ARN 2000-1750

En resenär fick en resekatalog genom en resebyrå och bokade utifrån uppgifterna i katalogen en resa genom resebyrån. Researrangören ansågs bunden av uppgifterna i katalogen trots att en ny katalog med ändrade uppgifter hade kommit ut.

En resenär fick en resekatalog genom en resebyrå och bokade utifrån uppgifterna i katalogen en resa genom resebyrån. Researrangören ansågs bunden av uppgifterna i katalogen trots att en ny katalog med ändrade uppgifter hade kommit ut. Avgörande 2000-07-07; 2000-1750

J och hans medresenär besökte i mitten av november 1999 resebyrån B. Enligt den vid tillfället tillgängliga katalogen för 1999 ingick en utflykt till Abu Simbel i en paketresa till Egypten med arrangören T. Resebyrån bekräftade att uppgiften om utflykten var korrekt. Den 26 november bokade resenärerna per telefon resan hos resebyrån B. Väl på resmålet informerades resenärerna om att utflykten inte längre ingick i resans pris. Resenärerna blev därför tvungna att betala USD 250 för att kunna deltaga i utflykten. J yrkade att resenärerna skulle återfå vad de hade betalat för utflykten.

Arrangören T bestred yrkandet.

Nämnden gjorde följande bedömning:

J har anfört följande. I mitten av november 1999 besökte han och hans medresenär resebyrån B. De fann där ett arrangemang som passade dem; nämligen en resa med arrangören T till Hurghada/Luxor i Egypten. Vid tillfället var tillgänglig arrangören T:s katalog för 1999, varav framgick att det i det ifrågavarande resepaketet ingick en utflykt till Abu Simbel. Att så var fallet, fick de också bekräftat av resebyrån B. Den 26 november 1999 bokade J per telefon den ifrågavarande resan hos resebyrån B. – Först när resenärerna befann sig på resmålet, fick de reda på att utflykten till Abu Simbel inte längre ingick i priset. De blev därför tvungna att betala ytterligare USD 125 per person för att få delta i utflykten.

Arrangören T har anfört: Bolagets katalog för år 2000 distribuerades till återförsäljarna den 19 november 1999. I denna nya katalog anges att utflykten till Abu Simbel är ett frivilligt arrangemang som inte ingår i resans pris. – I färdhandlingarna poängteras vikten av att ta del av informationen i katalog och prislista.

För resan gäller lagen (1992:1672) om paketresor (paketreselagen). I lagens 8 § anges: Alla avtalsvillkor skall framgå av en skriftlig handling. Innan avtal träffas skall resenären få del av avtalsvillkor och information om bl.a. resplan och transporter; han skall få ett eget exemplar av den skriftliga handlingen. – Dessa föreskrifter har i nämndens praxis lett till att arrangören anses ha bevisbördan för att villkoret eller informationen har blivit en del av det enskilda avtalet (jfr nämndens årsbok 1994/95 ref. 35).

I ärendet är ostridigt att J vid bokningen inte fått del av den nya katalogen, utan att han bokat resan i tro att, enligt villkoren i den tidigare katalogen, Abu Simbel-utflykten ingick i resans pris. I beaktande av vad ovan angetts har den ändrade uppgiften om utflykten därvid inte blivit del av avtalsrelationen mellan J och arrangören T.

Vid denna bedömning har J rätt att av arrangören T återfå vad han och hans medresenär har fått betala extra för utflykten, USD 125 per person.