ARN 2001-5981

Fråga om villkor blivit en del av (inkorporerats i) reseavtal. Ej tillräckligt att researrangören på bokningsbekräftelsen hänvisat till att villkoren finns på hemsida eller i prislista (8 § paketreselagen).

Fråga om villkor blivit en del av (inkorporerats i) reseavtal. Ej tillräckligt att researrangören på bokningsbekräftelsen hänvisat till att villkoren finns på hemsida eller i prislista ( 8 § paketreselagen ). Avgörande 2002-03-27; 2001-5981

Resenärerna var inbokade på en paketresa till Rom. Utresa skulle ske en söndag kl. 15.55 från Arlanda med flygbolaget I. En av resenärerna drabbades under eftermiddagen av sjukdom. När de ringde researrangören för att avboka resan var det stängt. De ringde då till Arlanda där de fick tag i en kvinna från flygbolaget N. som uppgav att bara de hade läkarintyg att uppvisa så skulle det gå bra eftersom de hade avbeställningsskydd. Varken de, eller den som beställt resan, hade fått del av avbeställningsvillkor eller bokningsbekräftelse. Resenärerna yrkade ersättning enligt tecknat avbeställningsskydd.

Researrangören bestred yrkandet. Återbetalning kunde inte ske eftersom resan inte avbokats före avresa i enlighet med villkoren. På bokningsbekräftelsen angavs att ”Resevillkoren för denna resa finns på

www.

researrangörensnamn

.se

eller i prislistan.”

Nämnden gjorde följande bedömning.

Av de avbeställningsvillkor som researrangören åberopat i ärendet framgår bl.a. att avbeställning skall göras före resans avgång, att avbeställning skall ske till researrangören om ej annat meddelas, samt att det vid avbeställning nära inpå avresan, då kontoret är stängt, respektive flygbolag på avreseflygplatsen skall kontaktas.

Enligt 8 § första stycket paketreselagen skall arrangören av paketresan se till att avtalet innehåller uttryckliga villkor om priset för resan och kostnader som kan tillkomma, betalningsvillkor och reklamationsfrister samt, beroende på vad som ingår i paketresan, om resmål, resplan, transporter, inkvartering, andra turisttjänster, särskilda önskemål från resenärens sida som godtagits och försäkringar. Alla avtalsvillkor skall framgå av en skriftlig handling. Enligt andra stycket samma lagrum skall, innan avtal träffas, resenären på lämpligt sätt få del av avtalsvillkor och information enligt första stycket. Resenären skall få ett eget exemplar av den skriftliga handlingen. – Dessa föreskrifter har i nämndens praxis lett till att arrangören anses ha bevisbördan för att villkoret eller informationen har blivit en del av det enskilda avtalet (jfr nämndens årsbok 1994/95 ref. 35, änr 1994-2509).

Med hänsyn till ovanstående åligger det researrangören att i ärendet visa att de åberopade avbeställningsvillkoren blivit en del av avtalet. Enligt vad som framgår av utredningen i ärendet har researrangören inte lämnat någon särskild information vare sig till beställaren av resan eller till resenärerna om de villkor som gällde, t.ex. att avbeställning kunde göras direkt till flygbolaget. Inte heller är det visat att beställaren eller resenärerna på något annat sätt har fått del av villkoren. Även om beställaren fått del av en bokningsbekräftelse, där researrangören hänvisar till villkoren på sin hemsida eller i prislistan, utgör enligt nämndens mening en sådan hänvisning inte tillräckligt bevis för att beställaren eller resenärerna fått del av villkoren. De av researrangören åberopade avbeställningsvillkoren har således inte blivit en del av avtalet mellan parterna, och därför skall de lämnas utan avseende vid bedömning av tvisten.

På grund av det anförda, och då resenärerna lämnat in ett läkarintyg som visar att en av dem på grund av sjukdom inte har kunnat företa resan, skall yrkande bifallas på så sätt att

researrangören skall återbetala resans pris, dvs. 6 590 kr. Kostnaden för avbeställningsskyddet skall inte återbetalas.