset på grund av ändringar i växelkurser ( 8 och 11 §§ paketreselagen ). Avgörande 1997-12-30; 1997-3286

Den 25 april 1997 anmälde sig Y till en resebyråutbildning i England genom att betala in en ansökningsavgift på 1 800 kr. Den 29 april bekräftade bolaget hennes anmälan. En månad senare fick hon från bolaget ett skriftligt besked om att kursavgiften skulle höjas med 3 983 kr på grund av den svenska kronans försvagning gentemot det brittiska pundet. Y yrkade hos nämnden återbetalning detta belopp. Som grund för yrkandet anfördes att bolagets prishöjning hade gjorts i strid med bestämmelserna i paketreselagen.

Arrangören bestred yrkandet och anförde som grund för bestridandet att bolaget enligt sina resevillkor hade reserverat sig för avgiftshöjningar på grund av betydande valutakursförändringar och oförutsedda prishöjningar som uppkommit efter den 1 november 1996.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Nämnden konstaterar inledningsvis att lagen (1992:1672) om paketresor (paketreselagen) är tillämplig i ärendet. Enligt 11 § nämnda lag framgår att priset får höjas endast på grund av ändringar i växelkurser som påverkar arrangörens kostnader för resan. Vidare framgår att priset inte får höjas under de sista 20 dagarna före den avtalade avresedagen. För att arrangören överhuvudtaget skall ha rätt göra prishöjningar på grund av ändringar i växelkurser krävs att det av avtalet tydligt framgår att detta får ske samt hur det nya priset skall fastställas.

Av 8 § paketreselagen framgår vidare att avtalet om resan skall innehålla uttryckliga villkor om bl.a. priset för resan och kostnader som kan tillkomma. Dessa villkor skall framgå av en skriftlig handling.

Av utredningen i ärendet framgår att arrangören skickade en bekräftelse till Y den 29 april 1997. Nämnden kan konstatera att det därigenom träffades ett bindande avtal om kursresan mellan arrangören och Y. Av detta avtal framgår dock inte priset för kursen. Däremot framgår det av avtalet vid vilka tidpunkter betalningen skall erläggas samt att eventuellt valutatillägg skall erläggas vid slutbetalningen den 25 juli 1997. Prisuppgifterna för kursen finns endast i broschyren.

Arrangören har som grund för sitt bestridande åberopat att den svenska kronans försvagning gentemot det brittiska pundet ökat bolagets kostnader och att man varit tvungen att debitera sina resenärer med ett valutatillägg på 3 983 kr. Arrangören har därvid baserat sin beräkning av valutaförändringen från den 1 november 1996, när broschyren trycktes, fram till faktureringstillfället den 29 maj 1997.

Mot bakgrund av att såväl priset som tillkommande prishöjningar - enligt ovan redovisade bestämmelser i paketreselagen - skall framgå av avtalet finner nämnden att arrangörens enda möjlighet att få tillgodoräkna sig kompensation för ändringar i växelkurserna för tiden före avtalets ingående hade varit att ange det sålunda det uppräknade priset i avtalet. Med hänsyn till att så inte har skett har arrangören endast möjlighet att få kompensation för eventuella

höjningar i växelkurserna som skett för tiden från avtalets ingående fram till 20 dagar före den avtalade avresedagen, eller med andra ord från den 29 april till och med den 4 augusti 1997.

Nämnden kan konstatera att det av utredningen i ärendet framgår att växelkursen för det brittiska pundet (GBP) den 29 april 1997 var 12,75 kr. Nämnden har vidare erfarit att växelkursen den 4 augusti 1997 var 13,10 kr. Växelkursen för GBP har således under den aktuella tiden ökat med 0,35 kr. Den del av priset för resan som utgörs av brittiska pund uppgår - enligt obestridda uppgifter från arrangören - till 3 000 GBP. Arrangören har följaktligen haft rätt att debitera valutatillägg om endast 1 050 kr (0,35 kr x 3 000 GBP). Mot denna bakgrund bör arrangören återbetala mellanskillnaden mellan det felaktigt debiterade valutatillägget om 3 983 kr och 1 050 kr, vilket är lika med 2 933 kr.