ARN 2019-17821

Fråga om rätt att frånträda avtalet vid en större prishöjning av paketresa pga. valutaförändringar. Beslut 2020-03-02; 2019-17821

Fråga om rätt att frånträda avtalet vid en större prishöjning av paketresa pga. valutaförändringar.

Beslut 2020-03-02; 2019-17821

TN begärde att få tillbaka 20 300 kr.

I sin anmälan till nämnden uppgav TN följande. Han bokade den 17 maj 2019 en paketresa från Stockholm till Tel Aviv för 20 300 kr. Utresan var den 22 november 2019 och hemresan en vecka senare. Han upptäckte i slutet av oktober 2019 att bolaget hade höjt priset på resan med 2 247 kr, dvs. med cirka 11,1 procent, med anledning av valutaförändringar. Någon dag därefter tog han kontakt med bolaget och begärde att få frånträda avtalet och hänvisade till paketreselagen om rätten att frånträda ett avtal om prishöjningen översteg åtta procent. Bolaget accepterade inte att han fick frånträda avtalet.

Resebolaget motsatte sig kravet.

I sitt svar till nämnden uppgav resebolaget följande. Den 29 oktober 2019 meddelade bolaget att det tillkom valutaförändringar till slutpriset för resan. TN begärde då att få frånträda avtalet. Bolaget godtog inte att han frånträdde avtalet men erbjöd honom att få avboka sin resa i enlighet med bolagets allmänna och särskilda villkor. Vid en avbeställning senare än 30 dagar men tidigare än nio dagar före avresan ska resenären betala 50 procent i avbokningskostnad och grunden för avbeställningen ska styrkas med läkarintyg och/eller släktskapsintyg.

Allmänna reklamationsnämnden gjorde följande bedömning.

Bakgrund

TN har köpt en paketresa av bolaget. Det framgår av inskickad bokningsbekräftelse att resan bokades efter den 1 augusti 2018, då den nya paketreselagen trädde i kraft. Därför ska den lagens bestämmelser tillämpas på tvisten.

1

Paketreselagen är tvingande till konsumentens fördel och avtalsvillkor som begränsar arrangörens skyldigheter jämfört med lagen kan därför inte göras gällande mot konsumenten.

Rättslig reglering

En arrangör får höja priset på en paketresa endast om prishöjningen görs som en direkt följd av bl.a. ändrade växelkurser och om det framgår av avtalet att en prishöjning får göras, hur det nya priset ska beräknas. Det krävs även att arrangören underrättar resenären om prishöjningen på ett klart och begripligt sätt senast 20 dagar innan paketresan påbörjas. Vid större

1 2018:1217 med övergångsbestämmelser

2019-17821

2020-03-23

021

prishöjningar finns därutöver en bestämmelse om resenärens rätt att frånträda paketreseavtalet (3 kap. 2 § första och tredje stycket). Det är fråga om en större prishöjning om prishöjningen överstiger åtta procent av paketresans pris (3 kap. 5 § andra stycket). Vid en sådan prishöjning ska arrangören utan onödigt dröjsmål informera resenären om prishöjningen. Av den informationen ska bl.a. framgå en skälig frist för att frånträda avtalet och följden av att resenären frånträder avtalet inom angiven frist. Vidare ska det framgå om resenären erbjuds en ersättningsresa och eventuellt erbjudande om prisavdrag (3 kap. 6 §). Om resenären inte meddelar att han frånträder avtalet inom angiven frist förlorar resenären sin rätt att frånträda avtalet (3 kap. 7 §). Om resenären frånträder paketreseavtalet enligt 5 och 6 §§ och inte accepterar någon ersättningsresa ska arrangören utan onödigt dröjsmål och senast inom 14 dagar betala tillbaka vad resenären har betalat för resan (3 kap. 9 § första stycket).

Bedömning

Det är utrett i ärendet att researrangören i slutet av oktober 2019 höjde priset på paketresan från 20 300 kr till 22 547 kr på grund av valutaförändringar. Prishöjningen översteg åtta procent. Enligt 3 kap. 5 § paketreselagen har TN då haft rätt att frånträda paketreseavtalet.

Det har alltså inte varit fråga om en avbeställning såsom bolaget gjort gällande. TN har haft rätt att frånträda avtalet på grund av att det gällde en sådan större prisförändring som avses i 3 kap. 5 § paketreselagen. Det framgår av utredningen i ärendet att han dagen efter det att han fick meddelande om prishöjningen meddelade bolaget att han frånträdde avtalet om resan. Bolaget erbjöd honom senare att resa utan att betala för valutatillägget, vilket TN avvisade. Någon skyldighet för honom att acceptera det erbjudandet fanns inte. TN har på grund av att han frånträtt avtalet därför enligt 3 kap. 9 § paketreselagen rätt att få tillbaka vad han betalat för resan, dvs. 20 300 kr.